Failu pārsūtīšanas protokola izpēte

Ace2024. gada 18. janvāris
Serveru pilna telpa

Failu pārsūtīšana ir interneta pamatelements. Katras dienas katru minūti interneta lietotāji lejupielādē failus un izplata tos visā virtuālajā pasaulē. Failu pārsūtīšanas protokols (FTP) pastāv jau vairāk nekā četras desmitgades, un šajā laikā tas ir piedzīvojis būtiskus uzlabojumus šifrēšanas standartu un failu pārsūtīšanas funkciju ziņā.

FTP aizsākās jau tīklu pirmsākumos, pirms pat mūsdienu interneta protokola (IP) tīklu rašanās, kuru pamatā ir TCP (Pārraides vadības protokols), kas izveidojās 80. gadu sākumā.

Šajā rakstā tiks aplūkotas daudzas ar FTP saistītās dimensijas, piemēram, funkcionalitāte, priekšrocības un trūkumi, vienlaikus iepazīstinot arī ar FileMail kā dzīvotspējīgu alternatīvu.

Kopīgojiet līdz pat 5 GB bez maksas
Nav nepieciešama reģistrācija
Lielu failu sūtīšana tagad
kas ir ftp

Kas ir failu pārsūtīšanas protokols (FTP)?

Failu pārsūtīšanas protokols (FTP) ir standarta saziņas protokols datorfailu pārsūtīšanai no servera uz klientu datortīklā. FTP ir klienta-servera protokols, kas izmanto atšķirīgus vadības un datu savienojumus starp klientu un serveri.

FTP ir klienta-servera tīkla protokols, kas ļauj lietotājiem lejupielādēt tīmekļa lapas, datus un lietojumprogrammas no citiem pakalpojumiem. Ja lietotājs vēlas lejupielādēt datus savā datorā, tas tiek darīts, izmantojot FTP.

Turklāt FTP nav šifrēts. Autentifikācijai tiek izmantoti skaidra teksta lietotāji un paroles, tāpēc datu pārsūtīšana, izmantojot FTP, ir pakļauta noklausīšanās, personifikācijas un citiem uzbrukumiem.

ftp, lai kopīgotu failus

Kā darbojas FTP?

Failu pārsūtīšanas protokols darbojas pēc klienta-servera paradigmas, un failu pārsūtīšanas funkciju veic FTP serveris un FTP klients. Lai sāktu FTP savienojumu, ir nepieciešams, lai divas puses izveidotu un mijiedarbotos noteiktā tīklā. Lai gan lietotājam ir jābūt pilnvarām sniegt akreditācijas datus FTP serverim, dažos publiskajos FTP serveros lietotājiem nav jānorāda paroles, lai piekļūtu failiem.

Tīklā tiek izveidots FTP serveris, un noteikta failu glabāšanas vieta (mape/sistēma) tiek definēta kā koplietojamā datu glabāšanas vieta, kurā koplietojamie dati tiek koplietoti. Galalietotāji pieslēdzas šim failu serverim, izmantojot FTP, lai pārsūtītu failus uz savu vietējo mapi/sistēmu.

FTP darbībai nepieciešams TCP/IP tīkls un viens vai vairāki FTP klienti. FTP klients darbojas kā sakaru starpnieks starp klientu un serveri, lejupielādējot un augšupielādējot failus. FTP klients būtībā iniciē savienojumus ar FTP serveri. FTP serveris sāk failu pārsūtīšanas procedūru, saņemot klienta pieprasījumu augšupielādēt vai lejupielādēt failu.

Ja lietotājs saskaras ar problēmu, viņam ir jāizveido komandu kanāls un datu kanāls. Pēc abu kanālu konfigurēšanas pasīvais režīms uzdod serverim klausīties savienojumus, nevis mēģināt atjaunot savienojumu ar lietotājiem.

koplietošana starp ierīcēm

Kādam nolūkam tiek izmantots FTP?

Platformas, kas joprojām atbalsta FTP lejupielādi un pārsūtīšanu, to dara galvenokārt no ieraduma, un pat tas kļūst arvien mazāk izplatīts.

FTP ir neformāla pieeja, lai iepazīstinātu jaunpienācējus ar interneta protokoliem, pirms viņi pāriet uz sarežģītākām versijām, tāpēc tas ir lielisks sākuma rīks. Daži cilvēki izveido FTP failu sistēmas no nostalģijas vai vienkārši izklaides dēļ. Milzīgu servera failu apjomu pārsūtīšana organizācijas iekšienē: Daži IT speciālisti var izmantot FTP, pārsūtot servera failus slēgtā sistēmā.

