Fájlok átvitele PC-ről PC-re

Nincs is jobb, mint egy új, csillogó számítógép megvásárlásának izgalma. Egy új számítógép megvásárlása általában új funkciók, nagyobb feldolgozási teljesítmény, jobb grafika és nagyobb tárhely megszerzésével jár. 

Természetesen, ha új számítógépre költözik, és egy régebbi számítógépet cserél le, valószínűleg nem csak néhány fájlt szeretne áthelyezni. Ideális esetben minden dokumentumot, képet, a teljes felhasználói profilját, fiókjait, kedvenceit, könyvjelzőit és e-mailjeit, vagyis mindent, ami a tulajdonában van és amit használ. Hogyan kell tehát fájlok átvitele pc-ről pc-re?

Az eljárást számos változó befolyásolja, többek között az átvinni kívánt fájlok száma, a fájlok mérete és a két számítógép operációs rendszere.

Bár a fájlátvitel nem bonyolult művelet, az átküldendő adatmennyiségtől függően több órát is igénybe vehet. Az alábbiakban hat leggyakrabban használt stratégiát mutatunk be, amelyeket kipróbálhatsz magadnak.

Átvitel akár 5 GB-ig ingyen

Nincs regisztráció szükséges

USB meghajtó

1. Külső tárolóeszköz

Köztudott, hogy a legtöbb ember külső meghajtókat használ. Egyszerűen át lehet másolni az adatokat egy USB flash meghajtóról az egyik számítógépről a másikra, majd ugyanazt a meghajtót csatlakoztatni a második számítógéphez, és újra átmásolni az adatokat. 

Alternatív megoldásként, ha több adata van, mint amennyit egy flash meghajtó elbír, használhat külső merevlemezt. Ha mindkét laptop rendelkezik USB 3.0 porttal, érdemes megfontolni az egyik leggyorsabb flash meghajtó beszerzését. Ha nagy mennyiségű adatot kezel, a sebesség kritikus fontosságúvá válik!

Ha külső merevlemezeket használ biztonsági mentés céljából, több tényezőt is figyelembe kell vennie, mivel egyes meghajtóknál időnként előfordulhatnak hibás fájlátvitel: használjon jó minőségű kábelt (ugyanez vonatkozik a belső meghajtókra is) és szükség esetén jó minőségű USB-hubot. 

Egyes USB-vezérlők nagy terhelés alatt is instabillá válnak, így ha a merevlemez-kapcsolat problémái vannak, előfordulhat, hogy egyes alkatrészeket kell kicserélni a probléma forrásának meghatározásához.

Előnyök Hátrányok
Hordozható - A külső merevlemez hordozható és plug-and-play. Bármely USB vagy FireWire csatlakozót támogató számítógéphez használható tárolóeszközként.
Adatvesztés - A külső meghajtók ugyanúgy hajlamosak az adatvesztésre, mint a belső meghajtók. A külső merevlemezek fogékonyak a vírusok és a rosszindulatú szoftverek támadásaira. Emellett a napfény, a hő, a páratartalom, a folyadékok, a por és a mágneses mezők hatására is károsodhatnak.
Vészhelyzeti használat - Vészhelyzet esetén külső merevlemezt használhat biztonsági másolatként. Mivel a merevlemezek néha meghibásodnak, a biztonsági másolat készítése kritikus fontosságú, akár üzleti, akár személyes célokra használja a számítógépét.
Hajlamos a betörésekre - A külső merevlemezek többsége jelszóval védett. Ha merevlemeze vagy pendrive-ja elveszik vagy ellopják, bárki, aki az eszközt egy számítógépbe helyezi, hozzáférhet az adataihoz.
Javított teljesítmény - A külső meghajtó elsődleges tárolóeszközként való használatával jelentősen javíthatja a lassabb belső meghajtókkal rendelkező Mac-ek teljesítményét.
Nehéz beállítani - A fájlverzió beállítása külső merevlemezeken nehézkes. Ha naponta egyszer készít biztonsági másolatot a fájljairól egy külső merevlemezre, akkor gyakran egyetlen biztonsági másolatra hagyatkozhat, nem pedig számos fájlverzióra.

2. Belső SSD és HDD meghajtók

Ha egy régi számítógépről egy újabbra vált, előfordulhat, hogy a régi számítógép működésképtelenné válik. Alternatív megoldásként lecserélheti a régi merevlemezt egy új merevlemezre. Hogyan szerezheti meg azonban a korábbi adatait?


