Miksi sähköposti ei ole turvallinen

Ace24. tammikuuta 2024
Sähköposti ei ole turvallinen

Olemme kaikki kuulleet kauhutarinoita sähköpostin turvallisuudesta - hakkeroiduista sähköposteista phishing-järjestelmiin - ja on helppo ymmärtää, miksi monet ihmiset uskovat, että sähköposti ei ole turvallinen viestintäväline. Kun kaivaa syvemmälle, törmää kuitenkin useampaan asiaan, jotka vahvistavat, miksi sähköposti ei ole turvallinen.

Turvallisuusongelmista huolimatta sähköposti, jolla on yli 4 miljardia käyttäjää, on edelleen yksi suosituimmista viestintämenetelmistä. Radicati Groupin vuosittain tekemän raportin mukaan päivittäin lähetettävien ja vastaanotettavien yritysten ja kuluttajien sähköpostiviestien kokonaismäärä on yli 319 miljardia vuonna 2021, ja sen odotetaan kasvavan yli 376 miljoonaan vuoden 2025 loppuun mennessä.

Mutta onko sähköposti todella niin epävarma kuin tietyt tiedot antavat ymmärtää? Vastaus on sekä kyllä että ei. Sähköposti ei todellakaan ole yhtä turvallinen kuin jotkin muut viestintämenetelmät, kuten yksityiset viestisovellukset tai suojatut sähköpostipalvelut.

Pienellä varovaisuudella ja maalaisjärjellä sähköposti voi kuitenkin olla suhteellisen turvallinen tapa viestiä. Älä vain käytä sitä luottamuksellisten tiedostojen lähettämiseen.

Siirrä jopa 5 GB ilmaiseksi
Rekisteröitymistä ei vaadita
Lähetä suuria tiedostoja nyt

Sähköpostin tietoturvaan liittyvät ongelmat

On useita syitä, miksi sähköposti ei ole yhtä turvallinen kuin jotkin muut viestintämenetelmät. Ensinnäkin sähköpostia ei ole salattu, mikä tarkoittaa, että sähköpostitse lähetetyt tiedot eivät ole suojattuja kolmannen osapuolen hyökkääjien salakuuntelulta.

Sähköposti on "broadcast"-viestintäväline, mikä tarkoittaa, että suurelle määrälle vastaanottajia lähetetyn sähköpostin lukee todennäköisesti joku muu kuin tarkoitettu vastaanottaja. Jonkun on myös hyvin helppoa luoda väärennetty sähköpostitili ja esiintyä toisena henkilönä, jolloin voidaan huijata tai huijata ihmisiä.

Toinen sähköpostin turvallisuuteen liittyvä ongelma on se, että hyökkääjien on usein helppo lähettää väärennettyjä sähköpostiviestejä (ns. phishing-hyökkäyksiä), jotka näyttävät olevan peräisin luotettavasta lähteestä, kuten ystävältä tai kollegalta. Nämä sähköpostiviestit sisältävät usein linkkejä haitallisille verkkosivustoille tai liitetiedostoja, jotka voivat tartuttaa tietokoneeseen haittaohjelmia.

Lisäksi monet sähköpostipalvelimet eivät ole suojattuja, joten ulkopuoliset hyökkääjät voivat helposti siepata ja lukea sähköpostiviestejäsi. Tämä koskee erityisesti julkisia sähköpostipalvelimia, kuten Gmailia, Yahoo! Mailia ja Hotmailia. On myös syytä huomata, että sähköpostipalveluntarjoajat voivat käyttää (ja käyttävätkin) sähköpostiviestejäsi voidakseen lähettää kohdennettuja mainoksia.

Yhteenvetona voidaan todeta, että sähköpostin vaaroja ovat mm. seuraavat:

  • Sähköpostia ei ole salattu, joten kaikki sähköpostitse lähetetyt tiedot eivät ole suojattuja kolmannen osapuolen hyökkääjien sieppaamiselta.
  • Sähköposti on "broadcast"-viestintäväline, mikä tarkoittaa, että suurelle määrälle vastaanottajia lähetetyn sähköpostin lukee todennäköisesti joku muu kuin tarkoitettu vastaanottaja.
  • Joku voi hyvin helposti luoda väärennetyn sähköpostitilin ja esiintyä toisena henkilönä, minkä avulla voidaan huijata tai huijata ihmisiä.
  • Kolmannen osapuolen hyökkääjät voivat helposti siepata ja lukea sähköpostiviestit.
  • Sähköpostipalveluntarjoajasi voi päästä käsiksi sähköpostiviesteihisi voidakseen toimittaa kohdennettuja mainoksia.
Älä lähetä luottamuksellisia tiedostoja sähköpostitse

Asiatyypit, joita ei pidä lähettää sähköpostitse

On useita asioita, joita ei pidä lähettää sähköpostitse, koska niitä pidetään riskialttiina. Voi olla hieman vaikeaa tietää, mitä nämä asiat ovat, sillä raja sen välillä, mitä pidetään ja mitä ei pidetä riskialttiina, vaihtelee asiayhteydestä riippuen.

