Top 5 FTP alternatīvas drošai failu pārsūtīšanai

Ace2024. gada 23. janvāris
Top 5 FTP alternatīvas drošai failu pārsūtīšanai

Failu pārsūtīšanas protokols ir viens no visbiežāk izmantotajiem protokoliem, ko mūsdienās izmanto, lai pārsūtītu failus internetā. Daudzos gadījumos FTP ir pierādījis, ka ir vienkāršs, efektīvs un uzticams. Tomēr ir gadījumi, kad FTP nav optimāls risinājums. Ja svarīgākais ir drošība, ātrums vai vienkārši datu integritāte, ir jāapsver alternatīva FTP. Šajā rakstā aplūkosim piecas FTP alternatīvas, kas piedāvā drošākus līdzekļus failu apmaiņai internetā.

Pārsūtiet līdz 5 GB bez maksas
Nav nepieciešama reģistrācija
Lielu failu pārsūtīšana tagad
Jautājums par to, kas ir FTP

Kas ir FTP?

FTP ir protokols, kas ļauj lietotājiem augšupielādēt un lejupielādēt failus internetā. Pirmo reizi tas tika izstrādāts 1971. gadā, tādējādi tas ir viens no pirmajiem protokoliem, ko izmantoja failu pārsūtīšanai internetā.

Šis protokols strauji ienāca tirgū, atbalstot failu pārsūtīšanu ar iespaidīgu ātrumu - 1,1 miljons bitu sekundē. Sākotnēji šādā veidā varēja pārsūtīt tikai teksta failus, taču drīz vien lietotāji varēja augšupielādēt un lejupielādēt gan teksta, gan bināros failus.

FTP failu nosūtīšanai izmanto klienta-servera modeli. FTP klients izveido savienojumu ar FTP serveri, vienojas par autentifikācijas datiem, nosūta komandas uz serveri un saņem atbildes no servera. Protokols atbalsta arī aktīvu un pasīvu režīmu failu pārsūtīšanai un failu pārvaldības uzdevumiem, piemēram, direktoriju uzskaitīšanai un dzēšanai.

Izmantojot FTP, uz katru serverim nosūtīto komandu tiek atbildēts ar atbildes ciparu kodu. Šie kodi ir paredzēti komandas statusa norādīšanai, lai lietotāji varētu ātri noteikt, vai komandā pieprasītā darbība ir bijusi veiksmīga.

Nepieciešamība pēc ftp alternatīvas

Kāpēc jums ir nepieciešama FTP alternatīva

Mūsdienās ir daudz veidu, kā pārsūtīt failus internetā, taču FTP joprojām ir viens no visbiežāk izmantotajiem protokoliem. Tas ir vienkāršs, efektīvs un viegli lietojams. Daudzējādā ziņā tas ir uzticams failu pārsūtīšanas protokols.

Tomēr FTP ir arī trūkumi. Pirmkārt, tā kā FTP atklāj tik daudz informācijas par to, kāds fails tiek pārsūtīts un kas to pārsūta, protokolā nav iebūvēta iespēja šifrēt savienojumu starp klientu un serveri. Tas nozīmē, ka FTP datplūsma ir neaizsargāta pret pakešu izspiegošanu un citiem uzbrukumiem, jo tā tiek sūtīta atklātā tekstā.

Otrkārt, FTP protokols izmanto novecojušu lietotāja paroles shēmu lietotāju autentifikācijai serverī. Tas nozīmē, ka, ja jūsu lietotājvārds un parole tiek kompromitēti, tiks uzlauzts arī jūsu FTP konts.

Treškārt, protokols ir lēns un neefektīvs salīdzinājumā ar citiem mūsdienīgiem protokoliem, piemēram, SFTP (SSH failu pārsūtīšanas protokols). Tas vienkārši nav paredzēts ātrai failu pārsūtīšanai.

Visbeidzot, FTP nepiedāvā nekādus līdzekļus vietējo un attālināto failu sinhronizēšanai. Tas var būt liela problēma, ja meklējat veidu, kā automātiski augšupielādēt failus no viena servera direktorija uz citu, manuāli neuzsākot šo procesu.

