Τρόποι δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας αρχείων υπολογιστή

Ace24 Ιανουαρίου 2024
τρόποι δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας αρχείων υπολογιστή

Οι περισσότεροι ιδιώτες και οργανισμοί κατανοούν την κρίσιμη φύση της δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και της ανάκτησης όταν προστατεύουν τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία από διαγραφή, καταστροφή, ιούς και άλλους κινδύνους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας θεωρείται η τελευταία γραμμή άμυνας. Συνολικά, υπάρχουν πολλαπλοί τρόποι δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας των αρχείων του υπολογιστή, οι οποίοι θα εξεταστούν περαιτέρω.

Στείλτε έως 5 GB δωρεάν
Δεν απαιτείται εγγραφή
Στείλτε μεγάλα αρχεία τώρα
Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων

Εισαγωγή: Τι είναι η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας αρχείων;

Στην ουσία, ένα αντίγραφο ασφαλείας αρχείου προστατεύει από σημαντική απώλεια δεδομένων λόγω ατυχημάτων ή ανθρώπινων λαθών. Το Backup γράφει αντίγραφα ασφαλείας του συστήματος αρχείων σε μορφή αρχείου backup, ενώ το restore διαβάζει τα αντίγραφα ασφαλείας του συστήματος αρχείων, τα οποία χειρίζονται διαφορετικές εντολές.

Η δημιουργία ενός αντιγράφου ασφαλείας αρχείου περιλαμβάνει την αποθήκευση αντιγράφων των κρίσιμων πληροφοριών του συστήματος και των προσωπικών σας πληροφοριών σε έναν σκληρό δίσκο ή σε μια εξωτερική μονάδα αντιγράφων ασφαλείας ή flash drive, μεταξύ άλλων επιλογών αποθήκευσης. Είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας ως μέρος της συνήθους συντήρησης του υπολογιστή σας για να διασφαλίσετε τις πληροφορίες σας σε περίπτωση βλάβης του συστήματος ή καταστροφής αρχείου.

Οι διαθέσιμες επιλογές για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας ή τη διατήρηση των δεδομένων και των ψηφιακών αρχείων σας είναι αρκετά διαφορετικές. Εξετάσαμε τις πιο δημοφιλείς συσκευές αποθήκευσης δεδομένων που χρησιμοποιούνται από ιδιώτες για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και την αρχειοθέτηση, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι απαιτήσεις του καθενός είναι διαφορετικές και ότι δεν υπάρχει μια επιλογή που να ταιριάζει σε όλους.

Τα ψηφιακά μέσα συχνά υποστηρίζονται

Τύποι πραγμάτων που οι άνθρωποι θέλουν να δημιουργήσουν αντίγραφα ασφαλείας

Σε γενικές γραμμές, τα αρχεία που έχετε δημιουργήσει είναι το είδος των αρχείων που πρέπει να κρατάτε αντίγραφα ασφαλείας. Όπως γνωρίζετε, η απώλεια δεδομένων είναι ένα τακτικό φαινόμενο. Είναι πιθανό ο σκληρός σας δίσκος να υποστεί κάποια στιγμή βλάβη. Τα αρχεία μπορεί επίσης να χαθούν λόγω μόλυνσης από ιούς, επίθεσης ransomware, ενημέρωσης των Windows, απώλειας ρεύματος και ορισμένων άλλων παραγόντων. Ως εκ τούτου, η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας αρχείων είναι κρίσιμη για την αποφυγή απώλειας δεδομένων.

Διάφορα έργα

Εάν αναλαμβάνετε οποιαδήποτε δημιουργική εργασία, όπως προγραμματισμό, επεξεργασία βίντεο ή φωτογραφία, φροντίστε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας, ιδίως εάν εργάζεστε σε ένα έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Λήψεις

Από προεπιλογή, τα κατεβασμένα αρχεία αποθηκεύονται στο φάκελο "Λήψεις" του υπολογιστή. Τα περισσότερα διαδικτυακά προγράμματα περιήγησης και πολλά προγράμματα λήψης πολυμέσων επιλέγουν αυτόν το φάκελο ως προεπιλεγμένη θέση για τις λήψεις.

