Bestandsoverdrachtprotocol verkennen

Ace18 januari 2024
Kamer vol servers

Bestandsoverdracht is de bouwsteen van het internet. Elke minuut van de dag downloaden gebruikers van het internet bestanden en verspreiden ze over de virtuele wereld. File Transfer Protocol (FTP) bestaat al meer dan vier decennia en in die tijd zijn er aanzienlijke verbeteringen doorgevoerd op het gebied van encryptiestandaarden en bestandsoverdrachtfuncties.

FTP gaat helemaal terug naar de begindagen van netwerken, zelfs nog voor de geboorte van de hedendaagse Internet Protocol (IP) netwerken gebaseerd op TCP in de vroege jaren 1980 (Transmission Control Protocol).

Dit artikel verkent de vele dimensies die relevant zijn voor FTP, zoals functionaliteiten, voordelen en nadelen, terwijl het ook FileMail introduceert als een levensvatbaar alternatief.

Deel tot 5 GB gratis
Geen registratie vereist
Verstuur nu grote bestanden
wat is ftp

Wat is het bestandsoverdrachtprotocol (FTP)?

Het File Transfer Protocol (FTP) is een standaard communicatieprotocol voor de overdracht van computerbestanden van een server naar een client via een computernetwerk. FTP is een client-server protocol dat gebruik maakt van verschillende controle- en gegevensverbindingen tussen de client en de server.

FTP is een client-server netwerkprotocol dat gebruikers in staat stelt om webpagina's, gegevens en toepassingen van andere diensten te downloaden. Wanneer een gebruiker gegevens wil downloaden naar zijn eigen computer, doet hij dat met FTP.

Bovendien is FTP niet versleuteld. Het maakt gebruik van cleartext gebruikers en wachtwoorden voor authenticatie, waardoor gegevensoverdracht via FTP vatbaar is voor afluisteren, imitatie en andere aanvallen.

ftp om bestanden te delen

Hoe werkt FTP?

Het File Transfer Protocol werkt op basis van een client-server paradigma, waarbij de bestandsoverdracht wordt uitgevoerd door een FTP-server en een FTP-cliënt. Om een FTP verbinding tot stand te brengen moeten twee partijen op een gespecificeerd netwerk samenwerken. Hoewel een gebruiker de bevoegdheid moet hebben om referenties te verstrekken aan een FTP-server, is het bij sommige publieke FTP-servers niet nodig dat gebruikers wachtwoorden verstrekken om toegang te krijgen tot de bestanden.

Een FTP-server wordt opgezet op het netwerk en een gespecificeerde bestandsopslaglocatie (map/systeem) wordt gedefinieerd als de gedeelde opslaglocatie voor de te delen gegevens. Eindgebruikers maken verbinding met deze bestandsserver met behulp van FTP om bestanden over te zetten naar hun lokale map/systeem.

FTP vereist een TCP/IP netwerk en het gebruik van een of meer FTP clients om te kunnen functioneren. De FTP client dient als communicatiemiddel tussen de client en de server voor het downloaden en uploaden van bestanden. De FTP cliënt initieert verbindingen met de FTP server. De FTP server start de bestandsoverdracht procedure na ontvangst van het verzoek van de cliënt om een bestand te uploaden of downloaden.

Wanneer een gebruiker een probleem tegenkomt, moet hij of zij een commandokanaal en een gegevenskanaal aanmaken. Na het configureren van beide kanalen, instrueert de passieve modus de server om te luisteren naar verbindingen in plaats van te proberen opnieuw verbinding te maken met gebruikers.

delen tussen apparaten

Waar wordt FTP voor gebruikt?

Platformen die FTP downloads en overdrachten blijven ondersteunen doen dat vooral uit gewoonte, en zelfs dit wordt steeds minder.

FTP is een informele manier om nieuwelingen kennis te laten maken met internetprotocollen voordat ze verder gaan met ingewikkeldere versies, waardoor het een uitstekend hulpmiddel is om mee te beginnen. Sommige mensen maken FTP-bestandssystemen uit nostalgie of gewoon voor de lol. Het overbrengen van grote hoeveelheden serverbestanden binnen een organisatie: Sommige IT-professionals gebruiken FTP voor het overbrengen van serverbestanden binnen een gesloten systeem.

