Jak sdílet velké soubory přes Internet

Ace23. ledna 2024
jak sdílet velké soubory přes internet

Všichni známe ten problém, když se snažíme zjistit, jak sdílet velké soubory přes internet. Ať už se jedná o dokument, fotografii nebo video, proces jejich přenosu z jednoho počítače do druhého může být frustrující a pomalý. Se správnými nástroji to však nemusí být.

Rychlým vyhledáním v Googlu "jak sdílet velké soubory přes internet" získáte nepřeberné množství možností. Ne všechny jsou však stejné. Některé služby jsou vhodnější pro posílání malých souborů, jiné jsou určeny pro větší soubory.

Existuje řada způsobů, jak sdílet velké soubory přes internet, ale ne všechny jsou stejné. V tomto článku prozkoumáme několik nejoblíbenějších metod sdílení velkých souborů a probereme výhody a nevýhody každé z nich. Začněme!

Sdílejte až 5 GB zdarma
Není nutná registrace
Sdílet velké soubory
Komprimování souborů před jejich sdílením

Komprimace souborů

Před odesláním jakýchkoli souborů je důležité se ujistit, že jsou co nejlépe zkomprimované. To pomůže zkrátit dobu potřebnou k jejich odeslání a také ušetříte určitou šířku pásma.

Existuje řada způsobů komprese souborů, ale nejoblíbenější je pravděpodobně komprese ZIP. Tento formát používá většina nástrojů pro kompresi souborů, včetně programů WinZip a 7-Zip.

Komprimovat soubory pomocí kompresního softwaru, jako je WinZip nebo 7zip, je poměrně snadné. Stačí vybrat soubory, které chcete komprimovat, kliknout na ně pravým tlačítkem myši a vybrat možnost "Komprimovat". Tím se vytvoří nový komprimovaný soubor, který má menší velikost a jehož odeslání zabere méně času. Soubor se uloží jako soubor ZIP, který pak můžete odeslat přes internet.

Zasílání velkých souborů e-mailem

Odesílání velkých souborů e-mailem

Nejběžnějším způsobem odesílání souborů přes internet je e-mail. Jedná se o rychlou a snadnou metodu, která nevyžaduje žádný speciální software ani nástroje. Výhodou e-mailu je také jeho univerzální podpora, takže jej může používat téměř každý.

Chcete-li poslat soubory e-mailem, stačí je připojit k e-mailové zprávě a odeslat příjemci. Ten pak může přílohu otevřít a soubor uložit do svého počítače. Je to tak snadné!

Nevýhodou e-mailu je, že může být pomalý a nespolehlivý, zejména pokud je soubor velký. E-mailové servery mohou být také přetížené, což může způsobit, že stahování souboru trvá dlouho. E-mail je navíc dobrou volbou pro malé soubory, ale pro větší soubory není ideální. Maximální velikost přílohy e-mailu se obvykle pohybuje kolem 25 MB, což pro větší soubory nemusí stačit.

Disk USB Pen

Použití jednotky Pen-Drive / USB

Pokud potřebujete odeslat soubor větší než 25 MB, můžete použít jednotku pen nebo USB. Jedná se o fyzické zařízení, které můžete použít k ukládání a přenosu souborů mezi počítači.

Disky USB se dodávají v různých velikostech, od 1 GB až po 128 GB. Jsou také relativně levné, což z nich činí dobrou volbu pro přenos velkých souborů. Mohou však být nepohodlné, pokud se nenacházíte v blízkosti počítače s portem USB.

Chcete-li odeslat soubor pomocí jednotky USB, nejprve jej na ni zkopírujte. Poté vložte disk do počítače příjemce a otevřete jej. Soubor se uloží na pevný disk počítače.

Nevýhodou použití jednotky USB je, že může být obtížné najít někoho, kdo ji má. Navíc ne každý má jednotku USB, což znamená, že ne každý může tímto způsobem přijímat soubory. Pokud tedy hledáte způsob, jak posílat soubory širšímu okruhu uživatelů, nemusí být jednotka USB tou nejlepší volbou.

Externí jednotka pro sdílení souborů

Externí pevný disk pro sdílení velkých souborů

Další možností pro odesílání velkých souborů je použití externího disku. Jedná se o fyzické zařízení, které se připojí k počítači příjemce a může sloužit k ukládání a přenosu souborů.

Externí disky se dodávají v různých velikostech, od několika gigabajtů až po několik terabajtů. V závislosti na zvolené velikosti a typu mohou být také drahé. Je také důležité se ujistit, že externí disk je kompatibilní s počítačem příjemce.

Chcete-li odeslat soubor pomocí externího disku, nejprve jej na něj zkopírujte. Poté odpojte jednotku od svého počítače a připojte ji k počítači příjemce. Soubor se uloží na pevný disk počítače.

Nevýhodou použití externího disku je, že může být obtížné najít někoho, kdo ho má. Navíc ne každý má externí disk, což znamená, že ne každý může tímto způsobem přijímat soubory.

