Dosya Aktarım Protokolünü Keşfetme

Ace18 Ocak 2024
Sunucularla dolu oda

Dosya transferleri internetin yapı taşlarıdır. Her günün her bir dakikasında, İnternet kullanıcıları dosya indirir ve bunları sanal dünyanın her yerinde dolaştırır. Dosya Aktarım Protokolü (FTP) kırk yılı aşkın bir süredir varlığını sürdürmektedir ve bu süre zarfında şifreleme standartları ve dosya aktarım özellikleri açısından önemli gelişmeler kaydetmiştir.

FTP, 1980'lerin başında TCP'ye (İletim Kontrol Protokolü) dayanan çağdaş İnternet Protokolü (IP) ağlarının doğuşundan bile önce, ağların ilk günlerine kadar uzanmaktadır.

Bu makale FTP ile ilgili işlevler, avantajlar ve dezavantajlar gibi çok sayıda boyutu keşfedecek ve aynı zamanda FileMail'i uygulanabilir bir alternatif olarak tanıtacaktır.

5 GB'a Kadar Ücretsiz Paylaşın
Kayıt Gerekmiyor
Büyük Dosyaları Şimdi Gönderin
ftp nedir

Dosya Aktarım Protokolü (FTP) Nedir?

Dosya Aktarım Protokolü (FTP), bilgisayar dosyalarının bir bilgisayar ağı üzerinden bir sunucudan bir istemciye aktarılması için standart bir iletişim protokolünü temsil eder. FTP, istemci ve sunucu arasında farklı kontrol ve veri bağlantıları kullanan bir istemci-sunucu protokolüdür.

FTP, kullanıcıların diğer hizmetlerden web sayfalarını, verileri ve uygulamaları indirmelerini sağlayan bir istemci-sunucu ağ protokolüdür. Bir kullanıcı kendi bilgisayarına veri indirmek istediğinde, bunu FTP kullanarak yapar.

Ayrıca, FTP şifreli değildir. Kimlik doğrulama için açık metin kullanıcılar ve parolalar kullanır, bu da FTP aracılığıyla veri aktarımlarını gizli dinleme, kimliğe bürünme ve diğer saldırılara karşı hassas hale getirir.

dosya paylaşmak için ftp

FTP Nasıl Çalışır?

Dosya Aktarım Protokolü, dosya aktarım işlevinin bir FTP sunucusu ve bir FTP istemcisi tarafından gerçekleştirildiği bir istemci-sunucu paradigması üzerinde çalışır. Bir FTP bağlantısının başlaması için iki tarafın belirli bir ağ üzerinde bağlantı kurması ve etkileşimde bulunması gerekir. Bir kullanıcının bir FTP sunucusuna kimlik bilgileri sağlama yetkisine sahip olması gerekirken, bazı genel FTP sunucuları kullanıcıların dosyalara erişmek için parola sağlamasına gerek duymaz.

Ağ üzerinde bir FTP sunucusu kurulur ve belirtilen bir dosya depolama konumu (klasör/sistem) paylaşılacak veriler için paylaşılan depolama konumu olarak tanımlanır. Son kullanıcılar, dosyaları yerel klasörlerine/sistemlerine aktarmak için FTP kullanarak bu dosya sunucusuna bağlanırlar.

FTP'nin çalışması için bir TCP/IP ağına ve bir veya daha fazla FTP istemcisinin kullanılmasına ihtiyaç vardır. FTP istemcisi, istemci ile sunucu arasında iletiĢim aracı olarak görev yapar ve dosyaları indirir ve yükler. Esasen, FTP istemcisi FTP sunucusuna bağlantıları başlatır. FTP sunucusu, istemcinin bir dosya yükleme veya indirme isteğini aldıktan sonra dosya aktarım prosedürünü başlatır.

Bir kullanıcı bir sorunla karşılaştığında, bir komut kanalı ve veri kanalı oluşturmalıdır. Her iki kanalı da yapılandırdıktan sonra, pasif mod sunucuya kullanıcılarla yeniden bağlantı kurmaya çalışmak yerine bağlantıları dinlemesi talimatını verir.

cihazlar arasında paylaşım

FTP Ne İçin Kullanılır?

FTP indirme ve aktarma işlemlerini desteklemeye devam eden platformlar bunu çoğunlukla alışkanlıktan dolayı yapıyor ve bu bile daha az yaygın hale geliyor.

