5 najlepších alternatív FTP na bezpečný prenos súborov

Ace23. januára 2024
5 najlepších alternatív FTP na bezpečný prenos súborov

Protokol na prenos súborov je jedným z najbežnejších protokolov, ktoré sa dnes používajú na prenos súborov cez internet. FTP sa mnohokrát osvedčil ako jednoduchý, efektívny a spoľahlivý. Sú však prípady, keď FTP nie je optimálnym riešením. Ak je najdôležitejšia bezpečnosť, rýchlosť alebo len integrita údajov, je potrebné zvážiť alternatívu k FTP. V tomto článku sa budeme venovať piatim alternatívam FTP, ktoré ponúkajú bezpečnejšie prostriedky na výmenu súborov cez internet.

Prenos až 5 GB zadarmo
Nevyžaduje sa registrácia
Prenos veľkých súborov teraz
Kladenie otázok, čo je FTP

Čo je FTP?

FTP je protokol, ktorý umožňuje používateľom nahrávať a sťahovať súbory cez internet. Prvýkrát bol vyvinutý v roku 1971, takže je jedným z prvých protokolov používaných na prenos súborov cez internet.

Tento protokol vstúpil na scénu s veľkou razanciou a podporoval prenosy súborov rýchlosťou 1,1 milióna bitov za sekundu. Spočiatku sa týmto spôsobom mohli prenášať len textové súbory, ale čoskoro mohli používatelia odosielať a sťahovať textové aj binárne súbory.

FTP používa na odosielanie súborov model klient-server. Klient FTP iniciuje spojenie so serverom FTP, dohodne sa na autentifikačných údajoch, odošle príkazy na server a prijme odpovede od servera. Protokol podporuje aj aktívny a pasívny režim prenosu súborov a úlohy správy súborov, ako je napríklad výpis a mazanie adresárov.

Pri protokole FTP sa na každý príkaz odoslaný na server odpovedá číselným kódom odpovede. Tieto kódy majú indikovať stav príkazu, takže používatelia môžu rýchlo zistiť, či akcia požadovaná príkazom bola úspešná.

Potreba alternatívy ftp

Prečo potrebujete alternatívu FTP

V súčasnosti existuje mnoho spôsobov prenosu súborov cez internet, ale FTP je stále jedným z najčastejšie používaných protokolov. Je jednoduchý, efektívny a priamočiary na používanie. V mnohých ohľadoch je to spoľahlivý protokol na prenos súborov.

FTP má však aj svoje nevýhody. Po prvé, pretože protokol FTP odhaľuje veľa informácií o tom, aký súbor sa prenáša a kto ho prenáša, neponúka žiadny zabudovaný spôsob šifrovania spojenia medzi klientom a serverom. To znamená, že prevádzka FTP je zraniteľná voči odpočúvaniu paketov a iným útokom, pretože sa posiela v otvorenom texte.

Po druhé, protokol FTP používa na overovanie používateľov na serveri zastaraný systém používateľského hesla. To znamená, že ak dôjde k zneužitiu vášho používateľského mena a hesla, váš účet FTP bude hacknutý.

Po tretie, protokol je pomalý a neefektívny v porovnaní s inými modernými protokolmi, ako je napríklad SFTP (SSH File Transfer Protocol). Jednoducho nie je stavaný na rýchle prenosy súborov.

A nakoniec, FTP neponúka žiadne prostriedky na synchronizáciu medzi miestnymi a vzdialenými súbormi. To môže byť veľký problém, ak hľadáte spôsob, ako automaticky odosielať súbory z jedného adresára na serveri do druhého bez toho, aby ste tento proces iniciovali ručne.

