Jak přenášet soubory z počítače do počítače

Ace20. ledna 2024
jak přenášet soubory z počítače do počítače

Nic se nevyrovná nadšení z nákupu nového nablýskaného počítače. Koupě nového počítače obvykle znamená pořízení řady nových funkcí, vyšší výpočetní výkon, lepší grafiku a větší úložiště.

Samozřejmě, pokud přecházíte na nový počítač a nahrazujete starší, pravděpodobně budete chtít přesunout více než jen několik souborů. V ideálním případě byste měli přenést všechny dokumenty, obrázky, celý svůj uživatelský profil, účty, oblíbené položky, záložky a e-maily, jinými slovy vše, co vlastníte a používáte. Jak tedy přenést soubory z počítače do počítače?

Postup ovlivní několik proměnných, včetně počtu přenášených souborů, jejich velikosti a operačních systémů obou počítačů.

Přestože přenos souborů není složitou operací, může trvat několik hodin v závislosti na množství dat, která potřebujete přenést. Níže je uvedeno šest nejčastěji používaných strategií, které můžete sami vyzkoušet.

Přenos až 5 GB zdarma
Není nutná registrace
Přenos souborů nyní
Jednotka USB pro přesun souborů z počítače do počítače

1. Externí úložné zařízení

Je známo, že většina lidí využívá externí disky. Je poměrně jednoduché zkopírovat data z USB flash disku z jednoho počítače do druhého, připojit stejný disk k druhému počítači a data opět zkopírovat.

Případně, pokud máte více dat, než pojme flash disk, můžete využít externí pevný disk. Pokud jsou oba notebooky vybaveny porty USB 3.0, můžete zvážit nákup jednoho z nejrychlejších dostupných flash disků. Při práci s velkým množstvím dat se rychlost stává rozhodující!

Při používání externích pevných disků z důvodů zálohování je třeba vzít v úvahu mnoho faktorů, protože u některých disků může docházet k občasným výpadkům přenosu souborů: použijte kvalitní kabel (totéž platí pro interní disky) a případně kvalitní rozbočovač USB.

Některé řadiče USB se také stávají nestabilními při velkém zatížení, takže pokud máte potíže s připojením pevného disku, možná bude nutné vyměnit jednotlivé komponenty, abyste zjistili zdroj problému.

Klady

Zápory

Přenosnost - externí pevný disk je přenosný a lze jej připojit k počítači. Lze jej použít jako úložné zařízení pro jakýkoli počítač, který podporuje rozhraní USB nebo FireWire.Ztráta dat - Externí disky jsou stejně náchylné ke ztrátě dat jako interní disky. Externí pevné disky jsou náchylné k útokům virů a škodlivého softwaru. Kromě toho jsou náchylné k degradaci vlivem slunečního záření, tepla, vlhkosti, kapalin, prachu a magnetických polí.
Nouzové použití - Externí pevný disk můžete využít jako záložní disk v případě nouze. Protože pevné disky někdy selhávají, je udržování zálohy velmi důležité, ať už se na počítač spoléháte pro pracovní nebo osobní účely.Náchylnost na narušení - Většina externích pevných disků je chráněna heslem. Pokud dojde ke ztrátě nebo krádeži pevného disku nebo flash disku, může se k vašim datům dostat kdokoli, kdo zařízení vloží do počítače.
Vyšší výkon - Použitím externího disku jako primárního úložného zařízení můžete výrazně zvýšit výkon počítačů Mac s pomalejšími interními disky.Obtížné nastavení - Nastavení verzování souborů na externích pevných discích je obtížné. Pokud zálohujete své soubory na externí pevný disk jednou denně, často vám zůstane jediná záloha, na kterou se můžete spolehnout, a ne mnoho verzí souborů
HD a SSD

2. Interní jednotky SSD a HDD

Pokud přecházíte ze starého počítače na novější, může se stát, že váš starý počítač přestane fungovat. Případně můžete vyměnit starý pevný disk za nový. Jak však můžete získat svá předchozí data?

