Γιατί το Email δεν είναι ασφαλές

Ace24 Ιανουαρίου 2024
Το email δεν είναι ασφαλές

Όλοι έχουμε ακούσει τις ιστορίες τρόμου σχετικά με την ασφάλεια του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου - από χακαρισμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έως συστήματα ηλεκτρονικού "ψαρέματος" - και είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο δεν είναι ένα ασφαλές μέσο επικοινωνίας. Ωστόσο, όταν ψάξετε βαθύτερα θα συναντήσετε περισσότερα ζητήματα που ενισχύουν το γιατί το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο δεν είναι ασφαλές.

Παρά τις ανησυχίες για την ασφάλεια, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, με πάνω από 4 δισεκατομμύρια χρήστες, εξακολουθεί να παραμένει μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους επικοινωνίας σήμερα. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που πραγματοποιεί ο όμιλος Radicati, ο συνολικός αριθμός των επιχειρηματικών και καταναλωτικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποστέλλονται και λαμβάνονται σε καθημερινή βάση ξεπερνά τα 319 δισεκατομμύρια το 2021 και αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 376 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2025.

Είναι όμως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο πραγματικά τόσο ανασφαλές όσο υποδηλώνουν ορισμένες πληροφορίες; Η απάντηση είναι τόσο ναι όσο και όχι. Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο δεν είναι σίγουρα τόσο ασφαλές όσο κάποιες άλλες μέθοδοι επικοινωνίας, όπως οι εφαρμογές ιδιωτικών μηνυμάτων ή οι ασφαλείς υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ωστόσο, με λίγη προσοχή και κοινή λογική, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μπορεί να εξακολουθεί να είναι ένας σχετικά ασφαλής τρόπος επικοινωνίας. Απλώς μην το χρησιμοποιείτε για την αποστολή εμπιστευτικών αρχείων.

Μεταφορά έως 5 GB δωρεάν
Δεν απαιτείται εγγραφή
Αποστολή μεγάλων αρχείων τώρα

Ζητήματα με την ασφάλεια ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο δεν είναι τόσο ασφαλές όσο κάποιες άλλες μέθοδοι επικοινωνίας. Πρώτον, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο δεν είναι κρυπτογραφημένο, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε πληροφορία αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν προστατεύεται από την υποκλοπή της από τρίτους επιτιθέμενους.

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι ένα μέσο επικοινωνίας "εκπομπής", πράγμα που σημαίνει ότι οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αποστέλλεται σε μεγάλο αριθμό παραληπτών είναι πιθανό να διαβαστεί από κάποιον άλλο εκτός από τον προοριζόμενο παραλήπτη. Είναι επίσης πολύ εύκολο για κάποιον να δημιουργήσει έναν ψεύτικο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να παρουσιαστεί ως ένα άλλο άτομο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξαπατήσει ή να εξαπατήσει άτομα.

Ένα άλλο ζήτημα με την ασφάλεια του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι ότι είναι συχνά εύκολο για τους επιτιθέμενους να στέλνουν ψεύτικα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (γνωστά ως επιθέσεις "phishing"), τα οποία φαίνεται να προέρχονται από μια αξιόπιστη πηγή, όπως ένας φίλος ή συνάδελφος. Αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συχνά περιέχουν συνδέσμους προς κακόβουλους ιστότοπους ή συνημμένα αρχεία που μπορούν να μολύνουν τον υπολογιστή σας με κακόβουλο λογισμικό.

Επιπλέον, πολλοί διακομιστές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν είναι ασφαλείς, πράγμα που σημαίνει ότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας μπορούν εύκολα να υποκλαπούν και να διαβαστούν από τρίτους επιτιθέμενους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους δημόσιους διακομιστές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως το Gmail, το Yahoo! Mail και το Hotmail. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι πάροχοι ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορούν να έχουν (και έχουν) πρόσβαση στα μηνύματά σας προκειμένου να παρέχουν στοχευμένες διαφημίσεις.

