Hogyan lehet fájlokat átvinni pc-ről pc-re

Ace2024. január 20.
hogyan lehet fájlokat átvinni pc-ről pc-re

Nincs is jobb, mint egy új, csillogó számítógép megvásárlásának izgalma. Egy új számítógép megvásárlása általában új funkciók, nagyobb feldolgozási teljesítmény, jobb grafika és nagyobb tárhely megszerzésével jár.

Természetesen, ha új számítógépre költözik, és egy régebbit vált le, valószínűleg nem csak néhány fájlt szeretne áthelyezni. Ideális esetben minden dokumentumot, képet, a teljes felhasználói profilját, fiókjait, kedvenceit, könyvjelzőit és e-mailjeit, vagyis mindent, ami a tulajdonában van és amit használ. Hogyan lehet tehát fájlokat átvinni pc-ről pc-re?

Az eljárást számos változó befolyásolja, többek között az átvinni kívánt fájlok száma, a fájlok mérete és a két számítógép operációs rendszere.

Bár a fájlátvitel nem bonyolult művelet, az átküldendő adatmennyiségtől függően több órát is igénybe vehet. Az alábbiakban hat leggyakrabban használt stratégiát mutatunk be, amelyeket kipróbálhat saját maga is.

Átvitel akár 5 GB-ig ingyen
Nincs regisztráció szükséges
Fájlok átvitele most
USB-meghajtó a fájlok pc-ről pc-re történő áthelyezéséhez

1. Külső tárolóeszköz

Köztudott, hogy a legtöbb ember külső meghajtókat használ. Nagyon egyszerű az adatokat egy USB flash meghajtóról átmásolni az egyik számítógépről a másikra, majd ugyanazt a meghajtót csatlakoztatni a második számítógéphez, és újra átmásolni az adatokat.

Alternatív megoldásként, ha több adata van, mint amennyit egy flash meghajtó elbír, akkor külső merevlemezt is használhat. Ha mindkét laptop rendelkezik USB 3.0 porttal, érdemes megfontolni az egyik leggyorsabb pendrive beszerzését. Ha nagy mennyiségű adatot kezel, a sebesség kritikus fontosságúvá válik!

Ha külső merevlemezeket használ biztonsági mentés céljából, több tényezőt is figyelembe kell venni, mivel egyes meghajtóknál időnként előfordulhatnak fájlátviteli hibák: használjon kiváló minőségű kábelt (ugyanez vonatkozik a belső meghajtókra is) és szükség esetén kiváló minőségű USB-hubot.

Egyes USB-vezérlők is instabillá válnak nagy terhelés alatt, így ha gondok vannak a merevlemez-kapcsolattal, előfordulhat, hogy egyes alkatrészeket kell kicserélni a probléma forrásának meghatározásához.

Előnyök

Hátrányok

Hordozható - A külső merevlemez hordozható és plug-and-play. Bármely USB vagy FireWire csatlakozót támogató számítógéphez használható tárolóeszközként.Adatvesztés - A külső meghajtók ugyanúgy hajlamosak az adatvesztésre, mint a belső meghajtók. A külső merevlemezek fogékonyak a vírusok és a rosszindulatú szoftverek támadásaira. Emellett a napfény, a hő, a páratartalom, a folyadékok, a por és a mágneses mezők hatására is károsodhatnak.
Vészhelyzeti felhasználás - Vészhelyzet esetén külső merevlemezt használhat biztonsági lemezként. Mivel a merevlemezek néha meghibásodnak, a biztonsági másolat készítése kritikus fontosságú, akár üzleti, akár személyes célokra támaszkodik számítógépére.Törésre hajlamos - A külső merevlemezek többsége jelszóval védett. Ha merevlemeze vagy pendrive-ja elveszik vagy ellopják, bárki, aki az eszközt a számítógépbe helyezi, hozzáférhet az adataihoz.
Jobb teljesítmény - Ha a külső meghajtót elsődleges tárolóeszközként használja, jelentősen javíthatja a lassabb belső meghajtókkal rendelkező Mac-ek teljesítményét.Nehéz beáll ítani - A fájlverzió beállítása a külső merevlemezeken nehézkes. Ha naponta egyszer készít biztonsági másolatot a fájljairól egy külső merevlemezre, gyakran egyetlen biztonsági másolatra hagyatkozhat, ahelyett, hogy számos fájlverzióra hagyatkozna
HD és SSD

2. Belső SSD és HDD meghajtók

Ha egy régi számítógépről egy újabbra vált, előfordulhat, hogy a régi számítógép működésképtelenné válik. Alternatív megoldásként a régi merevlemezt lecserélheti egy új merevlemezre. Hogyan juthat azonban a korábbi adataihoz?