Bezpečná alternatíva k FTP

Potreba zabezpečených protokolov na prenos súborov

Vzhľadom na mnohé problémy protokolu FTP je jasné, že ak sa chcete vyhnúť ohrozeniu bezpečnosti svojich súborov a údajov, musíte hľadať bezpečnú alternatívu. Existuje mnoho dôvodov, prečo by ste mali zvážiť používanie zabezpečenej alternatívy FTP:

1. Vyhnite sa útokom na odposluch a odpočúvanie

Ako sme už uviedli vyššie, keďže prevádzka FTP sa odosiela v obyčajnom texte, ste zraniteľní voči sniffingu. To znamená, že ak by niekto chcel získať prístup k vašim súborom alebo údajom, mohol by zachytiť vašu prevádzku FTP a získať prístup k vášmu používateľskému menu a heslu. Ak používate protokol FTP bez akéhokoľvek šifrovania, vaša prevádzka sa prenáša v obyčajnom texte. Ktokoľvek si ju môže pozrieť pomocou štandardného analyzátora protokolov.

2. Vyhnite sa hackerským útokom

Ak dôjde k zneužitiu vášho používateľského mena a hesla, váš účet FTP bude hacknutý. Po kompromitácii vašich poverovacích údajov môže útočník získať prístup ku všetkým súborom a adresárom na vašom serveri pomocou protokolu FTP. V niektorých prípadoch to môže viesť k neoprávneným zmenám vašich súborov a údajov. Ak na server FTP ukladáte citlivé informácie, predstavuje to veľké bezpečnostné riziko.

3. Vyhnite sa neefektívnym prenosom súborov

Ako sme už spomenuli vyššie, protokol FTP je v porovnaní s inými modernými protokolmi na prenos súborov pomalý. Nie je ideálny, ak chcete rýchlo odosielať súbory cez internet. Ak server FTP zaostáva kvôli príliš veľkému počtu používateľov, ktorí odosielajú súbory naraz, môže sa stať, že vám zablokuje prístup k vlastným súborom.

4. Vyhnite sa nespoľahlivej synchronizácii súborov

Napokon, FTP neposkytuje žiadnu vstavanú synchronizáciu medzi serverom a miestnym adresárom. To môže byť veľký problém, ak chcete automaticky aktualizovať adresár na serveri z miestneho počítača. FTP umožňuje iba odosielať súbory na server, nie však z neho súbory ťahať.

Našťastie existuje mnoho spôsobov bezpečného prenosu súborov cez internet. Ak teda hľadáte efektívnejší, bezpečnejší a spoľahlivejší spôsob prenosu súborov cez internet, než ponúka FTP, aké máte možnosti?

možnosti pre nahradenie ftp

Päť alternatív k FTP

1. SFTP

SFTP, čo je skratka pre SSH File Transfer Protocol, je bezpečná alternatíva k FTP, ktorá je postavená na protokole SSH. To znamená, že SFTP šifruje vaše pripojenie, prihlasovacie údaje a dáta, aby bol proces bezpečný.

Používanie protokolu SFTP je pomerne jednoduché. Môžete ho používať prostredníctvom klienta FTP alebo priamo na serveri pomocou aplikácií špecifických pre SFTP, ako je napríklad FileZilla, ktorú si môžete stiahnuť zadarmo.

SFTP má aj svoje nevýhody. Po prvé, nie je tak rozšírený ako FTP. Existujú klienti FTP, ktorí podporujú pripojenia SFTP, ale tento protokol je stále menej rozšírený ako FTP.

To tiež znamená, že podpora SFTP nie je taká rozšírená medzi webovými stránkami, servermi, smerovačmi, prepínačmi, firewallmi a inými zariadeniami. Z tohto dôvodu niektorí klienti FTP nepodporujú pripojenia SFTP.

2. FTPS

FTPS je zabezpečený protokol FTP. Je postavený nad existujúcim protokolom FTP a pridáva šifrovanie TLS/SSL na zabezpečenie spojenia medzi klientom a serverom.

Na tento účel FTPS štandardne používa port 990 na šifrovanie prevádzky FTP medzi klientmi a servermi. To znamená, že na tom istom serveri môžete súčasne používať protokoly SFTP aj FTPS, ale keďže používa port 990, FTPS je stále zraniteľný voči útokom hrubou silou.

3. AS2

AS2, čo je skratka pre Application Exchange 2, je proprietárny protokol vyvinutý spoločnosťou IBM. Nie je open-source a IBM si za jeho používanie účtuje poplatky.

