Miért nem biztonságos az e-mail

Ace2024. január 24.
Az e-mail nem biztonságos

Mindannyian hallottunk már rémtörténeteket az e-mail biztonságáról - a feltört e-mailektől kezdve az adathalászatig -, és könnyen érthető, miért hiszik sokan, hogy az e-mail nem biztonságos kommunikációs eszköz. Ha azonban mélyebbre ásunk, még több olyan problémára bukkanunk, amelyek megerősítik, hogy az e-mail miért nem biztonságos.

A biztonsági aggályok ellenére az e-mail - több mint 4 milliárd felhasználóval - még mindig az egyik legnépszerűbb kommunikációs módszer napjainkban. A Radicati Group által készített éves jelentés szerint a naponta küldött és fogadott üzleti és fogyasztói e-mailek száma 2021-ben meghaladja a 319 milliárdot, és 2025 végére várhatóan 376 millió fölé nő.

De vajon az e-mail valóban annyira bizonytalan, mint azt egyes információk sugallják? A válasz igen és nem is. Az e-mail biztosan nem olyan biztonságos, mint néhány más kommunikációs módszer, például a privát üzenetküldő alkalmazások vagy a biztonságos e-mail szolgáltatások.

Egy kis óvatossággal és józan ésszel azonban az e-mail még mindig viszonylag biztonságos módja lehet a kommunikációnak. Csak ne használja bizalmas fájlok küldésére.

Átvitel akár 5 GB-ig ingyen
Nincs regisztráció szükséges
Nagyméretű fájlok küldése most

Az e-mail biztonsággal kapcsolatos problémák

Számos oka van annak, hogy az e-mail nem olyan biztonságos, mint más kommunikációs módszerek. Először is, az e-mail nem titkosított, ami azt jelenti, hogy az e-mailben küldött információk nincsenek védve a harmadik fél támadók általi lehallgatástól.

Az e-mail "sugárzott" kommunikációs eszköz, ami azt jelenti, hogy a nagyszámú címzettnek küldött e-maileket valószínűleg nem a címzett olvassa el. Az is nagyon könnyű, hogy valaki hamis e-mail fiókot hozzon létre, és egy másik személynek adja ki magát, amit átverésre vagy adathalászatra lehet felhasználni.

Az e-mail biztonságával kapcsolatos másik probléma, hogy a támadók gyakran könnyen küldhetnek hamis e-maileket (úgynevezett "adathalász" támadásokat), amelyek úgy tűnnek, mintha megbízható forrásból, például egy barát vagy kolléga küldte volna őket. Ezek az e-mailek gyakran tartalmaznak rosszindulatú weboldalakra mutató linkeket vagy mellékleteket, amelyek rosszindulatú szoftverekkel fertőzhetik meg a számítógépet.

Emellett sok e-mail szerver nem biztonságos, ami azt jelenti, hogy az Ön e-mail üzeneteit könnyen elfoghatják és elolvashatják harmadik fél támadók. Ez különösen igaz az olyan nyilvános e-mail szerverekre, mint a Gmail, a Yahoo! Mail és a Hotmail. Érdemes azt is megjegyezni, hogy az e-mail szolgáltatók hozzáférhetnek (és hozzá is férnek) az Ön e-mailjeihez, hogy célzott hirdetéseket küldjenek.

Összefoglalva, az e-mailek veszélyei közé tartoznak:

  • Az e-mail nem titkosított, így az e-mailben küldött információk nincsenek védve a harmadik fél támadók általi lehallgatástól.
  • Az e-mail "sugárzott" kommunikációs eszköz, ami azt jelenti, hogy a nagyszámú címzettnek küldött e-mailt valószínűleg nem a címzett olvassa el.
  • Nagyon könnyű valakinek hamis e-mail fiókot létrehozni, és egy másik személynek kiadni magát, amit átverésre vagy adathalászatra lehet felhasználni.
  • Az e-mail üzeneteket könnyen elfoghatják és elolvashatják harmadik fél támadók.
  • Az Ön e-mail üzeneteihez hozzáférhet az e-mail szolgáltatója, hogy célzott hirdetéseket küldjön.
Ne küldjön bizalmas fájlokat e-mailben

Olyan dolgok, amelyeket nem szabad e-mailben elküldeni

Számos olyan dolog van, amit nem szabad e-mailben elküldeni, mivel ezek magas kockázatúnak minősülnek. Kicsit nehéz lehet tudni, hogy mik ezek a dolgok, mivel a határvonal aközött, hogy mi számít kockázatosnak és mi nem, a kontextustól függően változik.

