Εξερεύνηση του πρωτοκόλλου μεταφοράς αρχείων

Ace18 Ιανουαρίου 2024
Δωμάτιο γεμάτο διακομιστές

Οι μεταφορές αρχείων είναι τα δομικά στοιχεία του Διαδικτύου. Σε κάθε λεπτό κάθε ημέρας, οι χρήστες του Διαδικτύου κατεβάζουν αρχεία και τα διακινούν σε όλο τον εικονικό κόσμο. Το πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων (FTP) υφίσταται για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έχει υποστεί σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά τα πρότυπα κρυπτογράφησης και τα χαρακτηριστικά μεταφοράς αρχείων.

Το FTP χρονολογείται από τις πρώτες μέρες των δικτύων, πριν ακόμη και από τη γέννηση των σύγχρονων δικτύων Internet Protocol (IP) που βασίζονται στο TCP στις αρχές της δεκαετίας του 1980 (Transmission Control Protocol).

Αυτό το άρθρο θα διερευνήσει την πληθώρα των διαστάσεων που σχετίζονται με το FTP, όπως οι λειτουργίες, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, ενώ παράλληλα θα παρουσιάσει το FileMail ως μια βιώσιμη εναλλακτική λύση.

Μοιραστείτε έως και 5 GB δωρεάν
Δεν απαιτείται εγγραφή
Αποστολή μεγάλων αρχείων τώρα
τι είναι το ftp

Τι είναι το πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων (FTP);

Το πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων (FTP) αντιπροσωπεύει ένα τυποποιημένο πρωτόκολλο επικοινωνίας για τη μεταφορά αρχείων υπολογιστή από έναν διακομιστή σε έναν πελάτη μέσω ενός δικτύου υπολογιστών. Το FTP είναι ένα πρωτόκολλο πελάτη-εξυπηρετητή που χρησιμοποιεί ξεχωριστές συνδέσεις ελέγχου και δεδομένων μεταξύ του πελάτη και του διακομιστή.

Το FTP είναι ένα πρωτόκολλο δικτύου πελάτη-εξυπηρετητή που επιτρέπει στους χρήστες να κατεβάζουν ιστοσελίδες, δεδομένα και εφαρμογές από άλλες υπηρεσίες. Όταν ένας χρήστης θέλει να κατεβάσει δεδομένα στον δικό του υπολογιστή, το κάνει χρησιμοποιώντας το FTP.

Επιπλέον, το FTP δεν είναι κρυπτογραφημένο. Χρησιμοποιεί χρήστες και κωδικούς πρόσβασης καθαρού κειμένου για έλεγχο ταυτότητας, καθιστώντας τις μεταφορές δεδομένων μέσω FTP ευάλωτες σε υποκλοπές, πλαστοπροσωπία και άλλες επιθέσεις.

ftp για κοινή χρήση αρχείων

Πώς λειτουργεί το FTP;

Το πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων λειτουργεί με το μοντέλο πελάτη-εξυπηρετητή, με τη λειτουργία μεταφοράς αρχείων να εκτελείται από έναν διακομιστή FTP και έναν πελάτη FTP. Για να ξεκινήσει μια σύνδεση FTP πρέπει να δημιουργηθούν και να αλληλεπιδράσουν δύο μέρη σε ένα καθορισμένο δίκτυο. Ενώ ένας χρήστης πρέπει να έχει την εξουσία να παρέχει διαπιστευτήρια σε έναν διακομιστή FTP, ορισμένοι δημόσιοι διακομιστές FTP δεν χρειάζονται από τους χρήστες να παρέχουν κωδικούς πρόσβασης για να έχουν πρόσβαση στα αρχεία.

Ένας διακομιστής FTP εγκαθίσταται στο δίκτυο και μια καθορισμένη θέση αποθήκευσης αρχείων (φάκελος/σύστημα) ορίζεται ως η κοινή θέση αποθήκευσης για τα δεδομένα που πρόκειται να διαμοιραστούν. Οι τελικοί χρήστες θα συνδεθούν σε αυτόν τον διακομιστή αρχείων χρησιμοποιώντας FTP για να μεταφέρουν αρχεία στον τοπικό τους φάκελο/σύστημα.

