Κορυφαίες 5 εναλλακτικές λύσεις FTP για ασφαλείς μεταφορές αρχείων

Ace23 Ιανουαρίου 2024
Κορυφαίες 5 εναλλακτικές λύσεις FTP για ασφαλείς μεταφορές αρχείων

Το πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη μεταφορά αρχείων μέσω του διαδικτύου. Σε πολλές περιπτώσεις, το FTP έχει αποδείξει ότι είναι απλό, αποτελεσματικό και αξιόπιστο. Ωστόσο, υπάρχουν φορές που το FTP δεν αποτελεί τη βέλτιστη λύση. Όταν η ασφάλεια, η ταχύτητα ή απλώς η ακεραιότητα των δεδομένων είναι υψίστης σημασίας, πρέπει να εξεταστεί μια εναλλακτική λύση στο FTP. Σε αυτό το άρθρο, θα καλύψουμε πέντε εναλλακτικές λύσεις FTP που προσφέρουν ένα πιο ασφαλές μέσο ανταλλαγής αρχείων μέσω του διαδικτύου.

Μεταφορά έως 5 GB δωρεάν
Δεν απαιτείται εγγραφή
Μεταφέρετε μεγάλα αρχεία τώρα
Αμφισβήτηση για το τι είναι το FTP

Τι είναι το FTP;

Το FTP είναι ένα πρωτόκολλο που επιτρέπει στους χρήστες να ανεβάζουν και να κατεβάζουν αρχεία μέσω του διαδικτύου. Αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 1971, γεγονός που το καθιστά ένα από τα πρώτα πρωτόκολλα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά αρχείων στο διαδίκτυο.

Το πρωτόκολλο εισήλθε στη σκηνή με πάταγο, υποστηρίζοντας μεταφορές αρχείων με την εντυπωσιακή ταχύτητα των 1,1 εκατομμυρίων bit ανά δευτερόλεπτο. Αρχικά, μόνο αρχεία κειμένου μπορούσαν να μεταφερθούν με αυτόν τον τρόπο, αλλά σύντομα οι χρήστες ήταν σε θέση να ανεβάζουν και να κατεβάζουν τόσο αρχεία κειμένου όσο και δυαδικά αρχεία.

Το FTP χρησιμοποιεί ένα μοντέλο πελάτη-εξυπηρετητή για την αποστολή αρχείων. Ο πελάτης FTP ξεκινά τη σύνδεση με έναν διακομιστή FTP, διαπραγματεύεται τις λεπτομέρειες πιστοποίησης, στέλνει εντολές στον διακομιστή και λαμβάνει απαντήσεις από τον διακομιστή. Το πρωτόκολλο υποστηρίζει επίσης ενεργές και παθητικές λειτουργίες για τη μεταφορά αρχείων και εργασίες διαχείρισης αρχείων, όπως η καταχώρηση και η διαγραφή καταλόγων.

Με το FTP, κάθε εντολή που αποστέλλεται στον διακομιστή απαντάται με έναν αριθμητικό κωδικό απάντησης. Οι κωδικοί έχουν σκοπό να υποδεικνύουν την κατάσταση της εντολής, ώστε οι χρήστες να μπορούν να προσδιορίσουν γρήγορα αν η ενέργεια που ζητήθηκε από την εντολή ήταν επιτυχής.

Ανάγκη για εναλλακτική λύση ftp

Γιατί χρειάζεστε μια εναλλακτική λύση FTP

Σήμερα, υπάρχουν πολλοί τρόποι για τη μεταφορά αρχείων μέσω του διαδικτύου, αλλά το FTP εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται. Είναι απλό, αποδοτικό και εύκολο στη χρήση. Από πολλές απόψεις, είναι ένα αξιόπιστο πρωτόκολλο για τη μεταφορά αρχείων.

Ωστόσο, το FTP έχει και τα μειονεκτήματά του. Πρώτον, επειδή το FTP αποκαλύπτει τόσες πολλές πληροφορίες σχετικά με το ποιο αρχείο μεταφέρεται και ποιος το μεταφέρει, το πρωτόκολλο δεν προσφέρει κανέναν ενσωματωμένο τρόπο κρυπτογράφησης της σύνδεσης μεταξύ του πελάτη και του διακομιστή. Αυτό σημαίνει ότι η κίνηση FTP είναι ευάλωτη σε υποκλοπές πακέτων και άλλες επιθέσεις, επειδή αποστέλλεται σε απλό κείμενο.

