Proč není e-mail bezpečný

Ace24. ledna 2024
E-mail není bezpečný

Všichni jsme slyšeli hrůzostrašné příběhy o zabezpečení e-mailů - od hacknutých e-mailů po phishingové podvody - a je snadné pochopit, proč se mnoho lidí domnívá, že e-mail není bezpečným komunikačním prostředkem. Když se však ponoříte hlouběji, narazíte na další problémy, které posilují důvody, proč e-mail není bezpečný.

Navzdory obavám o bezpečnost zůstává e-mail s více než 4 miliardami uživatelů stále jedním z nejoblíbenějších způsobů komunikace současnosti. Podle každoroční zprávy, kterou provádí společnost Radicati Group, činí celkový počet denně odeslaných a přijatých e-mailů od firem a spotřebitelů v roce 2021 více než 319 miliard a očekává se, že do konce roku 2025 vzroste na více než 376 milionů.

Je však e-mail skutečně tak nezabezpečený, jak naznačují některé informace? Odpověď zní ano i ne. E-mail rozhodně není tak bezpečný jako některé jiné způsoby komunikace, například aplikace pro soukromé zprávy nebo zabezpečené e-mailové služby.

S trochou opatrnosti a zdravého rozumu však může být e-mail stále relativně bezpečným způsobem komunikace. Jen jej nepoužívejte k posílání důvěrných souborů.

Přenos až 5 GB zdarma
Není nutná registrace
Odesílání velkých souborů nyní

Problémy se zabezpečením e-mailů

Existuje řada důvodů, proč e-mail není tak bezpečný jako některé jiné metody komunikace. Za prvé, e-mail není šifrovaný, což znamená, že veškeré informace odeslané e-mailem nejsou chráněny před zachycením útočníky třetích stran.

E-mail je "vysílací" komunikační médium, což znamená, že každý e-mail zaslaný velkému počtu příjemců si pravděpodobně přečte někdo jiný než zamýšlený příjemce. Pro někoho je také velmi snadné vytvořit falešný e-mailový účet a vydávat se za jinou osobu, což lze využít k podvodu nebo phishingu.

Dalším problémem v oblasti zabezpečení e-mailů je, že útočníci často snadno rozesílají falešné e-maily (tzv. phishingové útoky), které se tváří, že pocházejí z důvěryhodného zdroje, například od přítele nebo kolegy. Tyto e-maily často obsahují odkazy na škodlivé webové stránky nebo přílohy, které mohou infikovat počítač malwarem.

Mnoho e-mailových serverů navíc není zabezpečených, což znamená, že vaše e-mailové zprávy mohou snadno zachytit a přečíst útočníci třetích stran. To platí zejména pro veřejné e-mailové servery, jako jsou Gmail, Yahoo! Mail a Hotmail. Za zmínku stojí také to, že poskytovatelé e-mailových služeb mohou (a také to dělají) přistupovat k vašim e-mailům za účelem doručování cílených reklam.

Když to shrneme, mezi nebezpečí e-mailu patří:

  • E-mail není šifrovaný, takže veškeré informace odeslané e-mailem nejsou chráněny před zachycením útočníky třetích stran.
  • E-mail je "broadcastové" komunikační médium, což znamená, že jakýkoli e-mail zaslaný velkému počtu příjemců si pravděpodobně přečte někdo jiný než zamýšlený příjemce.
  • Pro někoho je velmi snadné vytvořit falešný e-mailový účet a vydávat se za jinou osobu, což lze využít k podvodu nebo phishingu.
  • E-mailové zprávy mohou snadno zachytit a číst útočníci třetích stran.
  • K vašim e-mailovým zprávám může mít přístup poskytovatel e-mailových služeb za účelem doručování cílených reklam.
Neposílejte důvěrné soubory e-mailem

Typy věcí, které byste neměli posílat e-mailem

Existuje řada věcí, které byste neměli posílat e-mailem, protože jsou považovány za vysoce rizikové. Může být trochu obtížné zjistit, o jaké věci se jedná, protože hranice mezi tím, co je a co není považováno za vysoce rizikové, se mění v závislosti na kontextu.

E-mail není bezpečný způsob zasílání citlivých informací, jako jsou hesla, čísla kreditních karet nebo údaje o bankovních účtech. Pokud potřebujete odeslat důvěrné informace, měli byste použít zabezpečenou aplikaci pro zasílání zpráv nebo šifrovanou e-mailovou službu.

Měli byste se vyhnout posílání obrázků s vysokým rozlišením nebo velkých souborů e-mailem, protože je mohou snadno zachytit a odcizit útočníci třetích stran. Je také dobré vyhnout se zasílání citlivých informací prostřednictvím příloh e-mailu, protože ty může snadno otevřít někdo jiný než zamýšlený příjemce.

Není dobré sdílet prostřednictvím e-mailu své osobní nebo finanční údaje, protože tyto informace mohou být snadno odcizeny podvodníky a zloději identity. Měli byste si také dávat pozor na klikání na odkazy nebo stahování příloh z neznámých e-mailových adres, protože ty mohou často obsahovat malware nebo viry.

Měli byste se také vyhnout používání e-mailu ke komunikaci s lidmi, které neznáte. E-mail není bezpečný způsob komunikace s cizími lidmi, protože podvodníci a phisheři snadno posílají falešné e-maily, které se tváří jako z důvěryhodného zdroje.

Poučení o nebezpečích e-mailu a přijetí několika jednoduchých opatření může pomoci snížit riziko zachycení nebo kompromitace vašich e-mailů. Až se tedy příště budete chystat stisknout tlačítko "odeslat", zastavte se a zeptejte se sami sebe: Je tento e-mail opravdu bezpečný?

