Top 5 FTP-alternativer til sikre filoverførsler

File Transfer Protocol er en af de mest almindelige protokoller, der i dag bruges til at overføre filer via internettet. Ved mange lejligheder har FTP vist sig at være enkel, effektiv og pålidelig. Der er dog nogle gange, hvor FTP ikke er den optimale løsning. Når sikkerhed, hastighed eller blot dataintegritet er af afgørende betydning, skal der overvejes et alternativ til FTP. I denne artikel vil vi gennemgå fem FTP-alternativer, der tilbyder en mere sikker måde at udveksle filer på via internettet.

Overfør op til 5 GB gratis

Ingen tilmelding nødvendig

spørgsmål til

Hvad er FTP?

FTP er en protokol, der giver brugerne mulighed for at uploade og downloade filer via internettet. Den blev først udviklet i 1971, hvilket gør den til en af de tidligste protokoller, der blev brugt til filoverførsler på internettet.
Protokollen brød ind på scenen med et brag og understøttede filoverførsler på imponerende 1,1 millioner bit pr. sekund. I første omgang kunne kun tekstfiler overføres på denne måde, men snart kunne brugerne uploade og downloade både tekst- og binære filer.
FTP anvender en klient-server-model til at sende filer. FTP-klienten indleder forbindelsen med en FTP-server, forhandler autentificeringsoplysninger, sender kommandoer til serveren og modtager svar fra serveren. Protokollen understøtter også aktive og passive tilstande til overførsel af filer og filhåndteringsopgaver som f.eks. opførelse og sletning af mapper.
Med FTP besvares hver kommando, der sendes til serveren, med en numerisk svarkode. Koderne er beregnet til at angive status for kommandoen, så brugerne hurtigt kan afgøre, om den handling, der blev anmodet om i kommandoen, var vellykket.
behov for et ftp-alternativ

Hvorfor du har brug for et FTP-alternativ

I dag er der mange måder at overføre filer via internettet på, men FTP er stadig en af de mest almindelige protokoller, der anvendes. Den er enkel, effektiv og ligetil at bruge. På mange måder er det en pålidelig protokol til filoverførsler.
FTP har dog også sine ulemper. For det første, fordi FTP afslører så mange oplysninger om, hvilken fil der overføres, og hvem der overfører den, tilbyder protokollen ingen indbygget måde at kryptere forbindelsen mellem klient og server på. Det betyder, at FTP-trafikken er sårbar over for pakkesniffing og andre angreb, fordi den sendes i klar tekst.
For det andet anvender FTP-protokollen en forældet bruger-password-ordning til at autentificere brugere over for serveren. Det betyder, at hvis dit brugernavn og din adgangskode bliver kompromitteret, vil din FTP-konto blive hacket.
For det tredje er protokollen langsom og ineffektiv sammenlignet med andre moderne protokoller som SFTP (SSH File Transfer Protocol). Den er simpelthen ikke bygget til hurtige filoverførsler.
Endelig tilbyder FTP ikke nogen mulighed for at synkronisere mellem lokale og eksterne filer. Dette kan være et stort problem, hvis du leder efter en måde til automatisk at uploade dine filer fra en mappe på din server til en anden uden at starte processen manuelt.
sikkert alternativ til ftp

Behovet for sikre filoverførselsprotokoller

Med FTP's mange problemer er det klart, at hvis du vil undgå at gå på kompromis med sikkerheden for dine filer og data, skal du søge efter et sikkert alternativ. Der er mange grunde til, at du bør overveje at bruge et sikkert alternativ til FTP:

1. Undgå sniffing og sniffingangreb

Som vi sagde ovenfor, er du sårbar over for sniffing, fordi FTP-trafik sendes i ren tekst. Det betyder, at hvis nogen ønsker at få adgang til dine filer eller data, kan de opsnappe din FTP-trafik og få adgang til dit brugernavn og din adgangskode. Hvis du bruger FTP uden nogen form for kryptering, vil din trafik blive overført i klar tekst. Enhver kan se den ved hjælp af en standard protokolanalysator.

2. Undgå hacking

Hvis dit brugernavn og din adgangskode bliver afsløret, vil din FTP-konto blive hacket. Når dine legitimationsoplysninger er blevet afsløret, kan en angriber få adgang til alle filer og mapper på din server ved hjælp af FTP-protokollen. I nogle tilfælde kan dette føre til uautoriserede ændringer af dine filer og data. Dette er en stor sikkerhedsrisiko, hvis du gemmer følsomme oplysninger på din FTP-server.

3. Undgå ineffektive filoverførsler

Som vi nævnte ovenfor, er FTP-protokollen langsom sammenlignet med andre moderne filoverførselsprotokoller. Den er ikke ideel, hvis du hurtigt vil sende filer over internettet. Hvis en FTP-server halter på grund af for mange brugere, der uploader filer på én gang, kan du blive blokeret fra at få adgang til dine egne filer.