Δεύτερον, το πρωτόκολλο FTP χρησιμοποιεί ένα παρωχημένο σύστημα κωδικού χρήστη-συνθηματικού για την αυθεντικοποίηση των χρηστών στον διακομιστή. Αυτό σημαίνει ότι αν το όνομα χρήστη και ο κωδικός πρόσβασης παραβιαστούν, ο λογαριασμός FTP σας θα παραβιαστεί.

Τρίτον, το πρωτόκολλο είναι αργό και αναποτελεσματικό σε σύγκριση με άλλα σύγχρονα πρωτόκολλα όπως το SFTP (SSH File Transfer Protocol). Απλώς δεν είναι κατασκευασμένο για γρήγορες μεταφορές αρχείων.

Τέλος, το FTP δεν προσφέρει κανένα μέσο συγχρονισμού μεταξύ των τοπικών και των απομακρυσμένων αρχείων. Αυτό μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα αν ψάχνετε έναν τρόπο να ανεβάζετε αυτόματα τα αρχεία σας από έναν κατάλογο του διακομιστή σας σε έναν άλλο χωρίς να ξεκινάτε τη διαδικασία χειροκίνητα.

Ασφαλής εναλλακτική λύση στο FTP

Η ανάγκη για ασφαλή πρωτόκολλα μεταφοράς αρχείων

Με τα πολλά προβλήματα του FTP, είναι σαφές ότι αν θέλετε να αποφύγετε τη διακινδύνευση της ασφάλειας των αρχείων και των δεδομένων σας, πρέπει να αναζητήσετε μια ασφαλή εναλλακτική λύση. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο χρήσης μιας ασφαλούς εναλλακτικής λύσης του FTP:

1. Αποφύγετε τις επιθέσεις Sniffing και Sniffing

Όπως είπαμε παραπάνω, επειδή η κίνηση FTP αποστέλλεται σε απλό κείμενο, είστε ευάλωτοι σε sniffing. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος ήθελε να αποκτήσει πρόσβαση στα αρχεία ή τα δεδομένα σας, θα μπορούσε να υποκλέψει την κίνηση FTP και να αποκτήσει πρόσβαση στο όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σας. Εάν χρησιμοποιείτε FTP χωρίς κανενός είδους κρυπτογράφηση, η κίνησή σας θα μεταφέρεται σε απλό κείμενο. Οποιοσδήποτε μπορεί να το δει χρησιμοποιώντας έναν τυπικό αναλυτή πρωτοκόλλου.

2. Αποφύγετε την πειρατεία

Εάν το όνομα χρήστη και ο κωδικός πρόσβασής σας παραβιαστούν, ο λογαριασμός FTP σας θα παραβιαστεί. Μόλις παραβιαστούν τα διαπιστευτήριά σας, ένας εισβολέας μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε όλα τα αρχεία και τους καταλόγους στον διακομιστή σας χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο FTP. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μη εξουσιοδοτημένες αλλαγές στα αρχεία και τα δεδομένα σας. Αυτός είναι ένας τεράστιος κίνδυνος για την ασφάλεια εάν αποθηκεύετε ευαίσθητες πληροφορίες στον διακομιστή FTP σας.

3. Αποφύγετε τις αναποτελεσματικές μεταφορές αρχείων

Όπως αναφέραμε παραπάνω, το πρωτόκολλο FTP είναι αργό σε σύγκριση με άλλα σύγχρονα πρωτόκολλα μεταφοράς αρχείων. Δεν είναι ιδανικό αν θέλετε να στέλνετε γρήγορα αρχεία μέσω του διαδικτύου. Εάν ένας διακομιστής FTP καθυστερεί λόγω υπερβολικά πολλών χρηστών που μεταφορτώνουν αρχεία ταυτόχρονα, μπορεί να αποκλειστεί η πρόσβαση στα δικά σας αρχεία.

