Ako preniesť súbory z počítača do počítača

Ace20. januára 2024
ako prenášať súbory z počítača do počítača

Nič sa nevyrovná nadšeniu z nákupu nového nablýskaného počítača. Kúpa nového počítača zvyčajne znamená získanie množstva nových funkcií, zvýšeného výpočtového výkonu, vylepšenej grafiky a väčšieho úložiska.

Samozrejme, ak prechádzate na nový počítač a nahrádzate starší, pravdepodobne budete chcieť presunúť viac než len niekoľko súborov. V ideálnom prípade by ste mali preniesť všetky dokumenty, obrázky, celý svoj používateľský profil, účty, obľúbené položky, záložky a e-maily, inými slovami všetko, čo vlastníte a používate. Ako teda preniesť súbory z počítača do počítača?

Postup ovplyvní niekoľko premenných vrátane počtu prenášaných súborov, veľkosti súborov a operačných systémov oboch počítačov.

Hoci prenos súborov nie je zložitá operácia, môže trvať niekoľko hodín v závislosti od množstva údajov, ktoré potrebujete preniesť. Nasleduje šesť najčastejšie používaných stratégií, ktoré môžete vyskúšať sami.

Prenos až 5 GB zadarmo
Nevyžaduje sa registrácia
Prenos súborov teraz
Jednotka USB na presun súborov z počítača do počítača

1. Externé úložné zariadenie

Je známe, že väčšina ľudí využíva externé disky. Je pomerne jednoduché skopírovať údaje z USB flash disku z jedného počítača do druhého, pripojiť ten istý disk k druhému počítaču a znova skopírovať údaje.

Prípadne, ak máte viac údajov, ako pojme flash disk, môžete využiť externý pevný disk. Ak sú oba notebooky vybavené portami USB 3.0, môžete zvážiť kúpu jedného z najrýchlejších dostupných flash diskov. Pri práci s veľkým množstvom údajov je rýchlosť rozhodujúca!

Pri používaní externých pevných diskov z dôvodu zálohovania je potrebné zvážiť mnoho faktorov, pretože niektoré disky môžu mať občasné poruchy prenosu súborov: použite kvalitný kábel (to isté platí pre interné disky) a v prípade potreby kvalitný rozbočovač USB.

Niektoré radiče USB sú nestabilné aj pri veľkom zaťažení, takže ak máte problémy s pripojením pevného disku, možno bude potrebné vymeniť jednotlivé komponenty, aby ste zistili zdroj problému.

Klady

Zápory

Prenosnosť - externý pevný disk je prenosný a pripojiteľný. Možno ho použiť ako úložné zariadenie pre akýkoľvek počítač, ktorý podporuje USB alebo FireWire.Strata údajov - Externé disky sú rovnako náchylné na stratu údajov ako interné disky. Externé pevné disky sú náchylné na útoky vírusov a škodlivého softvéru. Okrem toho sú náchylné na degradáciu vplyvom slnečného žiarenia, tepla, vlhkosti, kvapalín, prachu a magnetických polí.
Núdzové použitie - Externý pevný disk môžete využiť ako záložný disk v prípade núdze. Keďže pevné disky niekedy zlyhávajú, udržiavanie zálohy je veľmi dôležité bez ohľadu na to, či sa spoliehate na svoj počítač na pracovné alebo osobné účely.Náchylnosť na narušenie - Väčšina externých pevných diskov je chránená heslom. Ak sa váš pevný disk alebo flash disk stratí alebo vám ho ukradnú, ktokoľvek, kto zariadenie vloží do počítača, môže získať prístup k vašim údajom.
Vyšší výkon - Používaním externého disku ako primárneho úložného zariadenia môžete výrazne zvýšiť výkon počítačov Mac s pomalšími internými diskami.Náročné nastavenie - Nastavenie verzií súborov na externých pevných diskoch je náročné. Ak zálohujete svoje súbory na externý pevný disk raz denne, často vám zostane jedna záloha, na ktorú sa môžete spoľahnúť, a nie množstvo verzií súborov
HD a SSD

2. Interné disky SSD a HDD

Ak prechádzate zo starého počítača na novší, váš starý počítač môže byť nefunkčný. Prípadne môžete vymeniť starý pevný disk za nový. Ako však môžete získať svoje predchádzajúce údaje?