Droša alternatīva FTP

Drošu failu pārsūtīšanas protokolu nepieciešamība

Ņemot vērā daudzās FTP problēmas, ir skaidrs, ka, ja vēlaties izvairīties no failu un datu drošības apdraudējuma, jāmeklē droša alternatīva. Ir daudzi iemesli, kāpēc jums vajadzētu apsvērt iespēju izmantot drošu alternatīvu FTP:

1. Izvairīšanās no izspiegošanas un izspiegošanas uzbrukumiem

Kā jau minējām iepriekš, tā kā FTP datplūsma tiek nosūtīta atklātā tekstā, jūs esat neaizsargāts pret sniffing. Tas nozīmē, ka, ja kāds vēlas piekļūt jūsu failiem vai datiem, viņš var pārtvert jūsu FTP datplūsmu un iegūt piekļuvi jūsu lietotājvārdam un parolei. Ja izmantojat FTP bez jebkāda veida šifrēšanas, jūsu datplūsma tiks pārsūtīta atklātā tekstā. To var apskatīt jebkurš, izmantojot standarta protokolu analizatoru.

2. Izvairieties no uzlaušanas

Ja jūsu lietotājvārds un parole tiks kompromitēti, jūsu FTP konts tiks uzlauzts. Kad jūsu akreditācijas dati ir kompromitēti, uzbrucējs var piekļūt visiem failiem un direktorijiem jūsu serverī, izmantojot FTP protokolu. Dažos gadījumos tas var novest pie nesankcionētu izmaiņu veikšanas jūsu failos un datos. Tas ir liels drošības risks, ja FTP serverī glabājat konfidenciālu informāciju.

3. Izvairieties no neefektīvas failu pārsūtīšanas

Kā jau minējām iepriekš, FTP protokols ir lēns salīdzinājumā ar citiem mūsdienu failu pārsūtīšanas protokoliem. Tas nav ideāli piemērots, ja vēlaties ātri nosūtīt failus internetā. Ja FTP serveris kavējas pārāk daudz lietotāju, kas vienlaikus augšupielādē failus, jums var tikt bloķēta piekļuve saviem failiem.

4. Izvairieties no neuzticamas failu sinhronizācijas

Visbeidzot, FTP nenodrošina nekāda veida iebūvētu sinhronizāciju starp serveri un vietējo direktoriju. Tas var būt liela problēma, ja vēlaties automātiski atjaunināt servera direktoriju no sava vietējā datora. FTP ļauj tikai augšupielādēt failus uz serveri, nevis izņemt failus no tā.

Par laimi, ir daudz veidu, kā droši pārsūtīt failus internetā. Tātad, ja meklējat efektīvāku, drošāku un uzticamāku veidu, kā pārsūtīt failus internetā, nekā piedāvā FTP, kādas ir jūsu iespējas?

ftp aizstāšanas opcijas

Piecas alternatīvas FTP

1. SFTP

SFTP, kas ir saīsinājums no SSH failu pārsūtīšanas protokola, ir droša alternatīva FTP, kas ir izveidota uz SSH protokola bāzes. Tas nozīmē, ka SFTP šifrē jūsu savienojumu, pieteikumus un datus, lai nodrošinātu procesa drošību.

SFTP lietošana ir diezgan vienkārša. To var izmantot, izmantojot savu FTP klientu vai tieši serverī, izmantojot SFTP specifiskas lietojumprogrammas, piemēram, FileZilla, ko var lejupielādēt bez maksas.

SFTP ir arī trūkumi. Pirmkārt, tas nav tik plaši izplatīts kā FTP. Ir daži FTP klienti, kas atbalsta SFTP savienojumus, taču šis protokols joprojām ir mazāk izplatīts nekā FTP.

Tas arī nozīmē, ka SFTP atbalsts nav tik plaši izplatīts tīmekļa vietnēs, serveros, maršrutētājos, komutatoros, ugunsmūrjos un citās ierīcēs. Tāpēc daži FTP klienti neatbalsta SFTP savienojumus.

2. FTPS

FTPS ir drošs FTP protokols. Tas ir izveidots uz esošā FTP protokola bāzes un pievieno TLS/SSL šifrēšanu, lai nodrošinātu savienojumu starp klientu un serveri.

Šim nolūkam FTPS pēc noklusējuma izmanto 990 portu, lai šifrētu FTP datplūsmu starp klientiem un serveriem. Tas nozīmē, ka vienā serverī vienlaikus var izmantot gan SFTP, gan FTPS, taču, tā kā FTPS izmanto 990. portu, tas joprojām ir neaizsargāts pret brutāla spēka uzbrukumiem.

