Top 5 FTP-alternativer til sikre filoverførsler

Ace23. januar 2024
Top 5 FTP-alternativer til sikre filoverførsler

File Transfer Protocol er en af de mest almindelige protokoller, der bruges i dag til at overføre filer over internettet. Ved mange lejligheder har FTP vist sig at være enkel, effektiv og pålidelig. Men der er tidspunkter, hvor FTP ikke er den optimale løsning. Når sikkerhed, hastighed eller bare dataintegritet er altafgørende, skal man overveje et alternativ til FTP. I denne artikel gennemgår vi fem FTP-alternativer, der tilbyder en mere sikker måde at udveksle filer over internettet på.

Overfør op til 5 GB gratis
Ingen tilmelding nødvendig
Overfør store filer nu
Spørgsmål om, hvad FTP er

Hvad er FTP?

FTP er en protokol, der giver brugerne mulighed for at uploade og downloade filer over internettet. Den blev først udviklet i 1971, hvilket gør den til en af de tidligste protokoller, der blev brugt til filoverførsler på internettet.

Protokollen brød ind på scenen med et brag og understøttede filoverførsler på imponerende 1,1 millioner bits pr. sekund. I starten var det kun tekstfiler, der kunne overføres på denne måde, men snart kunne brugerne uploade og downloade både tekst- og binære filer.

FTP bruger en klient-server-model til at sende filer. FTP-klienten opretter forbindelse til en FTP-server, forhandler godkendelsesoplysninger, sender kommandoer til serveren og modtager svar fra serveren. Protokollen understøtter også aktive og passive tilstande til overførsel af filer og filhåndteringsopgaver som mappeopslag og sletning.

Med FTP bliver hver kommando, der sendes til serveren, besvaret med en numerisk svarkode. Koderne er beregnet til at angive status for kommandoen, så brugerne hurtigt kan afgøre, om den handling, kommandoen anmodede om, var vellykket.

Behov for ftp-alternativ

Hvorfor du har brug for et FTP-alternativ

I dag er der mange måder at overføre filer over internettet på, men FTP er stadig en af de mest almindelige protokoller, der bruges. Den er enkel, effektiv og ligetil at bruge. På mange måder er det en pålidelig protokol til filoverførsler.

Men FTP har også sine ulemper. For det første, fordi FTP afslører så mange oplysninger om, hvilken fil der overføres, og hvem der overfører den, tilbyder protokollen ikke nogen indbygget måde at kryptere forbindelsen mellem klienten og serveren på. Det betyder, at FTP-trafik er sårbar over for pakkesniffing og andre angreb, fordi den sendes i almindelig tekst.

For det andet anvender FTP-protokollen et forældet bruger-password-system til autentificering af brugere på serveren. Det betyder, at hvis dit brugernavn og din adgangskode bliver kompromitteret, vil din FTP-konto blive hacket.

For det tredje er protokollen langsom og ineffektiv sammenlignet med andre moderne protokoller som SFTP (SSH File Transfer Protocol). Den er bare ikke bygget til hurtige filoverførsler.

Endelig tilbyder FTP ikke nogen måde at synkronisere mellem de lokale og eksterne filer. Det kan være et stort problem, hvis du leder efter en måde til automatisk at uploade dine filer fra en mappe på din server til en anden uden manuelt at starte processen.

Sikkert alternativ til FTP

Behovet for sikre filoverførselsprotokoller

Med FTP's mange problemer er det klart, at hvis du vil undgå at gå på kompromis med sikkerheden for dine filer og data, er du nødt til at lede efter et sikkert alternativ. Der er mange grunde til, at du bør overveje at bruge et sikkert alternativ til FTP:

1. Undgå sniffing og sniffing-angreb

Som vi sagde ovenfor, er du sårbar over for sniffing, fordi FTP-trafik sendes i almindelig tekst. Det betyder, at hvis nogen ønsker at få adgang til dine filer eller data, kan de opsnappe din FTP-trafik og få adgang til dit brugernavn og din adgangskode. Hvis du bruger FTP uden nogen form for kryptering, vil din trafik blive overført i klartekst. Alle kan se den ved hjælp af en standard protokolanalysator.

2. Undgå hacking

Hvis dit brugernavn og din adgangskode bliver kompromitteret, vil din FTP-konto blive hacket. Når dine legitimationsoplysninger er kompromitteret, kan en angriber få adgang til alle filer og mapper på din server ved hjælp af FTP-protokollen. I nogle tilfælde kan det føre til, at der foretages uautoriserede ændringer i dine filer og data. Det er en stor sikkerhedsrisiko, hvis du gemmer følsomme oplysninger på din FTP-server.

3. Undgå ineffektive filoverførsler

Som vi nævnte ovenfor, er FTP-protokollen langsom sammenlignet med andre moderne filoverførselsprotokoller. Det er ikke ideelt, hvis du hurtigt vil sende filer over internettet. Hvis en FTP-server er forsinket på grund af for mange brugere, der uploader filer på én gang, kan du blive blokeret fra at få adgang til dine egne filer.

4. Undgå upålidelig filsynkronisering

Endelig giver FTP ikke nogen form for indbygget synkronisering mellem din server og den lokale mappe. Det kan være et stort problem, hvis du automatisk vil opdatere en mappe på din server fra din lokale maskine. FTP lader dig kun uploade filer til serveren, ikke trække filer fra den.