Το FTP χρειάζεται ένα δίκτυο TCP/IP και τη χρήση ενός ή περισσότερων πελατών FTP για να λειτουργήσει. Ο πελάτης FTP χρησιμεύει ως πράκτορας επικοινωνίας μεταξύ του πελάτη και του διακομιστή, κατεβάζοντας και ανεβάζοντας αρχεία. Ουσιαστικά, ο πελάτης FTP ξεκινά συνδέσεις με τον διακομιστή FTP. Ο διακομιστής FTP ξεκινά τη διαδικασία μεταφοράς αρχείων μόλις λάβει το αίτημα του πελάτη για μεταφόρτωση ή λήψη ενός αρχείου.

Κάθε φορά που ένας χρήστης αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα, πρέπει να δημιουργήσει ένα κανάλι εντολών και ένα κανάλι δεδομένων. Μετά τη διαμόρφωση και των δύο καναλιών, η παθητική λειτουργία δίνει εντολή στο διακομιστή να ακούει για συνδέσεις αντί να προσπαθεί να επανασυνδεθεί με τους χρήστες.

κοινή χρήση μεταξύ συσκευών

Για τι χρησιμοποιείται το FTP;

Οι πλατφόρμες που συνεχίζουν να υποστηρίζουν λήψεις και μεταφορές FTP το κάνουν κυρίως από συνήθεια, και ακόμη και αυτό γίνεται όλο και λιγότερο διαδεδομένο.

Το FTP είναι μια ανεπίσημη προσέγγιση για να εκθέσετε τους αρχάριους στα πρωτόκολλα του διαδικτύου πριν προχωρήσετε σε πιο περίπλοκες εκδόσεις, καθιστώντας το ένα εξαιρετικό εργαλείο για αρχάριους. Ορισμένα άτομα δημιουργούν συστήματα αρχείων FTP από νοσταλγία ή απλώς για διασκέδαση. Μεταφορά τεράστιων ποσοτήτων αρχείων διακομιστή στο εσωτερικό ενός οργανισμού: Ορισμένοι επαγγελματίες πληροφορικής μπορεί να χρησιμοποιούν το FTP κατά τη μεταφορά αρχείων διακομιστή εντός ενός κλειστού συστήματος.

Επιπλέον, το FTP χρησιμοποιείται ευρέως στις επιχειρήσεις αρχιτεκτονικής, μηχανικής και κατασκευών (AEC) για την ανταλλαγή αρχιτεκτονικών σχημάτων και εξαρτημάτων. Η ιδανική μέθοδος για την αποστολή τεράστιων αρχείων, όπως διαγράμματα CAD ή SketchUp, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά στις επιχειρήσεις AEC, είναι μέσω ενός διακομιστή FTP.

Οι κατασκευές και οι συναφείς βιομηχανίες που ασχολούνται με διαγράμματα CAD και παρόμοιες μορφές αρχείων εξαρτώνται συχνά από το FTP λόγω της ταχύτητας μετάδοσης αρχείων.

Πελάτες FTP

Κάθε πρόγραμμα-πελάτης FTP έχει μοναδικές δυνατότητες που επιτρέπουν στους χρήστες να προσαρμόζουν τις διαδικασίες φόρτωσης και λήψης. Τα πρόσθετα χαρακτηριστικά που πρέπει να αναζητήσετε σε ένα πρόγραμμα-πελάτη FTP περιλαμβάνουν τον έλεγχο ταυτότητας δημόσιου κλειδιού, τον έλεγχο του επιπέδου συμπίεσης αρχείων και εργαλεία για την αναζήτηση ενός διακομιστή με χρήση μασκών αρχείων.

ξεκλείδωτο

Θέματα ασφαλείας του FTP

Συνολικά, το FTP είναι εγγενώς ανασφαλές ως μέθοδος μεταφοράς δεδομένων. Όταν ένα αρχείο αποστέλλεται μέσω αυτού του πρωτοκόλλου, τα δεδομένα, η σύνδεση και ο κωδικός πρόσβασης ανταλλάσσονται σε απλό κείμενο, γεγονός που σημαίνει ότι ένας χάκερ μπορεί εύκολα να αποκτήσει αυτές τις πληροφορίες. Για να εγγυηθείτε την ασφάλεια των δεδομένων σας, πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια βελτιωμένη έκδοση του FTP, όπως το FTPS ή το SFTP.

Το FTP χρονολογείται από την εποχή που η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα υποθετικό θέμα. Αυτό σημαίνει ότι οι μεταφορές FTP δεν είναι ασφαλείς, καθιστώντας εύλογα απλή την υποκλοπή δεδομένων από οποιονδήποτε είναι ικανός να υποκλέπτει πακέτα.

