Miért nem biztonságos az e-mail

Mindannyian hallottunk már rémtörténeteket az e-mail biztonságáról - a feltört e-mailektől kezdve az adathalászatig -, és könnyen érthető, miért hiszik sokan, hogy az e-mail nem biztonságos kommunikációs eszköz. Ha azonban mélyebbre ásunk, még több olyan problémára bukkanunk, amelyek megerősítik, hogy az e-mail miért nem biztonságos.

A biztonsági aggályok ellenére az e-mail - több mint 4 milliárd felhasználóval - még mindig az egyik legnépszerűbb kommunikációs módszer. A a Radicati csoport által készített éves jelentés, a naponta küldött és fogadott üzleti és fogyasztói e-mailek száma 2021-ben meghaladja a 319 milliárdot, és 2025 végére várhatóan 376 millió fölé nő.

De vajon az e-mail valóban annyira bizonytalan, mint ahogy azt bizonyos információk sugallják? A válasz igen és nem. Az e-mail biztosan nem olyan biztonságos, mint néhány más kommunikációs módszer, például a privát üzenetküldő alkalmazások vagy a biztonságos e-mail szolgáltatások.

Egy kis óvatossággal és józan ésszel azonban az e-mail még mindig viszonylag biztonságos módja lehet a kommunikációnak. Csak ne használd bizalmas fájlok küldésére.

Átvitel akár 5 GB-ig ingyen

Nincs regisztráció szükséges

Az e-mail biztonsággal kapcsolatos problémák

Számos oka van annak, hogy az e-mail nem olyan biztonságos, mint más kommunikációs módszerek. Először is, az e-mail nem titkosított, ami azt jelenti, hogy az e-mailben küldött információk nincsenek védve a harmadik fél támadók általi lehallgatástól.
Az e-mail "sugárzott" kommunikációs eszköz, ami azt jelenti, hogy a nagyszámú címzettnek küldött e-maileket valószínűleg nem a címzett olvassa el. Az is nagyon könnyű, hogy valaki hamis e-mail fiókot hozzon létre, és egy másik személynek adja ki magát, amit átverésre vagy adathalászatra lehet használni.
Az e-mail biztonsággal kapcsolatos másik probléma, hogy a támadók gyakran könnyen tudnak hamis e-maileket küldeni (úgynevezett "adathalász" támadások), amelyek úgy tűnnek, mintha megbízható forrásból, például egy barátunktól vagy kollégánktól érkeztek volna. Ezek az e-mailek gyakran tartalmaznak rosszindulatú weboldalakra mutató linkeket vagy mellékleteket, amelyek rosszindulatú szoftverekkel fertőzhetik meg a számítógépet.
Emellett sok e-mail szerver nem biztonságos, ami azt jelenti, hogy e-mail üzenetei könnyen lehallgathatók és elolvashatók harmadik fél támadók által. Ez különösen igaz az olyan nyilvános e-mail szerverekre, mint a Gmail, a Yahoo! Mail és a Hotmail. Érdemes azt is megjegyezni, hogy az e-mail szolgáltatók hozzáférhetnek (és hozzá is férnek) az Ön e-mailjeihez, hogy célzott hirdetéseket küldjenek.
Összefoglalva, az e-mail veszélyei a következők:
  • Az e-mail nem titkosított, így az e-mailben küldött információk nem védettek a harmadik fél támadók általi lehallgatással szemben.
  • Az e-mail "sugárzott" kommunikációs eszköz, ami azt jelenti, hogy a nagyszámú címzettnek küldött e-maileket valószínűleg nem a címzett olvassa el.
  • Nagyon könnyű valakinek hamis e-mail fiókot létrehozni, és egy másik személynek kiadni magát, amivel átverésre vagy adathalászatra lehet használni.
  • Az e-mail üzeneteket harmadik fél támadók könnyen elfoghatják és elolvashatják.
  • Az Ön e-mail üzeneteihez hozzáférhet az e-mail szolgáltatója, hogy célzott hirdetéseket küldjön.
ne küldjön bizalmas fájlokat

Olyan dolgok, amelyeket nem szabad e-mailben elküldeni

Számos olyan dolog van, amit nem szabad e-mailben elküldeni, mivel ezek magas kockázatúnak minősülnek. Kicsit nehéz lehet tudni, hogy mik ezek a dolgok, mivel a határvonal, hogy mi számít kockázatosnak és mi nem, a kontextustól függően változik.
Az e-mail nem biztonságos módja az érzékeny információk, például jelszavak, hitelkártyaszámok vagy bankszámlaadatok küldésének. Ha bizalmas információkat kell küldenie, használjon biztonságos üzenetküldő alkalmazást vagy titkosított e-mail szolgáltatást.

