Hvorfor e-mail ikke er sikkert

Vi har alle hørt skrækhistorierne om e-mailsikkerhed - fra hackede e-mails til phishing-programmer - og det er let at forstå, hvorfor mange mennesker tror, at e-mail ikke er et sikkert kommunikationsmedie. Men når du graver dybere, vil du støde på flere problemer, der forstærker, hvorfor e-mail ikke er sikkert.

På trods af sikkerhedsproblemerne er e-mail med over 4 milliarder brugere stadig en af de mest populære kommunikationsmetoder i dag. Ifølge årlig rapport udarbejdet af Radicati-gruppen, det samlede antal e-mails, der dagligt sendes og modtages af virksomheder og forbrugere, er over 319 milliarder i 2021 og forventes at stige til over 376 millioner ved udgangen af 2025.

Men er e-mail virkelig så usikkert, som visse oplysninger antyder? Svaret er både ja og nej. E-mail er bestemt ikke lige så sikkert som andre kommunikationsmetoder, f.eks. private messaging-apps eller sikre e-mailtjenester.

Med lidt forsigtighed og sund fornuft kan e-mail dog stadig være en forholdsvis sikker måde at kommunikere på. Du skal bare ikke bruge den til at sende fortrolige filer.

Overfør op til 5 GB gratis

Ingen tilmelding nødvendig

Problemer med e-mailsikkerhed

Der er en række grunde til, at e-mail ikke er lige så sikkert som andre kommunikationsmetoder. For det første er e-mail ikke krypteret, hvilket betyder, at alle oplysninger, der sendes via e-mail, ikke er beskyttet mod at blive opsnappet af tredjepartsangribere.
E-mail er et "broadcast"-kommunikationsmedie, hvilket betyder, at enhver e-mail, der sendes til et stort antal modtagere, sandsynligvis vil blive læst af andre end den tilsigtede modtager. Det er også meget nemt for nogen at oprette en falsk e-mail-konto og udgive sig for at være en anden person, hvilket kan bruges til at snyde eller phishe folk.
Et andet problem med e-mailsikkerhed er, at det ofte er let for angribere at sende falske e-mails (såkaldte phishing-angreb), som ser ud til at være fra en pålidelig kilde, f.eks. en ven eller kollega. Disse e-mails indeholder ofte links til ondsindede websteder eller vedhæftede filer, som kan inficere din computer med malware.
Desuden er mange e-mail-servere ikke sikre, hvilket betyder, at dine e-mails nemt kan opsnappes og læses af tredjepartsangribere. Dette gælder især for offentlige e-mail-servere, såsom Gmail, Yahoo! Mail og Hotmail. Det er også værd at bemærke, at e-mail-udbydere kan få (og får) adgang til dine e-mails for at levere målrettede annoncer.
For at opsummere det hele kan man sige, at farerne ved e-mail omfatter:
  • E-mail er ikke krypteret, så alle oplysninger, der sendes via e-mail, er ikke beskyttet mod at blive opsnappet af tredjepartsangribere.
  • E-mail er et "broadcast"-kommunikationsmedie, hvilket betyder, at enhver e-mail, der sendes til et stort antal modtagere, sandsynligvis vil blive læst af andre end den tilsigtede modtager.
  • Det er meget nemt for nogen at oprette en falsk e-mailkonto og udgive sig for at være en anden person, hvilket kan bruges til at snyde eller phishe folk.
  • E-mail-meddelelser kan nemt opsnappes og læses af tredjepartsangribere.
  • Din e-mail-meddelelser kan være tilgængelige for din e-mail-udbyder med henblik på at levere målrettede annoncer.
ikke sende fortrolige filer

Typer af ting, du ikke bør sende via e-mail

Der er en række ting, som du ikke bør sende via e-mail, da de anses for at være højrisikobetonede. Det kan være lidt svært at vide, hvad disse ting er, da grænsen mellem, hvad der betragtes som højrisiko og ikke betragtes som højrisiko, ændrer sig afhængigt af konteksten.
E-mail er ikke en sikker måde at sende følsomme oplysninger på, f.eks. adgangskoder, kreditkortnumre eller bankkontoinformationer. Hvis du har brug for at sende fortrolige oplysninger, bør du bruge en sikker besked-app eller en krypteret e-mailtjeneste.

Du bør undgå at sende billeder i høj opløsning eller store filer via e-mail, da disse nemt kan blive opsnappet og stjålet af tredjepartsangribere. Det er også en god idé at undgå at sende følsomme oplysninger via vedhæftede filer, da disse let kan åbnes af andre end den tiltænkte modtager.

Det er ikke en god idé at dele dine personlige eller økonomiske oplysninger via e-mail, da disse oplysninger let kan blive stjålet af svindlere og identitetstyve. Du bør også være forsigtig med at klikke på links eller downloade vedhæftede filer fra ukendte e-mailadresser, da disse ofte kan indeholde malware eller virus.
Du bør også undgå at bruge e-mail til at kommunikere med folk, du ikke kender. E-mail er ikke en sikker måde at kommunikere med fremmede på, da det er nemt for svindlere og phishere at sende falske e-mails, der ser ud til at komme fra en pålidelig kilde.
Hvis du informerer dig selv om farerne ved e-mail og tager nogle få enkle forholdsregler, kan du mindske risikoen for, at dine e-mails bliver opsnappet eller kompromitteret. Så næste gang du er ved at trykke på "send", så stop op og spørg dig selv: Er denne e-mail virkelig sikker?