Daarnaast wordt FTP veel gebruikt in de Architectural, Engineering, and Construction (AEC) business om architectuurschema's en componenten uit te wisselen. De ideale methode voor het verzenden van grote bestanden zoals CAD- of SketchUp-diagrammen, die vaak worden gebruikt in de AEC-business, is via een FTP-server.

Bouw- en aanverwante industrieën die te maken hebben met CAD-schema's en vergelijkbare bestandsformaten zijn vaak afhankelijk van FTP vanwege de snelheid waarmee bestanden worden verzonden.

FTP Clients

Elke FTP client heeft unieke mogelijkheden waarmee gebruikers hun upload- en downloadprocessen kunnen aanpassen. Extra functies die je moet zoeken in een FTP client zijn publieke-sleutel authenticatie, controle over het compressieniveau van bestanden en tools om een server te doorzoeken met behulp van bestandsmaskers.

ontgrendeld

FTP's veiligheidsproblemen

Over het algemeen is FTP inherent onveilig als methode om gegevens te transporteren. Wanneer een bestand via dit protocol wordt verstuurd, worden de gegevens, de login en het wachtwoord allemaal in platte tekst uitgewisseld, wat betekent dat een hacker deze informatie gemakkelijk kan bemachtigen. Om de veiligheid van je gegevens te garanderen, moet je een verbeterde versie van FTP gebruiken, zoals FTPS of SFTP.

FTP stamt nog uit de tijd dat cyberbeveiliging niet meer dan een speculatief onderwerp was. Dit betekent dat FTP-overdrachten niet beveiligd zijn, waardoor het voor iedereen die in staat is om pakketten te sniffen redelijk eenvoudig is om gegevens te onderscheppen.

Als hackers een FTP-overdracht kunnen onderscheppen, worden ze niet gehinderd door encryptie om toegang te krijgen tot de inhoud of deze te wijzigen. Zelfs als je FTP-cloudopslag gebruikt, kunnen gegevens worden onderschept en misbruikt als het systeem van de serviceprovider wordt gehackt.

Als gevolg hiervan zijn gegevens die via FTP worden geleverd een ideaal doelwit voor spoofing, sniffer, brute kracht en andere soorten aanvallen. Een hacker zou een FTP transactie kunnen inspecteren en proberen de zwakke plekken aan te vallen met behulp van basis poort scanning.

hacker

Nadelen van FTP

Uitdagend gebruik

Zeggen dat FTP ontoegankelijk is, is een understatement. De interface is angstaanjagend en overweldigend. Op het eerste gezicht (en verschillende daaropvolgende blikken) lijkt het iets dat alleen een IT-specialist zou kunnen begrijpen. Dit is een belangrijk nadeel omdat het training nodig heeft om goed te werken voor zowel je personeel als je klanten.

Niet elke leverancier is gelijk

Bedrijven kiezen ervoor om FTP-oplossingen te hosten die worden beheerd door leveranciers om het probleem van zwakke plekken in de beveiliging aan te pakken. Helaas slagen niet alle leveranciers voor de nodige beveiligingstests, waardoor het moeilijk is om de juiste te vinden. Elke concurrent biedt een unieke set van functies, en veel van hen ontbreken op kritieke gebieden zoals toegangsbeperkingen, beveiliging, bruikbaarheid en prijsalternatieven.

Encryptie is geen vanzelfsprekendheid

Hoewel het mogelijk is om een provider te vinden die gegevensversleuteling biedt, zijn er veel die dat niet doen. FTP bevat geen versleuteling, wat verklaart waarom verzonden gegevens zo gemakkelijk te onderscheppen zijn. Bovendien, als je een FTP service onderzoekt, zul je merken dat encryptie niet altijd wordt gegeven of afgedwongen.

