Kodėl el. paštas nėra saugus

Ace2024 m. sausio 24 d.
El. paštas nėra saugus

Visi esame girdėję siaubo istorijų apie el. pašto saugumą - nuo nulaužtų el. pašto laiškų iki sukčiavimo schemų - ir nesunku suprasti, kodėl daugelis žmonių mano, kad el. paštas nėra saugi ryšių priemonė. Tačiau giliau įsigilinę susidursite su daugiau problemų, kurios patvirtina, kodėl el. paštas nėra saugus.

Nepaisant saugumo problemų, el. paštas, kuriuo naudojasi daugiau kaip 4 mlrd. vartotojų, vis dar išlieka vienu populiariausių šiandienos bendravimo būdų. Remiantis " Radicati Group" kasmet atliekama ataskaita, 2021 m. bendras kasdien siunčiamų ir gaunamų verslo ir vartotojų el. laiškų skaičius viršija 319 mlrd. ir tikimasi, kad iki 2025 m. pabaigos jis išaugs iki daugiau nei 376 mln.

Tačiau ar tikrai el. paštas yra toks nesaugus, kaip rodo tam tikra informacija? Atsakymas yra ir taip, ir ne. Elektroninis paštas tikrai nėra toks saugus kaip kai kurie kiti komunikacijos būdai, pavyzdžiui, privačių žinučių programėlės ar saugaus elektroninio pašto paslaugos.

Vis dėlto, laikantis šiek tiek atsargumo ir sveiko proto, el. paštas vis dar gali būti gana saugus bendravimo būdas. Tik nenaudokite jo konfidencialiems failams siųsti.

Nemokamai perkelkite iki 5 GB
Registracija nebūtina
Siųskite didelius failus dabar

El. pašto saugumo problemos

Yra keletas priežasčių, dėl kurių el. paštas nėra toks saugus kaip kai kurie kiti ryšių metodai. Pirma, el. paštas nėra šifruojamas, o tai reiškia, kad bet kokia el. paštu siunčiama informacija nėra apsaugota nuo trečiųjų šalių įsilaužėlių perėmimo.

El. paštas yra "transliacinė" komunikacijos priemonė, o tai reiškia, kad bet kokį el. laišką, išsiųstą dideliam gavėjų skaičiui, gali perskaityti ne tas asmuo, kuriam jis skirtas. Be to, labai lengva sukurti netikrą el. pašto paskyrą ir apsimesti kitu asmeniu, o tai gali būti panaudota sukčiavimui ar apgaulei.

Kita su el. pašto saugumu susijusi problema yra ta, kad užpuolikams dažnai lengva siųsti suklastotus el. laiškus (vadinamosios "phishing" atakos), kurie atrodo kaip iš patikimo šaltinio, pavyzdžiui, draugo ar kolegos. Šiuose laiškuose dažnai būna nuorodų į kenkėjiškas svetaines arba priedų, kurie gali užkrėsti kompiuterį kenkėjiškomis programomis.

Be to, daugelis el. pašto serverių nėra saugūs, o tai reiškia, kad jūsų el. pašto pranešimus gali lengvai perimti ir perskaityti trečiųjų šalių įsilaužėliai. Tai ypač pasakytina apie viešuosius el. pašto serverius, tokius kaip "Gmail", "Yahoo! Mail" ir "Hotmail". Taip pat verta paminėti, kad el. pašto paslaugų teikėjai gali gauti (ir gauna) prieigą prie jūsų el. laiškų, kad galėtų pateikti tikslines reklamas.

