Explorarea protocolului de transfer de fișiere

Transferurile de fișiere sunt elementele de bază ale internetului. În fiecare minut din fiecare zi, utilizatorii internetului descarcă fișiere și le distribuie în întreaga lume virtuală. Protocolul de transfer de fișiere (FTP) există de mai bine de patru decenii și, de-a lungul acestui timp, a cunoscut îmbunătățiri substanțiale în ceea ce privește standardele de criptare și funcțiile de transfer de fișiere. 

FTP datează încă din primele zile ale rețelelor, precedând chiar și nașterea rețelelor contemporane Internet Protocol (IP) bazate pe TCP la începutul anilor 1980 (Transmission Control Protocol).

Acest articol va explora multitudinea de dimensiuni relevante pentru FTP, cum ar fi funcționalitățile, avantajele și dezavantajele, prezentând în același timp FileMail ca o alternativă viabilă.

Partajați gratuit până la 5 GB

Nu este necesară înregistrarea

interogatoriu

Ce este protocolul de transfer de fișiere (FTP)?

Protocolul de transfer de fișiere (FTP) reprezintă un protocol de comunicare standard pentru transferul de fișiere informatice de la un server la un client printr-o rețea de calculatoare. FTP este un protocol client-server care utilizează conexiuni distincte de control și de date între client și server.
FTP este un protocol de rețea client-server care permite utilizatorilor să descarce pagini web, date și aplicații de la alte servicii. Atunci când un utilizator dorește să descarce date pe propriul computer, o face folosind FTP.
În plus, FTP nu este criptat. Acesta utilizează utilizatori și parole în clar pentru autentificare, ceea ce face ca transferurile de date prin FTP să fie susceptibile la ascultări, la uzurpări de identitate și la alte atacuri.
Apple Airdrop

Cum funcționează FTP?

Protocolul de transfer de fișiere funcționează pe o paradigmă client-server, funcția de transfer de fișiere fiind realizată de un server FTP și de un client FTP. Pentru a începe o conexiune FTP, este necesar ca două părți să creeze și să interacționeze într-o rețea specifică. În timp ce un utilizator trebuie să aibă autoritatea de a furniza credențiale unui server FTP, unele servere FTP publice nu au nevoie ca utilizatorii să furnizeze parole pentru a accesa fișierele.
Un server FTP este configurat în rețea, iar o locație de stocare a fișierelor specificată (dosar/sistem) este definită ca locație de stocare partajată pentru datele care urmează să fie partajate. Utilizatorii finali se vor conecta la acest server de fișiere utilizând FTP pentru a transfera fișiere în dosarul/sistemul lor local.
Pentru a funcționa, FTP are nevoie de o rețea TCP/IP și de utilizarea unuia sau mai multor clienți FTP. Clientul FTP servește ca agent de comunicare între client și server, descărcând și încărcând fișiere. În esență, clientul FTP inițiază conexiuni cu serverul FTP. Serverul FTP începe procedura de transfer de fișiere la primirea cererii clientului de a încărca sau descărca un fișier.
Ori de câte ori un utilizator se confruntă cu o problemă, acesta trebuie să creeze un canal de comandă și un canal de date. După configurarea ambelor canale, modul pasiv instruiește serverul să asculte pentru conexiuni, în loc să încerce să se reconecteze cu utilizatorii.

La ce se folosește FTP?

Platformele care continuă să susțină descărcările și transferurile prin FTP o fac mai ales din obișnuință și chiar și acest lucru este din ce în ce mai puțin răspândit.
FTP este o abordare informală pentru a expune începătorii la protocoalele de internet înainte de a trece la versiuni mai complicate, ceea ce îl face un instrument excelent pentru începători. Unele persoane creează sisteme de fișiere FTP din nostalgie sau doar pentru distracție. Transferul unor cantități uriașe de fișiere de server în cadrul unei organizații: Unii profesioniști IT pot utiliza FTP atunci când transferă fișiere de server în cadrul unui sistem închis.
În plus, FTP este utilizat pe scară largă în domeniul arhitecturii, ingineriei și construcțiilor (AEC) pentru a face schimb de scheme și componente de arhitectură. Metoda ideală pentru trimiterea de fișiere uriașe, cum ar fi diagramele CAD sau SketchUp, care sunt adesea folosite în domeniul AEC, este prin intermediul unui server FTP.
Construcțiile și industriile conexe care utilizează diagrame CAD și formate de fișiere similare depind adesea de FTP datorită vitezei de transmitere a fișierelor.

Clienți FTP

Fiecare client FTP are capacități unice care permit utilizatorilor să își personalizeze procesele de încărcare și descărcare. Printre caracteristicile suplimentare pe care trebuie să le căutați la un client FTP se numără autentificarea cu cheie publică, controlul nivelului de compresie a fișierelor și instrumente de căutare a unui server folosind măști de fișiere.

Probleme de securitate FTP

În general, FTP este în mod inerent nesigur ca metodă de transport de date. Atunci când un fișier este trimis prin acest protocol, datele, numele de utilizator și parola sunt toate schimbate în text simplu, ceea ce înseamnă că un hacker poate obține cu ușurință aceste informații. Pentru a garanta securitatea datelor dumneavoastră, trebuie să utilizați o versiune îmbunătățită de FTP, cum ar fi FTPS sau SFTP.

FTP datează de pe vremea când securitatea cibernetică nu era decât un subiect speculativ. Acest lucru înseamnă că transferurile FTP nu sunt securizate, ceea ce face ca interceptarea datelor să fie destul de simplă pentru orice persoană capabilă să adulmece pachetele. 

Dacă hackerii pot intercepta un transfer FTP, nu vor fi împiedicați de criptare să acceseze sau să modifice conținutul. Chiar dacă utilizați stocarea în cloud prin FTP, datele pot fi interceptate și abuzate dacă sistemul furnizorului de servicii este piratat.

