Udforskning af File Transfer Protocol

Ace18. januar 2024
Rum fuld af servere

Filoverførsler er internettets byggesten. I hvert eneste minut af hver eneste dag downloader brugere af internettet filer og sender dem rundt i den virtuelle verden. File Transfer Protocol (FTP) har eksisteret i mere end fire årtier, og i løbet af den tid har den oplevet betydelige forbedringer med hensyn til krypteringsstandarder og filoverførselsfunktioner.

FTP går helt tilbage til de tidlige netværksdage og var endda før fødslen af de moderne IP-netværk (Internet Protocol) baseret på TCP i begyndelsen af 1980'erne (Transmission Control Protocol).

Denne artikel vil udforske de mange dimensioner, der er relevante for FTP, såsom funktionaliteter, fordele og ulemper, mens den også introducerer FileMail som et levedygtigt alternativ.

Del op til 5 GB gratis
Ingen tilmelding nødvendig
Send store filer nu
Hvad er ftp?

Hvad er File Transfer Protocol (FTP)?

File Transfer Protocol (FTP) er en standard kommunikationsprotokol til overførsel af computerfiler fra en server til en klient på tværs af et computernetværk. FTP er en klient-server-protokol, der bruger forskellige kontrol- og dataforbindelser mellem klienten og serveren.

FTP er en klient-server-netværksprotokol, der gør det muligt for brugere at downloade websider, data og programmer fra andre tjenester. Når en bruger ønsker at downloade data til sin egen computer, gør han det ved hjælp af FTP.

FTP er desuden ikke krypteret. Den bruger brugere og adgangskoder i klartekst til autentificering, hvilket gør dataoverførsler via FTP modtagelige for aflytning, efterligning og andre angreb.

ftp til at dele filer

Hvordan fungerer FTP?

File Transfer Protocol fungerer efter et klient-server-paradigme, hvor filoverførselsfunktionen udføres af en FTP-server og en FTP-klient. En FTP-forbindelse kræver, at to parter opretter og interagerer på et specificeret netværk for at starte. Mens en bruger skal have autoritet til at give legitimationsoplysninger til en FTP-server, behøver nogle offentlige FTP-servere ikke, at brugerne giver adgangskoder for at få adgang til filerne.

En FTP-server sættes op på netværket, og en specificeret fillagringsplacering (mappe/system) defineres som den delte lagringsplacering for de data, der skal deles. Slutbrugerne opretter forbindelse til denne filserver ved hjælp af FTP for at overføre filer til deres lokale mappe/system.

FTP kræver et TCP/IP-netværk og brugen af en eller flere FTP-klienter for at fungere. FTP-klienten fungerer som kommunikationsagent mellem klienten og serveren og downloader og uploader filer. I bund og grund starter FTP-klienten forbindelsen til FTP-serveren. FTP-serveren starter filoverførselsproceduren, når den modtager klientens anmodning om at uploade eller downloade en fil.

Hver gang en bruger støder på et problem, skal han eller hun oprette en kommandokanal og en datakanal. Når begge kanaler er konfigureret, instruerer passiv tilstand serveren om at lytte efter forbindelser i stedet for at forsøge at genoprette forbindelsen med brugerne.

deling mellem enheder

Hvad bruges FTP til?

Platforme, der fortsat understøtter FTP-downloads og -overførsler, gør det mest af vane, og selv dette er ved at blive mindre udbredt.

FTP er en uformel måde at introducere nybegyndere til internetprotokoller på, før man går videre til mere komplicerede versioner, hvilket gør det til et fremragende begynderværktøj. Nogle personer opretter FTP-filsystemer af nostalgiske årsager eller bare for sjov. Overførsel af store mængder serverfiler i en organisation: Nogle IT-professionelle kan bruge FTP, når de overfører serverfiler inden for et lukket system.

Derudover bruges FTP i vid udstrækning i arkitekt-, ingeniør- og byggebranchen (AEC) til at udveksle arkitekturskemaer og komponenter. Den ideelle metode til at sende store filer som CAD- eller SketchUp-diagrammer, der ofte bruges i AEC-branchen, er via en FTP-server.

Byggebranchen og beslægtede brancher, der beskæftiger sig med CAD-diagrammer og lignende filformater, er ofte afhængige af FTP på grund af filoverførselshastigheden.

FTP-klienter

Hver FTP-klient har unikke funktioner, der gør det muligt for brugerne at tilpasse deres upload- og downloadprocesser. Yderligere funktioner, man skal kigge efter i en FTP-klient, omfatter public key-autentificering, kontrol af filkomprimeringsniveau og værktøjer til at søge på en server ved hjælp af filmasker.

låst op

FTP's sikkerhedsproblemer

Overordnet set er FTP i sagens natur usikker som datatransportmetode. Når en fil sendes via denne protokol, udveksles data, login og password i klartekst, hvilket betyder, at en hacker nemt kan få fat i disse oplysninger. For at garantere sikkerheden af dine data, skal du bruge en forbedret version af FTP, såsom FTPS eller SFTP.

FTP stammer fra en tid, hvor cybersikkerhed ikke var andet end et spekulativt emne. Det betyder, at FTP-overførsler ikke er sikrede, hvilket gør det ret nemt for enhver, der er i stand til at sniffe pakker, at opsnappe data.

