5 nejlepších alternativ FTP pro bezpečné přenosy souborů

Ace23. ledna 2024
5 nejlepších alternativ FTP pro bezpečné přenosy souborů

Protokol pro přenos souborů je jedním z nejběžnějších protokolů používaných k přenosu souborů přes internet. FTP se mnohokrát osvědčil jako jednoduchý, efektivní a spolehlivý. V některých případech však FTP není optimálním řešením. Pokud je nejdůležitější bezpečnost, rychlost nebo jen integrita dat, je třeba zvážit alternativu k protokolu FTP. V tomto článku se budeme zabývat pěti alternativami FTP, které nabízejí bezpečnější způsob výměny souborů přes internet.

Přenos až 5 GB zdarma
Není nutná registrace
Přenos velkých souborů nyní
Zpochybnění toho, co je FTP

Co je FTP?

FTP je protokol, který umožňuje uživatelům nahrávat a stahovat soubory přes internet. Poprvé byl vyvinut v roce 1971, takže je jedním z prvních protokolů používaných pro přenos souborů přes internet.

Protokol vstoupil na scénu s velkou razancí a podporoval přenosy souborů rychlostí 1,1 milionu bitů za sekundu. Zpočátku bylo možné tímto způsobem přenášet pouze textové soubory, ale brzy mohli uživatelé odesílat a stahovat jak textové, tak binární soubory.

FTP používá k přenosu souborů model klient-server. Klient FTP iniciuje spojení se serverem FTP, vyjednává údaje o ověření, odesílá příkazy na server a přijímá odpovědi od serveru. Protokol také podporuje aktivní a pasivní režim pro přenos souborů a úlohy správy souborů, jako je výpis a mazání adresářů.

V protokolu FTP je na každý příkaz odeslaný na server odpovězeno číselným kódem odpovědi. Tyto kódy mají označovat stav příkazu, takže uživatelé mohou rychle zjistit, zda akce požadovaná příkazem proběhla úspěšně.

Potřeba alternativy ftp

Proč potřebujete alternativu FTP

Dnes existuje mnoho způsobů přenosu souborů přes internet, ale FTP je stále jedním z nejčastěji používaných protokolů. Je jednoduchý, efektivní a přímočarý. V mnoha ohledech je to spolehlivý protokol pro přenos souborů.

FTP má však také své nevýhody. Za prvé, protože protokol FTP odhaluje mnoho informací o tom, jaký soubor je přenášen a kdo jej přenáší, nenabízí žádný vestavěný způsob šifrování spojení mezi klientem a serverem. To znamená, že provoz FTP je zranitelný vůči odposlouchávání paketů a dalším útokům, protože je odesílán v prostém textu.

Za druhé, protokol FTP používá zastaralé schéma uživatelského hesla pro ověřování uživatelů na serveru. To znamená, že pokud dojde k prozrazení uživatelského jména a hesla, bude váš účet FTP napaden.

Zatřetí, protokol je pomalý a neefektivní ve srovnání s jinými moderními protokoly, jako je SFTP (SSH File Transfer Protocol). Není prostě stavěný na rychlé přenosy souborů.

A konečně, FTP nenabízí žádné prostředky pro synchronizaci mezi místními a vzdálenými soubory. To může být velký problém, pokud hledáte způsob, jak automaticky odesílat soubory z jednoho adresáře na serveru do jiného, aniž byste museli proces ručně iniciovat.

Bezpečná alternativa k FTP

Potřeba zabezpečených protokolů pro přenos souborů

Vzhledem k mnoha problémům protokolu FTP je jasné, že pokud se chcete vyhnout ohrožení bezpečnosti svých souborů a dat, musíte se poohlédnout po bezpečné alternativě. Existuje mnoho důvodů, proč byste měli zvážit použití zabezpečené alternativy k FTP:

1. Vyhněte se útokům typu Sniffing a Sniffing.

Jak jsme uvedli výše, protože se přenosy FTP odesílají v prostém textu, jste zranitelní vůči sniffingu. To znamená, že pokud by někdo chtěl získat přístup k vašim souborům nebo datům, mohl by zachytit váš FTP provoz a získat přístup k vašemu uživatelskému jménu a heslu. Pokud používáte FTP bez jakéhokoli šifrování, bude váš provoz přenášen v prostém textu. Kdokoli si jej může prohlédnout pomocí standardního analyzátoru protokolů.

2. Vyhněte se hackerským útokům

Pokud dojde k prozrazení vašeho uživatelského jména a hesla, váš účet FTP bude hacknut. Jakmile jsou vaše přihlašovací údaje kompromitovány, může útočník získat přístup ke všem souborům a adresářům na vašem serveru pomocí protokolu FTP. V některých případech to může vést k neoprávněným změnám vašich souborů a dat. To představuje velké bezpečnostní riziko, pokud na serveru FTP ukládáte citlivé informace.

3. Vyhněte se neefektivním přenosům souborů

Jak jsme již zmínili výše, protokol FTP je ve srovnání s jinými moderními protokoly pro přenos souborů pomalý. Není ideální, pokud chcete rychle odesílat soubory přes internet. Pokud server FTP zaostává kvůli příliš velkému počtu uživatelů, kteří nahrávají soubory najednou, může vám být zablokován přístup k vlastním souborům.

4. Vyhněte se nespolehlivé synchronizaci souborů

A konečně, FTP neposkytuje žádný druh vestavěné synchronizace mezi serverem a místním adresářem. To může být velký problém, pokud chcete automaticky aktualizovat adresář na serveru z místního počítače. FTP umožňuje pouze nahrávat soubory na server, nikoliv z něj soubory stahovat.

