Fájlátviteli protokoll felfedezése

Ace2024. január 18.
Szerverekkel teli szoba

A fájlátvitel az internet építőkövei. Az internet felhasználói minden egyes nap minden egyes percében fájlokat töltenek le és juttatnak el a virtuális világba. Az FTP (File Transfer Protocol) több mint négy évtizede létezik, és ez idő alatt jelentős fejlődésen ment keresztül a titkosítási szabványok és a fájlátviteli funkciók tekintetében.

Az FTP egészen a hálózatok kezdeti korszakáig nyúlik vissza, még a TCP-n (Transmission Control Protocol) alapuló mai Internet Protocol (IP) hálózatok születése előtt, az 1980-as évek elején.

Ez a cikk az FTP-vel kapcsolatos dimenziók sokaságát, például a funkciókat, előnyöket és hátrányokat vizsgálja, miközben bemutatja a FileMailt mint életképes alternatívát is.

Akár 5 GB megosztása ingyen
Nincs regisztráció szükséges
Nagyméretű fájlok küldése most
mi az az ftp

Mi az FTP (File Transfer Protocol)?

A File Transfer Protocol (FTP) egy szabványos kommunikációs protokoll, amely számítógépes fájlok átvitelére szolgál egy kiszolgálóról egy ügyfélre egy számítógépes hálózaton keresztül. Az FTP egy ügyfél-kiszolgáló protokoll, amely külön vezérlő- és adatkapcsolatot használ az ügyfél és a kiszolgáló között.

Az FTP egy ügyfél-kiszolgáló hálózati protokoll, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy weboldalakat, adatokat és alkalmazásokat töltsenek le más szolgáltatásokból. Ha egy felhasználó adatokat akar letölteni a saját számítógépére, akkor ezt FTP segítségével teszi.

Az FTP továbbá nem titkosított. A hitelesítéshez tiszta szövegű felhasználókat és jelszavakat használ, így az FTP-n keresztüli adatátvitel lehallgatásra, megszemélyesítésre és más támadásokra is hajlamos.

ftp fájlok megosztásához

Hogyan működik az FTP?

A fájlátviteli protokoll kliens-kiszolgáló paradigmán működik, a fájlátviteli funkciót egy FTP-kiszolgáló és egy FTP-kliens végzi. Egy FTP-kapcsolat létrehozásához két félnek kell létrehoznia és együttműködnie egy megadott hálózaton. Bár a felhasználónak rendelkeznie kell a jogosultsággal, hogy hitelesítő adatokat adjon meg egy FTP-kiszolgálónak, néhány nyilvános FTP-kiszolgálónak nem kell jelszavakat megadnia a felhasználóknak a fájlok eléréséhez.

Egy FTP-kiszolgálót állítanak be a hálózaton, és egy megadott fájltároló helyet (mappát/rendszert) határoznak meg a megosztandó adatok megosztott tárolási helyeként. A végfelhasználók FTP segítségével csatlakoznak ehhez a fájlkiszolgálóhoz, hogy a fájlokat a helyi mappájukba/rendszerükbe továbbítsák.

Az FTP működéséhez TCP/IP hálózatra és egy vagy több FTP-kliens használatára van szükség. Az FTP-kliens az ügyfél és a kiszolgáló közötti kommunikációs ügynökként szolgál a fájlok letöltése és feltöltése során. Lényegében az FTP-kliens kezdeményezi a kapcsolatot az FTP-kiszolgálóval. Az FTP-kiszolgáló az ügyfél fájlfeltöltésre vagy letöltésre vonatkozó kérésének kézhezvételekor indítja el a fájlátviteli eljárást.

Amikor a felhasználó problémával találkozik, akkor létre kell hoznia egy parancs- és egy adatcsatornát. A két csatorna konfigurálása után a passzív mód arra utasítja a kiszolgálót, hogy inkább figyeljen a kapcsolatokra, minthogy megpróbáljon újra kapcsolódni a felhasználókkal.

megosztás az eszközök között

Mire használják az FTP-t?

Azok a platformok, amelyek továbbra is támogatják az FTP letöltést és átvitelt, ezt leginkább megszokásból teszik, és még ez is egyre kevésbé elterjedt.

