Hvorfor e-mail ikke er sikker

Ace24. januar 2024
E-mail er ikke sikker

Vi har alle hørt skrækhistorierne om e-mailsikkerhed - fra hackede e-mails til phishing - og det er let at se, hvorfor mange mennesker mener, at e-mail ikke er et sikkert kommunikationsmedie. Men når du graver dybere, vil du støde på flere problemer, der forstærker, hvorfor e-mail ikke er sikker.

På trods af sikkerhedsproblemerne er e-mail, med over 4 milliarder brugere, stadig en af de mest populære kommunikationsmetoder i dag. Ifølge den årlige rapport fra Radicati Group er det samlede antal forretnings- og forbruger-e-mails, der sendes og modtages dagligt, over 319 milliarder i 2021 og forventes at vokse til over 376 millioner ved udgangen af 2025.

Men er e-mail virkelig så usikkert, som visse oplysninger antyder? Svaret er både ja og nej. E-mail er bestemt ikke så sikker som andre kommunikationsmetoder, såsom private messaging-apps eller sikre e-mailtjenester.

Men med en lille smule forsigtighed og sund fornuft kan e-mail stadig være en relativt sikker måde at kommunikere på. Du skal bare ikke bruge den til at sende fortrolige filer.

Overfør op til 5 GB gratis
Ingen tilmelding nødvendig
Send store filer nu

Problemer med e-mail-sikkerhed

Der er en række grunde til, at e-mail ikke er så sikker som andre kommunikationsmetoder. For det første er e-mail ikke krypteret, hvilket betyder, at alle oplysninger, der sendes via e-mail, ikke er beskyttet mod at blive opsnappet af tredjepartsangribere.

E-mail er et "broadcast"-kommunikationsmedie, hvilket betyder, at enhver e-mail, der sendes til et stort antal modtagere, sandsynligvis vil blive læst af andre end den tiltænkte modtager. Det er også meget nemt for nogen at oprette en falsk e-mailkonto og udgive sig for at være en anden person, hvilket kan bruges til at snyde eller phish folk.

Et andet problem med e-mailsikkerhed er, at det ofte er nemt for angribere at sende falske e-mails (kendt som "phishing"-angreb), som ser ud til at komme fra en pålidelig kilde, f.eks. en ven eller kollega. Disse e-mails indeholder ofte links til ondsindede hjemmesider eller vedhæftede filer, som kan inficere din computer med malware.

Derudover er mange e-mailservere ikke sikre, hvilket betyder, at dine e-mailbeskeder let kan opsnappes og læses af tredjepartsangribere. Det gælder især for offentlige e-mailservere som Gmail, Yahoo! Mail og Hotmail. Det er også værd at bemærke, at e-mailudbydere kan (og gør) få adgang til dine e-mails for at levere målrettede annoncer.

For at opsummere det hele omfatter farerne ved e-mail:

  • E-mail er ikke krypteret, så alle oplysninger, der sendes via e-mail, er ikke beskyttet mod at blive opsnappet af tredjepartsangribere.
  • E-mail er et "broadcast"-kommunikationsmedie, hvilket betyder, at enhver e-mail, der sendes til et stort antal modtagere, sandsynligvis vil blive læst af andre end den tiltænkte modtager.
  • Det er meget nemt for nogen at oprette en falsk e-mailkonto og udgive sig for at være en anden person, hvilket kan bruges til at snyde eller phish folk.
  • E-mail-beskeder kan let opsnappes og læses af tredjepartsangribere.
  • Din e-mailudbyder kan få adgang til dine e-mailbeskeder for at levere målrettede annoncer.
Send ikke fortrolige filer via e-mail

Typer af ting, du ikke bør sende via e-mail

Der er en række ting, som du ikke bør sende via e-mail, da de anses for at være højrisiko. Det kan være lidt svært at vide, hvad disse ting er, da grænsen mellem, hvad der betragtes som højrisiko, og hvad der ikke gør, ændrer sig afhængigt af konteksten.

E-mail er ikke en sikker måde at sende følsomme oplysninger på, f.eks. adgangskoder, kreditkortnumre eller bankkontooplysninger. Hvis du har brug for at sende fortrolige oplysninger, bør du bruge en sikker besked-app eller en krypteret e-mailtjeneste.

Du bør undgå at sende billeder i høj opløsning eller store filer via e-mail, da de nemt kan opsnappes og stjæles af tredjepartsangribere. Det er også en god idé at undgå at sende følsomme oplysninger via vedhæftede filer, da disse nemt kan åbnes af andre end den tiltænkte modtager.

Det er ikke en god idé at dele dine personlige eller økonomiske oplysninger via e-mail, da disse oplysninger let kan stjæles af svindlere og identitetstyve. Du bør også være forsigtig med at klikke på links eller downloade vedhæftede filer fra ukendte e-mailadresser, da disse ofte kan indeholde malware eller virus.

Du bør også undgå at bruge e-mail til at kommunikere med folk, du ikke kender. E-mail er ikke en sikker måde at kommunikere med fremmede på, da det er nemt for svindlere og phishere at sende falske e-mails, der ser ud til at komme fra en pålidelig kilde.

Hvis du informerer dig selv om farerne ved e-mail og tager et par enkle forholdsregler, kan du reducere risikoen for, at dine e-mails bliver opsnappet eller kompromitteret. Så næste gang du er ved at trykke på "send", så stop op og spørg dig selv: Er denne e-mail virkelig sikker?