Pevné disky (HDD) a niektoré disky SSD (Solid State Drive) sú pripojené k základnej doske prostredníctvom štandardných pripojení SATA. Ak máte starý pevný disk, pripojte ho k náhradnému konektoru SATA alebo eSATA (externý SATA). Operačný systém ho rozpozná ako nový disk. Potom začnite s prenosom. Je to najrýchlejšia zo všetkých možných možností.

Klady

Zápory

Vysoká kapacita - Interné pevné disky majú vysokú kapacitu na ukladanie veľkého množstva údajov. Okrem toho sú interné pevné disky neustále neoddeliteľne spojené s počítačom. V dôsledku toho si pravidelné plánovanie zálohovania vyžaduje menej práce. V porovnaní s inými typmi úložných médií sú interné pevné disky veľmi cenovo výhodné.Obmedzená životnosť - Každý SSD disk má obmedzený počet cyklov čítania a zápisu. Tento počet sa označuje ako terabajty zapísaných dát (TBW). Pri kúpe disku SSD sa dodáva s prednastaveným "časom smrti", ktorý je ovplyvnený tým, ako často sa disk používa.
Prenosové káble na zdieľanie súborov z počítača do počítača

3. Používanie prenosového kábla

Namiesto použitia cloudovej služby alebo externého pevného disku môžete prenášať údaje prostredníctvom viacerých pripojení. Keďže sa údaje kopírujú a vkladajú súčasne z počítača do počítača, tento prístup je často rýchlejší ako používanie diskov.

Aj keď sa môže zdať, že je to už dosť zastarané, používanie kábla na prenos súborov je stále efektívna metóda prenosu informácií medzi dvoma počítačmi, ktoré sa nachádzajú blízko seba.

Pomocou tohto zariadenia sa pripojíte k portom USB oboch počítačov a potom pomocou dodaného softvéru na prenos súborov vyberiete súbory a priečinky, ktoré sa majú medzi nimi preniesť. Po pripojení zariadení cez porty USB vás dodaný program na prenos prevedie procesom migrácie súborov a nastavení.

Ak majú oba počítače pripojenie USB 3.0, prenos údajov bude oveľa rýchlejší; keď začnete postup migrácie súborov, majte to na pamäti.

KladyZápory
Rýchlosť - Keďže USB disky nepotrebujú internetové pripojenie, majú pomerne vysokú prenosovú rýchlosť. Na druhej strane rýchlosť ovplyvňuje niekoľko parametrov vrátane verzie USB, hardvérovej zbernice a zariadenia s radičom USB.Ťažko rozšíriteľné - Akonáhle je krížové pripojenie pripojené z jedného počítača do druhého, pripojenie k akémukoľvek ďalšiemu počítaču sa stáva zložitým bez pridania ďalších sieťových adaptérov.
Kapacita - Spočiatku disky USB neponúkali širokú škálu úložnej kapacity. Donedávna boli k dispozícii zariadenia USB s kapacitou do 2 TB. Vďaka tomu sú používatelia odbremenení od prenášania ďalšieho hardvéru v prípadoch s obrovskou kapacitou úložiska.Nedôveryhodnosť - Takto prepojené počítače sú automaticky kategorizované ako počítače s "verejným" pripojením. Verejné pripojenia v predvolenom nastavení deaktivujú zisťovanie siete, zdieľanie súborov a tlačiarní. Zdieľanie týchto prostriedkov sa stáva prácnejším, ako keby boli počítače prepojené cez prepínač, pretože tieto funkcie musíte v nastaveniach každého počítača opätovne manuálne povoliť.
Fyzické rozmery - USB flash disky sú kompaktné a ľahké, takže sú veľmi dobre prenosné. Dobre sa zmestia do vreciek a batohov. Je to ideálna náhrada pevných diskov a tabletov, ktoré vyžadujú veľa miesta.
Prenos súborov z počítača do počítača pomocou wifi

4. Zdieľanie súborov cez Wi-Fi

Väčšina populárnych operačných systémov má možnosť konfigurácie domácej siete. Vďaka tomu sa zariadenia pripojené k rovnakému smerovaču (prostredníctvom siete Ethernet alebo Wi-Fi) automaticky navzájom identifikujú.