4. Αποφύγετε τον αναξιόπιστο συγχρονισμό αρχείων

Τέλος, το FTP δεν παρέχει κανενός είδους ενσωματωμένο συγχρονισμό μεταξύ του διακομιστή σας και του τοπικού καταλόγου. Αυτό μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα αν θέλετε να ενημερώνετε αυτόματα έναν κατάλογο στον διακομιστή σας από το τοπικό σας μηχάνημα. Το FTP σας επιτρέπει μόνο να ανεβάζετε αρχεία στον διακομιστή, όχι να τραβάτε αρχεία από αυτόν.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μεταφέρετε αρχεία με ασφάλεια μέσω του διαδικτύου. Έτσι, αν ψάχνετε για έναν πιο αποτελεσματικό, ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο μεταφοράς αρχείων μέσω του διαδικτύου από αυτόν που προσφέρει το FTP, ποιες είναι οι επιλογές σας;

επιλογές για αντικατάσταση ftp

Πέντε εναλλακτικές λύσεις για το FTP

1. SFTP

Το SFTP, που είναι η συντομογραφία του SSH File Transfer Protocol, είναι μια ασφαλής εναλλακτική λύση του FTP που βασίζεται στο πρωτόκολλο SSH. Αυτό σημαίνει ότι το SFTP κρυπτογραφεί τη σύνδεσή σας, τις συνδέσεις και τα δεδομένα σας για να διατηρήσει τη διαδικασία ασφαλή.

Η χρήση του SFTP είναι αρκετά εύκολη. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μέσω του προγράμματος-πελάτη FTP ή απευθείας στον διακομιστή χρησιμοποιώντας ειδικές εφαρμογές SFTP, όπως το FileZilla, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν.

Το SFTP έχει και τα μειονεκτήματά του. Πρώτον, δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο το FTP. Υπάρχουν ορισμένα προγράμματα-πελάτες FTP που υποστηρίζουν συνδέσεις SFTP, αλλά το πρωτόκολλο εξακολουθεί να είναι λιγότερο διαδεδομένο από το FTP.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι η υποστήριξη για το SFTP δεν είναι τόσο διαδεδομένη μεταξύ ιστότοπων, διακομιστών, δρομολογητών, μεταγωγέων, τειχών προστασίας και άλλων συσκευών. Εξαιτίας αυτού, ορισμένα προγράμματα-πελάτες FTP δεν υποστηρίζουν συνδέσεις SFTP.

2. FTPS

Το FTPS είναι ένα ασφαλές πρωτόκολλο FTP. Είναι χτισμένο πάνω στο υπάρχον πρωτόκολλο FTP και προσθέτει κρυπτογράφηση TLS/SSL για την ασφάλεια της σύνδεσης μεταξύ του πελάτη και του διακομιστή.

Για το σκοπό αυτό, το FTPS χρησιμοποιεί τη θύρα 990 από προεπιλογή για την κρυπτογράφηση της κίνησης FTP μεταξύ πελατών και διακομιστών. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα τόσο το SFTP όσο και το FTPS στον ίδιο διακομιστή, αλλά επειδή χρησιμοποιεί τη θύρα 990, το FTPS εξακολουθεί να είναι ευάλωτο σε επιθέσεις brute-force.

3. AS2

Το AS2, το οποίο είναι η συντομογραφία του Application Exchange 2, είναι ένα ιδιόκτητο πρωτόκολλο που αναπτύχθηκε από την IBM. Δεν είναι ανοιχτού κώδικα και η IBM χρεώνει για τη χρήση του.

Το AS2 δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο άλλες εναλλακτικές λύσεις ασφαλούς FTP, αλλά έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο για τη μεταφορά ευαίσθητων δεδομένων.

Το AS2 είναι πολύπλοκο και πολύ διαφορετικό από το FTP. Δεν είναι εύκολο στη χρήση εκτός του πλαισίου του λογισμικού της IBM, αλλά χρησιμοποιείται ευρέως από πελάτες της IBM σε όλο τον κόσμο.

Το μειονέκτημα του AS2 είναι ότι δεν υπάρχει τυποποιημένη υλοποίηση του πρωτοκόλλου ανοικτού κώδικα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε το IBM AS2 Toolbox για να το χρησιμοποιήσετε στους υπολογιστές, τους διακομιστές, τους δρομολογητές, τα τείχη προστασίας και άλλες συσκευές σας.

4. HTTPS

HTTPS σημαίνει HyperText Transfer Protocol Secure (Πρωτόκολλο ασφαλούς μεταφοράς υπερκειμένου). Είναι ένα πρωτόκολλο που βασίζεται στο πρωτόκολλο HTTP για την ασφάλεια της διαδικτυακής κυκλοφορίας μέσω SSL/TLS.