Συνοψίζοντας, οι κίνδυνοι του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου περιλαμβάνουν:

  • Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο δεν είναι κρυπτογραφημένο, οπότε οποιαδήποτε πληροφορία αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν προστατεύεται από την υποκλοπή της από τρίτους επιτιθέμενους.
  • Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι ένα μέσο επικοινωνίας "εκπομπής", πράγμα που σημαίνει ότι κάθε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποστέλλεται σε μεγάλο αριθμό παραληπτών είναι πιθανό να διαβαστεί από κάποιον άλλο εκτός από τον προοριζόμενο παραλήπτη.
  • Είναι πολύ εύκολο για κάποιον να δημιουργήσει έναν ψεύτικο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να παρουσιαστεί ως άλλο άτομο, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξαπατήσει ή να εξαπατήσει άτομα.
  • Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορούν εύκολα να υποκλαπούν και να διαβαστούν από τρίτους επιτιθέμενους.
  • Ο πάροχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα μηνύματά σας, προκειμένου να παραδώσει στοχευμένες διαφημίσεις.
Μην στέλνετε εμπιστευτικά αρχεία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τύποι πραγμάτων που δεν πρέπει να στέλνετε με email

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν πρέπει να στέλνετε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να γνωρίζετε ποια είναι αυτά τα πράγματα, καθώς η γραμμή μεταξύ του τι θεωρείται και τι δεν θεωρείται υψηλού κινδύνου αλλάζει ανάλογα με το πλαίσιο.

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο δεν αποτελεί ασφαλή τρόπο αποστολής ευαίσθητων πληροφοριών, όπως κωδικοί πρόσβασης, αριθμοί πιστωτικών καρτών ή στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών. Εάν πρέπει να στείλετε εμπιστευτικές πληροφορίες, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια ασφαλή εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων ή μια κρυπτογραφημένη υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Θα πρέπει να αποφεύγετε την αποστολή εικόνων υψηλής ανάλυσης ή μεγάλων αρχείων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς αυτά μπορούν εύκολα να υποκλαπούν και να κλαπούν από τρίτους επιτιθέμενους. Είναι επίσης καλή ιδέα να αποφεύγετε να στέλνετε ευαίσθητες πληροφορίες μέσω συνημμένων email, καθώς αυτά μπορούν εύκολα να ανοιχτούν από κάποιον άλλον εκτός του προοριζόμενου παραλήπτη.

Δεν είναι καλή ιδέα να μοιράζεστε τις προσωπικές ή οικονομικές σας πληροφορίες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς οι πληροφορίες αυτές μπορούν εύκολα να κλαπούν από απατεώνες και κλέφτες ταυτότητας. Θα πρέπει επίσης να είστε επιφυλακτικοί όταν κάνετε κλικ σε συνδέσμους ή κατεβάζετε συνημμένα αρχεία από άγνωστες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς αυτά μπορεί συχνά να περιέχουν κακόβουλο λογισμικό ή ιούς.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για να επικοινωνείτε με άτομα που δεν γνωρίζετε. Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο δεν είναι ασφαλής τρόπος επικοινωνίας με αγνώστους, καθώς είναι εύκολο για τους απατεώνες και τους phishers να στέλνουν ψεύτικα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φαίνονται να προέρχονται από αξιόπιστη πηγή.

Η ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και η λήψη μερικών απλών προφυλάξεων μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου υποκλοπής ή παραβίασης των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας. Έτσι, την επόμενη φορά που θα πατήσετε "αποστολή", σταματήστε και αναρωτηθείτε: είναι αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πραγματικά ασφαλές;

Ασφαλής επικοινωνία

Ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις για την αποστολή εμπιστευτικών εγγράφων

Η αποστολή εμπιστευτικών εγγράφων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν είναι μια ασφαλής διαδικασία, καθώς οι πληροφορίες σας μπορούν εύκολα να υποκλαπούν και να διαβαστούν από τρίτους επιτιθέμενους. Δεν πρέπει ποτέ να στέλνετε εμπιστευτικά έγγραφα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς μπορούν εύκολα να κλαπούν από απατεώνες και κλέφτες ταυτότητας.

