Hogyan osszon meg nagyméretű fájlokat az interneten keresztül

Mindannyian ismerjük a küzdelmet, amikor megpróbáljuk kitalálni, hogyan kell nagyméretű fájlok megosztása az interneten keresztül. Legyen szó dokumentumról, fotóról vagy videóról, az egyik számítógépről a másikra való átvitelük rendkívül lassú lehet. A megfelelő eszközökkel azonban ennek nem kell így lennie.

Egy gyors Google-keresés a "hogyan osszunk meg nagyméretű fájlokat az interneten keresztül" kifejezésre, és máris rengeteg lehetőséget talál. De nem mindegyikük egyforma. Egyes szolgáltatások jobban alkalmasak kis fájlok küldésére, míg mások nagyobbakra.
Számos módja van a nagyméretű fájlok interneten keresztüli megosztásának, de nem mindegyik egyforma. Ebben a cikkben a nagyméretű fájlok megosztásának néhány legnépszerűbb módszerét vizsgáljuk meg, és megvitatjuk az egyes módszerek előnyeit és hátrányait. Kezdjünk hozzá!

Akár 5 GB megosztása ingyen

Nincs regisztráció szükséges

tömörítés

Fájlok tömörítése

Mielőtt bármilyen fájlt elküldene, fontos, hogy a lehető legjobban tömörített legyen. Ez segít csökkenteni az elküldésükhöz szükséges időt, és némi sávszélességet is megtakarít.
A fájlok tömörítésének számos módja létezik, de a legnépszerűbb valószínűleg a ZIP tömörítés. Ezt a formátumot használja a legtöbb fájltömörítő eszköz, köztük a WinZip és a 7-Zip.
A fájlok tömörítése viszonylag könnyen elvégezhető olyan tömörítő szoftverekkel, mint a WinZip vagy a 7zip. Csak válassza ki a tömöríteni kívánt fájlokat, kattintson rájuk a jobb gombbal, és válassza a "Tömörítés" opciót. Ezzel egy új tömörített fájlt hoz létre, amely kisebb méretű, és kevesebb időt vesz igénybe a küldés. A fájl ZIP-fájlként kerül elmentésre, amelyet aztán elküldhet az interneten keresztül.
e-mail

Nagyméretű fájlok küldése e-mailben

A fájlok interneten keresztül történő küldésének legelterjedtebb módja az e-mail. Ez egy gyors és egyszerű módszer, amely nem igényel semmilyen speciális szoftvert vagy eszközt. Az e-mail előnye az is, hogy általánosan támogatott, így szinte mindenki használhatja.

A címre. fájlok küldése e-mailben, csak csatolja egy e-mail üzenethez, és küldje el a címzettnek. Ők ezután megnyithatják a mellékletet, és elmenthetik a fájlt a számítógépükre. Ennyire egyszerű!

Az e-mail hátránya, hogy lassú és megbízhatatlan lehet, különösen, ha a fájl nagy. Az e-mail szerverek is túlterheltek lehetnek, ami miatt a fájl letöltése sokáig tarthat. Ezenkívül az e-mail jó megoldás kis fájlok esetén, de nagyobb fájlok esetén nem ideális. Az e-mail mellékletek maximális mérete általában 25 MB körül van, ami nagyobb fájlok esetén nem biztos, hogy elegendő.
USB toll meghajtó