Pevné disky (HDD) a některé jednotky SSD (Solid State Drive) jsou připojeny k základní desce prostřednictvím standardních připojení SATA. Připojte starý pevný disk k náhradnímu konektoru SATA nebo eSATA (externí SATA), pokud jej máte. Operační systém jej rozpozná jako nový disk. Poté zahajte přenos. Je to nejrychlejší ze všech možných variant.

Klady

Zápory

Vysoká kapacita - Interní pevné disky mají vysokou kapacitu pro ukládání velkého množství dat. Kromě toho jsou interní pevné disky neustále neoddělitelně spojeny s počítačem. Díky tomu vyžaduje pravidelné plánování zálohování méně práce. V porovnání s jinými typy úložných médií jsou interní pevné disky velmi cenově výhodné.Omezená životnost - Každý disk SSD má omezený počet cyklů čtení a zápisu. Tento počet se označuje jako počet zapsaných terabajtů (TBW). Při zakoupení disku SSD se dodává s přednastavenou "dobou smrti", která je ovlivněna tím, jak často je disk používán.
Přenosové kabely pro sdílení souborů z počítače do počítače

3. Použití přenosového kabelu

Data můžete přenášet pomocí několika připojení, nikoli pomocí cloudové služby nebo externího pevného disku. Protože se data kopírují a vkládají současně z počítače do počítače, je tento přístup často rychlejší než použití disků.

Ačkoli se může zdát, že je poněkud zastaralý, použití kabelu pro přenos souborů je stále účinnou metodou přenosu informací mezi dvěma počítači, které se nacházejí blízko sebe.

Pomocí tohoto zařízení se připojíte k portům USB obou počítačů a poté pomocí dodaného softwaru pro přenos souborů vyberete soubory a složky, které se mezi nimi mají přenášet. Jakmile jsou zařízení připojena prostřednictvím portů USB, přiložený program pro přenos vás provede procesem migrace souborů a nastavení.

Pokud mají oba počítače připojení USB 3.0, bude přenos dat mnohem rychlejší; při zahájení postupu migrace souborů na to pamatujte.

KladyZápory
Rychlost - Protože disky USB nepotřebují připojení k internetu, mají poměrně vysoké přenosové rychlosti. Na druhou stranu je rychlost ovlivněna několika parametry, včetně verze USB, hardwarové sběrnice a zařízení USB řadiče.Obtížné rozšíření - Jakmile je křížové připojení připojeno z jednoho počítače do druhého, připojení k jakémukoli dalšímu počítači se stává obtížným bez přidání dalších síťových adaptérů.
Kapacita - Zpočátku nenabízely disky USB širokou škálu úložné kapacity. Donedávna byla k dispozici zařízení USB s kapacitou až 2 TB. Díky tomu se uživatelům ulevilo od přenášení dalšího hardwaru v případech s obrovskou úložnou kapacitou.Nedůvěryhodnost - Takto propojené počítače jsou automaticky kategorizovány jako počítače s "veřejným" připojením. Veřejná připojení ve výchozím nastavení zakazují zjišťování sítě, sdílení souborů a tiskáren. Sdílení těchto prostředků se stává pracnějším, než kdyby byly počítače propojeny přes přepínač, protože je nutné tyto funkce ručně znovu povolit v nastavení každého počítače.
Fyzické rozměry - Jednotky USB flash jsou kompaktní a lehké, takže jsou velmi dobře přenosné. Dobře se vejdou do kapes a batohů. Jsou ideální náhradou pevných disků a tabletů, které vyžadují hodně místa.
Přenos souborů z počítače do počítače pomocí wifi

4. Sdílení souborů přes Wi-Fi

Většina populárních operačních systémů má možnost konfigurace domácí sítě. Ta umožňuje, aby se zařízení připojená ke stejnému směrovači (přes Ethernet nebo Wi-Fi) navzájem automaticky identifikovala.