Az FTP egy informális megközelítés arra, hogy az újoncok megismerkedjenek az internetes protokollokkal, mielőtt a bonyolultabb változatok felé haladnának, így kiváló kezdő eszköz. Néhányan nosztalgiából vagy csak szórakozásból hoznak létre FTP fájlrendszereket. Nagy mennyiségű szerverfájlok átvitele egy szervezeten belül: Egyes informatikai szakemberek az FTP-t zárt rendszeren belüli szerverfájlok átvitelekor használhatják.

Ezenkívül az FTP-t széles körben használják az építészeti, mérnöki és építőipari (AEC) szakmában az építészeti vázlatok és alkatrészek cseréjére. Az AEC-üzletágban gyakran használt hatalmas fájlok, például CAD- vagy SketchUp-ábrák küldésére ideális módszer az FTP-kiszolgáló.

A CAD-ábrákkal és hasonló fájlformátumokkal foglalkozó építőipari és kapcsolódó iparágak a fájlok átviteli sebessége miatt gyakran támaszkodnak az FTP-re.

FTP kliensek

Minden FTP-kliens egyedi képességekkel rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára a feltöltési és letöltési folyamatok testreszabását. Az FTP-kliensben keresendő további funkciók közé tartozik a nyilvános kulcsú hitelesítés, a fájltömörítési szint ellenőrzése, valamint a kiszolgálón való keresés eszközei a fájlmaszkok segítségével.

feloldott

Az FTP biztonsági problémái

Összességében az FTP mint adatátviteli módszer eleve nem biztonságos. Amikor egy fájlt ezen a protokollon keresztül küldenek, az adatok, a bejelentkezés és a jelszó mind egyszerű szövegben kerülnek átadásra, ami azt jelenti, hogy egy hacker könnyen megszerezheti ezeket az információkat. Az adatok biztonságának garantálása érdekében az FTP egy továbbfejlesztett változatát kell használnia, például az FTPS-t vagy az SFTP-t.

Az FTP még akkorra nyúlik vissza, amikor a kiberbiztonság még csak spekulatív téma volt. Ez azt jelenti, hogy az FTP-átvitel nem biztosított, így viszonylag egyszerűen bárki számára, aki képes a csomagok kiszimatolására, lehetővé teszi az adatok lehallgatását.

Ha a hackerek képesek elfogni egy FTP-átvitelt, a titkosítás nem akadályozza meg őket abban, hogy hozzáférjenek a tartalomhoz vagy módosítsák azt. Még ha FTP-felhőalapú tárolást is használ, az adatok lehallgathatók és visszaélhetnek velük, ha a szolgáltató rendszerét feltörik.

Ennek eredményeképpen az FTP-n keresztül továbbított adatok ideális célpontot jelentenek a spoofing, sniffer, brute force és más típusú támadások számára. Egy hacker megvizsgálhat egy FTP-tranzakciót, és megpróbálhatja megtámadni annak gyenge pontjait egyszerű portellenőrzéssel.

hacker

Az FTP hátrányai

Kihívást jelentő felhasználás

Azt mondani, hogy az FTP megközelíthetetlen, még enyhe kifejezés. A felület ijesztő és lehengerlő. Első pillantásra (és több későbbi pillantásra) olyan dolognak tűnik, amit csak egy informatikus érthet meg. Ez jelentős hátrány, mivel a megfelelő működéshez mind a személyzet, mind az ügyfelek számára képzésre van szükség.

Nem minden szállító egyforma

A vállalkozások a biztonsági sebezhetőségek problémájának megoldása érdekében választják a szállítók által kezelt FTP-megoldásokat. Sajnos nem minden szállító felel meg a szükséges biztonsági teszteknek, ami megnehezíti a megfelelő szállító megtalálását. Minden rivális egyedi funkciókat kínál, és sokan közülük hiányoznak olyan kritikus területeken, mint a hozzáférési korlátozások, a biztonság, a használhatóság és az ár alternatívái.

A titkosítás nem magától értetődő dolog

Bár lehetséges olyan szolgáltatót találni, amely adattitkosítást biztosít, sokan nem. Az FTP nem tartalmaz titkosítást, ami megmagyarázza, hogy a továbbított adatokat miért lehet olyan könnyen lehallgatni. Ráadásul egy FTP-szolgáltatást kutatva azt fogja tapasztalni, hogy a titkosítás nem mindig adott vagy nem mindig érvényesül.

