Tapoja varmuuskopioida tietokoneen tiedostoja

Useimmat yksityishenkilöt ja organisaatiot ymmärtävät varmuuskopioinnin ja palautuksen kriittisen luonteen, kun digitaalista omaisuutta suojellaan poistamiselta, vahingoittumiselta, viruksilta ja muilta vaaroilta. Siksi varmuuskopiointia pidetään viimeisenä puolustuslinjana. Tietokonetiedostojen varmuuskopiointiin on useita tapoja, joita tarkastellaan tarkemmin.

Lähetä jopa 5 GB ilmaiseksi

Rekisteröitymistä ei tarvita

tietojen varmuuskopiointi

Johdanto: Mikä on tiedostojen varmuuskopiointi?

Pohjimmiltaan tiedostojen varmuuskopiointi suojaa onnettomuuksista tai inhimillisistä virheistä johtuvalta merkittävältä tietojen menetykseltä. Varmuuskopiointi kirjoittaa tiedostojärjestelmän varmuuskopiot varmuuskopiotiedostomuodossa, kun taas palautus lukee tiedostojärjestelmän varmuuskopiot, joita käsitellään eri komennoilla.
Tiedostojen varmuuskopioinnin luominen edellyttää, että tallennat kopiot tärkeistä järjestelmäsi ja henkilökohtaisista tiedoistasi muun muassa kiintolevylle tai ulkoiselle varmuuskopio- tai muistitikulle. On erittäin tärkeää luoda varmuuskopioita tiedoistasi osana tietokoneen rutiinihuoltoa, jotta tietosi voidaan turvata järjestelmävian tai tiedostojen vahingoittumisen varalta.
Tietojen ja digitaalisten tiedostojen varmuuskopiointiin tai säilyttämiseen on tarjolla varsin erilaisia vaihtoehtoja. Tarkastelimme suosituimpia tietojen tallennuslaitteita, joita yksityishenkilöt käyttävät varmuuskopiointiin ja arkistointiin, pitäen mielessä, että kaikkien vaatimukset ovat erilaiset ja että kaikille sopivaa vaihtoehtoa ei ole olemassa.
digitaalinen media

Asiatyypit, joita ihmiset haluavat varmuuskopioida

Yleisesti ottaen luotuja tiedostoja kannattaa varmuuskopioida. Kuten tiedätte, tietojen häviäminen on tavallista. On mahdollista, että kiintolevysi vaurioituu jossain vaiheessa. Tiedostoja voi kadota myös virustartunnan, kiristysohjelmahyökkäyksen, Windows-päivityksen, sähkökatkoksen ja joidenkin muiden tekijöiden vuoksi. Näin ollen tiedostojen varmuuskopiointi on kriittisen tärkeää tietojen menetyksen estämiseksi.

Erilaiset hankkeet

Jos teet luovaa työtä, kuten ohjelmointia, videoeditointia tai valokuvausta, muista varmuuskopioida tietosi, etenkin jos työskentelet parhaillaan käynnissä olevan projektin parissa.

Lataukset

Oletusarvoisesti ladatut tiedostot tallennetaan tietokoneen Lataukset-kansioon. Useimmat nettiselaimet ja monet median lataamiseen tarkoitetut ohjelmat valitsevat tämän kansion latausten oletussijainniksi.
Vaikka haluat ehkä ensin poistaa suuret lataukset, joita et enää halua, on hyvä luoda varmuuskopio tästä kansiosta varmuuden vuoksi. Kun sinulla on kuukausia sitten lataamasi ohjelmistoasennus tai PDF-tiedosto, et voi koskaan tietää, milloin saatat tarvita sitä.

Sovellukset

Varmuuskopion pitäminen kaikista sovelluksistasi voi myös olla hyvä idea. Tämä helpottaa uudelleenasennusta katastrofin aikana. Tämän vuoksi on suositeltavaa, että laitat kaikki Internetistä lataamasi ja asentamasi uudet sovellukset omaan kansioon, joka varmuuskopioidaan automaattisesti osana säännöllistä varmuuskopiointimenettelyä.