Pri prenose údajov medzi počítačmi tak nemusíte zakaždým vytvárať nové pripojenie; pripojenie je vždy aktívne, pokiaľ sú oba počítače zapnuté.

KladyZápory
Nevyžaduje sa žiadny externý hardvér USB pamäťovej jednotky - Keď chceme prenášať údaje medzi počítačmi, zvyčajne hľadáme USB flash disk alebo USB pevný disk. Prenos súborov prostredníctvom Wi-Fi eliminuje potrebu ďalšieho zariadenia na prenos údajov medzi dvoma počítačmi. Jediné, čo je potrebné, je funkčné pripojenie Wi-Fi.Problémy s potrebnou šírkou pásma - Zdieľanie súborov si vyžaduje primeranú šírku pásma, aby sa zabezpečil rýchly a jednoduchý prístup k údajom. Prístup k súborom môže byť časovo náročný proces, ak nemáte k dispozícii primeranú rýchlosť.
Rýchly prenos súborov - Zdieľanie súborov prostredníctvom Wi-Fi umožňuje rýchlejší prenos súborov medzi počítačmi. Keď Wi-Fi prepojí dva počítače, šírka pásma dostupná na prenos súborov sa výrazne zvýši. Okrem toho sa skracuje čas potrebný na skopírovanie údajov z jedného počítača na externý disk a ich prenos do druhého počítača. Súbory sa prostredníctvom Wi-Fi prenášajú z jedného počítača do druhého okamžite, čím sa potrebný čas skracuje na polovicu.Verejný prístup - pri výmene súborov sa zvyšuje šanca zamestnanca alebo externého hackera zdieľať firemné údaje na verejnom fóre online. Malvér, ransomvér a vírusy majú väčšiu pravdepodobnosť napadnúť zdieľané súbory. Vírus môže napríklad infikovať pracovnú stanicu, ktorá sa používa na prezeranie údajov, a potom sa nahrať na váš server alebo na inú pracovnú stanicu, ktorá má obsah.
Bezpečný prenos údajov - Používanie siete Wi-Fi na prenos údajov vás chráni pred potenciálnymi nebezpečenstvami. Použitie flash disku alebo pamäťovej jednotky môže poškodiť výkon počítača, pretože môžu obsahovať vírusy alebo iný škodlivý softvér. Používaním Wi-Fi na zdieľanie požadovaného súboru sa tomuto nebezpečenstvu vyhnete.
prenos súborov z počítača do počítača pomocou lan kábla

5. Prenos súborov z počítača do počítača cez sieť LAN

Káble LAN sú jedným z prvých prepojení dvoch počítačov prostredníctvom portov Ethernet na prenos údajov. Kábel LAN umožňuje rýchlejší prenos údajov a je kompatibilný so všetkými verziami systému Windows.

Kábel LAN zabraňuje potrebe zapájať a odpájať jednotku Pen, keď chcete preniesť súbor(y). Okrem toho nie ste závislí od siete Wi-Fi. Nech už chcete odoslať akýkoľvek druh údajov, kábel LAN poskytuje najvyššiu možnú rýchlosť prenosu a pri použití Wi-Fi nie sú potrebné pokročilé technické znalosti v oblasti konfigurácie siete.

KladyZápory
Uľahčená komunikácia - Pomocou siete LAN môžu používatelia ľahko zdieľať správy a údaje. Keďže údaje sú uložené na serveri, môžu si ich prezerať používatelia siete LAN. Každý používateľ siete LAN to môže robiť s ostatnými používateľmi siete. V dôsledku toho sa šetrí čas a zabezpečuje sa, že komunikácia sa posiela príslušným príjemcom.Náklady na implementáciu - Hoci siete LAN šetria peniaze zdieľaním zdrojov, počiatočné náklady na zriadenie siete sú pomerne vysoké. Je to spôsobené najmä požiadavkou na špecializovaný softvér na vytvorenie servera. Okrem toho je potrebné zakúpiť fyzické zariadenia, ako sú smerovače, rozbočovače, prepínače a káble na počiatočné nastavenie.
Centralizácia údajov - Existencia počítačovej siete umožňuje ukladať všetky informácie na centrálnom mieste a sprístupniť ich viacerým používateľom. Členovia toho istého tímu tak majú prístup ku všetkým zdrojom potrebným na plnenie svojich povinností.Porušovanie zásad - Keďže všetky údaje súvisiace s prepojenými počítačmi sa uchovávajú na jednom serveri, neoprávnené osoby môžu skúmať históriu prehliadačov a stiahnuté súbory súvisiace so všetkými pripojenými počítačmi.
Aplikácie na prenos súborov Filemail

