Top 5 FTP alternatíva a biztonságos fájlátvitelhez

A File Transfer Protocol az egyik legelterjedtebb protokoll, amelyet manapság a fájlok interneten keresztüli átvitelére használnak. Az FTP számos alkalommal bizonyította, hogy egyszerű, hatékony és megbízható. Vannak azonban olyan esetek, amikor az FTP nem az optimális megoldás. Amikor a biztonság, a sebesség vagy egyszerűen az adatok sértetlensége a legfontosabb, az FTP alternatíváját kell megfontolni. Ebben a cikkben öt olyan FTP-alternatívát mutatunk be, amelyek biztonságosabb módot kínálnak az interneten keresztüli fájlcserére.

Átvitel akár 5 GB-ig ingyen

Nincs regisztráció szükséges

a  megkérdezése

Mi az FTP?

Az FTP egy olyan protokoll, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy fájlokat töltsenek fel és töltsenek le az interneten keresztül. Először 1971-ben fejlesztették ki, így ez az egyik legkorábbi internetes fájlátvitelre használt protokoll.
A protokoll nagy robajjal tört be a köztudatba, és másodpercenként lenyűgöző 1,1 millió bit sebességű fájlátvitelt támogatott. Kezdetben csak szöveges fájlokat lehetett ilyen módon továbbítani, de hamarosan a felhasználók szöveges és bináris fájlokat is fel- és letölthettek.
Az FTP kliens-kiszolgáló modellt használ a fájlok küldésére. Az FTP-ügyfél kezdeményezi a kapcsolatot az FTP-kiszolgálóval, megtárgyalja a hitelesítési adatokat, parancsokat küld a kiszolgálónak, és válaszokat kap a kiszolgálótól. A protokoll aktív és passzív módokat is támogat a fájlok átviteléhez és a fájlkezelési feladatokhoz, például a könyvtárak listázásához és törléséhez.
Az FTP esetében a kiszolgálónak küldött minden egyes parancsra egy numerikus válaszkóddal válaszol a rendszer. A kódok a parancs státuszát hivatottak jelezni, így a felhasználók gyorsan megállapíthatják, hogy a parancs által kért művelet sikeres volt-e.
szükség van ftp alternatívára

Miért van szüksége FTP alternatívára

Ma már számos módja van a fájlok interneten keresztüli átvitelének, de az FTP még mindig az egyik legelterjedtebb protokoll. Egyszerű, hatékony és könnyen használható. Sok szempontból megbízható protokoll a fájlátvitelhez.
Az FTP-nek azonban megvannak a maga hátrányai is. Először is, mivel az FTP nagyon sok információt fed fel arról, hogy milyen fájlt és ki továbbít, a protokoll nem kínál beépített módot az ügyfél és a kiszolgáló közötti kapcsolat titkosítására. Ez azt jelenti, hogy az FTP-forgalom sebezhető a csomagok kiszimatolásával és más támadásokkal szemben, mivel egyszerű szövegben kerül elküldésre.
Másodszor, az FTP protokoll egy elavult felhasználó-jelszó sémát használ a felhasználók hitelesítésére a kiszolgálónál. Ez azt jelenti, hogy ha a felhasználónév és a jelszó veszélybe kerül, az FTP-fiókját is feltörik.
Harmadszor, a protokoll lassú és nem hatékony más modern protokollokhoz, például az SFTP-hez (SSH File Transfer Protocol) képest. Egyszerűen nem gyors fájlátvitelre készült.
Végül, az FTP nem kínál semmilyen eszközt a helyi és a távoli fájlok szinkronizálására. Ez nagy problémát jelenthet, ha a fájlok automatikus feltöltésének módját keresi a szerver egyik könyvtárából a másikba anélkül, hogy a folyamatot kézzel kezdeményezné.
biztonságos alternatívája az ftp-nek

A biztonságos fájlátviteli protokollok szükségessége

Az FTP számos problémája miatt egyértelmű, hogy ha nem akarja veszélyeztetni fájljai és adatai biztonságát, akkor biztonságos alternatívát kell keresnie. Számos oka van annak, hogy megfontolja az FTP biztonságos alternatívájának használatát:

1. Kerülje a szimatoló és szimatoló támadásokat

Ahogy fentebb említettük, mivel az FTP-forgalom egyszerű szövegben kerül elküldésre, sebezhető a szimatolással szemben. Ez azt jelenti, hogy ha valaki hozzá akar férni a fájljaihoz vagy adataihoz, akkor elfoghatja az FTP-forgalmat, és hozzáférhet a felhasználónevéhez és jelszavához. Ha bármilyen titkosítás nélküli FTP-t használ, akkor a forgalma egyszerű szövegben kerül továbbításra. Bárki megtekintheti egy szabványos protokollelemzővel.

