Top 5 FTP alternatíva a biztonságos fájlátvitelhez

Ace2024. január 23.
Top 5 FTP alternatíva a biztonságos fájlátvitelhez

A File Transfer Protocol az egyik legelterjedtebb protokoll, amelyet manapság a fájlok interneten keresztüli átvitelére használnak. Az FTP számos alkalommal bizonyította, hogy egyszerű, hatékony és megbízható. Vannak azonban olyan esetek, amikor az FTP nem az optimális megoldás. Amikor a biztonság, a sebesség vagy egyszerűen az adatok sértetlensége a legfontosabb, az FTP alternatíváját kell megfontolni. Ebben a cikkben öt olyan FTP-alternatívát mutatunk be, amelyek biztonságosabb módot kínálnak az interneten keresztüli fájlcserére.

Átvitel akár 5 GB-ig ingyen
Nincs regisztráció szükséges
Nagy fájlok átvitele most
Kérdés, hogy mi az FTP

Mi az FTP?

Az FTP egy olyan protokoll, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy fájlokat töltsenek fel és töltsenek le az interneten keresztül. Először 1971-ben fejlesztették ki, így ez az egyik legkorábbi internetes fájlátvitelre használt protokoll.

A protokoll nagy robajjal tört be a köztudatba, és másodpercenként lenyűgöző 1,1 millió bit sebességű fájlátvitelt támogatott. Kezdetben csak szöveges fájlokat lehetett ilyen módon továbbítani, de hamarosan a felhasználók szöveges és bináris fájlokat is fel- és letölthettek.

Az FTP kliens-kiszolgáló modellt használ a fájlok küldéséhez. Az FTP-ügyfél kezdeményezi a kapcsolatot az FTP-kiszolgálóval, megtárgyalja a hitelesítési adatokat, parancsokat küld a kiszolgálónak, és válaszokat kap a kiszolgálótól. A protokoll aktív és passzív módokat is támogat a fájlok átviteléhez és a fájlkezelési feladatokhoz, például a könyvtárak listázásához és törléséhez.

Az FTP esetében a kiszolgálónak küldött minden egyes parancsra egy numerikus válaszkóddal válaszol a rendszer. A kódok a parancs állapotát hivatottak jelezni, így a felhasználók gyorsan megállapíthatják, hogy a parancs által kért művelet sikeres volt-e.

Szükség van ftp alternatívára

Miért van szüksége FTP alternatívára

Ma már sokféleképpen lehet fájlokat átvinni az interneten, de az FTP még mindig az egyik leggyakrabban használt protokoll. Egyszerű, hatékony és könnyen használható. Sok szempontból megbízható protokoll a fájlátvitelhez.

Az FTP-nek azonban megvannak a maga hátrányai is. Először is, mivel az FTP nagyon sok információt fed fel arról, hogy milyen fájlt és ki továbbít, a protokoll nem kínál beépített módot az ügyfél és a kiszolgáló közötti kapcsolat titkosítására. Ez azt jelenti, hogy az FTP-forgalom sebezhető a csomagok kiszimatolásával és más támadásokkal szemben, mivel egyszerű szövegben kerül elküldésre.

Másodszor, az FTP protokoll egy elavult felhasználó-jelszó sémát használ a felhasználók hitelesítésére a kiszolgálónál. Ez azt jelenti, hogy ha a felhasználónév és a jelszó veszélybe kerül, az FTP-fiókját is feltörik.

Harmadszor, a protokoll lassú és nem hatékony más modern protokollokhoz, például az SFTP-hez (SSH File Transfer Protocol) képest. Egyszerűen nem gyors fájlátvitelre lett kitalálva.

Végül pedig az FTP nem kínál semmilyen eszközt a helyi és a távoli fájlok közötti szinkronizálásra. Ez nagy problémát jelenthet, ha a fájlok automatikus feltöltésének módját keresi a szerver egyik könyvtárából a másikba anélkül, hogy a folyamatot kézzel kezdeményezné.