Při přenosu dat mezi počítači tak není nutné pokaždé navazovat nové spojení; spojení je vždy aktivní, dokud jsou oba počítače zapnuté.

KladyZápory
Nepotřebujete žádný externí paměťový disk USB - Obvykle, když chceme přenášet data mezi počítači, hledáme USB Flash disk nebo USB pevný disk. Přenos souborů prostřednictvím Wi-Fi eliminuje potřebu dalšího zařízení pro přenos dat mezi dvěma počítači. Jediné, co je zapotřebí, je funkční připojení Wi-Fi.Problémy s potřebnou šířkou pásma - Sdílení souborů vyžaduje dostatečnou šířku pásma, aby byl zajištěn rychlý a snadný přístup k datům. Přístup k souborům může být časově náročný, pokud chybí odpovídající rychlost.
Rychlý přenos souborů - Sdílení souborů prostřednictvím Wi-Fi umožňuje rychlejší přenos souborů mezi počítači. Když Wi-Fi propojí dva počítače, výrazně se zvýší šířka pásma dostupná pro přenos souborů. Navíc se zkracuje doba potřebná ke zkopírování dat z jednoho počítače na externí disk a jejich přenesení do druhého počítače. Soubory jsou prostřednictvím Wi-Fi přenášeny z jednoho počítače do druhého okamžitě, což zkracuje potřebný čas na polovinu.Veřejný přístup - Při výměně souborů se zvyšuje šance zaměstnance nebo externího hackera sdílet firemní data na veřejném fóru online. Malware, ransomware a viry mají větší pravděpodobnost napadení sdílených souborů. Virus může například infikovat pracovní stanici, která se používá k prohlížení dat, a poté se nahrát na váš server nebo na jinou pracovní stanici, která má obsah.
Bezpečný přenos dat - Používání sítě Wi-Fi k přenosu dat vás chrání před možnými nebezpečími. Použití flash disku nebo paměťové jednotky může poškodit výkon počítače, protože mohou obsahovat viry nebo jiný škodlivý software. Použitím Wi-Fi ke sdílení požadovaného souboru se tomuto nebezpečí vyhnete.
přenos souborů z počítače do počítače pomocí kabelu lan

5. Přenos souborů z počítače do počítače přes síť LAN

Kabely LAN jsou jedním z prvních způsobů propojení dvou počítačů prostřednictvím ethernetových portů pro přenos dat. Kabel LAN umožňuje rychlejší přenos dat a je kompatibilní se všemi verzemi systému Windows.

Kabel LAN zabraňuje nutnosti připojovat a odpojovat jednotku Pen, když chcete přenést soubor(y). Navíc nejste závislí na síti Wi-Fi. Ať už si přejete odeslat jakýkoli druh dat, kabel LAN poskytuje nejrychlejší možnou přenosovou rychlost a použití Wi-Fi nevyžaduje pokročilé technické znalosti v oblasti konfigurace sítě.

KladyZápory
Usnadněná komunikace - Pomocí sítě LAN mohou uživatelé snadno sdílet zprávy a data. Protože jsou data uložena na serveru, mohou si je uživatelé sítě LAN prohlížet. Každý uživatel sítě LAN tak může činit s ostatními uživateli sítě. Ve výsledku to šetří čas a zajišťuje, že sdělení jsou odesílána příslušným příjemcům.Náklady na realizaci - Ačkoli sítě LAN šetří peníze díky sdílení zdrojů, počáteční náklady na zřízení sítě jsou poměrně vysoké. Je to dáno především potřebou specializovaného softwaru pro vytvoření serveru. Kromě toho je třeba pro počáteční nastavení zakoupit fyzické vybavení, jako jsou směrovače, rozbočovače, přepínače a kabely.
Centralizace dat - existence počítačové sítě umožňuje, aby byly všechny informace uloženy na centrálním místě a přístupné více uživatelům. Členové jednoho týmu tak mají přístup ke všem zdrojům potřebným k plnění svých povinností.Porušování zásad - Vzhledem k tomu, že všechna data spojená s propojenými počítači jsou uložena na jediném serveru, mohou neoprávněné osoby zkoumat historii prohlížeče a stažené soubory spojené se všemi připojenými počítači.
Aplikace pro přenos souborů Filemail