Εάν πρέπει να στείλετε εμπιστευτικά έγγραφα, υπάρχουν διάφορες ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από αυτές.

Εφαρμογές επικοινωνίας

1. Εφαρμογές ιδιωτικών μηνυμάτων

Οι εφαρμογές ιδιωτικών μηνυμάτων, όπως το WhatsApp, το Facebook Messenger και το Signal, είναι ένας πολύ καλός τρόπος ασφαλούς επικοινωνίας με φίλους και συναδέλφους. Αυτές οι εφαρμογές χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, πράγμα που σημαίνει ότι τα μηνύματά σας είναι κρυπτογραφημένα και μπορούν να διαβαστούν μόνο από τον προοριζόμενο παραλήπτη.

Πλεονεκτήματα

Μειονεκτήματα

Τα μηνύματα είναι κρυπτογραφημένα και δεν μπορούν να διαβαστούν από τρίτους επιτιθέμενουςΔεν προσφέρουν όλες οι εφαρμογές κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο
Πολλές εφαρμογές προσφέρουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας και ιδιωτικότηταςΟρισμένες εφαρμογές δεν είναι τόσο ασφαλείς όσο άλλες
Τα όρια μεγέθους αρχείων σημαίνουν ότι δεν μπορείτε να στείλετε μεγάλα αρχεία
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

2. Ασφαλείς υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Οι ασφαλείς υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως η ProtonMail και η Tutanota, προσφέρουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας και ιδιωτικότητας. Αυτές οι υπηρεσίες χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, πράγμα που σημαίνει ότι τα μηνύματά σας είναι κρυπτογραφημένα και μπορούν να διαβαστούν μόνο από τον προοριζόμενο παραλήπτη.

Πλεονεκτήματα

Μειονεκτήματα

Τα μηνύματα είναι κρυπτογραφημένα και δεν μπορούν να διαβαστούν από τρίτους επιτιθέμενουςΔεν προσφέρουν όλες οι εφαρμογές κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο
Πολλές εφαρμογές προσφέρουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας και ιδιωτικότηταςΟρισμένες εφαρμογές δεν είναι τόσο ασφαλείς όσο άλλες
Τα όρια μεγέθους συνημμένων αρχείων σημαίνουν ότι δεν μπορείτε να στείλετε μεγάλα αρχεία
Κρυπτογράφηση

3. Προγράμματα κρυπτογράφησης αρχείων

Τα προγράμματα κρυπτογράφησης αρχείων, όπως το VeraCrypt και το BitLocker, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την ασφαλή αποθήκευση ευαίσθητων αρχείων. Αυτά τα προγράμματα χρησιμοποιούν ισχυρούς αλγόριθμους κρυπτογράφησης, πράγμα που σημαίνει ότι τα αρχεία σας προστατεύονται από επιτιθέμενους τρίτων.

Πλεονεκτήματα

Μειονεκτήματα

Τα αρχεία είναι κρυπτογραφημένα και δεν μπορούν να διαβαστούν από τρίτους επιτιθέμενουςΤα προγράμματα ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμα σε όλες τις πλατφόρμες
Τα προγράμματα είναι εύκολα στη χρήση εάν είναι τεχνικά ικανάΤα προγράμματα κρυπτογράφησης αρχείων μπορεί να είναι πολύπλοκα και δύσκολα στη χρήση για ορισμένους ανθρώπους
Στυλό USB drive

4. USB Sticks

Τα στικάκια USB είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την ασφαλή αποθήκευση ευαίσθητων αρχείων. Τα στικάκια USB μπορούν να κρυπτογραφηθούν, πράγμα που σημαίνει ότι τα αρχεία σας προστατεύονται από επιτιθέμενους τρίτους.

