Koľko stojí 1 TB dátového úložiska

Ace23. januára 2024
koľko je 1tb dátového úložiska

Digitálne zariadenia používame na rôzne činnosti vrátane surfovania po internete, počúvania hudby, sledovania filmov a videí, chatovania s priateľmi a rodinou prostredníctvom sociálnych sietí a telefonovania priateľom a rodine. Čudovali by ste sa, koľko dát spotrebuje váš počítač alebo smartfón! Koľko dát však tieto zariadenia, a teda aj vy, využívajú? Koľko ich dokážu uložiť?

Čítate o megabajtoch (MB), gigabajtoch (GB) a terabajtoch (TB), ale čomu sa rovnajú z hľadiska použiteľnosti v reálnom svete? Koľko je 1 TB dátového úložiska a čo všetko sa naň dá skutočne uložiť?

Zdieľanie až 5 GB zadarmo
Nevyžaduje sa registrácia
Prenos veľkých súborov teraz
údaje v počítači

Zadávanie dátových jednotiek

Pamäť počítača je definovaná ako akékoľvek fyzické zariadenie schopné ukladať údaje bez ohľadu na ich veľkosť alebo trvanie. Veľkosť súborov sa často vyjadruje v kilobajtoch, pretože väčšina súborov obsahuje tisíce bajtov.

Megabajty sa používajú na opis väčších súborov, ako sú fotografie, filmy a zvukové súbory, ktoré obsahujú milióny bajtov. Keďže moderné úložné zariadenia môžu pojať stovky takýchto súborov, kapacita úložiska sa často definuje ako gigabajty alebo dokonca terabajty.

Väčšie merné jednotky sa zvyčajne prideľujú na výpočet kapacity mnohých úložných zariadení alebo sietí na ukladanie veľkých objemov údajov.

Maximálna veľkosť súborov, ktoré možno uchovávať v počítači alebo mobilnom zariadení, sa uvádza v KB (kilobajtoch), MB (megabajtoch), GB (gigabajtoch) alebo TB (terabajtoch). S technologickým pokrokom si mobilné zariadenia musia poradiť s väčšími a väčšími súbormi, takže kapacita úložiska údajov bude v budúcnosti veľmi dôležitá.

1 bajt = 8 bitov*, čo môže byť osem jednotiek alebo 0, ktoré sú zahrnuté v jednom bajte. Tento oktet bitov predstavuje najmenšiu pravidelnú jednotku v systéme ukladania údajov.

1 kilobajt (KB ) = 1 024 bajtov, súbory, ktoré nepotrebujú predponu kilo, sú nudné, ako napríklad wordové dokumenty, tabuľky Excel a väčšina obrázkov.

1 megabajt (MB ) = 1024 KB. 1 MB sa zvyčajne používa na počúvanie hudby a krátke videá. Aj na starú disketu sa ich dá uložiť veľké množstvo.

1 gigabajt (GB ) = 1 024 MB. GB sa rýchlo stáva štandardnou jednotkou úložnej kapacity, pretože väčšina výrobcov počítačového hardvéru inzeruje kapacitu v GB.

1 terabajt (TB ) = 1 024 GB. V súčasnosti sa najčastejšie meria veľkosť bežného pevného disku pomocou TB.

multimédiá

Koľko je 10 GB?

Podľa spoločnosti Ofcom spotrebuje typický spotrebiteľ každý mesiac približne 2,9 GB dát, pričom toto číslo sa s technologickým pokrokom z roka na rok zvyšuje. Z toho vyplýva, že 10 GB je pre typického používateľa smartfónu viac ako dosť. To však do veľkej miery závisí od spôsobu používania telefónu. Ak napríklad radi streamujete filmy a hráte online hry, budete chcieť zvážiť vyššie dátové prídely.

Koľko je 100 GB?

Ak ste závislí predovšetkým od mobilných dát a nie od Wi-Fi, možno budete chcieť preskúmať vysokokapacitné plány, napríklad 100 GB. Každý mesiac je 100 GB značný objem dát, ku ktorému môžete mať prístup. Všeobecne sa považuje za najbližší dostupný neobmedzený dátový plán bez toho, aby ste museli urobiť posledný krok.

Koľko stojí 1 TB dátového úložiska?

Od čias 1,44 MB diskiet sa technológia ukladania dát výrazne posunula vpred. Terabajt úložiska (1 024 GB) sa okrem iného často nachádza v prenosných počítačoch, stolových počítačoch a herných konzolách. V súčasnosti sa 1 TB úložiska rovná približne 16 (64 GB) telefónom iPhone alebo smartfónom Samsung Galaxy.

1 TB sa tiež približne rovná štyrom (256 GB) notebookom so systémom Windows alebo MacBook - a systémový softvér spotrebuje určitý úložný priestor. Okrem toho kapacita jednotlivých externých pevných diskov zvyčajne začína na 1 TB a dosahuje až 32 TB.

Ako môžete využiť 1 TB internetových dát?

Aby ste za mesiac využili 1 TB dát, museli by ste streamovať približne 171 hodín videa v rozlíšení 4K. To zodpovedá streamovaniu 6 hodín videa v rozlíšení 4K každý deň počas jedného mesiaca, a to rýchlosťou 6 hodín denne. Ak vás používanie dát znepokojuje, mali by ste sa snažiť o jeho aktívnejšiu kontrolu.