6. Poskytovatelé cloudových služeb

Soubory můžete přenášet a stahovat pomocí různých služeb cloudových úložišť, jako je Disk Google nebo OneDrive. V čem je cloudové úložiště pro přenos souborů tak výhodné? Protože tyto cloudové služby umožňují stahovat a přenášet soubory téměř libovolné velikosti v závislosti na dostupném úložném prostoru. Kromě toho můžete pomocí online aplikací nahrávat větší soubory.

Pokud pracujete profesionálně, téměř jistě budete muset přenášet soubory jednotlivcům a organizacím nacházejícím se po celém světě. V této situaci se hodí služba Filemail. Nečeká vás žádná složitá příprava, žádné QR kódy, které byste museli číst, ani žádné překážky, které byste museli překonávat. Odeslání souboru je stejně jednoduché jako odeslání e-mailové zprávy.

Aplikace Filemail umožňuje odesílat obrovské soubory libovolné velikosti na libovolnou e-mailovou adresu pomocí jednoduchého rozhraní pro přetahování. Soubory můžete také nahrát na soukromou adresu URL a sdílet je s ostatními. Přenosy jsou vylepšeny protokolem Filemail UDP, díky němuž se jedná o nejrychlejší a nejspolehlivější způsob odesílání obrovských souborů přes internet.

KladyZápory
Náklady - Fyzické úložiště může být příliš nákladné. Cloudové úložiště, které nepotřebuje hardware, je v přepočtu na GB mnohem levnější než externí disky.Připojení k internetu - Cloudové úložiště vyžaduje připojení k internetu. Pokud jste připojeni k pomalé síti, může být přístup k úložišti obtížný. Pokud nebudete připojeni k internetu, nebudete moci své soubory zobrazit.
Dostupnost - Díky ukládání souborů do cloudu k nim máte přístup z libovolného místa s připojením k internetu.Náklady - Nahrávání a stahování souborů z cloudu je spojeno s dalšími poplatky. Pokud často přistupujete k mnoha souborům, mohou se tyto poplatky rychle hromadit.
Obnova - V případě selhání pevného disku nebo jiných hardwarových problémů máte přístup k datům v cloudu. Jedná se o možnost zálohování fyzických pevných disků používaných pro místní úložiště.Ochrana osobních údajů - Využíváte-li poskytovatele cloudových služeb, vaše data již nejsou fyzicky uložena ve vašem počítači. Kdo je tedy zodpovědný za bezpečnost dat? Jedná se o šedou oblast, která se v současné době vyjasňuje.
Synchronizace a aktualizace zařízení - Při používání cloudového úložiště se veškeré změny, které v souboru provedete, automaticky synchronizují a aktualizují ve všech zařízeních, ze kterých ke cloudu přistupujete.

Jaká možnost je pro vás nejlepší?

I když je pořízení nového počítače vzrušující, zjištění, že všechny vaše informace jsou stále na starém počítači, už tak vzrušující není! Koneckonců způsob sdílení souborů z jednoho počítače do druhého je pro každého majitele počítače zásadní.

V současné době existuje řada možností, jak přenést data, aplikace a nastavení ze starého počítače do nového. Ke svým datům můžete přistupovat z jakéhokoli zařízení a odkudkoli, ať už použijete staromódní flash disk, nebo nejmodernější software.

Přenos souborů libovolné velikosti
Neomezený počet příjemců, stahování a šířka pásma
Podívejte se na naše placené plány

Podívejte se na další články o sdílení souborů mezi zařízeními