Internet-selaimen suosikit tai kirjanmerkit

Kirjanmerkkien (tunnetaan myös nimellä suosikit) sijainti voi vaihdella käyttämästäsi Internet-selaimesta riippuen. Esimerkiksi Internet Explorer saattaa säilyttää kirjanmerkkisi käyttäjätilin kansiossa olevassa Suosikit-kansiossa, jos käytät Windowsia. Muissa selaimissa, kuten Google Chromessa ja Firefoxissa, on Synkronointitoiminto, jonka avulla voit synkronoida selaimesi asetukset (mukaan lukien kirjanmerkit) eri laitteilla.
ulkoinen laite

Manuaalinen varmuuskopiointi

Manuaalisessa varmuuskopioinnissa sinun on aloitettava varmuuskopiointiprosessi joka kerta, kun haluat varmuuskopioida tietosi. Se on tarkoitettu henkilöille, jotka haluavat hallita omaa kohtaloaan. Toisin sanoen varmuuskopioit sivustosi manuaalisesti aina, kun pidät sitä välttämättömänä.
Sinun on päätettävä, mitkä tiedostot haluat varmuuskopioida, mihin haluat ne varmuuskopioida ja kuinka usein haluat ne varmuuskopioida. Tämä vaatii aikaa, jota sinulla ei ehkä ole.
Tarkat ohjeet ja menetelmät verkkosivuston varmuuskopiointia varten voivat vaihdella valitsemasi palvelun mukaan. Toinen manuaalisen varmuuskopioinnin menetelmä on ladata ja luoda varmuuskopiot kaikista tiedostoista ja tiedoista manuaalisesti.
automaatio

Automaattinen varmuuskopiointi

Automaattinen varmuuskopiointi on eräänlainen tietojen varmuuskopioinnin paradigma, jossa tiedot varmuuskopioidaan ja tallennetaan paikallisesta verkosta/järjestelmästä varmuuskopiointilaitokseen ilman tai vain vähän ihmisen osallistumista. Varmuuskopiointiprosessin automatisointi poistaa tietokoneen, verkon tai tietoteknisen ympäristön manuaaliseen varmuuskopiointiin liittyvän ajan ja monimutkaisuuden.
Koska aika on yksi arvokkaimmista resursseista nykyään, automaattisten varmuuskopioiden ajansäästö on huomionarvoista, ja se on syytä tuoda esiin. Ei tarvita muuta kuin kerran kalenterisi suunnittelu etukäteen; järjestelmä huolehtii kaikesta muusta puolestasi!
Lisäksi turvallisuusnäkökohdat ovat yhtä tärkeitä kuin nopeus, kun on kyse verkkokaupoista. Automaattisten varmuuskopioiden tekemiseen valitsemasi palveluntarjoaja on vastuussa varmuuskopioitujen tietojesi turvallisuuden säilyttämisestä: tähän sisältyy sivustosi suojaaminen mahdollisilta hakkerihyökkäyksiltä, ohjelmistovirheiltä ja muilta tietoturva-aukkojen hyväksikäytöltä.
tallennuslaite

Menetelmä 1: Ulkoinen fyysinen tallennuslaite

Yksinkertaisempaa se ei voisi olla: liitä ulkoinen tallennuslaite tietokoneeseen ja aloita. Luonnollisesti asemia on monenlaisia, eri kokoisia ja eri yhdistelmiä. Perusasema ei maksa paljon, mutta se ei tee muuta kuin istuu ja odottaa, että sinä teet työn. Lähes kaikki asemat käyttävät nykyisin nopeita USB-A 3.0- tai USB-C-liitäntöjä.
Ulkoiset kiintolevyt, SD-kortit ja muistitikut ovat kaikki esimerkkejä fyysisestä tallennustilasta. Tällaisten tallennuslaitteiden avulla käyttäjät voivat tarkastella tiedostojaan ilman internet-yhteyttä ja siirtää tietojaan toimittamalla ne fyysisesti esimiehelle tai perheenjäsenelle, jolloin he voivat olla varmoja siitä, että kukaan muu ei pääse puuttumaan tietoihin.