Εάν οι χάκερ μπορούν να υποκλέψουν μια μεταφορά FTP, δεν θα εμποδίζονται από την κρυπτογράφηση να αποκτήσουν πρόσβαση ή να τροποποιήσουν τα περιεχόμενα. Ακόμη και αν χρησιμοποιείτε αποθήκευση FTP σε νέφος, τα δεδομένα μπορεί να υποκλαπούν και να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά, αν το σύστημα του παρόχου υπηρεσιών παραβιαστεί.

Ως αποτέλεσμα, τα δεδομένα που παραδίδονται μέσω FTP αποτελούν ιδανικό στόχο για spoofing, sniffer, brute force και άλλους τύπους επιθέσεων. Ένας χάκερ μπορεί να επιθεωρήσει μια συναλλαγή FTP και να προσπαθήσει να επιτεθεί στις αδυναμίες της χρησιμοποιώντας βασική σάρωση θύρας.

hacker

Μειονεκτήματα του FTP

Προκλητική χρήση

Το να πούμε ότι το FTP είναι απρόσιτο είναι υποτιμητικό. Η διεπαφή είναι τρομακτική και συντριπτική. Με την πρώτη ματιά (και αρκετές επόμενες ματιές), φαίνεται να είναι κάτι που μόνο ένας ειδικός της πληροφορικής θα μπορούσε να κατανοήσει. Αυτό αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα, δεδομένου ότι χρειάζεται εκπαίδευση για να λειτουργήσει σωστά τόσο για το προσωπικό σας όσο και για τους πελάτες σας.

Δεν είναι όλοι οι προμηθευτές ίσοι

Οι επιχειρήσεις επιλέγουν να φιλοξενούν λύσεις FTP που διαχειρίζονται προμηθευτές για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των τρωτών σημείων ασφαλείας. Δυστυχώς, δεν περνούν όλοι οι προμηθευτές τα απαραίτητα τεστ ασφαλείας, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εύρεση του κατάλληλου. Κάθε αντίπαλος παρέχει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών και πολλοί από αυτούς υστερούν σε κρίσιμους τομείς, όπως οι περιορισμοί πρόσβασης, η ασφάλεια, η χρηστικότητα και οι εναλλακτικές τιμές.

Η κρυπτογράφηση δεν είναι αυτονόητο γεγονός

Ενώ είναι δυνατόν να εντοπίσετε έναν πάροχο που παρέχει κρυπτογράφηση δεδομένων, πολλοί δεν το κάνουν. Το FTP δεν περιλαμβάνει κρυπτογράφηση, γεγονός που εξηγεί γιατί τα μεταδιδόμενα δεδομένα υποκλέπτονται τόσο εύκολα. Επιπλέον, κατά την έρευνα για μια υπηρεσία FTP, θα διαπιστώσετε ότι η κρυπτογράφηση δεν είναι πάντα δεδομένη ή επιβεβλημένη.

Το FTP μπορεί να δεχθεί επίθεση

Εάν επιλέξετε έναν λανθασμένο πάροχο, κινδυνεύετε να μείνετε με μια λύση FTP που δεν προστατεύει τα δεδομένα σας, αφήνοντάς σας ανοιχτούς σε στρατηγικές χάκερ, όπως επιθέσεις ωμής βίας ή πλαστογράφησης. Οι χάκερς χρησιμοποιούν επιθέσεις ωμής βίας για να εισέλθουν στο σύστημά σας περνώντας γρήγορα από χιλιάδες συνδυασμούς σύνδεσης και κωδικού πρόσβασης. Το FTP είναι ευάλωτο σε επιθέσεις spoofing, κατά τις οποίες ένας χάκερ υποδύεται έναν γνήσιο χρήστη ή συσκευή στο δίκτυο.

Η συμμόρφωση αποτελεί πρόβλημα

Επιπλέον, θα πρέπει να εξετάσετε τη συμμόρφωση κατά την αποστολή δεδομένων μέσω FTP. Το FTP από μόνο του ή μέσω ενός μη ασφαλούς παρόχου FTP μπορεί να εκθέσει την εταιρεία σας σε κατηγορίες μη συμμόρφωσης. Η έλλειψη κρυπτογράφησης συμβάλλει σημαντικά στη μη συμμόρφωση και πρέπει να προσδιορίσετε μια λύση που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις συμμόρφωσης.