Pen-Drive / USB meghajtó használata

Ha 25 MB-nál nagyobb fájlt kell elküldenie, használhat pendrive-ot vagy USB-meghajtót. Ez egy fizikai eszköz, amelyet fájlok tárolására és számítógépek közötti átvitelére használhat.
Az USB-meghajtók többféle méretben kaphatók, 1 GB-tól 128 GB-ig. Emellett viszonylag olcsók, ami jó választássá teszi őket nagy fájlok átvitelére. Ugyanakkor kényelmetlenek lehetnek, ha nem tartózkodik USB-porttal rendelkező számítógép közelében.
Ha egy fájlt USB-meghajtóval szeretne elküldeni, először másolja a fájlt a meghajtóra. Ezután helyezze be a meghajtót a címzett számítógépébe, és nyissa meg. A fájl a számítógép merevlemezére kerül mentésre.
Az USB-meghajtó használatának hátránya, hogy nehéz lehet olyan embert találni, akinek van. Ezenkívül nem mindenkinek van USB-meghajtója, ami azt jelenti, hogy nem mindenki tud így fájlokat fogadni. Ha tehát a fájlok szélesebb közönségnek való elküldésének módját keresi, az USB-meghajtók nem feltétlenül a legjobb megoldás.
külső meghajtó

Külső merevlemez a nagy fájlok megosztásához

Egy másik lehetőség a nagyméretű fájlok küldésére egy külső meghajtó használata. Ez egy fizikai eszköz, amely a címzett számítógépéhez csatlakoztatható, és fájlok tárolására és továbbítására használható.
A külső meghajtók többféle méretben kaphatók, a néhány gigabájttól a több terabájtosig. A választott mérettől és típustól függően drágák is lehetnek. Az is fontos, hogy a külső meghajtó kompatibilis legyen a címzett számítógépével.
Ha egy fájlt külső meghajtóval szeretne elküldeni, először másolja a fájlt a meghajtóra. Ezután húzza ki a meghajtót a számítógépéből, és csatlakoztassa a címzett számítógépéhez. A fájl a számítógép merevlemezére kerül mentésre.
A külső meghajtó használatának hátránya, hogy nehéz lehet olyat találni, akinek van. Ezenkívül nem mindenkinek van külső meghajtója, ami azt jelenti, hogy nem mindenki tud így fájlokat fogadni.
szerverterem

FTP használata

Ha 25 MB-nál nagyobb fájlt kell küldenie, és a címzettnek nincs USB-meghajtója vagy külső meghajtója, használhatja az FTP-t. Az FTP a File Transfer Protocol rövidítése, és a fájlok számítógépek közötti átvitelének egyik módja.
Ahhoz, hogy fájlt küldjön FTP segítségével, először is találnia kell egy FTP-kiszolgálót. Ez egy olyan számítógép, amely kifejezetten fájlok tárolására és megosztására van beállítva. A legnépszerűbb FTP-kiszolgáló a FileZilla, amelyet ingyenesen letölthet.
Miután telepítette az FTP-kiszolgálót, megnyithatja azt, és létrehozhat egy új kapcsolatot. A Csatlakozás a kiszolgálóhoz ablakban adja meg az FTP-kiszolgáló címét, majd kattintson a Csatlakozás gombra. A felhasználónév és a jelszó mezők automatikusan kitöltődnek.
Ezután navigáljon a mappába, ahol a fájlt tárolja. Húzza a fájlt a helyi ablakból a távoli ablakba, majd kattintson a Feltöltés gombra. A fájl átkerül az FTP-kiszolgálóra, és a kijelölt mappába kerül mentésre.
Az FTP használatának hátránya, hogy nehéz lehet FTP-kiszolgálót találni. Ezenkívül nem mindenki tudja, hogyan kell használni az FTP-t, ami azt jelenti, hogy nem mindenki tud így fájlokat fogadni.
felhőalapú számítástechnika

Felhőalapú fájlmegosztó szolgáltatások

Felhőalapú fájlmegosztó szolgáltatások egy másik lehetőség a nagyméretű fájlok küldésére. Ezek a szolgáltatások lehetővé teszik, hogy fájlokat töltsön fel az internetre, és megossza azokat másokkal.