Az FTP biztonságos alternatívája

A biztonságos fájlátviteli protokollok szükségessége

Az FTP számos problémája miatt egyértelmű, hogy ha nem akarja veszélyeztetni fájljai és adatai biztonságát, akkor biztonságos alternatívát kell keresnie. Számos oka van annak, hogy fontolóra kell vennie az FTP biztonságos alternatívájának használatát:

1. A szimatoló és szimatoló támadások elkerülése

Ahogy fentebb említettük, mivel az FTP-forgalom egyszerű szövegben kerül elküldésre, sebezhető a szimatolással szemben. Ez azt jelenti, hogy ha valaki hozzá akar férni a fájljaihoz vagy adataihoz, akkor elfoghatja az FTP-forgalmat, és hozzáférhet a felhasználónevéhez és jelszavához. Ha bármilyen titkosítás nélküli FTP-t használ, akkor a forgalma egyszerű szövegben kerül továbbításra. Bárki megtekintheti egy szabványos protokollelemzővel.

2. Kerülje el a hackelést

Ha a felhasználónevét és jelszavát kompromittálják, az FTP-fiókját feltörik. Ha a hitelesítő adatai veszélybe kerülnek, a támadó az FTP protokoll segítségével hozzáférhet a szerverén lévő összes fájlhoz és könyvtárhoz. Bizonyos esetekben ez a fájlok és adatok jogosulatlan módosításához vezethet. Ez hatalmas biztonsági kockázatot jelent, ha érzékeny információkat tárol az FTP-kiszolgálón.

3. Kerülje a nem hatékony fájlátvitelt

Ahogy fentebb említettük, az FTP protokoll más modern fájlátviteli protokollokhoz képest lassú. Nem ideális, ha gyorsan szeretne fájlokat küldeni az interneten keresztül. Ha egy FTP-kiszolgáló a túl sok egyszerre fájlokat feltöltő felhasználó miatt késik, előfordulhat, hogy nem tud hozzáférni a saját fájljaihoz.

4. Kerülje a megbízhatatlan fájlszinkronizálást

Végül, az FTP nem biztosít semmiféle beépített szinkronizálást a szerver és a helyi könyvtár között. Ez nagy problémát jelenthet, ha automatikusan frissíteni szeretne egy könyvtárat a szerveren a helyi gépéről. Az FTP-vel csak fájlokat tölthet fel a kiszolgálóra, de nem húzhat ki fájlokat onnan.

Szerencsére számos módja van a fájlok biztonságos átvitelének az interneten keresztül. Ha tehát az FTP-nél hatékonyabb, biztonságosabb és megbízhatóbb módot keres a fájlok interneten keresztüli átvitelére, milyen lehetőségei vannak?

opciók az ftp cseréjéhez

Az FTP öt alternatívája

1. SFTP

Az SFTP, ami az SSH File Transfer Protocol rövidítése, az FTP biztonságos alternatívája, amely az SSH protokollra épül. Ez azt jelenti, hogy az SFTP titkosítja a kapcsolatot, a bejelentkezéseket és az adatokat, hogy a folyamat biztonságos legyen.

Az SFTP használata meglehetősen egyszerű. Használhatja FTP-kliensén keresztül vagy közvetlenül a szerveren az SFTP-specifikus alkalmazások, például a FileZilla segítségével, amelyet ingyenesen letölthet.

Az SFTP-nek megvannak a maga hátrányai is. Egyrészt nem olyan elterjedt, mint az FTP. Vannak olyan FTP-kliensek, amelyek támogatják az SFTP-kapcsolatokat, de a protokoll még mindig kevésbé elterjedt, mint az FTP.

Ez azt is jelenti, hogy az SFTP támogatása nem olyan elterjedt a webhelyek, szerverek, útválasztók, kapcsolók, tűzfalak és egyéb eszközök között. Emiatt egyes FTP-kliensek nem támogatják az SFTP-kapcsolatokat.

2. FTPS

Az FTPS egy biztonságos FTP protokoll. A meglévő FTP protokollra épül, és TLS/SSL titkosítással egészíti ki a kliens és a kiszolgáló közötti kapcsolat védelmét.

Ehhez az FTPS alapértelmezés szerint a 990-es portot használja az ügyfelek és a kiszolgálók közötti FTP-forgalom titkosítására. Ez azt jelenti, hogy ugyanazon a kiszolgálón egyszerre használhatja az SFTP-t és az FTPS-t is, de mivel a 990-es portot használja, az FTPS továbbra is sebezhető a nyers erővel végrehajtott támadásokkal szemben.