AS2 nie je tak rozšírený ako iné bezpečné alternatívy FTP, ale na prenos citlivých údajov ho používa mnoho organizácií na celom svete.

AS2 je zložitý a veľmi sa líši od FTP. Nie je jednoduché ho používať mimo kontextu softvéru IBM, ale zákazníci IBM na celom svete ho široko používajú.

Nevýhodou protokolu AS2 je, že neexistuje štandardná implementácia protokolu s otvoreným zdrojovým kódom, čo znamená, že na jeho používanie v počítačoch, serveroch, smerovačoch, firewalloch a iných zariadeniach je potrebné použiť IBM AS2 Toolbox.

4. HTTPS

HTTPS je skratka pre HyperText Transfer Protocol Secure (zabezpečený protokol prenosu hypertextu). Je to protokol postavený na protokole HTTP na zabezpečenie webovej prevádzky prostredníctvom protokolu SSL/TLS.

Široko ho využívajú webové stránky, prehliadače, servery, sieťové zariadenia a iné typy zariadení pripojených na internet.

HTTPS používa port 443, ktorý je často otvorený na firewalloch, smerovačoch a prepínačoch. Vďaka tomu je prenos súborov cez protokol HTTPS jednoduchší ako cez iné protokoly, napríklad SFTP, FTPS a AS2.

HTTPS je populárny protokol, ktorý sa široko používa na všetky typy prenosu údajov, napríklad na komunikáciu alebo na prenos súborov, s možnosťou šifrovania údajov na zvýšenie bezpečnosti.

5. MFT

MFT je ďalší proprietárny protokol vyvinutý spoločnosťou IBM. Často sa považuje za alternatívu k AS2, ale medzi zákazníkmi IBM nemá také rozšírené použitie.

Protokol MFT môžete používať na bezpečný prenos súborov medzi servermi, ale nie je taký rozšírený ako AS2. Podobne ako v prípade AS2, ani v prípade MFT neexistuje implementácia s otvoreným zdrojovým kódom.

Čo sa týka nevýhod MFT, nie je tak široko podporovaný sieťovými zariadeniami, ako sú firewally, smerovače a prepínače. Správcovia sietí musia na týchto zariadeniach nakonfigurovať aj port 1433, aby mohli používať spojenia MFT.

Gavel

Záver

Existuje mnoho bezpečných alternatív k FTP. Každá z nich má však svoje nevýhody, čo znamená, že si musíte vybrať tú správnu alternatívu pre svoje špecifické potreby. Pred výberom náhrady za FTP si musíte urobiť prieskum.

Ak je vaším hlavným cieľom prenos súborov na servery alebo zo serverov, potom pre vás môže byť správnou voľbou protokol HTTPS alebo MFT. Ak však potrebujete prenášať súbory medzi servermi, lepšou voľbou môže byť AS2 alebo FTPS.

To, ktorý z nich si nakoniec vyberiete, bude závisieť aj od vášho rozpočtu, dostupnosti podpory pre jednotlivé protokoly a od toho, ako často potrebujete prenášať údaje. Vzhľadom na to je dôležité mať na pamäti, že neexistujú žiadne bezpečné alternatívy FTP, ktoré by vyriešili všetky vaše bezpečnostné problémy.

Bez ohľadu na to, akú alternatívu si vyberiete, vždy je najlepšie zabezpečiť svoje súbory šifrovaním pred ich prenosom. Takto zostanú na drôte v bezpečí, aj keby sa niekomu podarilo údaje zachytiť.

Keďže čoraz viac spoločností sa presúva do cloudu, očakávajte, že bezpečné protokoly na prenos súborov, ako sú SFTP, FTPS, AS2, MFT, HTTPS a ďalšie, sa ešte viac rozšíria. To uľahčí sysadministrom, vývojárom a podnikom bezpečný prenos súborov medzi servermi.

Prenos súborov akejkoľvek veľkosti
Bezpečná alternatíva zdieľania súborov k FTP
Pozrite si naše platené plány

Potrebujete viac informácií o FTP? Nájdete ich v našich ďalších článkoch.