FTP kan worden aangevallen

Als je een verkeerde aanbieder kiest, loop je het risico dat je blijft zitten met een FTP oplossing die je gegevens niet beveiligt, waardoor je openstaat voor hacker strategieën zoals brute force of spoofing aanvallen. Hackers gebruiken brute force aanvallen om in uw systeem te komen door snel duizenden combinaties van aanmeldingen en wachtwoorden te doorlopen. FTP is gevoelig voor spoofing aanvallen, waarbij een hacker zich voordoet als een echte gebruiker of apparaat op het netwerk.

Compliance is een probleem

Daarnaast moet je rekening houden met compliance bij het verzenden van gegevens via FTP. FTP op zichzelf of via een onveilige FTP-provider kan je bedrijf blootstellen aan kosten voor niet-compliance. Gebrek aan encryptie draagt in belangrijke mate bij aan niet-compliance, en je moet een oplossing vinden die past bij jouw compliance vereisten.

Activiteit controleren is moeilijk

FTP biedt geen audit trails, waardoor het moeilijk is om de bron van een lek op te sporen of de voortgang van een project te bewaken. Als gevolg hiervan, als bestanden verkeerd worden behandeld of als er een datalek is, kan het moeilijk zijn om de bron van het probleem op te sporen. Veel FTP-clients hebben niet de noodzakelijke toegangsbeperkingen om te garanderen dat uw personeel de best practices voor het delen van bestanden volgt.

voordelen van ftp

Voordelen van FTP

Meerdere bestandsmappen kunnen tegelijkertijd overgedragen worden

FTP is een uitstekend alternatief als je bedrijf wil dat je grote hoeveelheden gegevens (denk terabytes, geen megabytes) in één keer uitwisselt. Ingenieurs, architecten en grafische ontwerpers hebben vaak enorm grote bestanden die te groot zijn om per e-mail te versturen en te traag om te delen via HTTPS. FTP biedt in deze gevallen een belangrijk voordeel omdat het de snellere overdracht van enorme bestanden mogelijk maakt.

Verlies nooit de voortgang van je bestandsoverdracht uit het oog

Het is voordelig omdat je niet bang hoeft te zijn dat je de voortgang van de overdracht kwijtraakt als je de verbinding met het netwerk verliest terwijl je FTP gebruikt. Als je je verbinding verliest of je machine opnieuw moet opstarten, hoef je niet opnieuw te beginnen. Je kunt doorgaan waar je gebleven was. Wanneer het netwerk toegankelijk wordt, zal FTP onmiddellijk opnieuw beginnen en verdergaan waar het gebleven was.

Filemail Bestandsdeling

Filemail: Het levensvatbare alternatief voor FTP

Toch zijn er ook haalbare alternatieven die de uitdagingen van FTP overwinnen en extra functionaliteiten en voordelen bieden. Filemail is een webplatform dat het verzenden en ontvangen van enorme bestanden van elke grootte mogelijk maakt met behulp van een verscheidenheid aan applicaties en diensten.

Het is een gratis dienst die voor iedereen beschikbaar is. Het basisprincipe is eenvoudig: kies een bestand, vul het e-mailadres van de ontvanger in en klik op 'verzenden'. De ontvanger ontvangt een link naar je bestand en downloadt het.

Filemail overtreft de veiligheidslekken van FTP's, omdat je met Filemail de beschikbaarheidsperiode en wachtwoordbeveiliging voor je bestandsoverdracht kunt specificeren, wat het veiliger maakt. Het wordt ook geleverd met beveiligingsmaatregelen die uw bestandsoverdracht veiliger maken, ongeëvenaard door FTP.

Twee sets firewalls beschermen je servers en de toegang tot de gegevens wordt rechtstreeks via Windows-toegang beheerd. Op schijf zijn bestandsnamen versleuteld en alleen al het volume van de gegevens op de servers maakt het vrijwel moeilijk om gegevens van de harde schijven te halen en te ontsleutelen.

Bestanden van elke grootte delen
Het veilige alternatief voor FTP
Bekijk onze betaalde plannen

Op zoek naar alternatieven voor FTP? Bekijk dan ons artikel hieronder.