A merevlemezes meghajtók (HDD) és bizonyos szilárdtest-meghajtók (SSD) szabványos SATA-csatlakozókon keresztül csatlakoznak az alaplaphoz. Csatlakoztassa a régi merevlemezt egy tartalék SATA vagy eSATA (külső SATA) csatlakozóhoz, ha van ilyen. Az operációs rendszer új meghajtóként fogja felismerni. Ezután kezdje meg az átvitelt. Ez a leggyorsabb a lehetséges lehetőségek közül.

Előnyök

Hátrányok

Nagy kapacitás - A belső merevlemezek nagy kapacitással rendelkeznek jelentős mennyiségű adat tárolására. Emellett a belső merevlemezek mindig elválaszthatatlanul kapcsolódnak a számítógéphez. Ennek eredményeképpen a biztonsági mentések rendszeres ütemezése kevesebb munkát igényel. Más adattároló típusokkal összehasonlítva a belső merevlemezek nagyon költséghatékonyak.Korlátozott élettartam - Minden SSD-lemez korlátozott számú olvasási és írási ciklussal rendelkezik. Ezt nevezik terabyte written (TBW) értéknek. Amikor megvásárol egy SSD-t, az egy előre beállított "halálozási idővel" rendelkezik, amelyet az befolyásol, hogy milyen gyakran használják a meghajtót.
Átviteli kábelek fájlok megosztásához pc-ről pc-re

3. Átviteli kábel használata

Az adatok átvitele felhőalapú szolgáltatás vagy külső merevlemez használata helyett több kapcsolaton keresztül is történhet. Mivel az adatok egyidejűleg másolódnak és illeszkednek PC-ről PC-re, ez a megközelítés gyakran gyorsabb, mint a lemezek használata.

Bár meglehetősen elavultnak tűnhet, a fájlátviteli kábel használata még mindig hatékony módszer az információátvitelre két egymáshoz közel lévő számítógép között.

Ezzel az eszközzel mindkét számítógép USB-portjához csatlakozik, majd a mellékelt fájlátviteli szoftver segítségével kiválaszthatja a közöttük átvihető fájlokat és mappákat. Miután a készülékek USB-portokon keresztül csatlakoztatva vannak, a mellékelt átviteli program végigvezeti Önt a fájl- és beállításátvitel folyamatán.

Ha mindkét számítógép USB 3.0 csatlakozással rendelkezik, az adatátvitel sokkal gyorsabb lesz; a fájlmigrációs eljárás megkezdésekor ezt tartsa szem előtt.

ElőnyökHátrányok
Sebesség - Mivel az USB-meghajtóknak nincs szükségük internetkapcsolatra, viszonylag gyors átviteli sebességgel rendelkeznek. Másrészt a sebességet több paraméter is befolyásolja, többek között az USB verzió, a hardverbusz és az USB-vezérlő eszköz.Nehéz bővíteni - Amint a keresztező kapcsolat az egyik számítógépről a másikra csatlakozik, a csatlakozás bármely más számítógéphez további hálózati adapterek hozzáadása nélkül nehézkessé válik.
Kapacitás - Kezdetben az USB-meghajtók nem kínáltak széles körű tárolókapacitást. Egészen a közelmúltig legfeljebb 2 TB kapacitású USB-eszközök voltak kaphatók. Ennek eredményeképpen a felhasználók mentesülnek a hatalmas tárolókapacitású esetekben az extra hardverek cipelése alól.Megbízhatatlan - Az ilyen módon összekapcsolt számítógépek automatikusan "nyilvános" kapcsolattal rendelkezőnek minősülnek. A nyilvános kapcsolatok alapértelmezés szerint letiltják a hálózati felderítést, a fájl- és nyomtatómegosztást. Ezeknek az erőforrásoknak a megosztása fáradságosabbá válik, mintha a számítógépek kapcsolón keresztül lennének összekapcsolva, mivel ezeket a funkciókat manuálisan kell újra engedélyezni az egyes számítógépek beállításaiban.
Fizikai méretek - Az USB flash meghajtók kompaktak és könnyűek, így nagyon jól hordozhatók. Jól elférnek a zsebekben és a hátizsákokban. Ideális helyettesítője a sok helyet igénylő merevlemezeknek és táblagépeknek.
Fájlok átvitele pc-ről pc-re wifi használatával

4. Fájlok megosztása Wi-Fi-n keresztül

A népszerű operációs rendszerek többsége rendelkezik otthoni hálózat konfigurálási lehetőséggel. Ez lehetővé teszi, hogy az ugyanahhoz az útválasztóhoz (Ethernet vagy Wi-Fi-n keresztül) csatlakoztatott eszközök automatikusan azonosítsák egymást.

