Způsoby zálohování počítačových souborů

Ace24. ledna 2024
způsoby zálohování počítačových souborů

Většina jednotlivců a organizací chápe, že zálohování a obnova jsou při ochraně digitálních aktiv před smazáním, poškozením, viry a dalšími nebezpečími velmi důležité. Proto je zálohování považováno za poslední linii obrany. Celkově existuje více způsobů zálohování počítačových souborů, které budou dále prozkoumány.

Odesílání až 5 GB zdarma
Není nutná registrace
Odesílání velkých souborů nyní
Zálohování dat

Úvod: Co je zálohování souborů?

Zálohování souborů v podstatě chrání před významnou ztrátou dat v důsledku nehod nebo lidských chyb. Zálohování zapisuje zálohy souborového systému ve formátu záložního souboru, zatímco obnovení čte zálohy souborového systému, které se zpracovávají pomocí různých příkazů.

Vytvoření zálohy souborů zahrnuje mimo jiné uložení kopií důležitých systémových a osobních informací na pevný disk nebo externí záložní či flash disk. Vytváření záloh dat je nezbytné jako součást běžné údržby počítače, abyste zabezpečili své informace pro případ selhání systému nebo poškození souborů.

Možnosti zálohování nebo uchování dat a digitálních souborů jsou poměrně rozmanité. Podívali jsme se na nejoblíbenější zařízení pro ukládání dat, která jednotlivci využívají k zálohování a archivaci, přičemž jsme měli na paměti, že každý má jiné požadavky a že neexistuje univerzální možnost.

Digitální média jsou často zálohována

Typy věcí, které chtějí lidé zálohovat

Obecně platí, že soubory, které jste vygenerovali, by se měly zálohovat. Jak jistě víte, ke ztrátě dat dochází pravidelně. Je možné, že se váš pevný disk někdy poškodí. Ke ztrátě souborů může dojít také v důsledku virové infekce, útoku ransomwaru, aktualizace systému Windows, ztráty napájení a některých dalších faktorů. Proto je zálohování souborů velmi důležité, aby se zabránilo ztrátě dat.

Různé projekty

Pokud se věnujete jakékoli tvůrčí práci, například programování, střihu videa nebo fotografování, nezapomeňte zálohovat svá data, zejména pokud pracujete na projektu, který právě probíhá.

Soubory ke stažení

Ve výchozím nastavení se stažené soubory ukládají do složky Stažené soubory v počítači. Většina online prohlížečů a mnoho programů pro stahování médií volí tuto složku jako výchozí umístění pro stahování.

I když budete chtít nejprve vymazat velké stažené soubory, které již nechcete, je dobré si pro jistotu vytvořit zálohu této složky. Pokud máte instalaci softwaru nebo soubor PDF stažený před několika měsíci, nikdy nevíte, kdy jej budete potřebovat.

Aplikace

Dobrým nápadem může být také uchovávání zálohy všech vašich aplikací. Usnadníte si tak přeinstalaci během procesu obnovy po katastrofě. Z tohoto důvodu je vhodné, abyste všechny nové aplikace, které stahujete a instalujete z internetu, umístili do vyhrazené složky, která se automaticky zálohuje v rámci pravidelného postupu zálohování.

Oblíbené položky nebo záložky v internetovém prohlížeči

Umístění záložek (známých také jako oblíbené položky) se může lišit v závislosti na aktuálně používaném internetovém prohlížeči. Například prohlížeč Internet Explorer může vaše záložky uchovávat ve složce Oblíbené ve složce uživatelského účtu, pokud používáte systém Windows. Jiné prohlížeče, například Google Chrome, Firefox funkci Sync, která umožňuje synchronizovat nastavení prohlížeče (včetně záložek) v různých zařízeních.

zálohování na externí zařízení

Ruční zálohování

Při ručním zálohování je nutné zahájit proces zálohování pokaždé, když chcete zálohovat data. Je určena pro osoby, které chtějí mít svůj osud pod kontrolou. To znamená, že ručně zálohujete své webové stránky, kdykoli to považujete za nezbytné.

Budete se muset rozhodnout, které soubory chcete zálohovat, kam je chcete zálohovat a jak často je chcete ukládat. To vyžaduje čas, který možná nemáte.

V závislosti na zvolených službách se mohou lišit přesné pokyny a metody zálohování webových stránek. Další metodou ručního zálohování je stažení a ruční vytvoření záloh všech souborů a dat.

Automatizace

Automatické zálohování

Automatické zálohování představuje formu paradigmatu zálohování dat, kdy jsou data zálohována a ukládána z místní sítě/systému do zálohovacího zařízení s minimálním nebo žádným zapojením člověka. Automatizace procesu zálohování eliminuje časovou náročnost a složitost spojenou s ručním zálohováním počítače, sítě nebo prostředí informačních technologií.