2. Kerülje a hackelést

Ha a felhasználónevét és jelszavát felfedik, az FTP-fiókját is feltörik. Ha a hitelesítő adatok feltörtek, a támadó az FTP protokoll segítségével hozzáférhet a szerverén lévő összes fájlhoz és könyvtárhoz. Ez bizonyos esetekben a fájlok és adatok jogosulatlan megváltoztatásához vezethet. Ez hatalmas biztonsági kockázatot jelent, ha érzékeny információkat tárol az FTP-kiszolgálón.

3. Kerülje a nem hatékony fájlátvitelt

Mint fentebb említettük, az FTP protokoll más modern fájlátviteli protokollokhoz képest lassú. Nem ideális, ha gyorsan szeretne fájlokat küldeni az interneten keresztül. Ha egy FTP-kiszolgáló a túl sok egyszerre fájlokat feltöltő felhasználó miatt késik, előfordulhat, hogy nem tud hozzáférni a saját fájljaihoz.

4. A megbízhatatlan fájlszinkronizálás elkerülése

Végül, az FTP nem biztosít semmilyen beépített szinkronizálást a szerver és a helyi könyvtár között. Ez nagy problémát jelenthet, ha automatikusan frissíteni szeretne egy könyvtárat a szerveren a helyi gépről. Az FTP-vel csak fájlokat tölthet fel a kiszolgálóra, de nem húzhat ki fájlokat onnan.
Szerencsére számos módja van a fájlok biztonságos internetes átvitelének. Ha tehát az FTP-nél hatékonyabb, biztonságosabb és megbízhatóbb módját keresi a fájlok interneten keresztüli átvitelének, milyen lehetőségei vannak?
opciók

Az FTP öt alternatívája

1. SFTP

Az SFTP, amely az SSH File Transfer Protocol rövidítése, az FTP biztonságos alternatívája, amely az SSH protokollra épül. Ez azt jelenti, hogy az SFTP titkosítja a kapcsolatot, a bejelentkezéseket és az adatokat, hogy a folyamat biztonságos legyen.
Az SFTP használata nagyon egyszerű. Használhatja az FTP-kliensén keresztül vagy közvetlenül a szerveren az SFTP-specifikus alkalmazások, például a FileZilla segítségével, amelyet ingyenesen letölthet.
Az SFTP-nek megvannak a maga hátrányai is. Egyrészt nem olyan elterjedt, mint az FTP. Vannak olyan FTP-kliensek, amelyek támogatják az SFTP-kapcsolatokat, de a protokoll még mindig kevésbé elterjedt, mint az FTP.
Ez azt is jelenti, hogy az SFTP támogatása nem annyira elterjedt a webhelyek, kiszolgálók, útválasztók, kapcsolók, tűzfalak és egyéb eszközök között. Emiatt egyes FTP-kliensek nem támogatják az SFTP-kapcsolatokat.

2. FTPS

Az FTPS egy biztonságos FTP protokoll. A meglévő FTP protokollra épül, és TLS/SSL titkosítással egészíti ki a kliens és a kiszolgáló közötti kapcsolat védelmét.
Ehhez az FTPS alapértelmezés szerint a 990-es portot használja az ügyfelek és a kiszolgálók közötti FTP-forgalom titkosítására. Ez azt jelenti, hogy ugyanazon a kiszolgálón egyszerre használhatja az SFTP-t és az FTPS-t is, de mivel a 990-es portot használja, az FTPS továbbra is sebezhető a nyers erővel végrehajtott támadásokkal szemben.