Sähköposti ei ole turvallinen tapa lähettää arkaluonteisia tietoja, kuten salasanoja, luottokortin numeroita tai pankkitilitietoja. Jos sinun on lähetettävä luottamuksellisia tietoja, käytä suojattua viestisovellusta tai salattua sähköpostipalvelua.

Korkearesoluutioisten kuvien tai suurten tiedostojen lähettämistä sähköpostitse kannattaa välttää, sillä ulkopuoliset hyökkääjät voivat helposti siepata ja varastaa ne. On myös hyvä välttää arkaluonteisten tietojen lähettämistä sähköpostin liitetiedostoina, sillä ne voi helposti avata joku muu kuin tarkoitettu vastaanottaja.

Henkilökohtaisia tai taloudellisia tietoja ei kannata jakaa sähköpostitse, sillä huijarit ja identiteettivarkaat voivat helposti varastaa nämä tiedot. Kannattaa myös varoa tuntemattomista sähköpostiosoitteista tulevien linkkien klikkaamista tai liitetiedostojen lataamista, sillä ne voivat usein sisältää haittaohjelmia tai viruksia.

Sinun tulisi myös välttää sähköpostin käyttämistä yhteydenpitoon tuntemattomien ihmisten kanssa. Sähköposti ei ole turvallinen tapa viestiä tuntemattomien kanssa, sillä huijareiden ja phishereiden on helppo lähettää väärennettyjä sähköposteja, jotka näyttävät olevan luotetusta lähteestä.

Kouluttautumalla sähköpostin vaaroista ja noudattamalla muutamia yksinkertaisia varotoimia voit vähentää sähköpostiviestien salakuuntelun tai vaarantumisen riskiä. Kun seuraavan kerran aiot painaa "lähetä", pysähdy ja kysy itseltäsi: onko tämä sähköposti todella turvallinen?

Turvallinen viestintä

Turvalliset vaihtoehdot luottamuksellisten asiakirjojen lähettämiseen

Luottamuksellisten asiakirjojen lähettäminen sähköpostitse ei ole turvallinen prosessi, sillä ulkopuoliset hyökkääjät voivat helposti siepata ja lukea tietosi. Luottamuksellisia asiakirjoja ei pitäisi koskaan lähettää sähköpostitse, sillä huijarit ja identiteettivarkaat voivat helposti varastaa ne.

Jos sinun on lähetettävä luottamuksellisia asiakirjoja, voit käyttää sähköpostille useita turvallisia vaihtoehtoja. Tutustutaanpa muutamaan niistä.

Viestintäsovellukset

1. Yksityiset viestisovellukset

Yksityiset viestisovellukset, kuten WhatsApp, Facebook Messenger ja Signal, ovat hyvä tapa viestiä turvallisesti ystävien ja kollegoiden kanssa. Näissä sovelluksissa käytetään päästä päähän -salausta, mikä tarkoittaa, että viestisi ovat salattuja ja vain tarkoitettu vastaanottaja voi lukea ne.

Plussaa

Miinukset

Viestit ovat salattuja, eivätkä ulkopuoliset hyökkääjät voi lukea niitä.Kaikki sovellukset eivät tarjoa päästä päähän -salausta.
Monet sovellukset tarjoavat korkean tietoturvan ja yksityisyyden suojan tason.Jotkin sovellukset eivät ole yhtä turvallisia kuin toiset
Tiedostokokorajoitusten vuoksi et voi lähettää suuria tiedostoja.
Sähköposti

2. Turvalliset sähköpostipalvelut

Turvalliset sähköpostipalvelut, kuten ProtonMail ja Tutanota, tarjoavat korkeatasoisen turvallisuuden ja yksityisyyden suojan. Näissä palveluissa käytetään päästä päähän -salausta, mikä tarkoittaa, että viestisi ovat salattuja ja vain tarkoitettu vastaanottaja voi lukea ne.