FTP, yeni başlayanları daha karmaşık sürümlere geçmeden önce internet protokollerine alıştırmak için gayri resmi bir yaklaşımdır ve bu da onu mükemmel bir başlangıç aracı haline getirir. Bazı kişiler nostalji ya da sadece eğlence için FTP dosya sistemleri oluştururlar. Bir kuruluş içinde büyük miktarlarda sunucu dosyalarının aktarılması: Bazı BT uzmanları kapalı bir sistem içinde sunucu dosyalarını aktarırken FTP'yi kullanabilir.

Buna ek olarak, FTP Mimari, Mühendislik ve İnşaat (AEC) sektöründe mimari şemaları ve bileşenleri değiş tokuş etmek için yaygın olarak kullanılır. AEC işinde sıklıkla kullanılan CAD veya SketchUp diyagramları gibi büyük dosyaları göndermek için ideal yöntem bir FTP sunucusudur.

CAD diyagramları ve benzer dosya formatlarıyla uğraşan inşaat ve ilgili endüstriler, dosya iletim hızı nedeniyle genellikle FTP'ye bağlıdır.

FTP İstemcileri

Her FTP istemcisi, kullanıcıların yükleme ve indirme işlemlerini özelleştirmelerini sağlayan benzersiz özelliklere sahiptir. Bir FTP istemcisinde aranacak ek özellikler arasında açık anahtarlı kimlik doğrulama, dosya sıkıştırma seviyesi kontrolü ve dosya maskeleri kullanarak bir sunucuda arama yapma araçları bulunur.

kilitli değil

FTP'nin Güvenlik Sorunları

Genel olarak, FTP bir veri taşıma yöntemi olarak doğası gereği güvensizdir. Bu protokol üzerinden bir dosya gönderildiğinde, veriler, kullanıcı adı ve şifre düz metin olarak değiş tokuş edilir, bu da bir bilgisayar korsanının bu bilgileri kolayca elde edebileceği anlamına gelir. Verilerinizin güvenliğini garanti altına almak için FTPS veya SFTP gibi FTP'nin geliştirilmiş bir versiyonunu kullanmalısınız.

FTP, siber güvenliğin spekülatif bir konudan başka bir şey olmadığı zamanlara kadar uzanır. Bu, FTP aktarımlarının güvenli olmadığı anlamına gelir ve paket koklama yeteneğine sahip herhangi birinin verileri ele geçirmesini oldukça basit hale getirir.

Bilgisayar korsanları bir FTP aktarımına müdahale edebilirlerse, içeriğe erişmeleri veya içeriği değiştirmeleri şifreleme tarafından engellenmeyecektir. FTP bulut depolamayı kullansanız bile, hizmet sağlayıcının sistemi saldırıya uğrarsa veriler ele geçirilebilir ve kötüye kullanılabilir.

Sonuç olarak, FTP üzerinden iletilen veriler spoofing, sniffer, brute force ve diğer saldırı türleri için ideal bir hedef oluşturur. Bir bilgisayar korsanı bir FTP işlemini inceleyebilir ve temel bağlantı noktası taramasını kullanarak zayıf noktalarına saldırmaya çalışabilir.

Hacker

FTP'nin Dezavantajları

Zorlu Kullanım

FTP'nin erişilemez olduğunu söylemek yetersiz kalır. Arayüz korkutucu ve aşırı güçlüdür. İlk bakışta (ve sonraki birkaç bakışta), yalnızca bir BT uzmanının anlayabileceği bir şey gibi görünüyor. Bu önemli bir dezavantajdır çünkü hem personeliniz hem de müşterileriniz için düzgün çalışması için eğitime ihtiyaç duyar.

Her Satıcı Eşit Değildir

İşletmeler, güvenlik açıkları sorununu ele almak için satıcılar tarafından yönetilen FTP çözümlerini barındırmayı tercih ediyor. Ne yazık ki, tüm tedarikçiler gerekli güvenlik testlerini geçememekte, bu da uygun olanı bulmayı zorlaştırmaktadır. Her rakip benzersiz bir dizi özellik sunar ve birçoğu erişim kısıtlamaları, güvenlik, kullanılabilirlik ve fiyat alternatifleri gibi kritik alanlarda eksiktir.

Şifreleme Öngörülen Bir Durum Değildir

Veri şifreleme sağlayan bir sağlayıcı bulmak mümkün olsa da, çoğu bunu yapmaz. FTP şifreleme içermez, bu da iletilen verilerin neden bu kadar kolay ele geçirildiğini açıklar. Ayrıca, bir FTP hizmetini araştırırken, şifrelemenin her zaman verilmediğini veya uygulanmadığını göreceksiniz.