3. AS2

Az AS2, amely az Application Exchange 2 rövidítése, az IBM által kifejlesztett saját protokoll. Nem nyílt forráskódú, és az IBM díjat számít fel a használatáért.
Az AS2 nem annyira elterjedt, mint más biztonságos FTP-alternatívák, de világszerte számos szervezet használja érzékeny adatok továbbítására.
Az AS2 összetett és nagyon különbözik az FTP-től. Az IBM-szoftvereken kívül nem könnyű használni, de az IBM ügyfelei világszerte széles körben használják.
Az AS2 hátránya, hogy nincs szabványos, nyílt forráskódú implementációja a protokollnak, ami azt jelenti, hogy az IBM AS2 Toolboxot kell használnia ahhoz, hogy számítógépeken, kiszolgálókon, útválasztókon, tűzfalakon és egyéb eszközökön használhassa.

4. HTTPS

A HTTPS a HyperText Transfer Protocol Secure rövidítése. A HTTP protokollra épülő protokoll, amely a webes forgalmat SSL/TLS protokollon keresztül biztosítja.
Széles körben használják a webhelyek, böngészők, szerverek, hálózati eszközök és más típusú internetkapcsolatos eszközök.
A HTTPS a 443-as portot használja, amely gyakran nyitva van a tűzfalakon, útválasztókon és kapcsolókon. Ez megkönnyíti a fájlok HTTPS-en keresztüli átvitelét, mint más protokollok, például az SFTP, az FTPS és az AS2.
A HTTPS egy népszerű protokoll, amelyet széles körben használnak mindenféle adatátvitelre, például kommunikációra vagy fájlátvitelre, és amely további biztonságot nyújt az adatok titkosításával.

5. MFT

Az MFT egy másik, az IBM által kifejlesztett saját protokoll. Gyakran az AS2 alternatívájának tekintik, de az IBM ügyfelei körében nem olyan széles körben használják.
Az MFT-t használhatja a fájlok biztonságos átvitelére a kiszolgálók között, de ez nem annyira elterjedt, mint az AS2. Az AS2-hez hasonlóan az MFT-nek sincs nyílt forráskódú implementációja.
Ami az MFT hátrányait illeti, a hálózati eszközök, például a tűzfalak, útválasztók és kapcsolók nem támogatják annyira széles körben. A hálózati adminoknak az 1433-as portot is be kell állítaniuk ezeken az eszközökön az MFT-kapcsolatok használatához.
ítélet

Következtetés

Az FTP-nek számos biztonságos alternatívája van. De mindegyiknek megvannak a maga hátrányai, ami azt jelenti, hogy ki kell választania a megfelelő alternatívát az Ön egyedi igényeinek megfelelően. Mielőtt kiválasztja az FTP alternatíváját, kutatást kell végeznie.
Ha a fő célja a fájlok átvitele a szervereire vagy azokból, akkor a HTTPS vagy az MFT lehet a megfelelő választás az Ön számára. Ha azonban szerverek közötti fájlátvitelre van szüksége, akkor az AS2 vagy az FTPS lehet a jobb választás.
Hogy végül melyiket választja, az függ a költségvetésétől, az egyes protokollok támogatásának elérhetőségétől és attól is, hogy milyen gyakran kell adatokat továbbítania. Mindezek mellett fontos szem előtt tartani, hogy nincsenek olyan biztonságos FTP-alternatívák, amelyek minden biztonsági problémát megoldanának.
Bármelyik alternatívát is választja, a legjobb, ha a fájlok biztonsága érdekében titkosítja azokat, mielőtt továbbítja őket. Így biztonságban maradnak a vezetéken, még akkor is, ha valakinek sikerülne elfognia az adatokat.
Ahogy egyre több vállalat költözik a felhőbe, az olyan biztonságos fájlátviteli protokollok, mint az SFTP, FTPS, AS2, MFT, HTTPS és mások várhatóan még inkább elterjednek. Ez megkönnyíti a rendszergazdák, a fejlesztők és a vállalkozások számára a fájlok biztonságos átvitelét a szerverek között.

Bármilyen méretű fájlok átvitele

Az FTP biztonságos fájlmegosztási alternatívája

Hungarian