Vzhledem k tomu, že čas je jedním z nejcennějších zdrojů, které jsou dnes k dispozici, je skutečnost, že automatizované zálohování šetří čas, pozoruhodná a je třeba na ni upozornit. Není potřeba nic víc než si jednou předem naplánovat kalendář; o vše ostatní se systém postará za vás!

Kromě toho jsou v případě online transakcí stejně důležité jako rychlost i otázky bezpečnosti. Poskytovatel, kterého si vyberete pro automatické zálohování, je zodpovědný za zachování bezpečnosti vašich zálohovaných dat: to zahrnuje ochranu vašich stránek před potenciálními útoky hackerů, selháním softwaru a jiným zneužitím bezpečnostních nedostatků.

paměťové zařízení

Metoda 1: Externí fyzické úložné zařízení

Jednodušší už to být nemůže: stačí k počítači připojit externí úložné zařízení a začít. Disky samozřejmě existují v nejrůznějších podobách, velikostech a kombinacích. Základní disk nebude stát mnoho, ale nebude dělat nic jiného než sedět a čekat, až se pustíte do práce. Téměř všechny disky v současné době používají vysokorychlostní rozhraní USB-A 3.0 nebo USB-C.

Externí pevné disky, SD karty a flash disky jsou příklady fyzických úložišť. Tento druh úložných zařízení umožňuje uživatelům prohlížet své soubory bez připojení k internetu a přenášet data fyzickým předáním souborů nadřízenému nebo rodinnému příslušníkovi s jistotou, že nikdo jiný nebude moci do dat zasahovat.

Nicméně u externích zařízení existuje obava, že mohou utrpět nějakou formu fyzického poškození nebo že se ztratí.

Klonování bitové kopie disku

Metoda 2: Klonování obrazu disku

Klonování pevného disku nebo jednotlivých oddílů pevného disku je jedním z běžných způsobů zálohování počítače. Vytvoří se identický, nekomprimovaný klon celého disku nebo oddílů disku.

Bitová kopie je kopie všech vašich dat - každého souboru a složky, stejně jako aplikací a systémových souborů - je vytvořena pořízením snímku pevného disku v určitém časovém okamžiku. Při použití klonu nebo bitové kopie pro obnovu se přepíše současný rámec a pevný disk se vrátí do stavu, v jakém byl v době zálohování nebo klonování.

Skutečnost, že klony disků jsou nekomprimované, znamená, že mohou být okamžitě zkopírovány na cílovou záložní jednotku nebo do cloudu, což zajišťuje, že máte vždy k dispozici aktuální, identickou kopii svých dat.

U zálohování je klonování užitečné pro rychlé obnovení, nicméně zobrazování vám poskytuje větší počet možností zálohování. Pořízení přírůstkového snímku zálohy vám umožní zachovat několik fotografií bez obav, že zaberete spoustu dalšího místa.

Až se stanete obětí ransomwaru nebo jiné datové kalamity a budete potřebovat obnovit systém na předchozí obraz disku, je velmi důležité na to pamatovat.

Aplikace Filemail pro přenos souborů

Metoda 3: Použití online cloudového řešení

V dnešní době můžeme s jistotou říci, že žijeme v době cloudu. Online zálohování, které bylo dříve považováno za specializovanou službu, je nyní považováno za standardní postup pro klíčové informace. Stalo se jedním z nejperspektivnějších způsobů zálohování počítačových souborů!

Zálohování v cloudu, někdy označované jako online zálohování nebo vzdálené zálohování, je technika přenosu duplikátu fyzického nebo virtuálního souboru či databáze do sekundárního místa mimo pracoviště, kde se uchová v případě poruchy zařízení nebo přírodní katastrofy.

Obvykle je hostitelem sekundárního serveru a struktur pro ukládání dat poskytovatel služeb třetí strany, který účtuje zákazníkovi zálohování podle množství využitého úložného prostoru nebo kapacity, množství přenesených dat, počtu zákazníků, počtu serverů nebo počtu zpřístupnění dat.

Můžete si vybrat mezi synchronizačním softwarem, který bude automaticky zálohovat vaše soubory do cloudu, nebo tak můžete učinit ručně.

Synchronizační software, který je nezbytný pro každého, kdo používá více než jeden počítač nebo zařízení, zaručuje, že zachováte stejné soubory na všech svých počítačích. Navíc jsou běžně dostupné i z mobilních zařízení.

Když změníte soubor, změna se automaticky přenese do všech ostatních počítačů připojených k účtu, a to i do těch, které používají různé operační systémy. Jedná se o vrchol redundance v té nejlepší podobě.

Cloudové úložiště nakonec umožňuje uživatelům sdílet data a přistupovat k nim odkudkoli na světě, aniž by museli fyzicky navštěvovat své lokální úložné systémy. Celkově lze říci, že cloudové úložiště ukládá informace na vzdálené servery, z nichž je lze na dálku udržovat a kontrolovat, stejně jako zálohovat a vyhledávat.

Přenos souborů libovolné velikosti
Rychlý zabezpečený přenos souborů
Podívejte se na naše placené plány

Podívejte se na další články o ukládání dat