1 TB vám ponúka možnosť ukladať nasledujúce informácie:

  • Odoslať alebo prijať 200 e-mailov každý deň (celkovo 6 200 e-mailov za mesiac)
  • Počúvať 5 hodín hudby denne (celkovo 155 hodín za mesiac) a robiť ďalšie veci
  • 5 hodín surfovania online denne (celkovo 155 hodín za mesiac)
  • 10 hodín streamovania HD videa denne (celkovo 310 hodín za mesiac)
  • 256 fotografií nasnímaných 12 MP fotoaparátom;
  • 250 filmov alebo 500 hodín videa vo vysokom rozlíšení;
  • 6,5 milióna strán dokumentov, ktoré sa zvyčajne uchovávajú vo forme súborov Office, PDF a prezentácií - toto množstvo zodpovedá 1 300 skutočným kartotékam!
Ukladanie v cloude

Predstavujeme cloudové úložisko

Cloudové úložisko umožňuje používateľom vymieňať si údaje a pristupovať k nim na diaľku bez toho, aby potrebovali prístup k svojim lokálnym systémom ukladania. Celkovo sa v cloudovom úložisku uchovávajú údaje na vzdialených serveroch, z ktorých sa môžu na diaľku udržiavať, spravovať, zálohovať a pristupovať k nim.

Údaje v cloude sú kedykoľvek dostupné z akéhokoľvek zariadenia za predpokladu, že sú k dispozícii príslušné oprávnenia. Napriek jednoduchému prístupu je ukladanie údajov v cloude neuveriteľne bezpečné.

Prenos údajov mimo pracoviska na účely ich uloženia kladie povinnosť uchovávania údajov na plecia poskytovateľa cloudových služieb tretej strany. Poskytovateľ služieb hostí, chráni, spravuje a uchováva servery a súvisiacu infraštruktúru, čím zabezpečuje, že máte prístup k svojim údajom vždy, keď ich potrebujete.

Poskytovateľ služieb si za túto službu neúčtuje poplatky. Množstvo výhod spojených s cloudovým úložiskom sa podrobne skúma ďalej.

Bezpečnosť

Poskytovatelia cloudových úložísk zvyšujú bezpečnosť svojich služieb tým, že zahŕňajú ďalšie úrovne zabezpečenia. Vzhľadom na veľký počet osôb, ktoré majú informácie uložené na internete, vynakladajú služby cloudových úložísk veľké úsilie na zabezpečenie toho, aby k vašim súborom nemal prístup nikto, kto by nemal.

Po odoslaní údajov cez internet sú chránené technológiou šifrovania. To zaručuje, že sa vždy zachová najvyššia úroveň bezpečnosti.

Prístupnosť

Keď využívate cloudové úložisko, vaše údaje sú uložené na serveroch poskytovateľa cloudu a sú prístupné cez internet. Keďže aplikácia poskytovateľa cloudu môže byť nainštalovaná na mnohých zariadeniach, napríklad na firemnom počítači alebo smartfóne, môžete získať prístup k svojim údajom kedykoľvek a z akéhokoľvek miesta.

Nikdy nebolo jednoduchšie prihlásiť sa a spolupracovať s ostatnými členmi tímu. Okrem toho aplikácia zaručuje synchronizáciu vašich súborov, vďaka čomu majú členovia tímu vždy prístup k najnovšej verzii zo svojho preferovaného zariadenia.

Schopnosť služby

Za cloudové úložisko platíte na základe počtu používateľov. Nemusíte predvídať svoje ročné požiadavky na úložisko a znášať riziko, že budete platiť za zbytočný priestor alebo že vám dôjde. Zdroje, ktoré máte k dispozícii prostredníctvom poskytovateľov cloudových úložísk, si môžete prispôsobiť a platiť za ne podľa svojich aktuálnych požiadaviek, ktoré sa môžu časom meniť.

Rozšírená spolupráca

Keď tímy zdieľajú údaje a nástroje, môžu efektívnejšie spolupracovať. Ako ukázal výskum, spolupráca vedie k lepším výsledkom. Partnerstvo totiž spája odlišné zručnosti viacerých jednotlivcov do spoločného úsilia.

Prináša lepšie nápady tým, že zahŕňa mnoho pohľadov ľudí a organizácií s rôznym zázemím, špecializáciou a spôsobom myslenia. Zvýšená spolupráca vedie k inovatívnejším nápadom, pretože zahŕňa množstvo názorov ľudí a organizácií s rôznymi skúsenosťami, znalosťami a spôsobmi myslenia.

Posilnená spolupráca

Prechod zo zaužívaného lokálneho diskového úložiska na cloudové úložisko môže byť náročný proces, ale každým dňom sa stáva čoraz bežnejším. Používanie cloudového úložiska v porovnaní s lokálnym diskovým úložiskom má niekoľko výhod. Do budúcnosti predstavuje cloudové úložisko jednu z najreálnejších možností pre tých, ktorí hľadajú bezpečný a dostupný spôsob ukladania údajov.

Odosielanie súborov ľubovoľnej veľkosti
Profesionálne, obchodné a podnikové plány
Pozrite si naše platené plány

Pozrite si ďalšie články o zdieľaní súborov