Az FTP-t megtámadhatják

Ha nem megfelelő szolgáltatót választ, azt kockáztatja, hogy olyan FTP-megoldással marad, amely nem védi az adatait, és így nyitva áll az olyan hacker-stratégiák előtt, mint a nyers erővel vagy hamisítással végrehajtott támadások. A hackerek a brute force támadásokat használják arra, hogy több ezer bejelentkezési és jelszó-kombináció gyors átnézésével bejussanak a rendszerébe. Az FTP érzékeny a spoofing-támadásokra, amelyek során a hacker valódi felhasználónak vagy eszköznek adja ki magát a hálózaton.

A megfelelés probléma

Emellett az FTP-n keresztül történő adatküldés során figyelembe kell vennie a megfelelőséget is. Az FTP önmagában vagy egy nem biztonságos FTP-szolgáltatón keresztül a céget a megfelelés megsértésével kapcsolatos díjaknak teheti ki. A titkosítás hiánya jelentősen hozzájárul a nem megfelelőséghez, ezért olyan megoldást kell találnia, amely megfelel a megfelelőségi követelményeknek.

A tevékenység nyomon követése nehézkes

Az FTP nem biztosít ellenőrzési nyomvonalakat, így nehéz a szivárgás forrásának felkutatása vagy a projekt előrehaladásának nyomon követése. Ennek eredményeképpen, ha a fájlokkal rosszul bánnak, vagy adatszegés történik, nehézséget okozhat a probléma forrásának nyomon követése. Számos FTP-kliens nem rendelkezik a szükséges hozzáférési korlátozásokkal, amelyek garantálják, hogy munkatársai betartják a legjobb fájlmegosztási gyakorlatokat.

az ftp előnyei

Az FTP előnyei

Több fájlkönyvtárat lehet egyidejűleg átvinni

Az FTP kiváló alternatíva, ha cége azt szeretné, hogy egyszerre nagy mennyiségű adatot (gondoljon terabájtokra, ne megabájtokra) cseréljen. A mérnökök, építészek és grafikusok gyakran rendelkeznek hatalmas méretű fájlokkal, amelyek túl nagyok ahhoz, hogy e-mailben küldjék el őket, és túl lassúak ahhoz, hogy HTTPS segítségével osszák meg őket. Az FTP jelentős előnyt jelent ezekben az esetekben, mivel lehetővé teszi a hatalmas fájlok gyorsabb továbbítását.

Soha ne veszítse szem elől a fájlátvitel előrehaladását

Előnyös, mert nem kell attól tartania, hogy elveszíti az átvitel előrehaladását, ha az FTP használata közben megszakad a kapcsolat a hálózattal. Ha elveszíti a kapcsolatot, vagy újra kell indítania a gépét, nem kell újra kezdenie. Ott folytathatja, ahol abbahagyta. Ha a hálózat elérhetővé válik, az FTP azonnal újra csatlakozik, és ott folytatja, ahol abbahagyta.

Filemail fájlmegosztás

Filemail: Az FTP életképes alternatívája

Mindazonáltal léteznek olyan életképes alternatívák is, amelyek leküzdik az FTP által támasztott kihívásokat, és további funkciókat és előnyöket biztosítanak. A Filemail egy olyan webes platform, amely lehetővé teszi hatalmas, bármilyen méretű fájlok küldését és fogadását különböző alkalmazások és szolgáltatások segítségével.

Ez egy ingyenes szolgáltatás, amely bárki számára elérhető. Az alapelv egyszerű: válasszon ki egy fájlt, adja meg a címzett e-mail címét, és kattintson a "küldés" gombra. A címzett megkapja a fájl linkjét, és letölti azt.

Az FTP-k biztonsági réseit meghaladva a Filemail segítségével megadhatja a rendelkezésre állási időszakot és a jelszavas védelmet a fájlátvitelhez, ami biztonságosabbá teszi azt. Emellett olyan biztonsági intézkedésekkel rendelkezik, amelyek az FTP-vel összehasonlíthatatlanul biztonságosabbá teszik a fájlátvitelt.

Kétféle tűzfal védi a szervereit, és az adatokhoz való hozzáférés közvetlenül a Windows-hozzáférésen keresztül marad fenn. A lemezen a fájlnevek titkosítva vannak, és a szervereken lévő adatok puszta mennyisége gyakorlatilag megnehezíti a merevlemezekről való visszakeresést és az adatok visszafejtését.

Bármilyen méretű fájlok megosztása
Az FTP biztonságos alternatívája
Nézze meg fizetős terveinket

Alternatívákat keres az FTP-hez? Akkor nézze meg az alábbi cikkünket.