Η παρακολούθηση της δραστηριότητας είναι δύσκολη

Το FTP δεν παρέχει ίχνη ελέγχου, καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό της πηγής μιας διαρροής ή την παρακολούθηση της προόδου του έργου. Ως αποτέλεσμα, εάν τα αρχεία υποστούν κακή μεταχείριση ή υπάρξει παραβίαση δεδομένων, ενδέχεται να δυσκολευτείτε να εντοπίσετε την πηγή του προβλήματος. Πολλοί πελάτες FTP δεν διαθέτουν τους απαραίτητους περιορισμούς πρόσβασης για να εγγυηθούν ότι το προσωπικό σας ακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές κοινής χρήσης αρχείων.

πλεονεκτήματα του ftp

Πλεονεκτήματα του FTP

Μπορούν να μεταφερθούν ταυτόχρονα πολλοί κατάλογοι αρχείων

Το FTP είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση εάν η εταιρεία σας θέλει να ανταλλάσσετε μεγάλο όγκο δεδομένων (σκεφτείτε terabytes, όχι megabytes) ταυτόχρονα. Οι μηχανικοί, οι αρχιτέκτονες και οι γραφίστες έχουν συχνά πάρα πολύ μεγάλα αρχεία που είναι πολύ μεγάλα για να τα στείλετε με email και πολύ αργά για να τα μοιραστείτε χρησιμοποιώντας το HTTPS. Το FTP παρέχει σημαντικό πλεονέκτημα σε αυτές τις περιπτώσεις, καθώς επιτρέπει την ταχύτερη μετάδοση τεράστιων αρχείων.

Μη χάνετε ποτέ την παρακολούθηση της προόδου μεταφοράς των αρχείων σας

Πλεονεκτεί επειδή δεν χρειάζεται να φοβάστε ότι θα χάσετε την πρόοδο της μεταφοράς σας εάν χάσετε τη σύνδεση με το δίκτυο ενώ χρησιμοποιείτε το FTP. Εάν χάσετε τη σύνδεσή σας ή χρειαστεί να κάνετε επανεκκίνηση του μηχανήματός σας, δεν θα χρειαστεί να ξεκινήσετε ξανά. Μπορείτε να συνεχίσετε από εκεί που είχατε σταματήσει. Όταν το δίκτυο γίνει προσβάσιμο, το FTP θα επανέλθει αμέσως και θα συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε.

Filemail Κοινή χρήση αρχείων

Filemail: FTP

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν επίσης βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις που ξεπερνούν τις προκλήσεις που θέτουν τα FTP και προσφέρουν πρόσθετες λειτουργίες και πλεονεκτήματα. Το Filemail είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα που επιτρέπει την αποστολή και τη λήψη τεράστιων αρχείων οποιουδήποτε μεγέθους χρησιμοποιώντας μια ποικιλία εφαρμογών και υπηρεσιών.

Πρόκειται για μια δωρεάν υπηρεσία που είναι διαθέσιμη σε οποιονδήποτε. Η βασική αρχή είναι απλή: επιλέξτε ένα αρχείο, συμπληρώστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του παραλήπτη και κάντε κλικ στο κουμπί "αποστολή". Ο παραλήπτης λαμβάνει έναν σύνδεσμο προς το αρχείο σας και το κατεβάζει.

Ξεπερνώντας τα τρωτά σημεία ασφαλείας των FTP, με το Filemail μπορείτε να καθορίσετε την περίοδο διαθεσιμότητας και την προστασία με κωδικό πρόσβασης για τη μεταφορά του αρχείου σας, γεγονός που την καθιστά ασφαλέστερη. Διαθέτει επίσης μέτρα ασφαλείας που καθιστούν τη μεταφορά των αρχείων σας πιο ασφαλή, απαράμιλλα από τα FTP.

Δύο σύνολα τειχών προστασίας προστατεύουν τους διακομιστές σας και η πρόσβαση στα δεδομένα διατηρείται απευθείας μέσω της πρόσβασης των Windows. Στο δίσκο, τα ονόματα αρχείων είναι κρυπτογραφημένα και ο μεγάλος όγκος των δεδομένων στους διακομιστές καθιστά πρακτικά δύσκολη την ανάκτηση και αποκρυπτογράφηση των δεδομένων από τους σκληρούς δίσκους.

Μοιραστείτε αρχεία οποιουδήποτε μεγέθους
Η ασφαλής εναλλακτική λύση για το FTP
Ελέγξτε τα αμειβόμενα πακέτα μας

Ψάχνετε για εναλλακτικές λύσεις στο FTP; Τότε δείτε το άρθρο μας παρακάτω.