A merevlemezes meghajtók (HDD) és bizonyos szilárdtest-meghajtók (SSD) szabványos SATA-csatlakozókon keresztül csatlakoznak az alaplaphoz. Csatlakoztassa a régi merevlemezt egy tartalék SATA vagy eSATA (külső SATA) csatlakozóhoz, ha van ilyen. Az operációs rendszer új meghajtóként fogja felismerni. Ezután kezdje meg az átvitelt. Ez a leggyorsabb a lehetséges lehetőségek közül.

Előnyök Hátrányok
A belső merevlemezek nagy kapacitással rendelkeznek jelentős mennyiségű adat tárolására. Emellett a belső merevlemezek mindig elválaszthatatlanul kapcsolódnak a számítógéphez. Ennek eredményeképpen a biztonsági mentések rendszeres ütemezése kevesebb munkát igényel. Más adattároló típusokkal összehasonlítva a belső merevlemezek nagyon költséghatékonyak.
Korlátozott élettartam - Minden SSD korlátozott számú olvasási és írási ciklussal rendelkezik. Ezt nevezik terabyte written (TBW) értéknek. Amikor SSD meghajtót vásárol, az egy előre beállított "halálozási idővel" rendelkezik, amelyet az befolyásol, hogy milyen gyakran használják a meghajtót.
átviteli kábel

3. Átviteli kábel használata

Az adatokat több kapcsolaton keresztül is továbbíthatja, ahelyett, hogy felhőalapú szolgáltatást vagy külső merevlemezt használna. Mivel az adatok másolása és beillesztése egyidejűleg történik PC-ről PC-re, ez a megközelítés gyakran gyorsabb, mint a lemezek használata.

Bár meglehetősen elavultnak tűnhet, a fájlátviteli kábel használata még mindig hatékony módszer az információátvitelre két egymáshoz közel lévő számítógép között.

Ezzel az eszközzel mindkét számítógép USB-portjához csatlakozik, majd a mellékelt fájlátviteli szoftver segítségével kiválaszthatja a két számítógép között átvihető fájlokat és mappákat. Miután a készülékek USB-portokon keresztül csatlakoztatva vannak, a mellékelt átviteli program végigvezeti Önt a fájl- és beállításátvitel folyamatán. 

 Ha mindkét számítógép USB 3.0 csatlakozóval rendelkezik, az adatátvitel sokkal gyorsabb lesz; a fájlmigrációs eljárás megkezdésekor ezt tartsa szem előtt.

Előnyök Hátrányok
Sebesség - Mivel az USB-meghajtóknak nincs szükségük internetkapcsolatra, viszonylag gyors átviteli sebességgel rendelkeznek. Másrészt a sebességet több paraméter is befolyásolja, többek között az USB verzió, a hardverbusz és az USB-vezérlő eszköz.
Nehéz bővíteni - Amint a crossover-kapcsolat csatlakozik az egyik számítógépről a másikra, a csatlakozás bármely más számítógéphez további hálózati adapterek hozzáadása nélkül nehézkessé válik.
Kapacitás - Kezdetben az USB-meghajtók nem kínáltak széles körű tárolókapacitást. Egészen a közelmúltig legfeljebb 2 TB kapacitású USB-eszközök voltak kaphatók. Ennek eredményeképpen a felhasználók mentesülnek a hatalmas tárolókapacitású esetekben az extra hardverek cipelése alól.
Nem megbízható - Az ilyen módon összekapcsolt számítógépek automatikusan "nyilvános" kapcsolattal rendelkezőnek minősülnek. A nyilvános kapcsolatok alapértelmezés szerint letiltják a hálózati felderítést, a fájlmegosztást és a nyomtatómegosztást. Ezeknek az erőforrásoknak a megosztása fáradságosabbá válik, mintha a számítógépek kapcsolón keresztül lennének összekapcsolva, mivel ezeket a funkciókat manuálisan kell újra engedélyezni az egyes számítógépek beállításaiban.
Fizikai méretek - Az USB flash meghajtók kompaktak és könnyűek, így nagyon jól hordozhatók. Jól elférnek zsebekben és hátizsákokban. Ideális helyettesítője a sok helyet igénylő merevlemezeknek és tableteknek.
fájlok átvitele wifi használatával

4. Fájlok megosztása Wi-Fi-n keresztül

A népszerű operációs rendszerek többsége rendelkezik otthoni hálózat konfigurálási lehetőséggel. Ez lehetővé teszi, hogy az ugyanahhoz az útválasztóhoz (Ethernet vagy Wi-Fi-n keresztül) csatlakoztatott eszközök automatikusan azonosítsák egymást. 