Hvis hackere kan opsnappe en FTP-overførsel, vil de ikke blive forhindret af kryptering i at få adgang til eller ændre indholdet. Selv hvis du bruger FTP cloud storage, kan data blive opsnappet og misbrugt, hvis tjenesteudbyderens system bliver hacket.

Derfor er data, der leveres via FTP, et ideelt mål for spoofing, sniffer, brute force og andre typer angreb. En hacker kan inspicere en FTP-transaktion og forsøge at angribe dens svagheder ved hjælp af grundlæggende portscanning.

Hacker

Ulemper ved FTP

Udfordrende anvendelse

At sige, at FTP er utilgængeligt, er en underdrivelse. Interfacet er skræmmende og overvældende. Ved første øjekast (og flere efterfølgende blikke) ser det ud til at være noget, som kun en IT-specialist kan forstå. Det er en væsentlig ulempe, da det kræver oplæring at få både dit personale og dine kunder til at fungere korrekt.

Ikke alle leverandører er lige gode

Virksomheder vælger at hoste FTP-løsninger, der administreres af leverandører, for at løse problemet med sikkerhedssårbarheder. Desværre er det ikke alle leverandører, der består de nødvendige sikkerhedstests, hvilket gør det svært at finde den rette. Hver rival leverer et unikt sæt funktioner, og mange af dem mangler på kritiske områder som adgangsbegrænsninger, sikkerhed, brugervenlighed og prisalternativer.

Kryptering er ikke en selvfølge

Selvom det er muligt at finde en udbyder, der tilbyder datakryptering, er der mange, der ikke gør det. FTP inkluderer ikke kryptering, hvilket forklarer, hvorfor transmitterede data så let kan opsnappes. Når du undersøger en FTP-tjeneste, vil du desuden opdage, at kryptering ikke altid er givet eller håndhævet.

FTP kan blive angrebet

Hvis du vælger en forkert udbyder, risikerer du at stå tilbage med en FTP-løsning, der ikke beskytter dine data, og som efterlader dig åben over for hackerstrategier som brute force- eller spoofing-angreb. Hackere bruger brute force-angreb til at komme ind i dit system ved hurtigt at gennemgå tusindvis af login- og adgangskodekombinationer. FTP er modtagelig for spoofing-angreb, hvor en hacker udgiver sig for at være en ægte bruger eller enhed på netværket.

Compliance er et problem

Derudover bør du overveje compliance, når du sender data via FTP. FTP alene eller via en usikker FTP-udbyder kan udsætte din virksomhed for anklager om manglende overholdelse. Manglende kryptering er en væsentlig årsag til manglende compliance, og du skal finde en løsning, der passer til dine compliance-krav.

Det er svært at overvåge aktivitet

FTP giver ikke audit trails, hvilket gør det svært at spore kilden til en lækage eller overvåge projektets fremdrift. Hvis filer bliver misbrugt, eller der sker et databrud, kan du derfor have svært ved at spore kilden til problemet. Mange FTP-klienter mangler de nødvendige adgangsbegrænsninger for at garantere, at dine medarbejdere følger bedste praksis for fildeling.

fordele ved ftp

Fordele ved FTP

Flere filmapper kan overføres samtidigt

FTP er et fremragende alternativ, hvis din virksomhed ønsker, at du skal udveksle store mængder data (tænk terabytes, ikke megabytes) på én gang. Ingeniører, arkitekter og grafiske designere har ofte enormt store filer, som er for store til at sende via e-mail og for langsomme til at dele via HTTPS. FTP giver en betydelig fordel i disse tilfælde, da det giver mulighed for hurtigere transmission af massive filer.

Du mister aldrig overblikket over din filoverførsel

Det er en fordel, fordi du ikke behøver at frygte at miste din overførsel, hvis du mister forbindelsen til netværket, mens du bruger FTP. Hvis du mister forbindelsen eller bliver nødt til at genstarte din maskine, behøver du ikke at starte forfra. Du kan fortsætte, hvor du slap. Når netværket bliver tilgængeligt igen, vil FTP straks genoptage forbindelsen og fortsætte, hvor den slap.

Filemail Fildeling

Filemail: Det levedygtige alternativ til FTP

Ikke desto mindre er der også levedygtige alternativer, der overvinder udfordringerne ved FTP og giver yderligere funktionaliteter og fordele. Filemail er en webplatform, der gør det muligt at sende og modtage store filer af enhver størrelse ved hjælp af en række applikationer og tjenester.

Det er en gratis tjeneste, som er tilgængelig for alle. Det grundlæggende princip er ligetil: Vælg en fil, udfyld modtagerens e-mailadresse, og klik på "send". Modtageren modtager et link til din fil og downloader den.

Filemail overgår sikkerhedsproblemerne ved FTP'er, da du kan angive tilgængelighedsperiode og adgangskodebeskyttelse for din filoverførsel, hvilket gør den mere sikker. Den kommer også med sikkerhedsforanstaltninger, der gør din filoverførsel mere sikker, uden sidestykke med FTP.

To sæt firewalls beskytter dine servere, og adgangen til data opretholdes direkte via Windows-adgang. På disken er filnavnene krypterede, og alene mængden af data på serverne gør det næsten umuligt at hente og dekryptere data fra harddiskene.

Del filer i alle størrelser
Det sikre alternativ til FTP
Tjek vores betalte planer

Leder du efter alternativer til FTP? Så tjek vores artikel nedenfor.