Serverovna

Použití FTP

Pokud potřebujete odeslat soubor větší než 25 MB a příjemce nemá jednotku USB nebo externí disk, můžete použít FTP. FTP je zkratka pro File Transfer Protocol a je to způsob přenosu souborů mezi počítači.

Chcete-li odeslat soubor pomocí protokolu FTP, musíte nejprve najít server FTP. Jedná se o počítač, který je speciálně nastaven pro ukládání a sdílení souborů. Nejoblíbenějším serverem FTP je FileZilla, který si můžete stáhnout zdarma.

Jakmile máte server FTP nainstalovaný, můžete jej otevřít a vytvořit nové připojení. V okně Připojit k serveru zadejte adresu serveru FTP a klepněte na tlačítko Připojit. Pole pro uživatelské jméno a heslo se vyplní automaticky.

Dále přejděte do složky, kde je soubor uložen. Přetáhněte soubor z místního okna do vzdáleného okna a klikněte na tlačítko Nahrát. Soubor bude přenesen na server FTP a uložen do určené složky.

Nevýhodou použití FTP je, že může být obtížné najít server FTP. Navíc ne každý umí používat FTP, což znamená, že ne každý může tímto způsobem přijímat soubory. Chcete-li se o protokolu FPT dozvědět více, podívejte se na následující stránky

Cloud computing

Služby sdílení souborů v cloudu

Další možností pro zasílání velkých souborů jsoucloudové služby sdílení souborů. Tyto služby umožňují nahrávat soubory na internet a sdílet je s dalšími lidmi.

Jejich používání je snadné a většina z nich má bezplatnou úroveň, která umožňuje odesílat soubory do určité velikosti. Mezi nejoblíbenější cloudové služby pro sdílení souborů patří Disk Google, iCloud a DropBox.

Jak tedy služby pro sdílení souborů v cloudu fungují?

V zásadě si u služby vytvoříte účet a poté nahrajete soubory, které chcete sdílet. Soubory jsou uloženy na serveru služby a vy je pak můžete sdílet s ostatními lidmi tak, že jim pošlete odkaz. Tento odkaz lze použít ke stažení souborů nebo je lze streamovat online.

Při používání cloudových služeb pro sdílení souborů je však třeba mít na paměti několik věcí.

Za prvé, ne všechny tyto služby jsou zdarma. Některé z nich vyžadují placené předplatné, aby bylo možné službu používat. Za druhé, soubory, které do těchto služeb nahrajete, jsou často uloženy ve veřejné složce. To znamená, že soubory může stáhnout kdokoli, kdo má přístup k odkazu. A konečně, služba pro sdílení souborů může přejít do režimu offline nebo se u ní mohou vyskytnout jiné technické potíže, což znamená, že soubory nemusí být přístupné.

Chcete-li odeslat soubor pomocí cloudové služby pro sdílení souborů, nejprve soubor do služby nahrajte. Poté otevřete službu a sdílejte soubor s příjemcem. Ten si bude moci soubor stáhnout a uložit do svého počítače.

Nevýhodou cloudových služeb pro sdílení souborů je, že mohou být pomalé a nespolehlivé. Navíc ne každý má předplatné těchto služeb, což znamená, že ne každý může tímto způsobem přijímat soubory.

Služba sdílení souborů Filemail

Filemail je ideálním řešením pro jednotlivce i firmy všech velikostí, které hledají bezpečný způsob přenosu velkých souborů. Služba Filemail se proslavila snadným používáním, vysokou rychlostí přenosu, velkorysým úložným prostorem a bezpečnou manipulací s daty v souladu s předpisy.

S Filemailem není velikost odesílaných souborů omezena. To znamená, že můžete odesílat soubory libovolné velikosti, aniž byste se museli obávat překročení limitu. Filemail nabízí dvoufaktorové ověřování a koncové šifrování, které zajišťuje, že vaše soubory jsou v bezpečí. Kromě toho je Filemail vybaven také funkcí antivirové kontroly, která před odesláním kontroluje všechny soubory na přítomnost virů. Pro příští přenos velkých souborů určitě vyzkoušejte službu Filemail!

Závěr

Odesílání velkých souborů přes internet může být náročné, ale existuje několik možností. Mezi nejoblíbenější metody patří komprese souborů, použití e-mailu, jednotky USD, externího disku, FTP nebo služby sdílení souborů v cloudu. Každá metoda má své výhody a nevýhody, proto je důležité vybrat si tu, která nejlépe vyhovuje vašim potřebám.

Před výběrem metody nezapomeňte provést důkladný průzkum, který pomůže zajistit úspěšný přenos souborů. Je také důležité mít na paměti velikost souboru, protože některé metody nemusí být vhodné pro větší soubory.

Nakonec nezapomeňte, že nejlepším způsobem odesílání velkých souborů je použití kombinace metod. To pomůže zajistit úspěšné doručení souboru bez ohledu na rychlost internetového připojení nebo velikost souboru. Šťastné odesílání!

Sdílení souborů libovolné velikosti
Rychlé a bezpečné sdílení souborů
Podívejte se na naše placené plány

Podívejte se na další články o sdílení souborů