Kolik stojí 1 TB datového úložiště

Ace23. ledna 2024
kolik je 1tb datového úložiště

Digitální zařízení používáme k různým činnostem, včetně surfování po internetu, poslechu hudby, sledování filmů a videí, chatování s přáteli a rodinou prostřednictvím sociálních sítí a telefonování s přáteli a rodinou. Divili byste se, kolik dat spotřebuje váš počítač nebo chytrý telefon! Kolik dat však tato zařízení, a tedy i vy, spotřebovávají? Kolik jich mohou ukládat?

Dočtete se o pojmech jako megabajty (MB), gigabajty (GB) a terabajty (TB), ale čemu odpovídají z hlediska použitelnosti v reálném světě? Kolik je 1 TB datového úložiště a co všechno do něj můžete skutečně uložit?

Sdílejte až 5 GB zdarma
Není nutná registrace
Přenos velkých souborů nyní
data v počítači

Zadávání datových jednotek

Paměť počítače je definována jako jakékoli fyzické zařízení schopné ukládat data bez ohledu na jejich velikost nebo dobu trvání. Velikost souborů se často vyjadřuje v kilobajtech, protože většina souborů obsahuje tisíce bajtů.

Megabajty se používají pro popis větších souborů, jako jsou fotografie, filmy a zvukové soubory, které obsahují miliony bajtů. Vzhledem k tomu, že moderní úložná zařízení mohou pojmout stovky těchto souborů, je kapacita úložiště často definována jako gigabajty nebo dokonce terabajty.

Větší měrné jednotky se obvykle přidělují pro výpočet kapacity mnoha úložných zařízení nebo sítí pro ukládání velkých objemů dat.

Maximální velikost souborů, které lze uchovávat v počítači nebo mobilním zařízení, se udává v KB (kilobajtech), MB (megabajtech), GB (gigabajtech) nebo TB (terabajtech). S rozvojem technologií si mobilní zařízení musí poradit s většími a většími soubory, takže kapacita datového úložiště bude v budoucnu rozhodujícím faktorem.

1 bajt = 8 bitů*, což může být osm jedniček nebo nul, které jsou obsaženy v jednom bajtu. Tento oktet bitů představuje nejmenší pravidelnou jednotku v systému ukládání dat.

1 kilobajt (KB ) = 1 024 bajtů, soubory, které předponu kilo nepotřebují, jsou nudné, například dokumenty ve Wordu, tabulky v Excelu a většina obrázků.

1 megabajt (MB ) = 1024 KB. Obvykle se 1 MB používá pro poslech hudby a krátkých videí. I na staré diskety jich lze uložit velké množství.

1 gigabajt (GB ) = 1024 MB. GB se rychle stává standardní jednotkou úložné kapacity, protože většina výrobců počítačového hardwaru inzeruje kapacitu v GB.

1 terabajt (TB ) = 1 024 GB. V současné době se nejčastěji měří velikost běžného pevného disku pomocí TB.

multimédia

Kolik je 10 GB?

Podle společnosti Ofcom spotřebuje běžný spotřebitel každý měsíc přibližně 2,9 GB dat, přičemž toto číslo se s rozvojem technologií rok od roku zvyšuje. Z toho vyplývá, že 10 GB je pro typického uživatele chytrého telefonu více než dost. To však do značné míry závisí na způsobu používání telefonu. Pokud například rádi streamujete filmy a hrajete online hry, měli byste zvážit vyšší příděl dat.

Kolik je 100 GB?

Pokud jste závislí především na mobilních datech, nikoli na Wi-Fi, možná budete chtít prozkoumat plány s vyšší kapacitou, například 100 GB. Každý měsíc je 100 GB značný objem dat, ke kterému můžete mít přístup. Běžně je považován za nejbližší dostupný neomezený datový tarif, aniž byste museli udělat poslední krok.

Kolik stojí 1 TB datového úložiště?

Od dob disketových jednotek s kapacitou 1,44 MB technologie ukládání dat výrazně pokročila. Terabajt úložiště (1 024 GB) se často nachází mimo jiné v noteboocích, stolních počítačích a herních konzolích. V dnešní době odpovídá 1 TB úložiště přibližně 16 (64 GB) telefonům iPhone nebo smartphonům Samsung Galaxy.

1 TB také přibližně odpovídá čtyřem (256 GB) notebookům se systémem Windows nebo MacBook - a část úložného prostoru spotřebuje i systémový software. Navíc jednotlivé externí pevné disky obvykle začínají na kapacitě 1 TB a dosahují až 32 TB.

Jak můžete využít 1 TB internetových dat?

Abyste za měsíc využili 1 TB dat, museli byste streamovat přibližně 171 hodin videa v rozlišení 4K. To odpovídá streamování 6 hodin videa v rozlišení 4K každý den po dobu jednoho měsíce, a to rychlostí 6 hodin denně. Pokud vás používání dat znepokojuje, měli byste se snažit o jeho aktivnější kontrolu.