FTP Saldırıya Uğrayabilir

Yanlış bir sağlayıcı seçerseniz, verilerinizi korumayan bir FTP çözümüyle baş başa kalma riskiyle karşı karşıya kalırsınız ve bu da sizi kaba kuvvet veya sahtekarlık saldırıları gibi hacker stratejilerine açık hale getirir. Bilgisayar korsanları, binlerce kullanıcı adı ve parola kombinasyonunu hızla gözden geçirerek sisteminize girmek için kaba kuvvet saldırılarını kullanırlar. FTP, bir bilgisayar korsanının ağdaki gerçek bir kullanıcıyı veya cihazı taklit ettiği sahtekarlık saldırılarına karşı hassastır.

Uyumluluk Bir Sorundur

Ayrıca, FTP aracılığıyla veri gönderirken uyumluluğu göz önünde bulundurmalısınız. Kendi başına veya güvenli olmayan bir FTP sağlayıcısı aracılığıyla FTP, firmanızı uyumsuzluk suçlamalarına maruz bırakabilir. Şifreleme eksikliği uyumsuzluğa önemli bir katkıda bulunur ve uyumluluk gereksinimlerinize uyan bir çözüm belirlemelisiniz.

Faaliyetlerin İzlenmesi Zor

FTP denetim izleri sağlamaz, bu da bir sızıntının kaynağını bulmayı veya proje ilerlemesini izlemeyi zorlaştırır. Sonuç olarak, dosyalara kötü muamele edilirse veya bir veri ihlali olursa, sorunun kaynağını izlemekte zorluk çekebilirsiniz. Çok sayıda FTP istemcisi, personelinizin en iyi dosya paylaşım uygulamalarına uymasını sağlamak için gerekli erişim kısıtlamalarından yoksundur.

ftp'ni̇n avantajlari

FTP'nin Avantajları

Birden fazla dosya dizini aynı anda aktarılabilir

Şirketiniz tek seferde büyük hacimli veri (megabayt değil terabayt düşünün) alışverişi yapmanızı istiyorsa FTP mükemmel bir alternatiftir. Mühendisler, mimarlar ve grafik tasarımcıları genellikle e-posta ile gönderilemeyecek kadar büyük ve HTTPS kullanarak paylaşılamayacak kadar yavaş olan çok büyük dosyalara sahiptir. FTP, devasa dosyaların daha hızlı iletilmesini sağladığı için bu durumlarda önemli bir fayda sağlar.

Dosya aktarım ilerlemenizi asla kaybetmeyin

Avantajlıdır çünkü FTP kullanırken ağ bağlantınızı kaybederseniz aktarım ilerlemenizi kaybetmekten korkmanıza gerek yoktur. Bağlantınızı kaybederseniz veya makinenizi yeniden başlatmanız gerekirse, yeniden başlamak zorunda kalmazsınız. Kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Ağ erişilebilir hale geldiğinde, FTP hemen yeniden katılacak ve kaldığı yerden devam edecektir.

Filemail Dosya Paylaşımı

Filemail: FTP'ye Uygulanabilir Alternatif

Bununla birlikte, FTP'lerin yarattığı zorlukların üstesinden gelen ve ek işlevler ve avantajlar getiren uygulanabilir alternatifler de vardır. Filemail, çeşitli uygulamalar ve hizmetler kullanarak her boyuttaki büyük dosyaların gönderilmesini ve alınmasını sağlayan bir web platformudur.

Herkesin kullanabileceği ücretsiz bir hizmettir. Temel prensip basittir: bir dosya seçin, alıcının e-posta adresini girin ve 'gönder'e tıklayın. Alıcı dosyanıza bir bağlantı alır ve dosyayı indirir.

FTP'lerin güvenlik açıklarını aşan Filemail ile dosya aktarımınız için kullanılabilirlik süresini ve şifre korumasını belirleyebilirsiniz, bu da onu daha güvenli hale getirir. Ayrıca, dosya transferinizi FTP ile kıyaslanamayacak şekilde daha güvenli hale getiren güvenlik önlemleriyle birlikte gelir.

İki set güvenlik duvarı sunucularınızı korur ve verilere erişim doğrudan Windows erişimi üzerinden sağlanır. Diskte, dosya adları şifrelenir ve sunuculardaki veri hacmi, sabit sürücülerden veri almayı ve şifresini çözmeyi neredeyse zorlaştırır.

Her Boyuttaki Dosyayı Paylaşın
FTP'ye Güvenli Alternatif
Ücretli Planlarımıza Göz Atın

FTP'ye alternatifler mi arıyorsunuz? O zaman aşağıdaki makalemize göz atın.