Fájlok átvitele Macről Macre

Ebben a cikkben 7 különböző módon válaszolunk arra a kérdésre, hogyan lehet fájlokat Macről Macre átvinni. Emellett lépésről-lépésre útmutatást is adunk, hogy azonnal elkezdhesse használni a javasolt megoldásokat.

A fájlok és mappák átvitelét az Apple számos eszköze között bizonyos körülmények között nagyon egyszerűvé teszi a vállalat egységesített operációs rendszere. Ezért, ha szeretné fájlok megosztása egy másik Mac-tulajdonossal, vagy épp most vásárolt egy új Mac-et, és szeretne néhány fájlt áthelyezni az előző laptopjáról az újba, ez nagyon egyszerű lesz.

A fájlok egyik Mac-ről a másikra történő áthelyezéséhez vagy a Mac-ek közötti adatcseréhez többféle megközelítés is használható. Ebben a cikkben részletesen ismertetjük a legéletképesebb, bármilyen típusú adatátvitelre alkalmas utakat.

Átvitel akár 5 GB-ig ingyen

Nincs regisztráció szükséges

migrációs asszisztens

1. Fájlok átvitele Mac-ek között a Migration Assistant használatával

Az Apple Migrációs asszisztens átviszi az összes fájlt a küldő Mac-ről a cél-Mac-re, így nincs szükség a manuális másolásra. Ha fájljai jelenleg PC-n vannak tárolva, akkor inkább a PC-s migrációs eljárásokat kell követnie.
 1. Indítsa el a Migrációs asszisztenst a küldő és a cél Mac számítógépen az Alkalmazások mappa Segédprogramok területén.
 2. A feladó Mac számítógépén, amikor a módosítások elvégzéséhez engedélyt kérnek, adja meg a rendszergazdai jelszót, majd kattintson az OK gombra.
 3. Amikor megkérdezik, hogyan szeretné átvinni az adatokat, válassza a Macről, a Time Machine biztonsági mentésről vagy az indítólemezről történő átvitel lehetőségét. Kattintson a Folytatás gombra.
 4. Ha a küldő Mac-jén megjelenik egy biztonsági kód, győződjön meg róla, hogy az megegyezik az új Mac-jén megjelenő kóddal. Ezt követően kattintson a Folytatás gombra.
 5. Az új Mac számítógépen válassza ki az átvinni kívánt adatokat.
 6. Az átvitel megkezdéséhez válassza a Folytatás lehetőséget. A nagyméretű átvitelek több órát is igénybe vehetnek, ezért a legcélszerűbb, ha este kezdi el az áttelepítést, és éjszakára hagyja futni.
 7. Miután az átvitel befejeződött, mindkét gépen bocsássa el a Migration Assistant programot, és csatlakozzon az új Mac számítógépen az áttelepített fiókhoz, hogy megtekinthesse annak fájljait.
Apple AirDrop

2. Fájlok átvitele Mac-ek között az AirDrop segítségével

Ha mindkét Mac számítógépen Mac OS X Lion vagy újabb verzió fut, AirDrop az egyik legegyszerűbb módja a fájlok gyors megosztásának, és mindaddig használhatja a funkciót, amíg mindkét Mac-je frissítve van. A fájlnak a két Mac között történő továbbításához nem szükséges WiFi-t használni; a két Mac között automatikusan létrejön egy ad-hoc hálózat, amennyiben azok egymáshoz közel vannak.

Az AirDrop használatához végezze el a következő műveleteket a Mac OS keresőjében:
 1. Az AirDrop elindításához nyomja meg a billentyűzeten a Command + Shift + R billentyűkombinációt.
 2. Ha fájlokat szeretne átvinni egy másik Mac-re, először meg kell várnia, hogy az a Mac láthatóvá váljon, mielőtt a fájl(oka)t ráhúzhatja.
 3. Fogadja el a fájlátvitelt a fogadó Mac számítógépen.
iMessage