Sikre alternativer til at sende fortrolige dokumenter

At sende fortrolige dokumenter via e-mail er ikke en sikker proces, da dine oplysninger nemt kan opfanges og læses af tredjepartsangribere. Du bør aldrig sende fortrolige dokumenter via e-mail, da de let kan blive stjålet af svindlere og identitetstyve.
Hvis du har brug for at sende fortrolige dokumenter, er der en række sikre alternativer til e-mail, som du kan bruge. Lad os se på et par af dem.

1. Private messaging apps

kommunikationsapps
Private messaging-apps som WhatsApp, Facebook Messenger og Signal er en fantastisk måde at kommunikere sikkert med venner og kolleger på. Disse apps bruger end-to-end-kryptering, hvilket betyder, at dine beskeder er krypterede og kun kan læses af den tiltænkte modtager.
Fordele Ulemper
Meddelelser er krypterede og kan ikke læses af tredjepartsangribere
Ikke alle apps tilbyder end-to-end-kryptering
Mange apps tilbyder et højt niveau af sikkerhed og beskyttelse af personlige oplysninger
Nogle apps er ikke så sikre som andre
Begrænsninger i filstørrelsen betyder, at du ikke kan sende store filer

2. Sikre e-mail-tjenester

e-mail
Sikre e-mailtjenester som ProtonMail og Tutanota tilbyder et højt niveau af sikkerhed og beskyttelse af personlige oplysninger. Disse tjenester anvender end-to-end-kryptering, hvilket betyder, at dine beskeder er krypterede og kun kan læses af den tiltænkte modtager.
Fordele Ulemper
Meddelelser er krypterede og kan ikke læses af tredjepartsangribere
Ikke alle apps tilbyder end-to-end-kryptering
Mange apps tilbyder et højt niveau af sikkerhed og beskyttelse af personlige oplysninger
Nogle apps er ikke så sikre som andre
Begrænsninger i størrelsen af vedhæftede filer betyder, at du ikke kan sende store filer

3. Programmer til kryptering af filer

kryptering
Filkrypteringsprogrammer som VeraCrypt og BitLocker er en god måde at opbevare følsomme filer på. Disse programmer bruger stærke krypteringsalgoritmer, hvilket betyder, at dine filer er beskyttet mod tredjepartsangribere.
Fordele Ulemper
Filerne er krypterede og kan ikke læses af tredjepartsangribere
Programmer er muligvis ikke tilgængelige på alle platforme
Programmerne er lette at bruge, hvis man er teknisk kompetent
Filkrypteringsprogrammer kan være komplekse og vanskelige at bruge for nogle mennesker

4. USB-sticks

pen usb-drev
USB-sticks er en god måde at opbevare følsomme filer sikkert på. USB-sticks kan krypteres, hvilket betyder, at dine filer er beskyttet mod tredjepartsangribere.
Fordele Ulemper
USB-sticks er bærbare og kan tages med dig, uanset hvor du går hen
USB-sticks kan blive tabt eller stjålet
USB-sticks er nemme at bruge
Ikke alle USB-sticks er krypterede
USB-sticks har typisk en relativt lille lagerkapacitet

5. Cloud-lagringstjenester

apps på flere platforme
Cloudlagringstjenester som iCloud, Google Drive og DropBox er en god måde at opbevare dine filer sikkert på. Disse tjenester bruger stærke krypteringsalgoritmer, hvilket betyder, at dine filer er beskyttet mod tredjepartsangribere.
Fordele Ulemper
Filerne er krypterede og kan ikke læses af tredjepartsangribere
Ikke alle tjenester tilbyder end-to-end-kryptering
Mange tjenester tilbyder et højt niveau af sikkerhed og privatlivets fred
Nogle tjenester er ikke så sikre som andre
Du skal have et betalt abonnement for at sende meget store filer

6. Netværkstilsluttet lagring (NAS)

netværksbaseret
NAS (Network-attached storage) er en fantastisk måde at opbevare dine filer sikkert på. NAS-enheder ligner USB-sticks, men de tilbyder en række fordele, f.eks. muligheden for at dele filer med andre brugere og muligheden for at sikkerhedskopiere dine filer.
Fordele Ulemper
Filerne er krypterede og kan ikke læses af tredjepartsangribere
NAS-enheder kan blive tabt eller stjålet
NAS-enheder er bærbare og kan tages med dig, uanset hvor du går hen
Ikke alle NAS-enheder er krypterede
NAS-enheder er nemme at bruge

Konklusion

E-mail er ikke en sikker måde at sende fortrolige dokumenter på. Det er ikke altid let at sende fortrolige dokumenter via e-mail, og der er risiko for, at dine dokumenter kan blive læst af tredjepartsangribere. Hvis du har kendskab til de forskellige sikre alternativer til e-mail, kan det hjælpe dig med at holde dine fortrolige dokumenter sikre.
Hvis du har brug for at sende fortrolige dokumenter, er der en række sikre alternativer til e-mail, som du kan bruge. Det er vigtigt at foretage grundig research, før du vælger det rigtige alternativ for dig. Sørg for at vælge en tjeneste, der er sikker og tilbyder et højt niveau af fortrolighed.

Send store filer af enhver størrelse

Del fortrolige dokumenter på en sikker måde

Danish