Könnyen használhatóak, és a legtöbbjüknek van egy ingyenes szintje, amely lehetővé teszi, hogy bizonyos méretig fájlokat küldjön. A legnépszerűbb felhőalapú fájlmegosztó szolgáltatások a Google Drive, az iCloud és a DropBox.
Hogyan működnek tehát a felhőalapú fájlmegosztó szolgáltatások?
Alapvetően létrehoz egy fiókot a szolgáltatásban, majd feltölti a megosztani kívánt fájlokat. A fájlokat a szolgáltatás szerverén tárolja, majd egy link elküldésével megoszthatja őket másokkal. Ezzel a linkkel letölthetők a fájlok, vagy online streamelhetőek.
Van azonban néhány dolog, amit szem előtt kell tartani a felhőalapú fájlmegosztó szolgáltatások használatakor.
Először is, nem mindegyik szolgáltatás ingyenes. Némelyikükhöz fizetős előfizetés szükséges a szolgáltatás használatához. Másodszor, az ezekre a szolgáltatásokra feltöltött fájlokat gyakran nyilvános mappában tárolják. Ez azt jelenti, hogy bárki, aki hozzáfér a linkhez, letöltheti a fájlokat. Végül pedig a fájlmegosztó szolgáltatás offline állapotba kerülhet, vagy egyéb technikai nehézségekbe ütközhet, ami azt jelenti, hogy a fájlok esetleg nem lesznek elérhetők.
Ha egy fájlt felhőalapú fájlmegosztó szolgáltatással szeretne elküldeni, először töltse fel a fájlt a szolgáltatásba. Ezután nyissa meg a szolgáltatást, és ossza meg a fájlt a fogadóval. Ők le tudják majd tölteni a fájlt, és el tudják menteni a számítógépükre.
A felhőalapú fájlmegosztó szolgáltatások hátránya, hogy lassúak és megbízhatatlanok lehetnek. Ráadásul nem mindenki rendelkezik előfizetéssel ezekre a szolgáltatásokra, ami azt jelenti, hogy nem mindenki tud így fájlokat fogadni.

Filemail

multi-platform alkalmazások

Filemail a tökéletes megoldás a magánszemélyek és a vállalkozások számára, akik biztonságos módot keresnek a nagyméretű fájlok átvitelére. A Filemail nevet szerzett magának az egyszerű használatról, a gyors átviteli sebességről, a nagyvonalú tárhelyről és a biztonságos, megfelelő adatkezelésről.

A Filemail segítségével nincs méretkorlátozás a fájlok küldésére. Ez azt jelenti, hogy bármilyen méretű fájlokat elküldhet, anélkül, hogy aggódnia kellene a limit túllépése miatt. A Filemail kétfaktoros hitelesítést és végponttól végpontig tartó titkosítást kínál, ami biztosítja, hogy a fájlok biztonságban legyenek. Ezenkívül a Filemail víruskereső funkcióval is rendelkezik, amely minden fájlt vírusokra vizsgál, mielőtt elküldené őket. Győződjön meg róla, hogy a Filemailt a következő nagyméretű fájlátvitelhez használja!

Következtetés

A nagyméretű fájlok interneten keresztüli küldése kihívást jelenthet, de számos lehetőség áll rendelkezésre. A legnépszerűbb módszerek közé tartozik a fájlok tömörítése, az e-mail, egy USD-meghajtó, egy külső meghajtó, az FTP vagy egy felhőalapú fájlmegosztó szolgáltatás használata. Mindegyik módszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai, ezért fontos, hogy az Ön igényeinek leginkább megfelelőt válassza.
A módszer kiválasztása előtt mindenképpen végezzen alapos kutatást, mivel ez segít a sikeres fájlátvitel biztosításában. Fontos szem előtt tartani a fájlméretet is, mivel egyes módszerek nem feltétlenül alkalmasak a nagyobb fájlok átvitelére.
Végezetül ne feledje, hogy a nagyméretű fájlok küldésének legjobb módja a módszerek kombinációja. Ez segít biztosítani, hogy a fájl sikeresen kézbesítésre kerüljön, függetlenül az internetkapcsolat sebességétől vagy a fájl méretétől. Boldog küldést!

Bármilyen méretű fájlok megosztása

Gyors biztonságos fájlmegosztás

Hungarian