Zkoumání protokolu pro přenos souborů

Ace18. ledna 2024
Místnost plná serverů

Přenosy souborů jsou základním stavebním kamenem internetu. V každé minutě každého dne uživatelé internetu stahují soubory a šíří je po celém virtuálním světě. Protokol FTP (File Transfer Protocol) existuje již více než čtyřicet let a za tu dobu se dočkal značných vylepšení, pokud jde o standardy šifrování a funkce přenosu souborů.

FTP sahá až do počátků sítí a předcházel dokonce vzniku současných sítí založených na protokolu IP (Internet Protocol) TCP (Transmission Control Protocol) na počátku 80. let 20. století.

Tento článek se bude zabývat množstvím aspektů týkajících se FTP, jako jsou funkce, výhody a nevýhody, a zároveň představí FileMail jako vhodnou alternativu.

Sdílejte až 5 GB zdarma
Není nutná registrace
Odesílání velkých souborů nyní
co je ftp

Co je protokol FTP (File Transfer Protocol)?

Protokol FTP (File Transfer Protocol) představuje standardní komunikační protokol pro přenos počítačových souborů ze serveru na klienta v počítačové síti. FTP je protokol typu klient-server, který využívá odlišná řídicí a datová spojení mezi klientem a serverem.

FTP je síťový protokol typu klient-server, který umožňuje uživatelům stahovat webové stránky, data a aplikace z jiných služeb. Když chce uživatel stáhnout data do svého počítače, provede to pomocí protokolu FTP.

Protokol FTP navíc není šifrovaný. K ověřování používá uživatele a hesla s otevřeným textem, takže přenosy dat prostřednictvím protokolu FTP jsou náchylné k odposlechu, vydávání se za někoho jiného a dalším útokům.

ftp pro sdílení souborů

Jak FTP funguje?

Protokol pro přenos souborů funguje na principu klient-server, kdy funkci přenosu souborů vykonává server FTP a klient FTP. K zahájení spojení FTP je třeba, aby dvě strany vytvořily a vzájemně komunikovaly v určité síti. Zatímco uživatel musí mít oprávnění poskytnout serveru FTP pověření, některé veřejné servery FTP nepotřebují, aby uživatelé poskytovali hesla pro přístup k souborům.

V síti je nastaven server FTP a jako sdílené úložiště pro data, která mají být sdílena, je definováno určené umístění pro ukládání souborů (složka/systém). Koncoví uživatelé se připojí k tomuto souborovému serveru pomocí protokolu FTP a přenesou soubory do své místní složky/systému.

FTP potřebuje ke svému fungování síť TCP/IP a použití jednoho nebo více klientů FTP. Klient FTP slouží jako komunikační prostředek mezi klientem a serverem, který stahuje a odesílá soubory. Klient FTP v podstatě iniciuje spojení se serverem FTP. Server FTP zahájí postup přenosu souborů po přijetí požadavku klienta na nahrání nebo stažení souboru.

Kdykoli uživatel narazí na problém, musí vytvořit příkazový a datový kanál. Po konfiguraci obou kanálů dá pasivní režim serveru pokyn, aby spíše naslouchal připojení, než aby se pokoušel s uživateli znovu navázat spojení.

sdílení mezi zařízeními

K čemu se FTP používá?

Platformy, které nadále podporují stahování a přenosy pomocí FTP, tak činí většinou ze zvyku, a i to je stále méně časté.

FTP je neformální přístup, který nováčky seznamuje s internetovými protokoly, než přejdou ke složitějším verzím, a je tak vynikajícím nástrojem pro začátky. Někteří jedinci vytvářejí souborové systémy FTP z nostalgie nebo jen tak pro zábavu. Přenos obrovského množství serverových souborů uvnitř organizace: Někteří IT profesionálové mohou FTP používat při přenosu serverových souborů v rámci uzavřeného systému.

Kromě toho se FTP hojně používá v oboru architektury, inženýrství a stavebnictví (AEC) k výměně architektonických schémat a komponent. Ideální metodou pro odesílání obrovských souborů, jako jsou schémata CAD nebo SketchUp, které se často používají v oboru AEC, je server FTP.

Stavebnictví a příbuzná odvětví, která pracují se schématy CAD a podobnými formáty souborů, jsou na FTP často závislá kvůli rychlosti přenosu souborů.

Klienti FTP

Každý klient FTP má jedinečné možnosti, které uživatelům umožňují přizpůsobit procesy nahrávání a stahování. Mezi další funkce, které je třeba u klienta FTP hledat, patří ověřování pomocí veřejného klíče, kontrola úrovně komprese souborů a nástroje pro vyhledávání na serveru pomocí masek souborů.

odemčené

Problémy se zabezpečením FTP

FTP je jako metoda přenosu dat ze své podstaty nezabezpečený. Při odesílání souboru prostřednictvím tohoto protokolu jsou data, přihlašovací jméno a heslo vyměňovány v prostém textu, což znamená, že hacker může tyto informace snadno získat. Chcete-li zaručit bezpečnost svých dat, musíte použít vylepšenou verzi protokolu FTP, například FTPS nebo SFTP.

FTP sahá do doby, kdy kybernetická bezpečnost nebyla ničím jiným než spekulativním tématem. To znamená, že přenosy FTP nejsou zabezpečeny, takže je pro kohokoli, kdo umí odposlouchávat pakety, poměrně snadné data zachytit.

Pokud se hackerům podaří zachytit přenos FTP, nebude jim šifrování bránit v přístupu k obsahu nebo jeho úpravě. I když využíváte cloudové úložiště FTP, data mohou být zachycena a zneužita, pokud je systém poskytovatele služby hacknut.