Plussaa

Miinukset

Viestit ovat salattuja, eivätkä ulkopuoliset hyökkääjät voi lukea niitä.Kaikki sovellukset eivät tarjoa päästä päähän -salausta.
Monet sovellukset tarjoavat korkean tietoturvan ja yksityisyyden suojan tason.Jotkin sovellukset eivät ole yhtä turvallisia kuin toiset
Tiedostojen liitetiedostojen kokorajoitukset tarkoittavat, että et voi lähettää suuria tiedostoja
Salaus

3. Tiedoston salausohjelmat

Tiedostojen salausohjelmat, kuten VeraCrypt ja BitLocker, ovat hyvä tapa tallentaa arkaluontoisia tiedostoja turvallisesti. Nämä ohjelmat käyttävät vahvoja salausalgoritmeja, mikä tarkoittaa, että tiedostosi ovat suojattuja kolmannen osapuolen hyökkääjiltä.

Plussaa

Miinukset

Tiedostot on salattu, eivätkä ulkopuoliset hyökkääjät voi lukea niitä.Ohjelmat eivät välttämättä ole saatavilla kaikilla alustoilla
Ohjelmia on helppo käyttää, jos on teknisesti pätevä.Tiedostojen salausohjelmat voivat olla monimutkaisia ja vaikeita käyttää joillekin ihmisille.
Kynä USB-asema

4. USB-tikut

USB-muistitikut ovat hyvä tapa säilyttää arkaluontoisia tiedostoja turvallisesti. USB-tikkuja voidaan salata, mikä tarkoittaa, että tiedostosi ovat suojattuja kolmannen osapuolen hyökkääjiltä.

Plussaa

Miinukset

USB-muistitikut ovat kannettavia ja ne voi ottaa mukaan kaikkialle.USB-tikkuja voi kadota tai varastaa
USB-tikkuja on helppo käyttääKaikki USB-tikut eivät ole salattuja
USB-tikkujen tallennuskapasiteetti on yleensä suhteellisen pieni
Filemailin turvallinen tiedostojen jakamisratkaisu

5. Pilvitallennuspalvelut

Pilvitallennuspalvelut, kuten iCloud, Google Drive ja DropBox, ovat hyvä tapa tallentaa tiedostojasi turvallisesti. Nämä palvelut käyttävät vahvoja salausalgoritmeja, mikä tarkoittaa, että tiedostosi ovat suojattuja kolmansien osapuolten hyökkääjiltä.

Plussaa

Miinukset

Tiedostot on salattu, eivätkä ulkopuoliset hyökkääjät voi lukea niitä.Kaikki palvelut eivät tarjoa päästä päähän -salausta.
Monet palvelut tarjoavat korkean tietoturvan ja yksityisyyden suojan tason.Jotkin palvelut eivät ole yhtä turvallisia kuin toiset
Tarvitaan maksullinen tilaus erittäin suurten tiedostojen lähettämiseen.
Verkko

6. Verkkoon liitetty tallennus (NAS)

Verkkoon liitetty tallennus (NAS) on erinomainen tapa tallentaa tiedostojasi turvallisesti. NAS-laitteet muistuttavat USB-tikkuja, mutta ne tarjoavat useita etuja, kuten mahdollisuuden jakaa tiedostoja muiden käyttäjien kanssa ja mahdollisuuden varmuuskopioida tiedostoja.

Plussaa

Miinukset

Tiedostot on salattu, eivätkä ulkopuoliset hyökkääjät voi lukea niitä.NAS-laitteet voidaan kadottaa tai varastaa
NAS-laitteet ovat kannettavia, ja ne voi ottaa mukaan kaikkialle.Kaikki NAS-laitteet eivät ole salattuja
NAS-laitteet ovat helppokäyttöisiä

Päätelmä

Sähköposti ei ole turvallinen tapa lähettää luottamuksellisia asiakirjoja. Luottamuksellisten asiakirjojen lähettäminen sähköpostitse ei ole aina helppoa, ja on olemassa riski, että ulkopuoliset hyökkääjät voivat lukea asiakirjasi. Tietämys erilaisista sähköpostin turvallisista vaihtoehdoista voi auttaa sinua pitämään luottamukselliset asiakirjasi turvassa.

Jos sinun on lähetettävä luottamuksellisia asiakirjoja, voit käyttää useita turvallisia vaihtoehtoja sähköpostille. On tärkeää tehdä perusteellinen tutkimus ennen kuin valitset itsellesi sopivan vaihtoehdon. Varmista, että valitset palvelun, joka on turvallinen ja tarjoaa korkean yksityisyyden suojan.

Jaa luottamuksellisia asiakirjoja turvallisesti
Lähetä suuria tiedostoja kaikenkokoisia ja -tyyppisiä
Tutustu maksullisiin suunnitelmiimme

Lisää vaihtoehtoja turvallisille tiedostojen jakamismenetelmille