4. Undgå upålidelig filsynkronisering

Endelig tilbyder FTP ikke nogen form for indbygget synkronisering mellem din server og den lokale mappe. Dette kan være et stort problem, hvis du ønsker at opdatere en mappe på din server automatisk fra din lokale maskine. Med FTP kan du kun uploade filer til serveren, men ikke trække filer fra den.
Heldigvis er der mange måder at overføre filer sikkert via internettet på. Så hvis du leder efter en mere effektiv, sikker og pålidelig måde at overføre filer via internettet på end FTP, hvilke muligheder har du så?
muligheder

Fem alternativer til FTP

1. SFTP

SFTP, som er en forkortelse for SSH File Transfer Protocol, er et sikkert alternativ til FTP, som er bygget oven på SSH-protokollen. Det betyder, at SFTP krypterer din forbindelse, logins og data for at holde processen sikker.
Det er ret nemt at bruge SFTP. Du kan bruge det via din FTP-klient eller direkte på serveren ved hjælp af SFTP-specifikke programmer som FileZilla, som du kan downloade gratis.
SFTP har også sine ulemper. For det første er det ikke så udbredt som FTP. Der findes nogle FTP-klienter, der understøtter SFTP-forbindelser, men protokollen er stadig mindre udbredt end FTP.
Det betyder også, at understøttelsen af SFTP ikke er så udbredt blandt websteder, servere, routere, switche, firewalls og andre enheder. Derfor understøtter nogle FTP-klienter ikke SFTP-forbindelser.

2. FTPS

FTPS er en sikker FTP-protokol. Den er bygget oven på den eksisterende FTP-protokol og tilføjer TLS/SSL-kryptering for at sikre forbindelsen mellem klienten og serveren.
FTPS bruger derfor som standard port 990 til at kryptere FTP-trafik mellem klienter og servere. Det betyder, at du kan bruge både SFTP og FTPS samtidig på den samme server, men fordi den bruger port 990, er FTPS stadig sårbar over for brute-force-angreb.

3. AS2

AS2, som er en forkortelse for Application Exchange 2, er en proprietær protokol, der er udviklet af IBM. Den er ikke open source, og IBM tager penge for at bruge den.
AS2 er ikke så udbredt som andre sikre FTP-alternativer, men det er blevet brugt af mange organisationer rundt om i verden til at overføre følsomme data.
AS2 er kompleks og meget anderledes end FTP. Det er ikke let at bruge uden for IBM-softwaresammenhæng, men det er meget anvendt af IBM-kunder over hele verden.
Ulempen ved AS2 er, at der ikke findes nogen standardimplementering af protokollen med åben kildekode, hvilket betyder, at du skal bruge IBM AS2 Toolbox for at bruge den på dine computere, servere, routere, firewalls og andre enheder.

4. HTTPS

HTTPS står for HyperText Transfer Protocol Secure. Det er en protokol, der er bygget på HTTP-protokollen for at sikre webtrafikken via SSL/TLS.
Det bruges i vid udstrækning af websteder, browsere, servere, netværksenheder og andre typer internetforbundne enheder.
HTTPS bruger port 443, som ofte er åben på firewalls, routere og switche. Dette gør det lettere for dig at overføre filer via HTTPS end andre protokoller som SFTP, FTPS og AS2.
HTTPS er en populær protokol, der anvendes bredt til alle typer datatransmission, f.eks. til kommunikation eller filoverførsel, med mulighed for at få dataene krypteret for at opnå yderligere sikkerhed.

5. MFT

MFT er en anden proprietær protokol, der er udviklet af IBM. Den ses ofte som et alternativ til AS2, men den er ikke lige så udbredt blandt IBM-kunder.
Du kan bruge MFT til sikker overførsel af filer mellem servere, men det er ikke så udbredt som AS2. Ligesom med AS2 findes der ingen open source-implementering af MFT.
Hvad angår ulemperne ved MFT, er det ikke så bredt understøttet af netværksenheder som firewalls, routere og switche. Netværksadministratorer skal også konfigurere port 1433 på disse enheder for at kunne bruge MFT-forbindelser.
dom

Konklusion

Der findes mange sikre alternativer til FTP. Men de har hver især deres ulemper, hvilket betyder, at du skal vælge det rigtige alternativ til dine specifikke behov. Du skal lave din research, før du vælger et alternativ til FTP.
Hvis dit hovedformål er at overføre filer til eller fra dine servere, er HTTPS eller MFT måske det rigtige valg for dig. Men hvis du skal overføre filer mellem servere, er AS2 eller FTPS måske det bedre valg.
Hvilken en du vælger i sidste ende, afhænger også af dit budget, om de enkelte protokoller understøttes, og hvor ofte du har brug for at overføre data. Når det er sagt, er det vigtigt at huske på, at der ikke findes sikre FTP-alternativer, der løser alle dine sikkerhedsproblemer.
Uanset hvilket alternativ du vælger, er det altid bedst at beskytte dine filer ved at kryptere dem, før du overfører dem. På den måde forbliver de sikre på tråden, selv hvis det skulle lykkes nogen at opsnappe dataene.
Efterhånden som flere og flere virksomheder flytter over i skyen, kan du forvente, at sikre filoverførselsprotokoller som SFTP, FTPS, AS2, MFT, HTTPS og andre bliver endnu mere udbredte. Dette vil gøre det lettere for systemadministratorer, udviklere og virksomheder at overføre filer sikkert mellem servere.

Overfør filer af enhver størrelse

Det sikre fildelingsalternativ til FTP

Danish