Így a számítógépek közötti adatátvitel során nem kell minden alkalommal új kapcsolatot létrehozni; a kapcsolat mindig aktív, amíg mindkét gép be van kapcsolva.

ElőnyökHátrányok
Nincs szükség külső USB-memóriameghajtó hardverre - Általában, amikor adatokat szeretnénk átvinni a számítógépek között, USB flash meghajtóra vagy USB merevlemezre vadászunk. A fájlok Wi-Fi-n keresztüli átvitele kiküszöböli a két PC közötti adatátvitelhez szükséges további eszköz szükségességét. Mindössze egy működő Wi-Fi kapcsolatra van szükség.Problémák a szükséges sávszélességgel - A fájlmegosztáshoz megfelelő sávszélességre van szükség, hogy az adatokhoz való gyors és könnyű hozzáférést biztosítsuk. A fájlok elérése időigényes folyamat lehet, ha nincs meg a megfelelő sebesség.
Gyors fájlátvitel - A fájlok Wi-Fi-n keresztüli megosztása gyorsabb fájlátvitelt tesz lehetővé a számítógépek között. Amikor a Wi-Fi összeköt két számítógépet, a fájlátvitelhez rendelkezésre álló sávszélesség jelentősen megnő. Emellett csökken az az egyik PC-ről az adatok külső meghajtóra történő másolásához és a másik PC-re történő átviteléhez szükséges idő. A fájlok Wi-Fi segítségével azonnal átkerülnek egyik PC-ről a másikra, így a szükséges idő a felére csökken.Nyilvános hozzáférés - A fájlok cseréjekor megnő egy alkalmazott vagy egy külső hacker esélye arra, hogy nyilvános online fórumon ossza meg a cég adatait. A rosszindulatú programok, zsarolóprogramok és vírusok nagyobb valószínűséggel támadják meg a megosztott fájlokat. A vírus például megfertőzheti azt a munkaállomást, amelyet az adatok megtekintésére használnak, majd feltöltheti magát az Ön szerverére vagy a tartalmat tartalmazó másik munkaállomásra.
Biztonságos adatátvitel - A Wi-Fi használata az adatátvitelhez megvédi Önt a lehetséges veszélyektől. A pendrive vagy memóriameghajtó használata káros lehet a számítógép teljesítményére, mivel ezek vírusokat vagy más rosszindulatú programokat tartalmazhatnak. Ha a Wi-Fi használatával megosztja a kívánt fájlt, elkerülheti ezt a veszélyt.
fájlok átvitele számítógépről számítógépre lan kábel használatával

5. Fájlok átvitele Pc-ről Pc-re LAN-on keresztül

A LAN-kábelek az egyik legkorábbi, két számítógépet Ethernet-portokon keresztül összekötő adatátviteli eszközök. A LAN-kábel gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé, és a Windows minden verziójával kompatibilis.

A LAN-kábellel elkerülhető, hogy be- és kihúzza a Pen-meghajtót, amikor fájl(oka)t kíván átvinni. Ezenkívül nem függ a Wi-Fitől. Bármilyen adatot is szeretne küldeni, a LAN kábel a lehető leggyorsabb átviteli sebességet biztosítja, a Wi-Fi használata pedig nem igényel fejlett műszaki ismereteket a hálózati konfiguráció terén.

ElőnyökHátrányok
Megkönnyített kommunikáció - A LAN használatával a felhasználók könnyedén megoszthatják egymással az üzeneteket és az adatokat. Mivel az adatokat a szerveren tárolják, a LAN-felhasználók megtekinthetik azokat. Minden LAN-felhasználó megteheti ezt más hálózati felhasználókkal. Ennek eredményeképpen időt takarít meg, és biztosítja, hogy a kommunikáció a megfelelő címzettekhez kerüljön.A megvalósítás költségei - Bár a LAN-ok az erőforrások megosztásával pénzt takarítanak meg, a hálózat létrehozásának kezdeti költségei meglehetősen magasak. Ez főként a kiszolgáló létrehozásához szükséges speciális szoftverek igénye miatt van. Ezenkívül a kezdeti beállításhoz fizikai berendezéseket, például útválasztókat, hubokat, kapcsolókat és kábeleket kell vásárolni.
Az adatok központosítása - A számítógépes hálózat lehetővé teszi, hogy minden információt egy központi helyen tároljanak, és több felhasználó számára elérhetővé tegyenek. Ez lehetővé teszi, hogy ugyanannak a csapatnak a tagjai hozzáférjenek a feladataik elvégzéséhez szükséges összes erőforráshoz.Szabályzatok megsértése - Mivel az összekapcsolt számítógépekhez kapcsolódó összes adatot egyetlen szerveren tárolják, az illetéktelenek megvizsgálhatják az összes összekapcsolt géphez kapcsolódó böngészési előzményeket és letöltéseket.
Filemail fájlátviteli alkalmazások