Apibendrinant galima teigti, kad el. pašto keliami pavojai yra šie:

  • El. paštas nėra šifruojamas, todėl bet kokia el. paštu siunčiama informacija nėra apsaugota nuo trečiųjų šalių užpuolikų perėmimo.
  • El. paštas yra "transliacinė" komunikacijos priemonė, o tai reiškia, kad bet kokį el. laišką, išsiųstą dideliam gavėjų skaičiui, greičiausiai perskaitys ne tas asmuo, kuriam jis skirtas.
  • Labai lengva sukurti netikrą el. pašto paskyrą ir apsimesti kitu asmeniu, o tai gali būti panaudota sukčiavimui ar apgaulei.
  • Elektroninio pašto pranešimus gali lengvai perimti ir perskaityti trečiųjų šalių užpuolikai.
  • Jūsų el. pašto pranešimus gali pasiekti jūsų el. pašto paslaugų teikėjas, norėdamas pateikti tikslines reklamas.
Nesiųskite konfidencialių failų el. paštu

Kokių dalykų nereikėtų siųsti el. paštu

Yra keletas dalykų, kurių neturėtumėte siųsti el. paštu, nes jie laikomi labai rizikingais. Gali būti šiek tiek sunku suprasti, kas tai yra, nes riba tarp to, kas laikoma didele rizika, ir to, kas nelaikoma didele rizika, kinta priklausomai nuo konteksto.

El. paštas nėra saugus būdas siųsti konfidencialią informaciją, pavyzdžiui, slaptažodžius, kredito kortelių numerius ar banko sąskaitos duomenis. Jei reikia siųsti konfidencialią informaciją, turėtumėte naudotis saugia žinučių siuntimo programėle arba šifruoto el. pašto paslauga.

Turėtumėte vengti el. paštu siųsti didelės raiškos vaizdus ar didelius failus, nes juos gali lengvai perimti ir pavogti trečiųjų šalių įsilaužėliai. Taip pat patartina vengti siųsti konfidencialią informaciją per el. pašto priedus, nes juos lengvai gali atidaryti ne numatytas gavėjas.

Nepatartina el. paštu dalytis savo asmenine ar finansine informacija, nes šią informaciją gali lengvai pavogti sukčiai ir tapatybės vagys. Taip pat turėtumėte saugotis spausti nuorodas ar atsisiųsti priedus iš nežinomų el. pašto adresų, nes juose dažnai gali būti kenkėjiškų programų ar virusų.

Taip pat turėtumėte vengti naudotis el. paštu bendraudami su nepažįstamais žmonėmis. El. paštas nėra saugus būdas bendrauti su nepažįstamais žmonėmis, nes sukčiai ir apgavikai lengvai siunčia suklastotus el. laiškus, kurie atrodo kaip iš patikimo šaltinio.

Švietimas apie el. pašto keliamus pavojus ir kelios paprastos atsargumo priemonės gali padėti sumažinti riziką, kad jūsų el. laiškai bus perimti ar pažeisti. Taigi, kai kitą kartą ketinate paspausti "siųsti", sustokite ir paklauskite savęs: ar šis el. laiškas tikrai saugus?

Saugus bendravimas

Saugios alternatyvos konfidencialiems dokumentams siųsti

Konfidencialių dokumentų siuntimas el. paštu nėra saugus procesas, nes jūsų informaciją gali lengvai perimti ir perskaityti trečiųjų šalių įsilaužėliai. Niekada nesiųskite konfidencialių dokumentų el. paštu, nes juos gali lengvai pavogti sukčiai ir tapatybės vagys.

Jei jums reikia siųsti konfidencialius dokumentus, yra keletas saugių el. pašto alternatyvų, kurias galite naudoti. Apžvelkime kelias iš jų.

Bendravimo programėlės

1. Privačių žinučių siuntimo programos

Privačių žinučių siuntimo programėlės, tokios kaip "WhatsApp", "Facebook Messenger" ir "Signal", yra puikus būdas saugiai bendrauti su draugais ir kolegomis. Šiose programėlėse naudojamas "end-to-end" šifravimas, o tai reiškia, kad jūsų žinutės yra užšifruotos ir jas gali perskaityti tik numatytas gavėjas.

