Failų perdavimo protokolo tyrinėjimas

Ace2024 m. sausio 18 d.
Kambarys, pilnas serverių

Failų perdavimai yra interneto pagrindas. Kiekvieną kiekvienos dienos minutę interneto naudotojai parsisiunčia failus ir platina juos visame virtualiame pasaulyje. Failų perdavimo protokolas (FTP) egzistuoja jau daugiau nei keturis dešimtmečius ir per tą laiką buvo gerokai patobulinti šifravimo standartai ir failų perdavimo funkcijos.

FTP atsirado dar ankstyvaisiais tinklų gyvavimo laikais, dar prieš tai, kai aštuntojo dešimtmečio pradžioje atsirado šiuolaikiniai interneto protokolo (IP) tinklai, pagrįsti TCP (Transmission Control Protocol).

Šiame straipsnyje bus išnagrinėta daugybė su FTP susijusių aspektų, tokių kaip funkcijos, privalumai ir trūkumai, taip pat bus pristatytas "FileMail" kaip tinkama alternatyva.

Nemokamai bendrinkite iki 5 GB
Registracija nebūtina
Siųskite didelius failus dabar
kas yra ftp

Kas yra failų perdavimo protokolas (FTP)?

Failų perdavimo protokolas (FTP) - tai standartinis ryšio protokolas, skirtas kompiuterių failams perduoti iš serverio į klientą per kompiuterių tinklą. FTP yra kliento ir serverio protokolas, kuriame naudojami skirtingi kliento ir serverio valdymo ir duomenų ryšiai.

FTP - tai kliento ir serverio tinklo protokolas, kuriuo naudotojai gali atsisiųsti tinklalapius, duomenis ir taikomąsias programas iš kitų tarnybų. Kai naudotojas nori atsisiųsti duomenis į savo kompiuterį, jis tai daro naudodamasis FTP.

Be to, FTP nėra šifruojamas. Autentifikavimui naudojami atviro teksto naudotojai ir slaptažodžiai, todėl per FTP perduodamus duomenis galima pasiklausyti, apsimesti asmeniu ir patirti kitas atakas.

ftp bendrinti failus

Kaip veikia FTP?

Failų perdavimo protokolas veikia kliento ir serverio principu, kai failų perdavimo funkciją atlieka FTP serveris ir FTP klientas. FTP ryšiui pradėti reikia, kad dvi šalys sukurtų ir sąveikautų nurodytame tinkle. Nors naudotojas turi turėti įgaliojimus pateikti įgaliojimus FTP serveriui, kai kuriuose viešuosiuose FTP serveriuose naudotojams nereikia pateikti slaptažodžių, kad galėtų pasiekti failus.

Tinkle sukuriamas FTP serveris, o nurodyta failų saugojimo vieta (aplankas/sistema) apibrėžiama kaip bendroji duomenų, kuriais bus dalijamasi, saugojimo vieta. Galutiniai naudotojai prie šio failų serverio jungiasi naudodami FTP, kad perkeltų failus į savo vietinį aplanką/sistemą.

Kad FTP veiktų, reikia TCP/IP tinklo ir vieno ar daugiau FTP klientų. FTP klientas yra kliento ir serverio ryšio tarpininkas, atsisiunčiantis ir įkeliantis failus. Iš esmės FTP klientas inicijuoja ryšius su FTP serveriu. Gavęs kliento užklausą įkelti arba atsisiųsti failą, FTP serveris pradeda failų perdavimo procedūrą.

Kai vartotojas susiduria su problema, jis turi sukurti komandų kanalą ir duomenų kanalą. Sukonfigūravus abu kanalus, pasyvusis režimas nurodo serveriui klausytis prisijungimų, o ne bandyti iš naujo užmegzti ryšį su vartotojais.

dalijimasis tarp prietaisų

Kam naudojamas FTP?

Platformos, kurios ir toliau palaiko FTP atsisiuntimus ir perkėlimus, dažniausiai tai daro iš įpročio, tačiau ir tai vis rečiau pasitaiko.