Ulkoisiin laitteisiin liittyy kuitenkin huoli siitä, että ne voivat kärsiä jonkinlaista fyysistä vahinkoa tai joutua hukkaan. 

levykuvan kloonaus

Menetelmä 2: Levyn kuvan kloonaus

Kiintolevyn tai kiintolevyn tiettyjen osioiden kloonaaminen on yksi yleinen tapa varmuuskopioida tietokone. Tämä luo identtisen, pakkaamattoman kloonin koko kiintolevystäsi tai sen osioista.
Kuva on kopio kaikista tiedoistasi - kaikista tiedostoista ja kansioista sekä sovelluksista ja järjestelmätiedostoista - ja se luodaan ottamalla tilannekuva kiintolevystäsi tiettynä ajankohtana. Kun kloonia tai kuvaa käytetään palauttamiseen, se korvaa nykyisen kehyksen, ja kiintolevy palaa siihen tilaan, jossa se oli varmuuskopioinnin tai kloonauksen aikaan.
Koska levykloonit ovat pakkaamattomia, ne voidaan kopioida välittömästi varmuuskopiointiasemalle tai pilvipalveluun, mikä varmistaa, että sinulla on aina ajan tasalla oleva, identtinen kopio tiedoistasi.
Varmuuskopioinnissa kloonaus on hyödyllistä nopean palautuksen kannalta, mutta kuvantaminen tarjoaa kuitenkin enemmän varmuuskopiointimahdollisuuksia. Kun otat inkrementaalisen varmuuskopion tilannekuvan, voit säilyttää useita kuvia ilman huolta lisätilan viemisestä.
Kun joudut lunnasohjelman tai muun tietovahingon uhriksi ja sinun on palautettava järjestelmäsi edelliseen levykuvaan, tämä on erittäin tärkeää muistaa.
monialustaiset sovellukset

Menetelmä 3: Online-pilvipohjaisen ratkaisun käyttäminen

Voimme nykyään sanoa, että elämme pilvien aikakautta. Verkkovarmuuskopiointia, jota aiemmin pidettiin asiantuntijapalveluna, pidetään nykyään vakiokäytäntönä tärkeiden tietojen osalta. Siitä on tullut yksi käyttökelpoisimmista tavoista varmuuskopioida tietokoneen tiedostoja!
Pilvivarmistus, jota joskus kutsutaan verkkovarmistukseksi tai etävarmistukseksi, on tekniikka, jolla fyysisen tai virtuaalisen tiedoston tai tietokannan kopio siirretään toissijaiseen, muualla sijaitsevaan kohteeseen, jotta se voidaan säilyttää laitevian tai luonnonkatastrofin sattuessa.
Tyypillisesti kolmannen osapuolen palveluntarjoaja isännöi toissijaista palvelinta ja tietovarastorakenteita ja veloittaa varmuuskopiointiasiakkaalta käytetyn tallennustilan tai kapasiteetin määrän, siirrettyjen tietojen määrän, asiakkaiden määrän, palvelinten määrän tai tietojen saataville asettamiskerrointen määrän perusteella.
Voit valita synkronointiohjelmiston, joka varmuuskopioi tiedostosi automaattisesti pilveen, tai voit tehdä sen manuaalisesti.
Synkronointiohjelmisto, joka on välttämätön kaikille, jotka käyttävät useampaa kuin yhtä tietokonetta tai laitetta, takaa, että säilytät samat tiedostot kaikilla tietokoneillasi. Lisäksi ne ovat yleisesti saatavilla myös mobiililaitteista.
Kun muokkaat tiedostoa, muutos välittyy automaattisesti kaikille muille tiliin liitetyille tietokoneille, myös niille, joissa on eri käyttöjärjestelmä. Se on redundanssin huippu parhaimmillaan.
Pilvitallennuksen ansiosta käyttäjät voivat jakaa ja käyttää tietoja mistä päin maailmaa tahansa ilman, että heidän tarvitsee käydä fyysisesti paikan päällä sijaitsevissa tallennusjärjestelmissä. Kaiken kaikkiaan pilvitallennuksessa tiedot tallennetaan etäpalvelimille, joilta niitä voidaan ylläpitää ja valvoa sekä varmuuskopioida ja hakea etänä.

Siirrä minkä tahansa kokoisia tiedostoja

Nopea turvallinen tiedostojen siirto

Finnish