1 TB vám nabízí možnost ukládat následující informace:

  • Odeslat nebo přijmout 200 e-mailů každý den (celkem 6 200 e-mailů za měsíc).
  • Poslouchat 5 hodin hudby denně (celkem 155 hodin za měsíc) a dělat další věci.
  • 5 hodin surfování na internetu denně (celkem 155 hodin za měsíc)
  • 10 hodin streamování HD videa denně (celkem 310 hodin za měsíc)
  • 256 fotografií pořízených fotoaparátem s rozlišením 12 MP;
  • 250 filmů nebo 500 hodin videa ve vysokém rozlišení;
  • 6,5 milionu stránek dokumentů, které jsou obvykle uchovávány jako soubory Office, PDF a prezentace - toto množství odpovídá 1 300 skutečným kartotékám!
Cloudové úložiště

Představení cloudového úložiště

Cloudové úložiště umožňuje uživatelům vyměňovat data a přistupovat k nim na dálku, aniž by potřebovali přístup k místním úložným systémům. Celkově lze říci, že cloudová úložiště uchovávají data na vzdálených serverech, odkud je lze vzdáleně spravovat, udržovat, zálohovat a přistupovat k nim.

Data v cloudu jsou dostupná z jakéhokoli zařízení a kdykoli, pokud jsou k dispozici příslušná oprávnění. Navzdory snadnému přístupu je cloudové úložiště dat neuvěřitelně bezpečné.

Přenos dat mimo pracoviště za účelem jejich uložení klade povinnost jejich uložení na bedra poskytovatele cloudu, který je třetí stranou. Poskytovatel služby hostuje, chrání, spravuje a uchovává servery a související infrastrukturu, čímž zajišťuje, že budete mít přístup k datům, kdykoli je budete potřebovat.

Poskytovatel služby si za tuto službu neúčtuje žádný poplatek. Množství výhod spojených s cloudovým úložištěm je podrobněji prozkoumáno.

Zabezpečení

Poskytovatelé cloudových úložišť zvyšují bezpečnost svých služeb tím, že zahrnují další úrovně zabezpečení. Vzhledem k velkému počtu osob, které mají informace uložené na internetu, vynakládají služby cloudových úložišť velké úsilí, aby zajistily, že k vašim souborům nebude mít přístup nikdo, kdo by neměl.

Jakmile jsou data odeslána přes internet, jsou chráněna šifrovací technologií. To zaručuje, že je vždy zachována nejvyšší úroveň zabezpečení.

Přístupnost

Při využívání cloudového úložiště jsou vaše data uložena na serverech poskytovatele cloudu a jsou přístupná přes internet. Vzhledem k tomu, že aplikace poskytovatele cloudu může být nainstalována na mnoha zařízeních, jako je firemní počítač nebo chytrý telefon, můžete získat přístup ke svým datům kdykoli a odkudkoli.

Nikdy nebylo jednodušší se přihlásit a spolupracovat s ostatními členy týmu. Aplikace navíc zaručuje synchronizaci souborů, takže členové týmu mají vždy přístup k nejnovější verzi ze svého preferovaného zařízení.

Schopnost služby

Za cloudové úložiště platíte na základě počtu uživatelů. Nejste povinni předvídat své roční požadavky na úložiště a nést riziko, že budete platit za zbytečný prostor nebo že vám dojde. Prostředky dostupné prostřednictvím poskytovatelů cloudových úložišť si můžete přizpůsobit a platit za ně podle svých aktuálních požadavků, které se mohou v čase měnit.

Rozšířená spolupráce

Když týmy sdílejí data a nástroje, mohou efektivněji spolupracovat. Jak ukazují výzkumy, spolupráce vede k lepším výsledkům. Je to proto, že partnerství spojuje odlišné dovednosti několika jednotlivců do společného úsilí.

Díky zapojení mnoha pohledů lidí a organizací s různým zázemím, specializací a způsobem myšlení přináší lepší nápady. Zvýšená spolupráce vede k inovativnějším nápadům, protože zahrnuje četné pohledy lidí a organizací s různými zkušenostmi, znalostmi a způsoby myšlení.

Posílená spolupráce

Přechod ze známého lokálního diskového úložiště na cloudové úložiště může být obtížný proces, ale je každým dnem běžnější. Používání cloudového úložiště má oproti místnímu diskovému úložišti několik výhod. Do budoucna představuje cloudové úložiště jednu z nejperspektivnějších možností pro ty, kteří hledají bezpečný a dostupný způsob ukládání dat.

Odesílání souborů libovolné velikosti
Profesionální, obchodní a podnikové plány
Podívejte se na naše placené plány

Podívejte se na další články o sdílení souborů