Kerülje a nagy felbontású képek vagy nagyméretű fájlok e-mailben történő küldését, mivel ezeket harmadik fél támadók könnyen elfoghatják és ellophatják. Szintén jó ötlet elkerülni az érzékeny információk e-mail mellékleteken keresztül történő elküldését, mivel ezeket a címzettől eltérő személyek is könnyen megnyithatják.

Nem jó ötlet személyes vagy pénzügyi adatait e-mailben megosztani, mivel ezeket az információkat a csalók és személyazonosságtolvajok könnyen ellophatják. Óvakodjon attól is, hogy ismeretlen e-mail címekről érkező linkekre kattintson vagy töltsön le mellékleteket, mivel ezek gyakran tartalmazhatnak rosszindulatú programokat vagy vírusokat.
Kerülje az e-mail használatát olyan emberekkel való kommunikációra is, akiket nem ismer. Az e-mail nem biztonságos módja az idegenekkel való kommunikációnak, mivel a csalók és adathalászok könnyen küldhetnek hamis e-maileket, amelyek megbízható forrásnak tűnnek.
Az e-mailek veszélyeiről való tájékozódás és néhány egyszerű óvintézkedés segítségével csökkentheti az e-mailek lehallgatásának vagy veszélyeztetésének kockázatát. Tehát, amikor legközelebb a "küldés" gombot nyomja meg, álljon meg, és kérdezze meg magától: valóban biztonságos ez az e-mail?

Bizalmas dokumentumok küldésének biztonságos alternatívái

A bizalmas dokumentumok e-mailben történő elküldése nem biztonságos folyamat, mivel az Ön adatait könnyen elfoghatják és elolvashatják harmadik fél támadók. Soha ne küldjön bizalmas dokumentumokat e-mailben, mivel azokat a csalók és személyazonosságtolvajok könnyen ellophatják.
Ha bizalmas dokumentumokat kell küldenie, az e-mail helyett számos biztonságos alternatívát használhat. Nézzünk meg néhányat közülük.

1. Privát üzenetküldő alkalmazások

kommunikációs alkalmazások
A privát üzenetküldő alkalmazások, mint például a WhatsApp, a Facebook Messenger és a Signal, nagyszerű lehetőséget nyújtanak a biztonságos kommunikációra a barátokkal és kollégákkal. Ezek az alkalmazások végponttól-végpontig titkosítást használnak, ami azt jelenti, hogy az üzenetek titkosítva vannak, és csak a címzett olvashatja őket.
Előnyök Hátrányok
Az üzenetek titkosítva vannak, és harmadik fél támadók nem tudják elolvasni őket.
Nem minden alkalmazás kínál végponttól végpontig terjedő titkosítást
Számos alkalmazás magas szintű biztonságot és adatvédelmet kínál
Egyes alkalmazások nem olyan biztonságosak, mint mások
A fájlméret-korlátozások miatt nem küldhet nagyméretű fájlokat

2. Biztonságos e-mail szolgáltatások

e-mail
Az olyan biztonságos e-mail szolgáltatások, mint a ProtonMail és a Tutanota, magas szintű biztonságot és adatvédelmet nyújtanak. Ezek a szolgáltatások végponttól végpontig tartó titkosítást használnak, ami azt jelenti, hogy az üzeneteket titkosítják, és csak a címzett olvashatja el.
Előnyök Hátrányok
Az üzenetek titkosítva vannak, és harmadik fél támadók nem tudják elolvasni őket.
Nem minden alkalmazás kínál végponttól végpontig terjedő titkosítást
Számos alkalmazás magas szintű biztonságot és adatvédelmet kínál
Egyes alkalmazások nem olyan biztonságosak, mint mások
A fájlcsatolmányok méretének korlátozása miatt nem küldhet nagyméretű fájlokat