Turklāt FTP tiek plaši izmantots arhitektūras, inženierzinātņu un būvniecības (AEC) nozarē, lai apmainītos ar arhitektūras shēmām un sastāvdaļām. Ideāla metode lielu failu, piemēram, CAD vai SketchUp shēmu, kas bieži tiek izmantotas AEC nozarē, nosūtīšanai ir FTP serveris.

Būvniecības un saistītās nozares, kas strādā ar CAD diagrammām un līdzīgiem failu formātiem, bieži vien ir atkarīgas no FTP, jo failu pārsūtīšanas ātrums ir ļoti svarīgs.

FTP klienti

Katram FTP klientam ir unikālas iespējas, kas ļauj lietotājiem pielāgot augšupielādes un lejupielādes procesus. Papildu funkcijas, kas jāmeklē FTP klientam, ietver publiskā atslēgas autentifikāciju, failu saspiešanas līmeņa kontroli un rīkus servera meklēšanai, izmantojot failu maskas.

atbloķēts

FTP drošības problēmas

Kopumā FTP kā datu pārraides metode pēc būtības ir nedroša. Nosūtot failu, izmantojot šo protokolu, dati, pieteikšanās vārds un parole tiek nosūtīti atklātā tekstā, kas nozīmē, ka hakeris var viegli iegūt šo informāciju. Lai garantētu datu drošību, jāizmanto uzlabota FTP versija, piemēram, FTPS vai SFTP.

FTP aizsākās laikā, kad kiberdrošība bija tikai spekulatīvs temats. Tas nozīmē, ka FTP pārsūtīšana nav aizsargāta, tāpēc ikvienam, kas spēj uztvert paketes, ir diezgan vienkārši pārtvert datus.

Ja hakeri var pārtvert FTP pārraidi, šifrēšana netraucēs viņiem piekļūt tās saturam vai to mainīt. Pat tad, ja izmantojat FTP mākoņglabāšanu, datus var pārtvert un ļaunprātīgi izmantot, ja ir uzlauzta pakalpojuma sniedzēja sistēma.

Tādējādi dati, kas tiek piegādāti, izmantojot FTP, ir ideāls mērķis spoofing, sniffer, brute force un cita veida uzbrukumiem. Hakeris var pārbaudīt FTP darījumu un mēģināt uzbrukt tā vājajām vietām, izmantojot vienkāršu portu skenēšanu.

hakeris

FTP trūkumi

Sarežģīta izmantošana

Teikt, ka FTP ir nepieejams, ir nepietiekami. Interfeiss ir biedējošs un pārspīlēts. No pirmā acu uzmetiena (un vairākiem nākamajiem skatieniem) šķiet, ka to var saprast tikai IT speciālists. Tas ir būtisks trūkums, jo tā pareizai darbībai ir nepieciešama apmācība gan jūsu personālam, gan klientiem.

Ne visi pārdevēji ir vienādi

Uzņēmumi izvēlas mitināt FTP risinājumus, ko pārvalda pārdevēji, lai risinātu drošības ievainojamības problēmu. Diemžēl ne visi piegādātāji iztur nepieciešamās drošības pārbaudes, tāpēc ir grūti atrast atbilstošu piegādātāju. Katrs konkurents piedāvā unikālu funkciju kopumu, un daudziem no tiem trūkst kritiski svarīgu jomu, piemēram, piekļuves ierobežojumu, drošības, lietojamības un cenu alternatīvu.

Šifrēšana nav pašsaprotama parādība

Lai gan ir iespējams atrast pakalpojumu sniedzēju, kas nodrošina datu šifrēšanu, daudzi to nenodrošina. FTP nav paredzēta šifrēšana, kas izskaidro, kāpēc pārraidītos datus ir tik viegli pārtvert. Turklāt, pētot FTP pakalpojumu, jūs atklāsiet, ka šifrēšana ne vienmēr tiek nodrošināta vai nodrošināta.