6. Poskytovatelia cloudových služieb

Súbory môžete prenášať a sťahovať pomocou rôznych služieb cloudového úložiska, ako je napríklad Disk Google alebo OneDrive. V čom je cloudové úložisko také výhodné na prenos súborov? Pretože tieto cloudové služby umožňujú sťahovať a prenášať súbory takmer akejkoľvek veľkosti v závislosti od dostupného úložného priestoru. Okrem toho môžete odosielať väčšie súbory pomocou online aplikácií.

Ak pracujete profesionálne, takmer určite budete musieť prenášať súbory jednotlivcom a organizáciám, ktoré sa nachádzajú po celom svete. V takejto situácii sa vám bude hodiť služba Filemail. Nie sú potrebné žiadne zložité prípravy, žiadne kódy QR, ktoré by bolo potrebné čítať, ani žiadne prekážky, ktoré by bolo potrebné prekonávať. Odoslanie súboru je rovnako jednoduché ako odoslanie e-mailovej správy.

Aplikácia Filemail umožňuje odosielať obrovské súbory ľubovoľnej veľkosti na ľubovoľnú e-mailovú adresu pomocou jednoduchého rozhrania typu "ťahaj a pusť". Súbory môžete tiež odosielať na súkromnú adresu URL, ktorú môžete zdieľať s ostatnými. Prenosy sú vylepšené protokolom Filemail UDP, vďaka ktorému ide o najrýchlejší a najspoľahlivejší spôsob odosielania obrovských súborov cez internet.

KladyZápory
Náklady - fyzické ukladanie môže byť príliš nákladné. Cloudové úložisko, ktoré nepotrebuje hardvér, je v prepočte na GB oveľa lacnejšie ako externé disky.Internetové pripojenie - Cloudové úložisko si vyžaduje internetové pripojenie. Ak ste pripojení k pomalej sieti, prístup k úložisku môže byť zložitý. Ak nie ste pripojení na internet, nebudete môcť zobraziť svoje súbory.
Dostupnosť - Uložením súborov v cloude k nim môžete pristupovať z ľubovoľného miesta s pripojením na internet.Náklady - Odosielanie a preberanie súborov z cloudu je spojené s ďalšími poplatkami. Ak často pristupujete k mnohým súborom, tieto poplatky sa môžu rýchlo kumulovať.
Obnova - V prípade zlyhania pevného disku alebo iných hardvérových problémov môžete mať prístup k svojim údajom v cloude. Je to možnosť zálohovania fyzických pevných diskov používaných na miestne ukladanie.Ochrana osobných údajov - Keď využívate poskytovateľa cloudových služieb, vaše údaje už nie sú fyzicky uložené vo vašom počítači. Kto je teda zodpovedný za bezpečnosť údajov? Ide o šedú oblasť, ktorá sa v súčasnosti objasňuje.
Synchronizácia a aktualizácia zariadení - Keď používate cloudové úložisko, všetky zmeny, ktoré vykonáte v súbore, sa automaticky synchronizujú a aktualizujú vo všetkých zariadeniach, z ktorých ku cloudu pristupujete.

Ktorá možnosť je pre vás najlepšia?

Hoci je obstaranie nového počítača vzrušujúce, zistenie, že všetky vaše informácie sú stále v starom počítači, je už menej vzrušujúce! Koniec koncov, spôsob zdieľania súborov z počítača do počítača je pre každého majiteľa počítača nevyhnutný.

V súčasnosti existuje množstvo možností, ako preniesť údaje, aplikácie a nastavenia zo starého počítača do nového. K svojim údajom môžete pristupovať z akéhokoľvek zariadenia a odkiaľkoľvek, či už použijete staromódny flash disk alebo najmodernejší softvér.

Prenos súborov akejkoľvek veľkosti
Neobmedzený počet príjemcov, stiahnutí a šírka pásma
Pozrite si naše platené plány

Pozrite si ďalšie články o zdieľaní súborov medzi zariadeniami