Heldigvis er der mange måder at overføre filer sikkert på via internettet. Så hvis du leder efter en mere effektiv, sikker og pålidelig måde at overføre filer over internettet på end FTP, hvad er så dine muligheder?

indstillinger for ftp-erstatning

Fem alternativer til FTP

1. SFTP

SFTP, som er en forkortelse for SSH File Transfer Protocol, er et sikkert alternativ til FTP, som er bygget oven på SSH-protokollen. Det betyder, at SFTP krypterer din forbindelse, logins og data for at holde processen sikker.

Det er ret nemt at bruge SFTP. Du kan bruge det via din FTP-klient eller direkte på serveren ved hjælp af SFTP-specifikke programmer som FileZilla, som du kan downloade gratis.

SFTP har også sine ulemper. For det første er det ikke så udbredt som FTP. Der er nogle FTP-klienter, der understøtter SFTP-forbindelser, men protokollen er stadig mindre udbredt end FTP.

Det betyder også, at understøttelsen af SFTP ikke er så udbredt blandt hjemmesider, servere, routere, switche, firewalls og andre enheder. Derfor er der nogle FTP-klienter, der ikke understøtter SFTP-forbindelser.

2. FTPS

FTPS er en sikker FTP-protokol. Den er bygget oven på den eksisterende FTP-protokol og tilføjer TLS/SSL-kryptering for at sikre forbindelsen mellem klienten og serveren.

For at gøre det bruger FTPS som standard port 990 til at kryptere FTP-trafik mellem klienter og servere. Det betyder, at du kan bruge både SFTP og FTPS samtidigt på den samme server, men fordi den bruger port 990, er FTPS stadig sårbar over for brute-force-angreb.

3. AS2

AS2, som er en forkortelse for Application Exchange 2, er en proprietær protokol udviklet af IBM. Den er ikke open source, og IBM opkræver betaling for brugen af den.

AS2 er ikke så udbredt som andre sikre FTP-alternativer, men den er blevet brugt af mange organisationer verden over til at overføre følsomme data.

AS2 er komplekst og meget anderledes end FTP. Det er ikke nemt at bruge uden for rammerne af IBM-software, men det bruges i vid udstrækning af IBM-kunder over hele verden.

Ulempen ved AS2 er, at der ikke er nogen standard, open source-implementering af protokollen, hvilket betyder, at du skal bruge IBM AS2 Toolbox for at bruge den på dine computere, servere, routere, firewalls og andre enheder.

4. HTTPS

HTTPS står for HyperText Transfer Protocol Secure. Det er en protokol, der bygger på HTTP-protokollen for at sikre webtrafik via SSL/TLS.

Den bruges i vid udstrækning af hjemmesider, browsere, servere, netværksenheder og andre typer af internetforbundne enheder.

HTTPS bruger port 443, som ofte er åben på firewalls, routere og switche. Det gør det lettere for dig at overføre filer via HTTPS end andre protokoller som SFTP, FTPS og AS2.

HTTPS er en populær protokol, der bruges bredt til alle typer dataoverførsel, f.eks. til kommunikation eller til filoverførsel, med mulighed for at få dataene krypteret for yderligere sikkerhed.

5. MFT

MFT er en anden proprietær protokol udviklet af IBM. Den ses ofte som et alternativ til AS2, men den er ikke lige så udbredt blandt IBM's kunder.

Du kan bruge MFT til sikkert at overføre filer mellem servere, men det er ikke så udbredt som AS2. Ligesom med AS2 er der ingen open source-implementering af MFT.

Hvad angår ulemperne ved MFT, understøttes det ikke i samme grad af netværksenheder som firewalls, routere og switche. Netværksadministratorer er også nødt til at konfigurere port 1433 på disse enheder for at bruge MFT-forbindelser.

Gavel

Konklusion

Der findes mange sikre alternativer til FTP. Men de har alle deres egne ulemper, så du skal vælge det rigtige alternativ til dine specifikke behov. Du er nødt til at lave din research, før du vælger en erstatning for FTP.

Hvis dit hovedmål er at overføre filer til eller fra dine servere, så er HTTPS eller MFT måske det rigtige valg for dig. Men hvis du har brug for at overføre filer mellem servere, kan AS2 eller FTPS være det bedre valg.

Den, du i sidste ende vælger, afhænger også af dit budget, tilgængeligheden af support for hver protokol, og hvor ofte du har brug for at overføre data. Når det er sagt, er det vigtigt at huske på, at der ikke findes sikre FTP-alternativer, der løser alle dine sikkerhedsproblemer.

Uanset hvilket alternativ du vælger, er det altid bedst at holde dine filer sikre ved at kryptere dem, før du overfører dem. På den måde forbliver de sikre, selv hvis det skulle lykkes nogen at opsnappe dataene.

Efterhånden som flere og flere virksomheder flytter til skyen, kan man forvente, at sikre filoverførselsprotokoller som SFTP, FTPS, AS2, MFT, HTTPS og andre bliver endnu mere udbredte. Det vil gøre det lettere for sysadmins, udviklere og virksomheder at overføre filer sikkert mellem servere.

Overfør filer af enhver størrelse
Det sikre fildelingsalternativ til FTP
Tjek vores betalte planer

Har du brug for mere information om FTP? Det kan du finde i vores andre artikler.