FTP yra neoficialus būdas naujokams susipažinti su interneto protokolais prieš pereinant prie sudėtingesnių versijų, todėl tai puiki pradedančiųjų priemonė. Kai kurie asmenys FTP failų sistemas kuria iš nostalgijos arba tiesiog dėl pramogos. Perduodant didžiulius serverio failų kiekius organizacijos viduje: Kai kurie IT specialistai gali naudoti FTP perduodami serverio failus uždaroje sistemoje.

Be to, FTP plačiai naudojamas architektūros, inžinerijos ir statybos (AEC) versle keičiantis architektūros schemomis ir komponentais. Idealus būdas siųsti didžiulius failus, pavyzdžiui, CAD ar "SketchUp" schemas, kurios dažnai naudojamos AEC versle, yra per FTP serverį.

Statybos ir susijusios pramonės šakos, kuriose dirbama su CAD schemomis ir panašiais failų formatais, dažnai priklauso nuo FTP dėl failų perdavimo greičio.

FTP klientai

Kiekvienas FTP klientas turi unikalių galimybių, leidžiančių naudotojams pritaikyti įkėlimo ir atsisiuntimo procesus. Papildomos funkcijos, kurių reikia ieškoti FTP klientui, yra autentifikavimas viešuoju raktu, failų suspaudimo lygio kontrolė ir įrankiai, skirti ieškoti serveryje pagal failų kaukes.

atrakintas

FTP saugumo problemos

Apskritai FTP yra iš esmės nesaugus duomenų perdavimo būdas. Kai failas siunčiamas šiuo protokolu, duomenimis, prisijungimo vardu ir slaptažodžiu keičiamasi atviru tekstu, todėl įsilaužėlis gali lengvai gauti šią informaciją. Norėdami užtikrinti duomenų saugumą, turite naudoti patobulintą FTP versiją, pavyzdžiui, FTPS arba SFTP.

FTP atsirado dar tada, kai kibernetinis saugumas buvo tik spekuliatyvi tema. Tai reiškia, kad FTP perdavimai nėra apsaugoti, todėl bet kam, gebančiam šnipinėti paketus, yra gana paprasta perimti duomenis.

Jei įsilaužėliai gali perimti FTP perdavimą, šifravimas nesutrukdys jiems pasiekti ar pakeisti turinį. Net jei naudojate FTP debesų saugyklą, duomenys gali būti perimti ir jais gali būti piktnaudžiaujama, jei įsilaužiama į paslaugos teikėjo sistemą.

Dėl to per FTP perduodami duomenys yra idealus taikinys klastojimo, šnipinėjimo, brutalios jėgos ir kitų tipų atakoms. Įsilaužėlis gali tikrinti FTP sandorį ir bandyti atakuoti jo silpnąsias vietas naudodamasis pagrindiniu prievadų nuskaitymu.

įsilaužėlis

FTP trūkumai

Sudėtingas naudojimas

Sakyti, kad FTP yra neprieinamas, būtų per maža. Sąsaja yra bauginanti ir pernelyg sudėtinga. Iš pirmo žvilgsnio (ir kelių vėlesnių žvilgsnių) atrodo, kad ją gali suprasti tik IT specialistas. Tai didelis trūkumas, nes norint tinkamai ja naudotis, reikia apmokyti ir darbuotojus, ir klientus.

Ne visi pardavėjai yra vienodi

Įmonės, norėdamos išspręsti saugumo spragų problemą, renkasi tiekėjų valdomus FTP sprendimus. Deja, ne visi tiekėjai išlaiko reikiamus saugumo testus, todėl sunku rasti tinkamą. Kiekvienas konkurentas siūlo unikalų funkcijų rinkinį, ir daugeliui jų trūksta svarbiausių sričių, tokių kaip prieigos apribojimai, saugumas, patogumas ir kainų alternatyvos.

Šifravimas nėra savaime suprantamas dalykas

Nors įmanoma rasti paslaugų teikėją, kuris teikia duomenų šifravimo paslaugas, daugelis jų to nedaro. FTP nėra šifravimo funkcijos, o tai paaiškina, kodėl perduodamus duomenis taip lengva perimti. Be to, ieškodami FTP paslaugos, pastebėsite, kad šifravimas ne visada suteikiamas arba užtikrinamas.