Αν και μπορεί να θέλετε πρώτα να διαγράψετε μεγάλες λήψεις που δεν θέλετε πλέον, είναι καλό να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο ασφαλείας αυτού του φακέλου για προληπτικούς λόγους. Όταν έχετε μια εγκατάσταση λογισμικού ή ένα PDF που κατεβάσατε πριν από μήνες, ποτέ δεν ξέρετε πότε μπορεί να το χρειαστείτε.

Εφαρμογές

Η διατήρηση αντιγράφου ασφαλείας όλων των εφαρμογών σας μπορεί επίσης να είναι μια καλή ιδέα. Αυτό καθιστά απλούστερη την επανεγκατάσταση κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας αποκατάστασης από καταστροφή. Για το λόγο αυτό, συνιστάται να τοποθετείτε όλες τις νέες εφαρμογές που κατεβάζετε και εγκαθιστάτε από το Διαδίκτυο σε έναν ειδικό φάκελο που δημιουργείται αυτόματα αντίγραφο ασφαλείας στο πλαίσιο της τακτικής διαδικασίας δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας.

Αγαπημένα ή σελιδοδείκτες στο πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο

Η θέση στην οποία φυλάσσονται οι σελιδοδείκτες σας (γνωστοί και ως αγαπημένα) μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το πρόγραμμα περιήγησης στο Διαδίκτυο που χρησιμοποιείτε αυτή τη στιγμή. Για παράδειγμα, ο Internet Explorer μπορεί να διατηρεί τους σελιδοδείκτες σας στο φάκελο Αγαπημένα στο φάκελο του λογαριασμού χρήστη σας, εάν χρησιμοποιείτε Windows. Άλλα προγράμματα περιήγησης, όπως το Google Chrome, Firefox τη λειτουργία Sync, η οποία σας επιτρέπει να συγχρονίσετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησής σας (συμπεριλαμβανομένων των σελιδοδεικτών) σε διάφορες συσκευές.

δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε εξωτερική συσκευή

Χειροκίνητη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας

Με ένα χειροκίνητο αντίγραφο ασφαλείας, πρέπει να ξεκινάτε τη διαδικασία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας κάθε φορά που θέλετε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας. Απευθύνεται σε άτομα που επιθυμούν να αναλάβουν τον έλεγχο της μοίρας τους. Δηλαδή, δημιουργείτε χειροκίνητα αντίγραφα ασφαλείας της ιστοσελίδας σας όποτε το κρίνετε απαραίτητο.

Θα πρέπει να αποφασίσετε ποια αρχεία θέλετε να δημιουργηθούν αντίγραφα ασφαλείας, πού θέλετε να δημιουργηθούν αντίγραφα ασφαλείας και πόσο συχνά θέλετε να αποθηκεύονται. Αυτό απαιτεί χρόνο, τον οποίο μπορεί να μην έχετε.

Με βάση τις υπηρεσίες που επιλέγετε, οι ακριβείς οδηγίες και μέθοδοι για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του ιστότοπου μπορεί να διαφέρουν. Μια άλλη μέθοδος χειροκίνητης δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας είναι να κατεβάσετε και να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας όλων των αρχείων και των δεδομένων σας χειροκίνητα.

Αυτοματισμός

Αυτόματο αντίγραφο ασφαλείας

Η αυτόματη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας αντιπροσωπεύει μια μορφή παραδείγματος δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων, κατά την οποία τα δεδομένα δημιουργούνται και αποθηκεύονται από ένα τοπικό δίκτυο/σύστημα σε μια εγκατάσταση δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας με ελάχιστη ή καθόλου ανθρώπινη συμμετοχή. Η αυτοματοποίηση της διαδικασίας δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας εξαλείφει το χρόνο και την πολυπλοκότητα που σχετίζονται με τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας ενός υπολογιστή, δικτύου ή περιβάλλοντος τεχνολογίας πληροφοριών με το χέρι.