3. Fájltitkosító programok

titkosítás
Az olyan fájltitkosító programok, mint a VeraCrypt és a BitLocker, nagyszerű megoldást jelentenek az érzékeny fájlok biztonságos tárolására. Ezek a programok erős titkosítási algoritmusokat használnak, ami azt jelenti, hogy fájljai védve vannak a harmadik fél támadóitól.
Előnyök Hátrányok
A fájlok titkosítva vannak, és harmadik fél támadók nem tudják elolvasni őket.
Előfordulhat, hogy a programok nem minden platformon érhetőek el
A programok könnyen kezelhetők, ha valaki technikailag hozzáértő
A fájltitkosító programok egyesek számára összetettek és nehezen kezelhetőek lehetnek.

4. USB pálcikák

USB toll meghajtó
Az USB-stickek kiválóan alkalmasak az érzékeny fájlok biztonságos tárolására. Az USB-stickek titkosíthatók, ami azt jelenti, hogy a fájlok védve vannak a harmadik fél támadóitól.
Előnyök Hátrányok
Az USB-stickek hordozhatóak, és bárhová magával viheti őket.
Az USB-stickek elveszhetnek vagy ellophatók
Az USB-stickek könnyen használhatóak
Nem minden USB-stick titkosított
Az USB-stickek jellemzően viszonylag kis tárolókapacitással rendelkeznek

5. Felhőalapú tárolási szolgáltatások

multi-platform alkalmazások
A felhőalapú tárolási szolgáltatások, mint például az iCloud, a Google Drive és a DropBox, nagyszerű módja a fájlok biztonságos tárolásának. Ezek a szolgáltatások erős titkosítási algoritmusokat használnak, ami azt jelenti, hogy fájljai védve vannak a harmadik fél támadóitól.
Előnyök Hátrányok
A fájlok titkosítva vannak, és harmadik fél támadók nem tudják elolvasni őket.
Nem minden szolgáltatás kínál végponttól végpontig terjedő titkosítást
Számos szolgáltatás magas szintű biztonságot és adatvédelmet kínál.
Egyes szolgáltatások nem olyan biztonságosak, mint mások
Nagyon nagy fájlok küldéséhez fizetős előfizetésre lesz szükség

6. Hálózathoz csatolt tároló (NAS)

hálózatba kapcsolt
A hálózati tároló (NAS) nagyszerű módja a fájlok biztonságos tárolásának. A NAS-eszközök hasonlítanak az USB-stickekhez, de számos előnyt kínálnak, például a fájlok más felhasználókkal való megosztásának és a fájlok biztonsági mentésének lehetőségét.
Előnyök Hátrányok
A fájlok titkosítva vannak, és harmadik fél támadók nem tudják elolvasni őket.
A NAS-eszközök elveszhetnek vagy ellophatók
A NAS-eszközök hordozhatóak, és bárhová magával viheti őket.
Nem minden NAS-eszköz titkosított
A NAS-eszközök használata egyszerű

Következtetés

Az e-mail nem biztonságos módja a bizalmas dokumentumok küldésének. Nem mindig könnyű bizalmas dokumentumokat küldeni e-mailben, és fennáll a veszélye annak, hogy a dokumentumokat harmadik fél támadók is elolvashatják. Az e-mail különböző biztonságos alternatíváinak ismerete segíthet Önnek abban, hogy bizalmas dokumentumai biztonságban legyenek.
Ha bizalmas dokumentumokat kell küldenie, az e-mail helyett számos biztonságos alternatívát használhat. Fontos, hogy alapos kutatást végezzen, mielőtt kiválasztja a megfelelő alternatívát. Ügyeljen arra, hogy olyan szolgáltatást válasszon, amely biztonságos és magas szintű adatvédelmet biztosít.

Bármilyen méretű nagy fájlok küldése

Bizalmas dokumentumok biztonságos módon történő megosztása

Hungarian