FTP var uzbrukt

Ja izvēlaties nepareizu pakalpojumu sniedzēju, riskējat palikt ar FTP risinājumu, kas neaizsargā jūsu datus, un tādējādi esat atvērts hakeru stratēģijām, piemēram, brutāla spēka vai viltošanas uzbrukumiem. Hakeri izmanto brutāla spēka uzbrukumus, lai iekļūtu jūsu sistēmā, ātri pārbaudot tūkstošiem lietotājvārdu un paroļu kombināciju. FTP ir pakļauts spoofing uzbrukumiem, kuros hakeris uzdodas par īstu tīkla lietotāju vai ierīci.

Atbilstība ir problēma

Turklāt, nosūtot datus, izmantojot FTP, jāņem vērā atbilstība. FTP pats par sevi vai izmantojot nedrošu FTP pakalpojumu sniedzēju, jūsu uzņēmumam var tikt uzliktas neatbilstības nodevas. Šifrēšanas trūkums ir būtisks neatbilstības faktors, un jums ir jāatrod risinājums, kas atbilst jūsu atbilstības prasībām.

Darbības uzraudzība ir apgrūtināta

FTP nenodrošina revīzijas liecības, tāpēc ir grūti izsekot noplūdes avotam vai uzraudzīt projekta gaitu. Rezultātā, ja ar failiem tiek nepareizi rīkots vai notiek datu aizsardzības pārkāpums, jums var būt grūti izsekot problēmas avotam. Daudziem FTP klientiem trūkst nepieciešamo piekļuves ierobežojumu, lai garantētu, ka jūsu darbinieki ievēro failu koplietošanas paraugpraksi.

ftp priekšrocības

FTP priekšrocības

Vienlaikus var pārsūtīt vairākus failu katalogus

FTP ir lieliska alternatīva, ja jūsu uzņēmums vēlas, lai jūs apmainītos ar lieliem datu apjomiem (domājiet par terabaitiem, nevis megabaitiem) vienlaicīgi. Inženieri, arhitekti un grafikas dizaineri bieži vien izmanto ārkārtīgi lielus failus, kas ir pārāk lieli, lai tos nosūtītu pa e-pastu, un pārāk lēni, lai tos kopīgotu, izmantojot HTTPS. Šādos gadījumos FTP sniedz būtisku priekšrocību, jo tas ļauj ātrāk pārsūtīt milzīgus failus.

Nekad nezaudējiet informāciju par failu pārsūtīšanas gaitu

Tas ir izdevīgi, jo jums nav jābaidās zaudēt pārsūtīšanas progresu, ja, izmantojot FTP, tiek zaudēts savienojums ar tīklu. Ja tiek zaudēts savienojums vai ir jāpārstartē dators, jums nebūs jāsāk darbs no jauna. Jūs varat turpināt darbu tur, kur pārtraucāt. Kad tīkls kļūs pieejams, FTP nekavējoties atkal pievienosies un atsāks darbu tur, kur tas tika pārtraukts.

Filemail Failu koplietošana

Failu pasts: Dzīvotspējīga alternatīva FTP

Tomēr ir arī dzīvotspējīgas alternatīvas, kas pārvar FTP radītās problēmas un nodrošina papildu funkcijas un priekšrocības. Filemail ir tīmekļa platforma, kas ļauj sūtīt un saņemt liela izmēra failus, izmantojot dažādas lietojumprogrammas un pakalpojumus.

Tas ir bezmaksas pakalpojums, kas ir pieejams ikvienam. Pamatprincips ir vienkāršs: izvēlieties failu, ievadiet saņēmēja e-pasta adresi un noklikšķiniet uz "sūtīt". Saņēmējs saņem saiti uz jūsu failu un to lejupielādē.

Pārspējot FTP drošības nepilnības, ar Filemail varat norādīt failu nosūtīšanas pieejamības periodu un paroles aizsardzību, tādējādi padarot to drošāku. Tas ir aprīkots arī ar drošības pasākumiem, kas failu pārsūtīšanu padara drošāku un nesalīdzināmu ar FTP.

Jūsu serverus aizsargā divi ugunsmūru komplekti, un piekļuve datiem tiek nodrošināta tieši caur Windows piekļuvi. Diskā failu nosaukumi ir šifrēti, un serveros esošo datu apjoma dēļ ir praktiski grūti iegūt un atšifrēt datus no cietajiem diskiem.

Kopīgojiet jebkura lieluma failus
Droša alternatīva FTP
Pārbaudiet mūsu apmaksātos plānus

Vai meklējat FTP alternatīvas? Tad skatiet mūsu rakstu zemāk.