3. Adatok átvitele Macről Macre az iMessage használatával

Az iMessage több mint egyszerű kommunikációs eszköz: hasznos a fájlok átvitelére és megosztására is. Az iMessage segítségével akár távolról is átvihetsz fájlokat a Mac-edről egy másik Mac-re.
 1. Mindössze annyit kell tennie, hogy elindítja az Üzenetek alkalmazást a Mac számítógépén. Navigáljon az Alkalmazások menüpont alatt található Üzenetek menüpontra.
 2. Új iMessage-beszélgetés indítása. A levelet annak a személynek kell címeznie, akinek el szeretné küldeni.
 3. Húzza a fájlt vagy mappát az üzenőmezőbe, vagy másolja be a fájlt vagy mappát az ablakba.
 4. A küldéshez csak nyomja meg a return billentyűt. A másik Mac megkapja a fájlt vagy mappát, amikor elküldi neki iMessage-en keresztül.
 5. Ezt követően könnyen elmentheti azt az iMessage-en belülről, ha jobb gombbal kattint a mellékletre, és kiválasztja a "Mentés másként" lehetőséget.
 6. Végül pedig tárolja a Mac-jén a letöltések mappában.
bluetooth

4. Adatok átvitele Mac-ek között Bluetooth-megosztáson keresztül

Most megnézünk egy másik alternatívát a Mac-ről Mac-re történő fájlátvitelről szóló cikkünkben, a Bluetooth-megosztást. Ha két Mac nem kapcsolódik ugyanahhoz a hálózathoz, akkor ez egy praktikus módszer a köztük lévő adatok átvitelére.

 1. Készítse fel a küldő MacBookot a fájlcserére.
 2. Nyissa meg a Bluetooth-t a cél-Mac számítógépen a menüsor Bluetooth ikonjára kattintva, vagy a Rendszerbeállítások gombra kattintva, a Bluetooth kiválasztásával, és győződjön meg arról, hogy a Bluetooth be van kapcsolva, és a rendszer Felfedezhető módban van.
 3. Miután megerősítette, hogy a Bluetooth-megosztás opció engedélyezve van a szolgáltatás számára, lépjen a Finder-be a fogadó gépen, válassza az Alkalmazások menüpontot, kattintson duplán a Segédprogramok elemre, majd kattintson duplán a Bluetooth File Exchange elemre.
 4. Ezután a később megjelenő Bluetooth fájlcsere keresőmezőben kijelölve, a Megosztás gombra kattintva, majd az elküldeni kívánt fájlra navigálva továbbíthatja a fájlt a másik Mac számítógépre.
 5. Az Exchange megnyílik, amikor a macOS Bluetooth-kapcsolat ablakára kattint. Ez lehetővé teszi, hogy hozzáférjen az eszköz nyilvános mappájához, fájlokat töltsön le az eszközről, és fájlokat továbbítson az eszközre.
 6. A kapcsolat elfogadásához a célként szolgáló Mac számítógépen kattintson a Csatlakozás gombra a megjelenő Csatlakozási kérelem feliratú mezőben.
 7. A fogadó Mac számítógépen a Bluetooth-kapcsolat ablakában frissítésre kerül, és jelzi, hogy a célrendszer összekapcsolódott.
 8. A cél Mac számítógépen megjelenik egy ablak, amely megkérdezi a címzettet, hogy elfogadja-e a küldött fájlokat vagy sem.
 9. Ha el szeretné menteni őket a Macen, kattintson az Elfogadom gombra.

5. Fájlok átvitele Macről Macre az iCloud tároló használatával

Kétségtelenül, iCloud tárolás az Apple ökoszisztéma különböző összetevőit összekötő, követhetetlen kapocsként is felfogható. Ha véletlenül törölt egy fájlt, vagy nincs nálad a számítógéped, visszaállíthatod azt. Emellett az iCloud Drive-on tárolt fájlokat bármikor és bárhonnan elérheti.

Nagyon kényelmes módon, az Apple ID használatával szinkronizálhatja az összes Macbook és egyéb eszköz adatait. Vegye azonban figyelembe, hogy az átküldeni kívánt fájlok esetében be kell kapcsolnia a szinkronizálást.
 1. Indítsa el a Rendszerbeállításokat, majd kattintson az Apple ID-ra, és válassza az iCloudot.
 2. Válassza ki az összes olyan fájlt, amelyet be szeretne vonni a szinkronizálásba.
 3. Használja ugyanazokat a bejelentkezési adatokat az új Mac számítógépen. 
 4. Navigáljon a Rendszerbeállítások menüpontra, kattintson az Apple ID, majd a Bejelentkezés gombra.
 5. Kérjük, adja meg a hozzá tartozó Apple ID-t és jelszót.
 6. Előfordulhat, hogy az egyik csatlakoztatott eszköz ellenőrző kódot küld Önnek.
 7. Adja meg a titkos kódot.
 8. Ezt követően aktiválja az iCloudot és bármely más fájltárolási szolgáltatást a Rendszerbeállítások > Apple ID > iCloud menüpontban. 
fájlmegosztás Mac-ek között