Zabezpečená komunikace

Bezpečné alternativy pro odesílání důvěrných dokumentů

Odesílání důvěrných dokumentů e-mailem není bezpečný proces, protože vaše informace mohou snadno zachytit a přečíst útočníci třetích stran. Důvěrné dokumenty byste nikdy neměli posílat e-mailem, protože je mohou snadno ukrást podvodníci a zloději identity.

Pokud potřebujete odeslat důvěrné dokumenty, existuje řada bezpečných alternativ k e-mailu, které můžete použít. Podívejme se na několik z nich.

Komunikační aplikace

1. Aplikace pro soukromé zprávy

Aplikace pro soukromé zprávy, jako jsou WhatsApp, Facebook Messenger a Signal, jsou skvělým způsobem bezpečné komunikace s přáteli a kolegy. Tyto aplikace používají šifrování end-to-end, což znamená, že vaše zprávy jsou zašifrované a může si je přečíst pouze zamýšlený příjemce.

Klady

Zápory

Zprávy jsou šifrované a nemohou je číst útočníci třetích stran.Ne všechny aplikace nabízejí koncové šifrování
Mnoho aplikací nabízí vysokou úroveň zabezpečení a soukromíNěkteré aplikace nejsou tak bezpečné jako jiné
Omezení velikosti souborů znamená, že nemůžete posílat velké soubory
E-mail

2. Zabezpečené e-mailové služby

Zabezpečené e-mailové služby, jako jsou ProtonMail a Tutanota, nabízejí vysokou úroveň zabezpečení a soukromí. Tyto služby používají end-to-end šifrování, což znamená, že vaše zprávy jsou zašifrované a může je číst pouze určený příjemce.

Klady

Zápory

Zprávy jsou šifrované a nemohou je číst útočníci třetích stran.Ne všechny aplikace nabízejí koncové šifrování
Mnoho aplikací nabízí vysokou úroveň zabezpečení a soukromíNěkteré aplikace nejsou tak bezpečné jako jiné
Omezení velikosti příloh znamená, že nemůžete posílat velké soubory
Šifrování

3. Programy pro šifrování souborů

Programy pro šifrování souborů, jako jsou VeraCrypt a BitLocker, jsou skvělým způsobem, jak bezpečně ukládat citlivé soubory. Tyto programy používají silné šifrovací algoritmy, což znamená, že vaše soubory jsou chráněny před útočníky třetích stran.

Klady

Zápory

Soubory jsou zašifrované a nemohou je číst útočníci třetích stran.Programy nemusí být dostupné na všech platformách
Programy se snadno používají, pokud jsou technicky zdatnéProgramy pro šifrování souborů mohou být pro některé lidi složité a obtížně použitelné
Disk USB Pen

4. USB klíčenky

USB klíčenky jsou skvělým způsobem, jak bezpečně ukládat citlivé soubory. USB klíčenky mohou být šifrované, což znamená, že vaše soubory jsou chráněny před útočníky třetích stran.

Klady

Zápory

USB klíčenky jsou přenosné a můžete si je vzít kamkoli s sebouUSB klíčenky lze ztratit nebo odcizit
USB klíčenky se snadno používajíNe všechny klíčenky USB jsou šifrované
USB klíčenky mají obvykle relativně malou úložnou kapacitu
Řešení pro bezpečné sdílení souborů Filemail

5. Služby cloudového úložiště

Služby cloudových úložišť, jako jsou iCloud, Disk Google a DropBox, představují skvělý způsob bezpečného ukládání souborů. Tyto služby používají silné šifrovací algoritmy, což znamená, že vaše soubory jsou chráněny před útočníky třetích stran.

Klady

Zápory

Soubory jsou zašifrované a nemohou je číst útočníci třetích stran.Ne všechny služby nabízejí koncové šifrování
Mnoho služeb nabízí vysokou úroveň zabezpečení a soukromíNěkteré služby nejsou tak bezpečné jako jiné
Pro odesílání velmi velkých souborů je nutné placené předplatné
Síť

6. Síťové úložiště (NAS)

Síťové úložiště (NAS) je skvělý způsob bezpečného ukládání souborů. Zařízení NAS jsou podobná USB klíčům, ale nabízejí řadu výhod, například možnost sdílení souborů s ostatními uživateli a možnost zálohování souborů.

Klady

Zápory

Soubory jsou zašifrované a nemohou je číst útočníci třetích stran.Zařízení NAS lze ztratit nebo odcizit
Zařízení NAS jsou přenosná a lze je vzít s sebou kamkoli.Ne všechna zařízení NAS jsou šifrovaná
Zařízení NAS se snadno používají

Závěr

E-mail není bezpečný způsob zasílání důvěrných dokumentů. Odesílání důvěrných dokumentů prostřednictvím e-mailu není vždy snadné a existuje riziko, že vaše dokumenty mohou číst útočníci třetích stran. Znalost různých bezpečných alternativ k e-mailu vám pomůže udržet důvěrné dokumenty v bezpečí.

Pokud potřebujete odeslat důvěrné dokumenty, existuje řada bezpečných alternativ k e-mailu, které můžete použít. Před výběrem vhodné alternativy je důležité provést důkladný průzkum. Ujistěte se, že jste si vybrali službu, která je bezpečná a nabízí vysokou úroveň soukromí.

Bezpečné sdílení důvěrných dokumentů
Odesílání velkých souborů libovolné velikosti a libovolného typu
Podívejte se na naše placené plány

Další možnosti bezpečného sdílení souborů