Az e-mail nem biztonságos módja az érzékeny információk, például jelszavak, hitelkártyaszámok vagy bankszámlaadatok küldésének. Ha bizalmas információkat kell küldenie, használjon biztonságos üzenetküldő alkalmazást vagy titkosított e-mail szolgáltatást.

Kerülje a nagy felbontású képek vagy nagyméretű fájlok e-mailben történő küldését, mivel ezeket harmadik fél támadók könnyen elfoghatják és ellophatják. Szintén jó ötlet elkerülni, hogy bizalmas információkat küldjön e-mail mellékleteken keresztül, mivel ezeket a címzetteken kívül más is könnyen megnyithatja.

Nem jó ötlet személyes vagy pénzügyi adatait e-mailben megosztani, mivel ezeket az információkat csalók és személyazonosságtolvajok könnyen ellophatják. Óvakodjon attól is, hogy ismeretlen e-mail címekről érkező linkekre kattintson vagy töltsön le mellékleteket, mivel ezek gyakran tartalmazhatnak rosszindulatú programokat vagy vírusokat.

Kerülje azt is, hogy ismeretlen személyekkel kommunikáljon e-mailben. Az e-mail nem biztonságos módja az idegenekkel való kommunikációnak, mivel a csalók és adathalászok könnyen küldhetnek hamis e-maileket, amelyek megbízható forrásnak tűnnek.

Ha tájékozódsz az e-mail veszélyeiről, és megteszel néhány egyszerű óvintézkedést, csökkentheted annak kockázatát, hogy az e-maileket elfogják vagy veszélybe sodorják. Tehát, amikor legközelebb a "küldés" gombot nyomja meg, álljon meg, és kérdezze meg magától: valóban biztonságos ez az e-mail?

Biztonságos kommunikáció

Bizalmas dokumentumok küldésének biztonságos alternatívái

A bizalmas dokumentumok e-mailben történő elküldése nem biztonságos folyamat, mivel az Ön adatait könnyen elfoghatják és elolvashatják harmadik fél támadók. Soha ne küldjön bizalmas dokumentumokat e-mailben, mivel azokat a csalók és személyazonosságtolvajok könnyen ellophatják.

Ha bizalmas dokumentumokat kell küldenie, az e-mail helyett számos biztonságos alternatívát használhat. Nézzünk meg néhányat közülük.

Kommunikációs alkalmazások

1. Privát üzenetküldő alkalmazások

A privát üzenetküldő alkalmazások, mint például a WhatsApp, a Facebook Messenger és a Signal, remek lehetőséget nyújtanak a biztonságos kommunikációra a barátokkal és kollégákkal. Ezek az alkalmazások végponttól-végpontig titkosítást használnak, ami azt jelenti, hogy az üzeneteket titkosítják, és csak a címzett olvashatja el.

Előnyök

Hátrányok

Az üzenetek titkosítva vannak, így harmadik fél támadók nem tudják elolvasni őket.Nem minden alkalmazás kínál végponttól-végpontig titkosítást
Sok alkalmazás magas szintű biztonságot és adatvédelmet kínálEgyes alkalmazások nem olyan biztonságosak, mint mások
A fájlméret-korlátozások miatt nem küldhet nagyméretű fájlokat.
E-mail

2. Biztonságos e-mail szolgáltatások

A biztonságos e-mail szolgáltatások, mint például a ProtonMail és a Tutanota, magas szintű biztonságot és adatvédelmet nyújtanak. Ezek a szolgáltatások végponttól végpontig tartó titkosítást használnak, ami azt jelenti, hogy az üzeneteket titkosítják, és csak a címzett olvashatja el.