Δεδομένου ότι ο χρόνος είναι ένας από τους πολυτιμότερους διαθέσιμους πόρους σήμερα, το γεγονός ότι η αυτοματοποιημένη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας εξοικονομεί χρόνο είναι αξιοσημείωτο και πρέπει να τεθεί υπόψη σας. Δεν απαιτείται τίποτα περισσότερο από το να προγραμματίσετε το ημερολόγιό σας εκ των προτέρων μία φορά- το σύστημα θα φροντίσει για όλα τα υπόλοιπα για εσάς!

Επιπλέον, οι ανησυχίες για την ασφάλεια είναι εξίσου σημαντικές με την ταχύτητα όταν πρόκειται για ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ο πάροχος που επιλέγετε για την αυτόματη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση της ασφάλειας των δεδομένων που έχετε δημιουργήσει με τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας: αυτό περιλαμβάνει τη διαφύλαξη του ιστότοπού σας από πιθανές επιθέσεις χάκερ, αποτυχίες λογισμικού και άλλη εκμετάλλευση κενών ασφαλείας.

συσκευή αποθήκευσης

Μέθοδος 1: Εξωτερική φυσική συσκευή αποθήκευσης

Δεν θα μπορούσε να γίνει πιο απλό από αυτό: απλά συνδέστε μια εξωτερική συσκευή αποθήκευσης στον υπολογιστή σας και ξεκινήστε. Φυσικά, οι μονάδες δίσκου υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία μορφών, μεγεθών και συνδυασμών. Μια βασική μονάδα δίσκου δεν θα κοστίζει πολύ, αλλά δεν θα κάνει τίποτα περισσότερο από το να κάθεται και να περιμένει να κάνετε τη δουλειά σας. Σχεδόν όλοι οι δίσκοι χρησιμοποιούν σήμερα διεπαφές υψηλής ταχύτητας USB-A 3.0 ή USB-C.

Οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, οι κάρτες SD και οι μονάδες flash αποτελούν παραδείγματα φυσικής αποθήκευσης. Αυτό το είδος συσκευής αποθήκευσης επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν τα αρχεία τους χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο και να μεταφέρουν τα δεδομένα τους παραδίδοντας φυσικά τα αρχεία τους σε έναν προϊστάμενο ή ένα μέλος της οικογένειας, με τη βεβαιότητα ότι κανείς άλλος δεν θα μπορεί να επέμβει στα δεδομένα.

Παρ' όλα αυτά, η ανησυχία με τις εξωτερικές συσκευές είναι ότι μπορεί να υποστούν κάποιας μορφής φυσική βλάβη ή να χαθούν.

Κλωνοποίηση εικόνας δίσκου

Μέθοδος 2: Κλωνοποίηση εικόνας δίσκου

Η κλωνοποίηση του σκληρού σας δίσκου ή συγκεκριμένων διαμερισμάτων του σκληρού σας δίσκου είναι ένας συνηθισμένος τρόπος για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας του υπολογιστή σας. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένας πανομοιότυπος, ασυμπίεστος κλώνος ολόκληρου του δίσκου σας ή των διαμερισμάτων του δίσκου σας.

Ένα είδωλο είναι ένα αντίγραφο όλων των δεδομένων σας - κάθε αρχείο και φάκελος, καθώς και οι εφαρμογές και τα αρχεία συστήματος - δημιουργείται με τη λήψη ενός στιγμιότυπου του σκληρού σας δίσκου σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Όταν ένας κλώνος ή ένα είδωλο χρησιμοποιείται για αποκατάσταση, αντικαθιστά το παρόν πλαίσιο και ο σκληρός δίσκος επιστρέφει στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν τη στιγμή της δημιουργίας αντιγράφου ασφαλείας ή της κλωνοποίησης.

Το γεγονός ότι οι κλώνοι δίσκων δεν είναι συμπιεσμένοι σημαίνει ότι μπορούν να αντιγραφούν άμεσα σε μια μονάδα αντιγράφων ασφαλείας προορισμού ή στο cloud, διασφαλίζοντας ότι έχετε πάντα ένα ενημερωμένο, πανομοιότυπο αντίγραφο των δεδομένων σας.

