Hoe grote bestanden delen via het internet

Ace23 januari 2024
hoe deel je grote bestanden via het internet

We kennen allemaal het probleem als je probeert uit te vinden hoe je grote bestanden kunt delen via het internet. Of het nu een document, foto of video is, het proces om het van de ene computer naar de andere te krijgen kan frustrerend langzaam zijn. Maar met de juiste tools hoeft dat niet zo te zijn.

Een snelle Google-zoekopdracht naar "hoe deel ik grote bestanden via het internet" geeft je een overvloed aan opties. Maar ze zijn niet allemaal gelijk. Sommige diensten zijn beter voor het verzenden van kleine bestanden, terwijl andere zijn ontworpen voor grotere bestanden.

Er zijn een aantal manieren om grote bestanden te delen via het internet, maar ze zijn niet allemaal gelijk. In dit artikel bekijken we een aantal van de populairste methoden om grote bestanden te delen en bespreken we de voor- en nadelen van elke methode. Laten we beginnen!

Deel tot 5 GB gratis
Geen registratie vereist
Deel nu grote bestanden
Bestanden comprimeren voordat je ze deelt

Bestanden comprimeren

Voordat je bestanden verstuurt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze zo gecomprimeerd mogelijk zijn. Dit verkort de tijd die nodig is om ze te versturen en bespaart je ook wat bandbreedte.

Er zijn een aantal manieren om bestanden te comprimeren, maar de populairste is waarschijnlijk ZIP-compressie. Dit is het formaat dat de meeste programma's voor bestandscompressie gebruiken, waaronder WinZip en 7-Zip.

Het is vrij eenvoudig om bestanden te comprimeren met compressiesoftware zoals WinZip of 7zip. Selecteer gewoon de bestanden die je wilt comprimeren, klik er met de rechtermuisknop op en kies de optie "Comprimeren". Dit maakt een nieuw gecomprimeerd bestand dat kleiner is en minder tijd kost om te verzenden. Het bestand wordt opgeslagen als een ZIP-bestand, dat je vervolgens over het internet kunt versturen.

Grote bestanden e-mailen

E-mail om grote bestanden te versturen

De meest gebruikte manier om bestanden via het internet te versturen is via e-mail. Dit is een snelle en gemakkelijke methode waarvoor geen speciale software of hulpmiddelen nodig zijn. E-mail heeft ook het voordeel dat het universeel ondersteund wordt, dus bijna iedereen kan het gebruiken.

Om bestanden via e-mail te versturen, voeg je ze gewoon bij een e-mailbericht en stuur je het naar de ontvanger. Zij kunnen dan de bijlage openen en het bestand opslaan op hun computer. Zo eenvoudig is het!

Het nadeel van e-mail is dat het traag en onbetrouwbaar kan zijn, vooral als het bestand groot is. E-mailservers kunnen ook overbelast zijn, waardoor het lang kan duren voordat het bestand is gedownload. Bovendien is e-mail een goede optie voor kleine bestanden, maar het is niet ideaal voor grotere bestanden. De maximale grootte voor een e-mailbijlage is meestal rond de 25MB, wat mogelijk niet genoeg is voor grotere bestanden.

Pen USB-stick

Gebruik een USB-stick

Als je een bestand moet versturen dat groter is dan 25MB, kun je een pen drive of USB drive gebruiken. Dit is een fysiek apparaat dat je kunt gebruiken om bestanden op te slaan en over te zetten tussen computers.

USB-drives zijn er in verschillende maten, van 1GB tot 128GB. Ze zijn ook relatief goedkoop, waardoor ze een goede optie zijn voor het overzetten van grote bestanden. Ze kunnen echter onhandig zijn als je niet in de buurt bent van een computer met een USB-poort.

Om een bestand te versturen via een USB-stick, kopieer je eerst het bestand naar de stick. Plaats het station vervolgens in de computer van de ontvanger en open het. Het bestand wordt dan opgeslagen op de harde schijf van de computer.

Het nadeel van het gebruik van een USB-stick is dat het moeilijk kan zijn om iemand te vinden die er een heeft. Bovendien heeft niet iedereen een USB-stick, wat betekent dat niet iedereen op deze manier bestanden kan ontvangen. Dus als je op zoek bent naar een manier om bestanden naar een breder publiek te sturen, zijn USB-drives misschien niet de beste optie.

Externe schijf om bestanden te delen

Externe harde schijf om grote bestanden te delen

Een andere optie voor het verzenden van grote bestanden is het gebruik van een externe schijf. Dit is een fysiek apparaat dat wordt aangesloten op de computer van de ontvanger en kan worden gebruikt om bestanden op te slaan en over te dragen.

Externe schijven zijn er in verschillende maten, van enkele gigabytes tot meerdere terabytes. Ze kunnen ook duur zijn, afhankelijk van de grootte en het type dat je kiest. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de externe schijf compatibel is met de computer van de ontvanger.

Om een bestand te versturen via een externe schijf, kopieer je eerst het bestand naar de schijf. Koppel het station vervolgens los van je computer en sluit het aan op de computer van de ontvanger. Het bestand wordt dan opgeslagen op de harde schijf van de computer.

Het nadeel van het gebruik van een externe schijf is dat het moeilijk kan zijn om iemand te vinden die er een heeft. Bovendien heeft niet iedereen een externe schijf, wat betekent dat niet iedereen op deze manier bestanden kan ontvangen.