3. AS2

Az AS2, amely az Application Exchange 2 rövidítése, az IBM által kifejlesztett saját protokoll. Nem nyílt forráskódú, és az IBM díjat számít fel a használatáért.

Az AS2 nem annyira elterjedt, mint más biztonságos FTP-alternatívák, de világszerte számos szervezet használja érzékeny adatok továbbítására.

Az AS2 összetett és nagyon különbözik az FTP-től. Az IBM-szoftvereken kívül nem könnyű használni, de az IBM ügyfelei világszerte széles körben használják.

Az AS2 hátránya, hogy nincs szabványos, nyílt forráskódú implementációja a protokollnak, ami azt jelenti, hogy az IBM AS2 Toolboxot kell használni a számítógépeken, szervereken, útválasztókon, tűzfalakon és egyéb eszközökön való használatához.

4. HTTPS

A HTTPS a HyperText Transfer Protocol Secure rövidítése. Ez egy olyan protokoll, amely a HTTP protokollra épül, és a webes forgalmat SSL/TLS protokollon keresztül biztosítja.

Széles körben használják a webhelyek, böngészők, szerverek, hálózati eszközök és más típusú, internetre csatlakoztatott eszközök.

A HTTPS a 443-as portot használja, amely gyakran nyitva van a tűzfalakon, útválasztókon és kapcsolókon. Ez megkönnyíti a fájlok átvitelét a HTTPS-en keresztül, mint más protokollok, például az SFTP, az FTPS és az AS2.

A HTTPS egy népszerű protokoll, amelyet széles körben használnak mindenféle adatátvitelre, például kommunikációra vagy fájlátvitelre, és amely további biztonságot nyújt az adatok titkosításával.

5. MFT

Az MFT egy másik, az IBM által kifejlesztett saját protokoll. Gyakran az AS2 alternatívájának tekintik, de az IBM ügyfelei körében nem olyan széles körben elterjedt.

Az MFT-t használhatja a fájlok biztonságos átvitelére a kiszolgálók között, de nem olyan elterjedt, mint az AS2. Az AS2-hez hasonlóan az MFT-nek sincs nyílt forráskódú implementációja.

Ami az MFT hátrányait illeti, nem támogatják olyan széles körben az olyan hálózati eszközök, mint a tűzfalak, útválasztók és kapcsolók. A hálózati rendszergazdáknak az 1433-as portot is be kell állítaniuk ezeken az eszközökön az MFT-kapcsolatok használatához.

Gavel

Következtetés

Az FTP-nek számos biztonságos alternatívája van. De mindegyiknek megvannak a maga hátrányai, ami azt jelenti, hogy ki kell választania a megfelelő alternatívát az Ön egyedi igényeinek megfelelően. El kell végeznie a kutatást, mielőtt kiválasztja az FTP helyettesítőjét.

Ha a fő célja a fájlok átvitele a szervereire vagy azokról, akkor a HTTPS vagy az MFT lehet a megfelelő választás az Ön számára. Ha azonban szerverek közötti fájlátvitelre van szüksége, akkor az AS2 vagy az FTPS lehet a jobb választás.

Az, hogy végül melyiket választja, a költségvetésétől, az egyes protokollok támogatásának elérhetőségétől és attól is függ, hogy milyen gyakran kell adatokat továbbítania. Mindezek mellett fontos szem előtt tartani, hogy nincsenek olyan biztonságos FTP-alternatívák, amelyek minden biztonsági problémát megoldanának.

Bármelyik alternatívát is választja, mindig az a legjobb, ha a fájlok biztonsága érdekében titkosítja azokat, mielőtt továbbítja őket. Így biztonságban maradnak a vezetéken, még akkor is, ha valakinek sikerül elfognia az adatokat.

Ahogy egyre több vállalat költözik a felhőbe, várhatóan az olyan biztonságos fájlátviteli protokollok, mint az SFTP, FTPS, AS2, MFT, HTTPS és mások még inkább elterjednek. Ez megkönnyíti a rendszergazdák, a fejlesztők és a vállalkozások számára a fájlok biztonságos átvitelét a szerverek között.

Bármilyen méretű fájlok átvitele
Az FTP biztonságos fájlmegosztási alternatívája
Nézze meg fizetős terveinket

További információra van szüksége az FTP-ről? Megtalálod más cikkeinkben.