Πλεονεκτήματα

Μειονεκτήματα

Τα στικάκια USB είναι φορητά και μπορούν να τα πάρετε μαζί σας όπου κι αν πάτεΤα στικάκια USB μπορούν να χαθούν ή να κλαπούν
Τα στικάκια USB είναι εύκολα στη χρήσηΔεν είναι όλα τα στικάκια USB κρυπτογραφημένα
Τα στικά USB έχουν συνήθως σχετικά μικρή χωρητικότητα αποθήκευσης
Filemail ασφαλής λύση κοινής χρήσης αρχείων

5. Υπηρεσίες αποθήκευσης cloud

Οι υπηρεσίες αποθήκευσης στο νέφος, όπως το iCloud, το Google Drive και το DropBox, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποθηκεύετε με ασφάλεια τα αρχεία σας. Αυτές οι υπηρεσίες χρησιμοποιούν ισχυρούς αλγόριθμους κρυπτογράφησης, πράγμα που σημαίνει ότι τα αρχεία σας προστατεύονται από επιτιθέμενους τρίτων.

Πλεονεκτήματα

Μειονεκτήματα

Τα αρχεία είναι κρυπτογραφημένα και δεν μπορούν να διαβαστούν από τρίτους επιτιθέμενουςΔεν προσφέρουν όλες οι υπηρεσίες κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο
Πολλές υπηρεσίες προσφέρουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας και ιδιωτικότηταςΟρισμένες υπηρεσίες δεν είναι τόσο ασφαλείς όσο άλλες
Θα χρειαστεί συνδρομή επί πληρωμή για την αποστολή πολύ μεγάλων αρχείων
Δίκτυο

6. Αποθήκευση συνδεδεμένη στο δίκτυο (NAS)

Η δικτυακή αποθήκευση (NAS) είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την ασφαλή αποθήκευση των αρχείων σας. Οι συσκευές NAS είναι παρόμοιες με τα στικάκια USB, αλλά προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα, όπως η δυνατότητα κοινής χρήσης αρχείων με άλλους χρήστες και η δυνατότητα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας των αρχείων σας.

Πλεονεκτήματα

Μειονεκτήματα

Τα αρχεία είναι κρυπτογραφημένα και δεν μπορούν να διαβαστούν από τρίτους επιτιθέμενουςΟι συσκευές NAS μπορούν να χαθούν ή να κλαπούν
Οι συσκευές NAS είναι φορητές και μπορείτε να τις πάρετε μαζί σας όπου κι αν πάτεΔεν είναι όλες οι συσκευές NAS κρυπτογραφημένες
Οι συσκευές NAS είναι εύκολες στη χρήση

Συμπέρασμα

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο δεν αποτελεί ασφαλή τρόπο αποστολής εμπιστευτικών εγγράφων. Δεν είναι πάντα εύκολο να στέλνετε εμπιστευτικά έγγραφα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και υπάρχει ο κίνδυνος τα έγγραφά σας να διαβαστούν από τρίτους επιτιθέμενους. Η γνώση των διαφόρων ασφαλών εναλλακτικών λύσεων για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα εμπιστευτικά έγγραφά σας ασφαλή.

Εάν πρέπει να στείλετε εμπιστευτικά έγγραφα, υπάρχουν διάφορες ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Είναι σημαντικό να κάνετε ενδελεχή έρευνα πριν επιλέξετε την κατάλληλη εναλλακτική λύση για εσάς. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει μια υπηρεσία που είναι ασφαλής και προσφέρει υψηλό επίπεδο απορρήτου.

Μοιραστείτε εμπιστευτικά έγγραφα με ασφαλή τρόπο
Αποστολή μεγάλων αρχείων οποιουδήποτε μεγέθους & οποιουδήποτε τύπου
Ελέγξτε τα αμειβόμενα πακέτα μας

Περισσότερες επιλογές για ασφαλείς μεθόδους κοινής χρήσης αρχείων