Serverruimte

FTP gebruiken

Als je een bestand moet versturen dat groter is dan 25MB en de ontvanger heeft geen USB-stick of externe schijf, dan kun je FTP gebruiken. FTP staat voor File Transfer Protocol en het is een manier om bestanden tussen computers te versturen.

Om een bestand te versturen met FTP, moet je eerst een FTP-server vinden. Dit is een computer die speciaal is ingesteld om bestanden op te slaan en te delen. De populairste FTP-server is FileZilla, die je gratis kunt downloaden.

Zodra je de FTP-server hebt geïnstalleerd, kun je deze openen en een nieuwe verbinding maken. Voer in het venster Verbinden met server het adres van de FTP-server in en klik op Verbinden. De velden voor gebruikersnaam en wachtwoord worden automatisch ingevuld.

Navigeer vervolgens naar de map waar het bestand is opgeslagen. Sleep het bestand van het lokale venster naar het externe venster en klik op Upload. Het bestand wordt overgebracht naar de FTP-server en opgeslagen in de aangewezen map.

Het nadeel van het gebruik van FTP is dat het moeilijk kan zijn om een FTP-server te vinden. Bovendien weet niet iedereen hoe FTP werkt, wat betekent dat niet iedereen bestanden op deze manier kan ontvangen. Als je meer wilt weten over FPT, kijk dan eens op

Cloud computing

Cloud-gebaseerde diensten voor het delen van bestanden

Cloud-gebaseerde diensten voor het delen van bestanden zijn een andere optie voor het verzenden van grote bestanden. Met deze diensten kun je bestanden uploaden naar het internet en ze delen met andere mensen.

Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en de meeste hebben een gratis niveau waarmee je bestanden tot een bepaalde grootte kunt verzenden. De populairste cloudgebaseerde diensten voor het delen van bestanden zijn Google Drive, iCloud en DropBox.

Hoe werken cloudgebaseerde diensten voor het delen van bestanden?

In principe maak je een account aan bij de dienst en upload je de bestanden die je wilt delen. De bestanden worden opgeslagen op de server van de dienst en je kunt ze dan delen met andere mensen door ze een link te sturen. Deze link kan worden gebruikt om de bestanden te downloaden of ze kunnen online worden gestreamd.

Er zijn echter een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je cloudgebaseerde diensten voor het delen van bestanden gebruikt.

Ten eerste zijn niet al deze diensten gratis. Sommige vereisen een betaald abonnement om de dienst te kunnen gebruiken. Ten tweede worden de bestanden die je uploadt naar deze diensten vaak opgeslagen in een openbare map. Dit betekent dat iedereen die toegang heeft tot de link de bestanden kan downloaden. Tot slot kan de dienst voor het delen van bestanden offline gaan of andere technische problemen ondervinden, waardoor de bestanden mogelijk niet toegankelijk zijn.

Om een bestand te versturen via een cloudservice voor het delen van bestanden, uploadt u eerst het bestand naar de service. Open vervolgens de service en deel het bestand met de ontvanger. De ontvanger kan het bestand dan downloaden en opslaan op zijn computer.

Het nadeel van cloud-gebaseerde diensten voor het delen van bestanden is dat ze traag en onbetrouwbaar kunnen zijn. Bovendien heeft niet iedereen een abonnement op deze diensten, wat betekent dat niet iedereen bestanden op deze manier kan ontvangen.

Filemail service voor het delen van bestanden

Filemail is de perfecte oplossing voor particulieren en bedrijven van elke omvang die op zoek zijn naar een veilige manier om grote bestanden over te dragen. Filemail heeft naam gemaakt door zijn gebruiksgemak, snelle overdrachtssnelheden, royale opslagruimte en veilige gegevensverwerking volgens de regels.

Met Filemail is er geen limiet voor de grootte van bestanden. Dit betekent dat u bestanden van elke grootte kunt verzenden zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat u een limiet overschrijdt. Filemail biedt twee-factor authenticatie en end-to-end encryptie, wat ervoor zorgt dat uw bestanden veilig zijn. Daarnaast beschikt Filemail ook over een virusscanfunctie, die alle bestanden op virussen scant voordat ze worden verzonden. Bekijk Filemail zeker voor uw volgende overdracht van grote bestanden!

Conclusie

Het versturen van grote bestanden via het internet kan een uitdaging zijn, maar er zijn verschillende opties beschikbaar. De populairste methoden zijn het comprimeren van bestanden, het gebruik van e-mail, een USD-schijf, een externe schijf, FTP of een cloud-gebaseerde dienst voor het delen van bestanden. Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om de methode te kiezen die het beste bij je behoeften past.

Zorg ervoor dat je grondig onderzoek doet voordat je een methode kiest, omdat dit helpt bij het succesvol overzetten van bestanden. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de bestandsgrootte, omdat sommige methoden niet geschikt zijn voor grotere bestanden.

Onthoud ten slotte dat de beste manier om grote bestanden te versturen het gebruik van een combinatie van methoden is. Dit zorgt ervoor dat het bestand succesvol wordt afgeleverd, ongeacht de snelheid van de internetverbinding of de bestandsgrootte. Veel plezier met verzenden!

Bestanden van elke grootte delen
Snel en veilig bestanden delen
Bekijk onze betaalde plannen

Bekijk meer artikelen over het delen van bestanden