Előnyök

Hátrányok

Az üzenetek titkosítva vannak, így harmadik fél támadók nem tudják elolvasni őket.Nem minden alkalmazás kínál végponttól-végpontig titkosítást
Sok alkalmazás magas szintű biztonságot és adatvédelmet kínálEgyes alkalmazások nem olyan biztonságosak, mint mások
A fájlcsatolmányok méretkorlátozása miatt nem küldhet nagyméretű fájlokat.
Titkosítás

3. Fájltitkosító programok

Az olyan fájltitkosító programok, mint a VeraCrypt és a BitLocker, nagyszerű megoldást jelentenek az érzékeny fájlok biztonságos tárolására. Ezek a programok erős titkosítási algoritmusokat használnak, ami azt jelenti, hogy fájljai védve vannak a harmadik fél támadóitól.

Előnyök

Hátrányok

A fájlok titkosítva vannak, és harmadik fél támadók nem tudják elolvasni őket.A programok nem minden platformon érhetőek el
A programokat könnyű használni, ha valaki technikailag kompetens.A fájltitkosító programok egyesek számára összetettek és nehezen kezelhetőek lehetnek.
USB toll meghajtó

4. USB pálcikák

Az USB-stickek kiválóan alkalmasak az érzékeny fájlok biztonságos tárolására. Az USB-stickek titkosíthatók, ami azt jelenti, hogy a fájlok védve vannak a harmadik fél támadóitól.

Előnyök

Hátrányok

Az USB-stickek hordozhatóak, és bárhová magával viheti őketAz USB-stickek elveszhetnek vagy ellophatók
Az USB-stickek használata egyszerűNem minden USB-stick titkosított
Az USB-stickek jellemzően viszonylag kis tárolókapacitással rendelkeznek
Filemail biztonságos fájlmegosztási megoldás

5. Felhőalapú tárolási szolgáltatások

A felhőalapú tárolási szolgáltatások, mint például az iCloud, a Google Drive és a DropBox, nagyszerű módja a fájlok biztonságos tárolásának. Ezek a szolgáltatások erős titkosítási algoritmusokat használnak, ami azt jelenti, hogy fájljai védve vannak a harmadik fél támadóitól.

Előnyök

Hátrányok

A fájlok titkosítva vannak, és harmadik fél támadók nem tudják elolvasni őket.Nem minden szolgáltatás kínál végponttól végpontig terjedő titkosítást
Számos szolgáltatás magas szintű biztonságot és adatvédelmet kínálEgyes szolgáltatások nem olyan biztonságosak, mint mások
Nagyon nagy fájlok küldéséhez fizetős előfizetésre van szükség
Hálózat

6. Hálózathoz csatolt tároló (NAS)

A hálózatra csatolt tároló (NAS) nagyszerű módja a fájlok biztonságos tárolásának. A NAS-eszközök hasonlítanak az USB-stickekhez, de számos előnyt kínálnak, például a fájlok megosztásának lehetőségét más felhasználókkal és a fájlok biztonsági mentésének lehetőségét.

Előnyök

Hátrányok

A fájlok titkosítva vannak, és harmadik fél támadók nem tudják elolvasni őket.A NAS-eszközök elveszhetnek vagy ellophatók
A NAS-eszközök hordozhatóak, és bárhová magával viheti őketNem minden NAS-eszköz titkosított
A NAS-eszközök használata egyszerű

Következtetés

Az e-mail nem biztonságos módja a bizalmas dokumentumok küldésének. Nem mindig könnyű bizalmas dokumentumokat küldeni e-mailben, és fennáll a veszélye annak, hogy a dokumentumokat harmadik fél támadók is elolvashatják. Az e-mail különböző biztonságos alternatíváinak ismerete segíthet Önnek abban, hogy bizalmas dokumentumai biztonságban legyenek.

Ha bizalmas dokumentumokat kell küldenie, az e-mailnek számos biztonságos alternatívája van, amelyet használhat. Fontos, hogy alapos kutatást végezzen, mielőtt kiválasztja a megfelelő alternatívát. Ügyeljen arra, hogy olyan szolgáltatást válasszon, amely biztonságos és magas szintű adatvédelmet biztosít.

Bizalmas dokumentumok biztonságos módon történő megosztása
Bármilyen méretű és típusú nagy fájlok küldése
Nézze meg fizetős terveinket

További lehetőségek a biztonságos fájlmegosztási módszerekhez