Prin urmare, datele transmise prin FTP reprezintă o țintă ideală pentru spoofing, sniffer, brute force și alte tipuri de atacuri. Un hacker ar putea inspecta o tranzacție FTP și ar putea încerca să atace punctele slabe ale acesteia folosind scanarea de bază a porturilor.
dezavantajele protocolului de transfer de fișiere

Dezavantajele FTP

Provocarea utilizării

A spune că FTP este inaccesibil este puțin spus. Interfața este înspăimântătoare și copleșitoare. La prima vedere (și la câteva priviri ulterioare), pare a fi ceva ce numai un specialist IT ar putea înțelege. Acesta este un dezavantaj semnificativ, deoarece are nevoie de instruire pentru a funcționa corect atât pentru personalul dumneavoastră, cât și pentru clienții dumneavoastră.

Nu toți furnizorii sunt egali

Întreprinderile aleg să găzduiască soluții FTP gestionate de furnizori pentru a rezolva problema vulnerabilităților de securitate. Din păcate, nu toți furnizorii trec testele de securitate necesare, ceea ce face dificilă găsirea celui potrivit. Fiecare concurent oferă un set unic de caracteristici, iar multe dintre ele sunt deficitare în domenii critice, cum ar fi restricțiile de acces, securitatea, ușurința de utilizare și alternativele de preț.

Criptarea nu este un lucru de la sine înțeles

Deși este posibil să găsiți un furnizor care oferă criptarea datelor, mulți nu o fac. FTP nu include criptarea, ceea ce explică de ce datele transmise sunt atât de ușor de interceptat. În plus, în timp ce căutați un serviciu FTP, veți descoperi că criptarea nu este întotdeauna oferită sau aplicată.

FTP poate fi atacat

Dacă alegeți un furnizor incorect, riscați să rămâneți cu o soluție FTP care nu vă protejează datele, lăsându-vă expus strategiilor hackerilor, cum ar fi forța brută sau atacurile de tip spoofing. Hackerii folosesc atacuri de forță brută pentru a intra în sistemul dvs. prin parcurgerea rapidă a mii de combinații de nume de utilizator și parole. FTP este susceptibil la atacuri de spoofing, în care un hacker se dă drept un utilizator sau un dispozitiv autentic din rețea.

Conformitatea este o problemă

În plus, ar trebui să luați în considerare conformitatea atunci când trimiteți date prin FTP. FTP de sine stătător sau prin intermediul unui furnizor FTP nesigur ar putea expune firma dumneavoastră la acuzații de neconformitate. Lipsa de criptare contribuie în mod semnificativ la neconformitate și trebuie să identificați o soluție care să se potrivească cerințelor dumneavoastră de conformitate.

Monitorizarea activității este dificilă

FTP nu oferă trasee de audit, ceea ce face dificilă depistarea sursei unei scurgeri de informații sau monitorizarea progresului proiectului. Prin urmare, dacă fișierele sunt tratate în mod necorespunzător sau dacă există o încălcare a securității datelor, este posibil să vă fie greu să depistați sursa problemei. Numeroși clienți FTP nu dispun de restricțiile de acces necesare pentru a garanta că personalul dumneavoastră respectă cele mai bune practici de partajare a fișierelor.
avantaje ale ftp

Avantajele FTP

Mai multe directoare de fișiere pot fi transferate concomitent

FTP este o alternativă excelentă în cazul în care compania dumneavoastră dorește să faceți schimb de volume mari de date (gândiți-vă la terabytes, nu la megabytes) deodată. Inginerii, arhitecții și graficienii au adesea fișiere enorm de mari, care sunt prea mari pentru a fi trimise prin e-mail și prea lente pentru a fi partajate folosind HTTPS. FTP oferă un beneficiu semnificativ în aceste cazuri, deoarece permite transmiterea mai rapidă a fișierelor masive.

Nu pierdeți niciodată urma progresului transferului de fișiere

Este avantajos, deoarece nu trebuie să vă temeți că pierdeți progresul transferului dacă pierdeți conexiunea la rețea în timp ce utilizați FTP. Dacă pierdeți conexiunea sau dacă trebuie să reporniți mașina, nu va trebui să o luați de la capăt. Puteți continua de unde ați rămas. Când rețeaua devine accesibilă, FTP se va reconecta imediat și va relua transferul de unde a rămas.
aplicații multi-platformă

Filemail: Alternativa viabilă la FTP

Cu toate acestea, există, de asemenea, alternative viabile care depășesc provocările ridicate de FTP și aduc funcționalități și avantaje suplimentare. Filemail este o platformă web care permite trimiterea și primirea de fișiere uriașe, de orice dimensiune, folosind o varietate de aplicații și servicii. 

Este un serviciu gratuit care este disponibil pentru oricine. Principiul fundamental este simplu: alegeți un fișier, completați adresa de e-mail a destinatarului și faceți clic pe "trimite". Destinatarul primește un link către fișierul dvs. și îl descarcă.

Depășind vulnerabilitățile de securitate ale FTP-urilor, cu Filemail puteți specifica perioada de disponibilitate și protecția prin parolă pentru transferul de fișiere, ceea ce îl face mai sigur. De asemenea, vine cu măsuri de securitate care fac transferul de fișiere mai sigur, neegalat de FTP.

Două seturi de firewall-uri vă protejează serverele, iar accesul la date este menținut direct prin intermediul accesului Windows. Pe disc, numele fișierelor sunt criptate, iar volumul mare de date de pe servere face ca recuperarea și decriptarea datelor de pe hard disk-uri să fie practic dificilă.

Partajați fișiere de orice dimensiune

Alternativa sigură la FTP

Romanian