Sikker kommunikation

Sikre alternativer til at sende fortrolige dokumenter

At sende fortrolige dokumenter via e-mail er ikke en sikker proces, da dine oplysninger let kan opsnappes og læses af tredjepartsangribere. Du bør aldrig sende fortrolige dokumenter via e-mail, da de let kan stjæles af svindlere og identitetstyve.

Hvis du har brug for at sende fortrolige dokumenter, er der en række sikre alternativer til e-mail, som du kan bruge. Lad os tage et kig på et par af dem.

Kommunikations-apps

1. Apps til private beskeder

Private besked-apps som WhatsApp, Facebook Messenger og Signal er en god måde at kommunikere sikkert med venner og kolleger på. Disse apps bruger end-to-end-kryptering, hvilket betyder, at dine beskeder er krypterede og kun kan læses af den tiltænkte modtager.

Fordele

Ulemper

Beskeder er krypterede og kan ikke læses af tredjepartsangribereIkke alle apps tilbyder end-to-end-kryptering
Mange apps tilbyder et højt niveau af sikkerhed og fortrolighedNogle apps er ikke så sikre som andre
Filstørrelsesbegrænsninger betyder, at du ikke kan sende store filer
E-mail

2. Sikre e-mail-tjenester

Sikre e-mailtjenester, såsom ProtonMail og Tutanota, tilbyder et højt niveau af sikkerhed og privatliv. Disse tjenester bruger end-to-end-kryptering, hvilket betyder, at dine beskeder er krypterede og kun kan læses af den tilsigtede modtager.

Fordele

Ulemper

Beskeder er krypterede og kan ikke læses af tredjepartsangribereIkke alle apps tilbyder end-to-end-kryptering
Mange apps tilbyder et højt niveau af sikkerhed og fortrolighedNogle apps er ikke så sikre som andre
Størrelsesgrænser for vedhæftede filer betyder, at du ikke kan sende store filer
Kryptering

3. Programmer til filkryptering

Filkrypteringsprogrammer som VeraCrypt og BitLocker er en god måde at opbevare følsomme filer sikkert på. Disse programmer bruger stærke krypteringsalgoritmer, hvilket betyder, at dine filer er beskyttet mod tredjepartsangribere.

Fordele

Ulemper

Filer er krypterede og kan ikke læses af tredjepartsangribereProgrammerne er muligvis ikke tilgængelige på alle platforme
Programmerne er nemme at bruge, hvis man er teknisk kompetentFilkrypteringsprogrammer kan være komplekse og svære at bruge for nogle mennesker
Pen USB-drev

4. USB-stik

USB-nøgler er en god måde at opbevare følsomme filer på. USB-nøgler kan krypteres, hvilket betyder, at dine filer er beskyttet mod tredjepartsangribere.

Fordele

Ulemper

USB-nøgler er bærbare og kan tages med overalt.USB-nøgler kan mistes eller stjæles
USB-nøgler er nemme at brugeIkke alle USB-nøgler er krypterede
USB-nøgler har typisk relativt lille lagerkapacitet
Filemail sikker fildelingsløsning

5. Cloud-lagringstjenester

Cloud storage-tjenester som iCloud, Google Drive og DropBox er en god måde at gemme dine filer sikkert på. Disse tjenester bruger stærke krypteringsalgoritmer, hvilket betyder, at dine filer er beskyttet mod tredjepartsangribere.

Fordele

Ulemper

Filer er krypterede og kan ikke læses af tredjepartsangribereIkke alle tjenester tilbyder end-to-end-kryptering
Mange tjenester tilbyder et højt niveau af sikkerhed og fortrolighedNogle tjenester er ikke så sikre som andre
Kræver et betalt abonnement for at sende meget store filer
Netværk

6. Netværkstilsluttet lagring (NAS)

Network-attached storage (NAS) er en god måde at opbevare dine filer sikkert på. NAS-enheder ligner USB-sticks, men de tilbyder en række fordele, såsom muligheden for at dele filer med andre brugere og muligheden for at sikkerhedskopiere dine filer.

Fordele

Ulemper

Filer er krypterede og kan ikke læses af tredjepartsangribereNAS-enheder kan mistes eller stjæles
NAS-enheder er bærbare og kan tages med overalt.Ikke alle NAS-enheder er krypterede
NAS-enheder er nemme at bruge

Konklusion

E-mail er ikke en sikker måde at sende fortrolige dokumenter på. Det er ikke altid let at sende fortrolige dokumenter via e-mail, og der er en risiko for, at dine dokumenter kan læses af tredjepartsangribere. At kende til de forskellige sikre alternativer til e-mail kan hjælpe dig med at holde dine fortrolige dokumenter sikre.

Hvis du har brug for at sende fortrolige dokumenter, er der en række sikre alternativer til e-mail, som du kan bruge. Det er vigtigt at lave grundig research, før du vælger det rigtige alternativ for dig. Sørg for at vælge en tjeneste, der er sikker og tilbyder et højt niveau af privatliv.

Del fortrolige dokumenter på en sikker måde
Send store filer af enhver størrelse og enhver type
Tjek vores betalte planer

Flere muligheder for sikre fildelingsmetoder