Χρησιμοποιείται ευρέως από ιστότοπους, προγράμματα περιήγησης, διακομιστές, συσκευές δικτύου και άλλους τύπους συσκευών που συνδέονται στο διαδίκτυο.

Το HTTPS χρησιμοποιεί τη θύρα 443, η οποία είναι συχνά ανοιχτή σε τείχη προστασίας, δρομολογητές και μεταγωγείς. Αυτό σας διευκολύνει να μεταφέρετε αρχεία μέσω HTTPS σε σχέση με άλλα πρωτόκολλα όπως το SFTP, το FTPS και το AS2.

Το HTTPS είναι ένα δημοφιλές πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται ευρέως για όλους τους τύπους μετάδοσης δεδομένων, όπως για επικοινωνία ή για μεταφορά αρχείων, με τη δυνατότητα κρυπτογράφησης των δεδομένων για πρόσθετη ασφάλεια.

5. MFT

Το MFT είναι ένα άλλο ιδιόκτητο πρωτόκολλο που αναπτύχθηκε από την IBM. Συχνά θεωρείται ως εναλλακτική λύση του AS2, αλλά δεν έχει την ίδια ευρεία χρήση μεταξύ των πελατών της IBM.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το MFT για την ασφαλή μεταφορά αρχείων μεταξύ διακομιστών, αλλά δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο το AS2. Όπως και με το AS2, δεν υπάρχει εφαρμογή ανοικτού κώδικα για το MFT.

Όσον αφορά τα μειονεκτήματα του MFT, δεν υποστηρίζεται τόσο ευρέως από συσκευές δικτύωσης, όπως τείχη προστασίας, δρομολογητές και μεταγωγείς. Οι διαχειριστές δικτύου πρέπει επίσης να ρυθμίσουν τη θύρα 1433 σε αυτές τις συσκευές για να χρησιμοποιούν συνδέσεις MFT.

Ομφαλός

Συμπέρασμα

Υπάρχουν πολλές ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις για το FTP. Αλλά κάθε μία έχει τα δικά της μειονεκτήματα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να επιλέξετε τη σωστή εναλλακτική λύση για τις συγκεκριμένες ανάγκες σας. Πρέπει να κάνετε την έρευνά σας προτού επιλέξετε έναν αντικαταστάτη του FTP.

Εάν ο κύριος στόχος σας είναι η μεταφορά αρχείων προς ή από τους διακομιστές σας, τότε το HTTPS ή το MFT μπορεί να είναι η σωστή επιλογή για εσάς. Αν όμως πρέπει να μεταφέρετε αρχεία μεταξύ διακομιστών, το AS2 ή το FTPS μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή.

Αυτό που τελικά θα επιλέξετε θα εξαρτηθεί επίσης από τον προϋπολογισμό σας, τη διαθεσιμότητα υποστήριξης για κάθε πρωτόκολλο και το πόσο συχνά πρέπει να μεταφέρετε δεδομένα. Τούτου λεχθέντος, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι δεν υπάρχουν ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις FTP που να λύνουν όλα τα προβλήματα ασφαλείας σας.

Όποια εναλλακτική λύση και αν επιλέξετε, είναι πάντα καλύτερο να διατηρείτε τα αρχεία σας ασφαλή κρυπτογραφώντας τα πριν τα μεταφέρετε. Αυτό θα τα κρατήσει ασφαλή στο καλώδιο, ακόμη και αν κάποιος καταφέρει να υποκλέψει τα δεδομένα.

Καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες μετακινούνται στο cloud, αναμένετε ότι τα πρωτόκολλα ασφαλούς μεταφοράς αρχείων όπως τα SFTP, FTPS, AS2, MFT, HTTPS και άλλα θα γίνουν ακόμη πιο διαδεδομένα. Αυτό θα διευκολύνει τους διαχειριστές συστημάτων, τους προγραμματιστές και τις επιχειρήσεις να μεταφέρουν αρχεία με ασφάλεια μεταξύ διακομιστών.

Μεταφορά αρχείων οποιουδήποτε μεγέθους
Η ασφαλής εναλλακτική λύση κοινής χρήσης αρχείων στο FTP
Ελέγξτε τα αμειβόμενα πακέτα μας

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για το FTP; Θα τις βρείτε σε άλλα άρθρα μας.