6. Fájlok átvitele Mac-ek között a fájlmegosztás használatával

A macOS-be épített fájlmegosztási funkció használata az egyik legegyszerűbb és legbiztonságosabb megoldás a fájlok átvitelére. Ez a Megosztási beállítások között található, és lehetővé teszi, hogy a Mac-eken lévő fájlokat és különböző mappákat megossza az ugyanazon a hálózaton lévő engedélyezett felhasználókkal vagy csoportokkal. 
 1. Válassza a Rendszerbeállítások menüpontot az Apple menüből a Rendszerbeállítások ablak elindításához.
 2. Válassza ki a Megosztási beállítások részt. A Megosztási beállítások panel bal oldala tartalmazza a megosztható szolgáltatások listáját. Tegye be a jelölőnégyzetet a Fájlok megosztása mezőbe.
 3. A Fájlmegosztás be van kapcsolva felirat mellett most már egy zöld pontnak kell megjelennie. Az IP-cím közvetlenül a szöveg alatt jelenik meg. Jegyezze meg az IP-címet, mivel a további lépésekben szüksége lesz rá.
 4. Kattintson a bekezdés jobb oldalán található, Beállítások feliratú gombra. Tegye be a jelölőnégyzetet a Fájlok és mappák megosztása SMB-vel és a Fájlok és mappák megosztása AFP-vel mezőkbe.
 5. Mac-je mostantól készen áll a fájlok és mappák terjesztésére az AFP a régi Mac-ek és az AFP a Mac OS X számára használatával.
 6. Válassza a Mac számítógépén az Apple menüből a Rendszerbeállítások menüpontot, majd kattintson a Megosztás beállítási ablaktáblára, ha rákattint. A Megosztás választási ablaktábla bal oldalán a megosztható funkciókat listázza. Győződjön meg róla, hogy a "Fájlmegosztás" feliratú négyzet be van jelölve.
 7. Ezen a ponton a File Sharing On (Fájlmegosztás be van kapcsolva) felirat mellett egy zöld pipa jelenik meg. Az IP-cím közvetlenül a szöveg alatt látható. Jegyezze fel az IP-címet, mivel erre az információra szüksége lesz a későbbi eljárásokhoz.
 8. Érintse meg a szöveg jobb oldalán található Beállítások feliratú gombot. Jelölje be a "Fájlok és mappák megosztása SMB használatával", valamint az "Fájlok és mappák megosztása AFP használatával" feliratú négyzetet.
 9. A Mac mostantól készen áll arra, hogy fájlokat és mappákat osszon meg más számítógépekkel az AFP-n keresztül, amelyet a régebbi Mac-ek számára terveztek.
 10. Amikor át szeretné vinni a fájljait, a képernyő tetején látni fogja a Mac számítógépének adatait, és ezek alatt az adatok alatt egy nevet fog látni.
 11. Ezt a nevet megadhatja a helyi vezeték nélküli hálózaton lévő bármely más Mac gépnek, amely számára meg kívánja osztani a hozzáférést a Mac számítógépéhez.
 12. Helyezze a nyilvánossá tenni kívánt mappát vagy fájlt a Rendszerbeállítások Beállítások menüpontjában konfigurált Megosztott nyilvános mappába. Végül a másik Mac is hozzáférhet hozzá!
FileMail fájlmegosztó alkalmazás

7. Fájlok átvitele Mac-ek között a Filemail segítségével

Bár a Mac felhasználók használhatják a weboldalunkat fájlok megosztására, ebben a részben a következőkről lesz szó FileMail Desktop for Mac. A fájlok elküldésének folyamata a weboldalunkon és az asztali alkalmazásokon keresztül ugyanaz, így akkor is követheti a folyamatot, ha nincs telepítve az asztali alkalmazás, vagy csak a weboldalunkat szeretné használni.

Ezenkívül a FileMail használata nem kerül semmibe, ha 5 GB-nál kisebb méretű fájlokat szeretne megosztani. Nincs szükség regisztrációra.

Ezenkívül a FileMail használata nem kerül semmibe, ha 5 GB-nál kisebb méretű fájlokat szeretne megosztani. Nincs szükség regisztrációra.