6. Felhőalapú szolgáltatók

A fájlokat különböző felhőalapú tárolási szolgáltatások, például a Google Drive vagy a OneDrive segítségével továbbíthatja és töltheti le. Mitől olyan előnyös a felhőalapú tárolás a fájlátvitelhez? Mert ezek a felhőalapú szolgáltatások lehetővé teszik, hogy a rendelkezésre álló tárhely függvényében szinte bármilyen méretű fájlokat letöltsön és továbbítson. Ezenkívül nagyobb fájlokat is feltölthet online alkalmazások segítségével.

Ha szakmai munkát végez, szinte biztosan szükség lesz arra, hogy fájlokat továbbítson világszerte található egyéneknek és szervezeteknek. A Filemail ebben a helyzetben jól jön. Nem kell bonyolult előkészületeket tenni, nem kell QR-kódokat olvasni, és nem kell akadályokat legyőzni. Egy fájl elküldése ugyanolyan egyszerű, mint egy e-mail üzenet küldése.

A Filemail alkalmazás lehetővé teszi, hogy bármilyen méretű, hatalmas fájlokat küldjön bármilyen e-mail címre egy egyszerű drag and drop felület segítségével. A fájlokat egy privát URL-címre is feltöltheti, hogy megoszthassa másokkal. Az átvitelt a Filemail UDP protokollja javítja, ami a leggyorsabb és legmegbízhatóbb módszer a hatalmas fájlok interneten keresztüli küldésére.

ElőnyökHátrányok
Költség - A fizikai tárolás túl költséges lehet. A hardvert nem igénylő felhőalapú tárolás GB-onként sokkal olcsóbb, mint a külső meghajtók.Internetkapcsolat - A felhőalapú tároláshoz internetkapcsolat szükséges. Ha lassú hálózatra csatlakozik, a tárolóhoz való hozzáférés nehézségekbe ütközhet. Ha nincs internetkapcsolata, nem tudja megtekinteni a fájljait.
Hozzáférhetőség - Azzal, hogy fájljait a felhőben tárolja, bármilyen internetkapcsolattal rendelkező helyről hozzáférhet hozzájuk.Költségek - A fájlok felhőből történő feltöltése és letöltése további díjakkal jár. Ezek a díjak gyorsan felhalmozódhatnak, ha sok fájlhoz gyakran fér hozzá.
Helyreállítás - A merevlemez meghibásodása vagy egyéb hardverproblémák esetén a felhőben tárolt adataihoz hozzáférhet. Ez egy biztonsági mentési lehetőség a helyi tárolásra használt fizikai merevlemezek helyett.Adatvédelem - Ha felhőszolgáltatót vesz igénybe, az Ön adatait fizikailag már nem az Ön számítógépén tárolják. Ezért ki felel az adatok biztonságáért? Ez egy szürke terület, amelynek tisztázása jelenleg folyamatban van.
Szinkronizálás és az eszközök naprakészen tartása - Ha felhőalapú tárolást használ, a fájlban végrehajtott módosítások automatikusan szinkronizálódnak és frissülnek minden olyan eszközön, amelyről hozzáfér a felhőhöz.

Tehát, melyik lehetőség a legjobb az Ön számára?

Bár az új számítógép beszerzése izgalmas, de az már kevésbé, hogy az összes információ még mindig a régi számítógépen van! Végül is, a fájlok megosztása PC-ről PC-re minden számítógép-tulajdonos számára alapvető fontosságú.

Jelenleg számos lehetőség áll rendelkezésre az adatok, alkalmazások és beállítások átvitelére a régi számítógépről az új számítógépre. Bármilyen eszközről, bárhol hozzáférhet az adataihoz, akár egy régimódi pendrive-ot, akár egy csúcstechnológiás szoftvert használ.

Bármilyen méretű fájlok átvitele
Korlátlan címzettek, letöltések és sávszélesség
Nézze meg fizetős terveinket

További cikkek az eszközök közötti fájlmegosztásról