Így a számítógépek közötti adatátvitel során nem kell minden alkalommal új kapcsolatot létrehozni; a kapcsolat mindig aktív, amíg mindkét gép be van kapcsolva.

Előnyök Hátrányok
Nincs szükség külső USB memóriameghajtóra - Általában, amikor adatokat szeretnénk átvinni a számítógépek között, USB flash meghajtóra vagy USB merevlemezre vadászunk. A fájlok Wi-Fi-n keresztüli átvitele kiküszöböli a két PC közötti adatátvitelhez szükséges további eszköz szükségességét. Mindössze egy működő Wi-Fi kapcsolatra van szükség.
A szükséges sávszélességgel kapcsolatos problémák - A fájlmegosztáshoz megfelelő sávszélességre van szükség, hogy az adatokhoz való gyors és könnyű hozzáférést biztosítson. A fájlok elérése időigényes folyamat lehet, ha nincs meg a megfelelő sebesség.
Gyors fájlátvitel - A fájlok Wi-Fi-n keresztüli megosztása gyorsabb fájlátvitelt tesz lehetővé a számítógépek között. Amikor a Wi-Fi összeköt két számítógépet, a fájlátvitelhez rendelkezésre álló sávszélesség jelentősen megnő. Emellett csökken az egyik PC-ről az adatok külső meghajtóra történő másolásához és a másik PC-re történő átviteléhez szükséges idő. A fájlok Wi-Fi segítségével azonnal átkerülnek egyik PC-ről a másikra, így a szükséges idő a felére csökken.
Nyilvános hozzáférés - A fájlok cseréjekor megnő az esélye annak, hogy egy alkalmazott vagy egy külső hacker nyilvános online fórumon ossza meg a cég adatait. A rosszindulatú programok, zsarolóprogramok és vírusok nagyobb valószínűséggel támadják meg a megosztott fájlokat. A vírus például megfertőzheti azt a munkaállomást, amelyet az adatok megtekintésére használnak, majd feltöltheti magát az Ön szerverére vagy a tartalmat tartalmazó másik munkaállomásra.
Biztonságos adatátvitel - A Wi-Fi használata az adatátvitelhez megvédi Önt a lehetséges veszélyektől. A pendrive vagy memóriameghajtó használata káros lehet a számítógép teljesítményére, mivel ezek vírusokat vagy más rosszindulatú programokat tartalmazhatnak. Ha a Wi-Fi segítségével osztja meg a kívánt fájlt, elkerülheti ezt a veszélyt.

5. Fájlok átvitele Pc-ről Pc-re LAN-on keresztül

A LAN-kábelek az egyik legkorábbi, két számítógépet Ethernet-portokon keresztül összekötő, adatátvitelre szolgáló kábel. A LAN-kábel gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé, és a Windows minden verziójával kompatibilis. 

 A LAN-kábellel elkerülhető, hogy be- és kihúzzuk a Pen-meghajtót, amikor fájlt (fájlokat) kívánunk átvinni. Ezenkívül nem függ a Wi-Fitől. Bármilyen adatot is szeretne küldeni, a LAN-kábel a lehető leggyorsabb átviteli sebességet biztosítja, a Wi-Fi használata pedig nem igényel fejlett műszaki ismereteket a hálózati konfiguráció terén.

Előnyök Hátrányok
Megkönnyített kommunikáció - A LAN használatával a felhasználók könnyedén megoszthatják egymással az üzeneteket és az adatokat. Mivel az adatokat a kiszolgálón tárolják, a LAN-felhasználók megtekinthetik azokat. Minden LAN-felhasználó megteheti ezt más hálózati felhasználókkal. Ennek eredményeképpen időt takarít meg, és biztosítja, hogy a kommunikáció a megfelelő címzettekhez kerüljön.
A megvalósítás költségei - Bár a LAN-ok az erőforrások megosztásával pénzt takarítanak meg, a hálózat kiépítésének kezdeti költségei meglehetősen magasak. Ez főként a kiszolgáló létrehozásához szükséges speciális szoftverek igénye miatt van. Ezenkívül a kezdeti beállításhoz fizikai berendezéseket, például útválasztókat, hubokat, kapcsolókat és kábeleket kell vásárolni.
Adatok központosítása - A számítógépes hálózat lehetővé teszi, hogy az összes információt egy központi helyen tárolják, és több felhasználó számára elérhetővé váljon. Ez lehetővé teszi, hogy ugyanannak a csapatnak a tagjai hozzáférjenek a feladataik elvégzéséhez szükséges összes erőforráshoz.
Szabályzatok megsértése - Mivel az összekapcsolt számítógépekhez kapcsolódó összes adatot egyetlen szerveren tárolják, az illetéktelen személyek megvizsgálhatják az összes összekapcsolt géphez kapcsolódó böngészési előzményeket és letöltéseket.
multi-platform alkalmazások