FTP gali būti užpulta

Jei pasirinksite netinkamą paslaugų teikėją, rizikuojate likti su FTP sprendimu, kuris neapsaugo jūsų duomenų, todėl galite pasinaudoti įsilaužėlių strategijomis, pavyzdžiui, grubios jėgos ar klastojimo atakomis. Įsilaužėliai naudoja grubios jėgos atakas, kad patektų į jūsų sistemą greitai peržiūrėdami tūkstančius prisijungimo vardų ir slaptažodžių kombinacijų. FTP gali būti pažeidžiamas parodijos atakų, kai įsilaužėlis apsimeta tikru tinklo naudotoju arba įrenginiu.

Atitiktis yra problema

Be to, siųsdami duomenis per FTP, turėtumėte atsižvelgti į atitiktį. Jei FTP naudojamas savarankiškai arba per nesaugų FTP paslaugų teikėją, jūsų įmonei gali grėsti kaltinimai dėl reikalavimų nesilaikymo. Šifravimo trūkumas yra svarbus neatitikties reikalavimų pažeidimo veiksnys, todėl turite rasti sprendimą, kuris atitiktų jūsų atitikties reikalavimus.

Veiklos stebėjimas yra sudėtingas

FTP nesuteikia audito sekos, todėl sunku nustatyti nutekėjimo šaltinį arba stebėti projekto eigą. Todėl, jei su failais elgiamasi netinkamai arba pažeidžiami duomenys, gali būti sunku atsekti problemos šaltinį. Daugelyje FTP klientų nėra būtinų prieigos apribojimų, kurie užtikrintų, kad jūsų darbuotojai laikytųsi geriausios failų dalijimosi praktikos.

ftp privalumai

FTP privalumai

Vienu metu galima perduoti kelis failų katalogus

FTP yra puiki alternatyva, jei jūsų įmonė nori, kad vienu metu keistųsi dideliais duomenų kiekiais (galvokite apie terabaitus, o ne megabaitus). Inžinieriai, architektai ir grafikos dizaineriai dažnai turi labai didelių failų, kurie yra per dideli, kad juos būtų galima siųsti el. paštu, ir per lėti, kad jais būtų galima dalytis naudojant HTTPS. Tokiais atvejais FTP yra labai naudingas, nes leidžia greičiau perduoti didžiulius failus.

Niekada nepraraskite failų perdavimo eigos

Tai privalumas, nes naudojantis FTP nereikia bijoti prarasti failų perdavimo eigos, jei prarandamas ryšys su tinklu. Jei prarandate ryšį arba reikia perkrauti kompiuterį, nereikės pradėti iš naujo. Galite tęsti darbą ten, kur baigėte. Kai tinklas taps prieinamas, FTP iš karto vėl prisijungs ir tęs darbą ten, kur buvo nutrauktas.

Filemail Dalijimasis failais

Filemail: Tinkama alternatyva FTP

Vis dėlto yra ir perspektyvių alternatyvų, kurios padeda įveikti FTP keliamas problemas ir suteikia papildomų funkcijų bei privalumų. Filemail - tai interneto platforma, leidžianti siųsti ir gauti bet kokio dydžio didžiulius failus naudojant įvairias programas ir paslaugas.

Tai nemokama paslauga, kuria gali naudotis kiekvienas. Pagrindinis principas paprastas: pasirinkite failą, užpildykite gavėjo el. pašto adresą ir spustelėkite "siųsti". Gavėjas gauna nuorodą į jūsų failą ir jį parsisiunčia.

Aplenkdami FTP saugumo spragas, naudodami "Filemail" galite nurodyti failų siuntimo prieinamumo laikotarpį ir slaptažodį, todėl failų siuntimas yra saugesnis. Jame taip pat įdiegtos saugumo priemonės, dėl kurių failų perdavimas tampa saugesnis ir neturi analogų su FTP.

Du ugniasienių komplektai apsaugo jūsų serverius, o prieiga prie duomenų palaikoma tiesiogiai per "Windows" prieigą. Diske failų pavadinimai užšifruojami, o dėl didžiulės duomenų apimties serveriuose praktiškai sunku išgauti ir iššifruoti duomenis iš kietųjų diskų.

Bendrinkite bet kokio dydžio failus
Saugi FTP alternatyva
Peržiūrėkite mūsų mokamus planus

Ieškote FTP alternatyvų? Tuomet peržiūrėkite mūsų straipsnį žemiau.