Με τα αντίγραφα ασφαλείας, η κλωνοποίηση είναι χρήσιμη για γρήγορη αποκατάσταση, ωστόσο η απεικόνιση σας παρέχει μεγαλύτερο αριθμό δυνατοτήτων δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Η λήψη ενός αυξητικού στιγμιότυπου αντιγράφου ασφαλείας σάς επιτρέπει να διατηρήσετε αρκετές φωτογραφίες χωρίς να ανησυχείτε ότι θα καταλάβετε πολύ επιπλέον χώρο.

Όταν πέσετε θύμα ransomware ή άλλης καταστροφής δεδομένων και χρειαστεί να επαναφέρετε το σύστημά σας σε μια προηγούμενη εικόνα δίσκου, αυτό είναι πολύ σημαντικό να το θυμάστε.

Εφαρμογή μεταφοράς αρχείων Filemail

Μέθοδος 3: Χρήση διαδικτυακής λύσης με βάση το Cloud

Σήμερα, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι ζούμε στην εποχή του cloud. Το online backup, το οποίο παλαιότερα θεωρούνταν εξειδικευμένη υπηρεσία, θεωρείται πλέον συνήθης πρακτική για κρίσιμες πληροφορίες. Έχει γίνει ένας από τους πιο βιώσιμους τρόπους για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των αρχείων του υπολογιστή σας!

Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας στο σύννεφο, που μερικές φορές αναφέρεται ως online backup ή απομακρυσμένο backup, είναι μια τεχνική για τη μεταφορά ενός αντιγράφου ενός φυσικού ή εικονικού αρχείου ή βάσης δεδομένων σε έναν δευτερεύοντα, εκτός τόπου προέλευσης προορισμό για τη διατήρησή του σε περίπτωση βλάβης του εξοπλισμού ή φυσικής καταστροφής.

Συνήθως, ο δευτερεύων διακομιστής και οι δομές αποθήκευσης δεδομένων φιλοξενούνται από έναν τρίτο πάροχο υπηρεσιών, ο οποίος χρεώνει τον πελάτη του αντιγράφου ασφαλείας με βάση την ποσότητα του αποθηκευτικού χώρου ή της χωρητικότητας που χρησιμοποιείται, την ποσότητα των δεδομένων που μεταδίδονται, τον αριθμό των πελατών, τον αριθμό των διακομιστών ή τον αριθμό των φορών που διατίθενται τα δεδομένα.

Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε λογισμικό συγχρονισμού που θα δημιουργεί αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας στο σύννεφο ή μπορείτε να το κάνετε χειροκίνητα.

Το λογισμικό συγχρονισμού, το οποίο είναι απαραίτητο για όλους όσοι χρησιμοποιούν περισσότερους από έναν υπολογιστές ή συσκευές, εγγυάται ότι διατηρείτε τα ίδια αρχεία σε όλους τους υπολογιστές σας. Επιπλέον, είναι γενικά διαθέσιμα και από κινητές συσκευές.

Όταν τροποποιείτε ένα αρχείο, η αλλαγή κοινοποιείται αυτόματα σε όλους τους άλλους υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι στο λογαριασμό, ακόμη και σε αυτούς που εκτελούν διαφορετικά λειτουργικά συστήματα. Πρόκειται για το αποκορύφωμα του πλεονασμού στην καλύτερη εκδοχή του.

Τελικά, η αποθήκευση στο νέφος επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται και να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα από οπουδήποτε στον κόσμο, χωρίς να χρειάζεται να επισκέπτονται φυσικά τα συστήματα αποθήκευσης στις εγκαταστάσεις τους. Συνολικά, η αποθήκευση στο νέφος αποθηκεύει πληροφορίες σε απομακρυσμένους διακομιστές, από τους οποίους μπορούν να συντηρούνται και να ελέγχονται εξ αποστάσεως, καθώς και να υποστηρίζονται και να ανακτώνται.

Μεταφορά αρχείων οποιουδήποτε μεγέθους
Γρήγορη ασφαλής μεταφορά αρχείων
Ελέγξτε τα αμειβόμενα πακέτα μας

Δείτε περισσότερα άρθρα σχετικά με την αποθήκευση δεδομένων