6. Felhőalapú szolgáltatók 

A fájlokat különböző felhőalapú tárolási szolgáltatások, például a Google Drive vagy a OneDrive segítségével továbbíthatja és töltheti le. Mitől olyan előnyös a felhőalapú tárolás a fájlátvitelhez? Mert ezek a felhőalapú szolgáltatások lehetővé teszik, hogy a rendelkezésre álló tárhely függvényében szinte bármilyen méretű fájlokat letöltsön és továbbítson. Ezenkívül nagyobb fájlokat is feltölthet online alkalmazások segítségével.

Ha szakmai munkát végez, akkor szinte biztosan szükség lesz arra, hogy fájlokat továbbítson világszerte található egyéneknek és szervezeteknek. Filemail jól jön ebben a helyzetben. Nem kell bonyolult előkészületeket tenni, nem kell QR-kódokat olvasni, és nem kell akadályokon átmenni. A fájl elküldése ugyanolyan egyszerű, mint egy e-mail üzenet küldése.

A Filemail alkalmazás lehetővé teszi, hogy bármilyen méretű, hatalmas fájlokat küldjön bármilyen e-mail címre egy egyszerű drag and drop felület segítségével. A fájlokat egy privát URL-címre is feltöltheti, hogy megoszthassa másokkal. Az átvitelt a Filemail UDP protokollja javítja, ami a leggyorsabb és legmegbízhatóbb módszer a hatalmas fájlok interneten keresztüli küldésére.
Előnyök Hátrányok
Költség - A fizikai tárolás túl költséges lehet. A hardvert nem igénylő felhőalapú tárolás GB-onként sokkal olcsóbb, mint a külső meghajtók.
Internetkapcsolat - A felhőalapú tároláshoz internetkapcsolat szükséges. Ha lassú hálózatra csatlakozik, a tárolóhoz való hozzáférés nehézségekbe ütközhet. Ha nincs internetkapcsolata, nem tudja megtekinteni a fájljait.
Hozzáférhetőség - Ha fájljait a felhőben tárolja, bármilyen internetkapcsolattal rendelkező helyről hozzáférhet hozzájuk.
Költségek - A fájlok feltöltése és letöltése a felhőből további díjakkal jár. Ezek a díjak gyorsan felhalmozódhatnak, ha gyakran sok fájlhoz fér hozzá.
Helyreállítás - A merevlemez meghibásodása vagy más hardverproblémák esetén a felhőben tárolt adatokhoz hozzáférhet. Ez egy biztonsági mentési lehetőség a helyi tárolásra használt fizikai merevlemezek számára.
Adatvédelem - Ha felhőszolgáltatót vesz igénybe, az Ön adatait fizikailag már nem az Ön számítógépén tárolják. Ezért ki felel az adatok biztonságáért? Ez egy szürke terület, amelynek tisztázása jelenleg folyamatban van.
Szinkronizálás és az eszközök naprakészen tartása - Ha felhőalapú tárolást használ, a fájlban végrehajtott módosítások automatikusan szinkronizálódnak és frissülnek minden olyan eszközön, amelyről hozzáfér a felhőhöz.

Tehát, melyik lehetőség a legjobb az Ön számára?

Bár az új számítógép beszerzése izgalmas, de az már kevésbé, hogy az összes információ még mindig a régi számítógépen van! Végül is, a fájlok megosztása PC-ről PC-re minden számítógép-tulajdonos számára alapvető fontosságú. 

 Jelenleg számos lehetőség áll rendelkezésre az adatok, alkalmazások és beállítások átvitelére a régi számítógépről az új számítógépre. Bármilyen eszközről, bárhol hozzáférhet adataihoz, akár egy régimódi pendrive-ot, akár egy csúcstechnológiás szoftvert használ.

Bármilyen méretű fájlok átvitele

Korlátlan címzettek, letöltések és sávszélesség

Hungarian