3. AS2

AS2, kas ir saīsinājums no Application Exchange 2, ir IBM izstrādāts patentēts protokols. Tas nav atvērtā koda protokols, un IBM iekasē maksu par tā lietošanu.

AS2 nav tik plaši izplatīts kā citas drošas FTP alternatīvas, taču to ir izmantojušas daudzas organizācijas visā pasaulē konfidenciālu datu pārsūtīšanai.

AS2 ir sarežģīts un ļoti atšķiras no FTP. To nav viegli izmantot ārpus IBM programmatūras konteksta, taču to plaši izmanto IBM klienti visā pasaulē.

AS2 trūkums ir tas, ka nav standarta, atvērtā koda protokola implementācijas, kas nozīmē, ka, lai to izmantotu savos datoros, serveros, maršrutētājos, ugunsmūrjos un citās ierīcēs, ir jāizmanto IBM AS2 Toolbox.

4. HTTPS

HTTPS nozīmē HyperText Transfer Protocol Secure. Tas ir protokols, kas izveidots uz HTTP protokola bāzes, lai nodrošinātu tīmekļa datplūsmas drošību, izmantojot SSL/TLS.

To plaši izmanto tīmekļa vietnes, pārlūkprogrammas, serveri, tīkla ierīces un cita veida ar internetu savienotas ierīces.

HTTPS izmanto 443 portu, kas bieži ir atvērts ugunsmūrjos, maršrutētājos un komutatoros. Tas atvieglo failu pārsūtīšanu, izmantojot HTTPS, salīdzinājumā ar citiem protokoliem, piemēram, SFTP, FTPS un AS2.

HTTPS ir populārs protokols, ko plaši izmanto visu veidu datu pārraidei, piemēram, saziņai vai failu pārsūtīšanai, ar iespēju šifrēt datus papildu drošībai.

5. MFT

MFT ir vēl viens IBM izstrādāts protokols. Tas bieži tiek uzskatīts par alternatīvu AS2, taču tas nav tik plaši izplatīts IBM klientu vidū.

MFT var izmantot, lai droši pārsūtītu failus starp serveriem, taču tas nav tik plaši izplatīts kā AS2. Tāpat kā AS2 gadījumā, arī MFT nav atklātā pirmkoda implementācijas.

Runājot par MFT trūkumiem, to tik plaši neatbalsta tādas tīkla ierīces kā ugunsmūri, maršrutētāji un komutatori. Tīkla administratoriem šajās ierīcēs ir jākonfigurē arī 1433 ports, lai varētu izmantot MFT savienojumus.

Gavel

Secinājums

FTP ir daudz drošu alternatīvu. Taču katrai no tām ir savi trūkumi, kas nozīmē, ka jums ir jāizvēlas pareizā alternatīva atbilstoši jūsu konkrētajām vajadzībām. Pirms izvēlaties FTP aizstājēju, ir jāveic izpēte.

Ja jūsu galvenais mērķis ir pārsūtīt failus uz serveriem vai no tiem, tad HTTPS vai MFT varētu būt jums piemērotākā izvēle. Bet, ja jums ir nepieciešams pārsūtīt failus starp serveriem, labāka izvēle varētu būt AS2 vai FTPS.

Tas, kuru galu galā izvēlēsieties, būs atkarīgs arī no jūsu budžeta, katra protokola atbalsta pieejamības un no tā, cik bieži jums nepieciešams pārsūtīt datus. Ņemot to vērā, ir svarīgi paturēt prātā, ka nav drošu FTP alternatīvu, kas atrisinātu visas drošības problēmas.

Lai kādu alternatīvu jūs izvēlētos, vienmēr vislabāk ir nodrošināt savu failu drošību, tos šifrējot pirms pārsūtīšanas. Tas nodrošinās to drošību, pat ja kādam izdosies pārtvert datus.

Tā kā arvien vairāk uzņēmumu pāriet uz mākoņdatošanu, sagaidāms, ka droši failu pārsūtīšanas protokoli, piemēram, SFTP, FTPS, AS2, MFT, HTTPS un citi, kļūs vēl izplatītāki. Tas atvieglos sisadministratoru, izstrādātāju un uzņēmumu drošu failu pārsūtīšanu starp serveriem.

Jebkura izmēra failu pārsūtīšana
Droša failu kopīgošanas alternatīva FTP
Pārbaudiet mūsu apmaksātos plānus

Nepieciešama papildu informācija par FTP? To atradīsiet citos mūsu rakstos.