V důsledku toho jsou data doručená přes FTP ideálním cílem pro spoofing, sniffer, brute force a další typy útoků. Hacker může prověřit transakci FTP a pokusit se napadnout její slabiny pomocí základního skenování portů.

hacker

Nevýhody FTP

Náročné využití

Říci, že FTP je nedostupné, je slabé slovo. Rozhraní je strašidelné a přeplácané. Na první pohled (a několik následných pohledů) se zdá být něčím, co by mohl pochopit pouze IT specialista. To je značná nevýhoda, protože ke správnému fungování potřebuje školení jak váš personál, tak vaši zákazníci.

Ne každý prodejce je stejný

Podniky se rozhodují pro hostování řešení FTP spravovaných dodavateli, aby vyřešily otázku bezpečnostních zranitelností. Bohužel ne všichni dodavatelé procházejí potřebnými bezpečnostními testy, takže je obtížné najít toho správného. Každý konkurent poskytuje jedinečnou sadu funkcí a mnoho z nich postrádá kritické oblasti, jako jsou omezení přístupu, zabezpečení, použitelnost a cenové alternativy.

Šifrování není samozřejmostí

I když je možné najít poskytovatele, který poskytuje šifrování dat, mnozí tak nečiní. FTP neobsahuje šifrování, což vysvětluje, proč jsou přenášená data tak snadno zachytitelná. Při zkoumání služby FTP navíc zjistíte, že šifrování není vždy dáno nebo vynucováno.

FTP může být napadeno

Pokud si vyberete nesprávného poskytovatele, riskujete, že vám zůstane řešení FTP, které nezabezpečí vaše data, a vy tak budete otevřeni hackerským strategiím, jako jsou útoky hrubou silou nebo podvržením. Hackeři využívají útoky hrubou silou, aby se dostali do vašeho systému rychlým procházením tisíců kombinací přihlašovacích jmen a hesel. FTP je náchylné k útokům typu spoofing, při kterých se hacker vydává za skutečného uživatele nebo zařízení v síti.

Problémem je dodržování předpisů

Při odesílání dat prostřednictvím protokolu FTP byste navíc měli brát ohled na dodržování předpisů. Samotné FTP nebo prostřednictvím nezabezpečeného poskytovatele FTP může vaši firmu vystavit obvinění z nedodržování předpisů. Nedostatečné šifrování významně přispívá k nedodržování předpisů a vy musíte najít řešení, které bude vyhovovat vašim požadavkům na dodržování předpisů.

Sledování činnosti je obtížné

Protokol FTP neposkytuje auditní záznamy, takže je obtížné vystopovat zdroj úniku nebo sledovat průběh projektu. V důsledku toho, pokud dojde k nesprávnému zacházení se soubory nebo k narušení bezpečnosti dat, můžete mít potíže se sledováním zdroje problému. Řada klientů FTP postrádá potřebná omezení přístupu, která by zaručila, že vaši zaměstnanci budou dodržovat osvědčené postupy sdílení souborů.

výhody ftp

Výhody FTP

Současně lze přenášet více adresářů se soubory

FTP je vynikající alternativou, pokud vaše společnost chce, abyste si vyměňovali velké objemy dat (myslete na terabajty, ne na megabajty) najednou. Inženýři, architekti a grafici mají často k dispozici obrovské soubory, které jsou příliš velké na to, aby je mohli posílat e-mailem, a příliš pomalé na to, aby je mohli sdílet pomocí protokolu HTTPS. Protokol FTP je v těchto případech významným přínosem, protože umožňuje rychlejší přenos obrovských souborů.

Nikdy neztratíte přehled o průběhu přenosu souborů

Je výhodné, protože se nemusíte bát, že ztratíte průběh přenosu, pokud při použití protokolu FTP ztratíte připojení k síti. Pokud ztratíte připojení nebo potřebujete restartovat počítač, nebudete muset začínat znovu. Můžete pokračovat tam, kde jste skončili. Jakmile se síť stane přístupnou, FTP se okamžitě znovu připojí a bude pokračovat tam, kde skončilo.

Sdílení souborů prostřednictvím služby Filemail

Filemail: Životaschopná alternativa k FTP

Nicméně existují i životaschopné alternativy, které překonávají problémy, jež přináší FTP, a přinášejí další funkce a výhody. Filemail je webová platforma, která umožňuje odesílání a přijímání obrovských souborů libovolné velikosti pomocí různých aplikací a služeb.

Jedná se o bezplatnou službu, která je dostupná komukoli. Základní princip je jednoduchý: vyberte soubor, vyplňte e-mailovou adresu příjemce a klikněte na tlačítko "odeslat". Příjemce obdrží odkaz na váš soubor a stáhne si jej.

Filemail překonává bezpečnostní slabiny FTP, protože můžete určit dobu dostupnosti a ochranu heslem pro přenos souborů, což jej činí bezpečnějším. Je také vybaven bezpečnostními opatřeními, díky nimž je přenos souborů bezpečnější a nemá obdoby u FTP.

Vaše servery chrání dvě sady firewallů a přístup k datům je zachován přímo prostřednictvím přístupu do systému Windows. Na disku jsou názvy souborů zašifrovány a vzhledem k obrovskému objemu dat na serverech je prakticky obtížné data z pevných disků získat a dešifrovat.

Sdílení souborů libovolné velikosti
Bezpečná alternativa k FTP
Podívejte se na naše placené plány

Hledáte alternativy k FTP? Pak se podívejte na náš článek níže.