 1. Indítsa el az asztali alkalmazást, vagy látogasson el a honlapunkra.
 2. Kattintson a "Fájlok hozzáadása" gombra.
 3. Navigáljon a kívánt fájlokhoz és/vagy mappákhoz, és csatolja azokat.
 4. Kiválaszthatja, hogy fájljait e-mailben küldi el, vagy feltölti fájljait, és kap egy megosztható linket.
 5. Ha a "Küldés e-mailben" lehetőséget választotta, írja be a címzett e-mail címét. Adjon meg egy opcionális üzenetet, ha szeretné.
 6. Nyomja meg a küldés gombot.
 7. A címzett kap egy e-mailt a fájlok letöltésére vonatkozó utasításokkal.
 8. Ha a "Linkként küldés" opciót választja, a fájlok feltöltése után kap egy linket, amelyet megoszthat azzal, akivel meg szeretné osztani a fájlokat.

Ha szakmai munkát végez, akkor szinte biztosan szükség lesz arra, hogy fájlokat továbbítson világszerte található egyéneknek és szervezeteknek. Filemail jól jön ebben a helyzetben. Nem kell bonyolult előkészületeket tenni, nem kell QR-kódokat olvasni, és nem kell akadályokon átmenni. A fájl elküldése ugyanolyan egyszerű, mint egy e-mail üzenet küldése.

A Filemail Desktop alkalmazás lehetővé teszi, hogy bármilyen méretű, hatalmas fájlokat küldjön bármilyen e-mail címre egy egyszerű drag and drop felület segítségével. A fájlokat egy privát URL-címre is feltöltheti, hogy megoszthassa másokkal. Az átvitelt a Filemail UDP protokollja javítja, ami a leggyorsabb és legmegbízhatóbb módszer a hatalmas fájlok interneten keresztüli küldésére.

előnyök és hátrányok

A különböző módszerek előnyeinek és hátrányainak feltárása a fájlok Mac-ről Mac-re történő átviteléről

Transzfer típus Előnyök Hátrányok
Fájlmegosztás
Ez egy egyszerű átviteli módszer, nagyon gyors átviteli sebességgel. Mivel a Mac-ek valószínűleg már kapcsolódnak egy helyi hálózathoz, a beállítás és az engedélyezés a Fájlmegosztás beállítása lehet az egyetlen szükséges módosítás a legtöbb felhasználó számára.
A működéshez mindkét eszköznek egy hálózaton kell osztoznia.
AirDrop
Sok más lehetőséggel összehasonlítva az AirDrop gyorsabb és biztonságosabb. Mivel automatikusan megtalálja a közelben lévő vevőket, nincs szükség semmilyen eszköz csatlakoztatására.
Lassú megközelítés, a modern Mac modellek között nagyjából 40 MB/s átviteli sebességgel. Rosszindulatú felhasználásra is alkalmas lehet, ha nyilvános hálózaton használják, ezért óvatosan bánjon azzal, ha másoknak engedélyezi, hogy az AirDrop-on keresztül fájlokat továbbítsanak a Macjére.
Hálózati megosztás
Az egyik leghatékonyabb módszer azok számára, akik gyakran szeretnének fájlokat küldeni.
A működéshez mindkét eszköznek egy hálózaton kell osztoznia.
Migrációs asszisztens
Intuitív, könnyen kezelhető lehetőség Az összes fájlját lemásolja, és lehetővé teszi, hogy kiválaszthassa, mely felhasználói fiókok kerüljenek át az új Macre.
Minden fájlod meg lesz duplikálva. Ha az évek során frissítette Macjeit, akkor több száz vagy akár több ezer elavult fájl foglalhatja a helyet.
iCloud
Ha felhőalapú tárolást használ, minden eszköze szinkronizálódik és frissül, ha módosít egy fájlon. Az iCloud szolgáltatásai nem iOS-eszközökön is működnek, de különösen jól integrálódnak az Apple ökoszisztémájába. A felhőalapú tárhelyszolgáltatók extra rétegekkel erősítik szolgáltatásaik biztonságát.
A felhőalapú fájltároláshoz internetkapcsolat szükséges. Az adatok felhőből történő feltöltése és letöltése további költségeket okoz, amelyek összeadódhatnak. Néha a fájlok átvitele lassúvá válhat, ha a szerver túlterhelt.
FileMail
Használata ingyenes, és nem szükséges regisztráció. Támogatja a nagyméretű fájlokat Gyors és egyszerű átviteli idő
Internetkapcsolat szükséges. A nagyon nagy fájlok megosztásához előfizetésre van szükség, bár 7 napos ingyenes próbaverzió is rendelkezésre áll.

Bármilyen méretű fájlok átvitele

Korlátlan címzettek, letöltések és sávszélesség

Hungarian