Naštěstí existuje mnoho způsobů bezpečného přenosu souborů přes internet. Pokud tedy hledáte efektivnější, bezpečnější a spolehlivější způsob přenosu souborů přes internet, než nabízí FTP, jaké máte možnosti?

možnosti pro nahrazení ftp

Pět alternativ k FTP

1. SFTP

SFTP, což je zkratka pro SSH File Transfer Protocol, je bezpečná alternativa k FTP, která je postavena na protokolu SSH. To znamená, že SFTP šifruje připojení, přihlašovací údaje a data, aby byl proces bezpečný.

Použití protokolu SFTP je poměrně snadné. Můžete jej používat prostřednictvím klienta FTP nebo přímo na serveru pomocí aplikací určených pro SFTP, jako je například FileZilla, kterou si můžete stáhnout zdarma.

Protokol SFTP má také své nevýhody. Za prvé, není tak rozšířený jako FTP. Existují sice klienti FTP, kteří připojení SFTP podporují, ale tento protokol je stále méně rozšířený než FTP.

To také znamená, že podpora protokolu SFTP není tak rozšířená mezi webovými stránkami, servery, směrovači, přepínači, firewally a dalšími zařízeními. Z tohoto důvodu někteří klienti FTP připojení SFTP nepodporují.

2. FTPS

FTPS je zabezpečený protokol FTP. Je postaven nad stávajícím protokolem FTP a přidává šifrování TLS/SSL pro zabezpečení spojení mezi klientem a serverem.

Za tímto účelem používá protokol FTPS ve výchozím nastavení port 990 pro šifrování provozu FTP mezi klienty a servery. To znamená, že na stejném serveru můžete současně používat protokoly SFTP i FTPS, ale protože používá port 990, je FTPS stále zranitelný vůči útokům hrubou silou.

3. AS2

AS2, což je zkratka pro Application Exchange 2, je proprietární protokol vyvinutý společností IBM. Není to open-source a IBM si za jeho používání účtuje poplatky.

Protokol AS2 není tak rozšířený jako jiné zabezpečené alternativy FTP, ale k přenosu citlivých dat jej používá mnoho organizací po celém světě.

Protokol AS2 je složitý a velmi se liší od protokolu FTP. Není snadné jej používat mimo kontext softwaru IBM, ale je široce používán zákazníky IBM po celém světě.

Nevýhodou protokolu AS2 je, že neexistuje žádná standardní implementace protokolu s otevřeným zdrojovým kódem, což znamená, že k jeho použití na počítačích, serverech, směrovačích, firewallech a dalších zařízeních je třeba použít sadu nástrojů IBM AS2 Toolbox.

4. HTTPS

HTTPS je zkratka pro HyperText Transfer Protocol Secure. Jedná se o protokol postavený na protokolu HTTP, který slouží k zabezpečení webového provozu prostřednictvím protokolu SSL/TLS.

Je široce používán webovými stránkami, prohlížeči, servery, síťovými zařízeními a dalšími typy zařízení připojených k internetu.

Protokol HTTPS používá port 443, který je často otevřený na firewallech, směrovačích a přepínačích. Díky tomu je přenos souborů přes protokol HTTPS snazší než u jiných protokolů, jako jsou SFTP, FTPS a AS2.

HTTPS je oblíbený protokol, který se široce používá pro všechny typy přenosu dat, například pro komunikaci nebo pro přenos souborů, s možností nechat data zašifrovat pro další zabezpečení.

5. MFT

MFT je další proprietární protokol vyvinutý společností IBM. Často je považován za alternativu k AS2, ale mezi zákazníky IBM nemá tak rozšířené použití.

Protokol MFT lze použít k bezpečnému přenosu souborů mezi servery, ale není tak rozšířený jako AS2. Stejně jako v případě AS2 neexistuje žádná implementace MFT s otevřeným zdrojovým kódem.

Pokud jde o nevýhody MFT, není tak široce podporován síťovými zařízeními, jako jsou firewally, směrovače a přepínače. Správci sítí také musí na těchto zařízeních nakonfigurovat port 1433, aby mohli připojení MFT používat.

Gavel

Závěr

Existuje mnoho bezpečných alternativ k FTP. Každá z nich má však své nevýhody, což znamená, že je třeba vybrat správnou alternativu pro vaše konkrétní potřeby. Než si vyberete náhradu za FTP, musíte provést průzkum.

Pokud je vaším hlavním cílem přenášet soubory na servery nebo z nich, pak pro vás může být správnou volbou protokol HTTPS nebo MFT. Pokud však potřebujete přenášet soubory mezi servery, může být lepší volbou AS2 nebo FTPS.

To, který z nich nakonec zvolíte, bude záviset také na vašem rozpočtu, dostupnosti podpory pro jednotlivé protokoly a na tom, jak často potřebujete přenášet data. Přitom je důležité mít na paměti, že neexistují žádné bezpečné alternativy FTP, které by vyřešily všechny problémy se zabezpečením.

Ať už si vyberete jakoukoli alternativu, vždy je nejlepší zabezpečit své soubory šifrováním před jejich přenosem. Díky tomu zůstanou po drátě v bezpečí, i kdyby se někomu podařilo data zachytit.

S tím, jak se stále více společností přesouvá do cloudu, očekávejte, že se bezpečné protokoly pro přenos souborů, jako jsou SFTP, FTPS, AS2, MFT, HTTPS a další, ještě více rozšíří. To usnadní sysadminům, vývojářům a firmám bezpečný přenos souborů mezi servery.

Přenos souborů libovolné velikosti
Bezpečná alternativa sdílení souborů k FTP
Podívejte se na naše placené plány

Potřebujete další informace o FTP? Najdete je v našich dalších článcích.