Privalumai

Trūkumai

Žinutės užšifruojamos ir jų negali perskaityti trečiųjų šalių užpuolikaiNe visos programėlės siūlo galutinį šifravimą
Daugelis programėlių užtikrina aukštą saugumo ir privatumo lygįKai kurios programėlės nėra tokios saugios kaip kitos
Failų dydžio apribojimai reiškia, kad negalite siųsti didelių failų
El. paštas

2. Saugaus el. pašto paslaugos

Saugaus el. pašto paslaugos, pavyzdžiui, "ProtonMail" ir "Tutanota", užtikrina aukštą saugumo ir privatumo lygį. Šiose paslaugose naudojamas šifravimas nuo galo iki galo, o tai reiškia, kad jūsų pranešimai yra užšifruoti ir juos gali perskaityti tik numatytas gavėjas.

Privalumai

Trūkumai

Žinutės užšifruojamos ir jų negali perskaityti trečiųjų šalių užpuolikaiNe visos programėlės siūlo galutinį šifravimą
Daugelis programėlių užtikrina aukštą saugumo ir privatumo lygįKai kurios programėlės nėra tokios saugios kaip kitos
Failų priedų dydžio apribojimai reiškia, kad negalite siųsti didelių failų
Šifravimas

3. Failų šifravimo programos

Failų šifravimo programos, pavyzdžiui, "VeraCrypt" ir "BitLocker", yra puikus būdas saugiai saugoti slaptus failus. Šiose programose naudojami stiprūs šifravimo algoritmai, o tai reiškia, kad jūsų failai apsaugoti nuo trečiųjų šalių įsilaužėlių.

Privalumai

Trūkumai

Failai yra užšifruoti ir jų negali perskaityti trečiųjų šalių užpuolikaiProgramos gali būti prieinamos ne visose platformose
Programomis lengva naudotis, jei turite techninių žiniųFailų šifravimo programos gali būti sudėtingos ir kai kuriems žmonėms gali būti sunku jomis naudotis
Rašiklis USB diskas

4. USB atmintinės

USB atmintinės yra puikus būdas saugiai saugoti slaptus failus. USB atmintinės gali būti šifruojamos, o tai reiškia, kad jūsų failai yra apsaugoti nuo trečiųjų šalių įsilaužėlių.

Privalumai

Trūkumai

USB atmintinės yra nešiojamos ir jas galima pasiimti su savimi, kad ir kur eitumėteUSB atmintines galima pamesti arba pavogti
USB atmintines lengva naudotiNe visos USB atmintinės yra užšifruotos
USB atmintinės paprastai yra palyginti mažos talpos
"Filemail" saugaus dalijimosi failais sprendimas

5. Debesų saugojimo paslaugos

Debesų saugyklos paslaugos, pavyzdžiui, "iCloud", "Google Drive" ir "DropBox", yra puikus būdas saugiai saugoti failus. Šiose paslaugose naudojami stiprūs šifravimo algoritmai, o tai reiškia, kad jūsų failai yra apsaugoti nuo trečiųjų šalių įsilaužėlių.

Privalumai

Trūkumai

Failai yra užšifruoti ir jų negali perskaityti trečiųjų šalių užpuolikaiNe visos paslaugos siūlo galutinį šifravimą
Daugelis paslaugų siūlo aukšto lygio saugumą ir privatumąKai kurios paslaugos nėra tokios saugios kaip kitos
Norint siųsti labai didelius failus, reikės mokamos prenumeratos
Tinklas

6. Prie tinklo prijungta saugykla (NAS)

Prie tinklo prijungta saugykla (NAS) yra puikus būdas saugiai saugoti failus. NAS įrenginiai yra panašūs į USB atmintines, tačiau jie turi daug privalumų, pavyzdžiui, galimybę dalytis failais su kitais naudotojais ir daryti atsargines failų kopijas.

Privalumai

Trūkumai

Failai yra užšifruoti ir jų negali perskaityti trečiųjų šalių užpuolikaiNAS įrenginiai gali būti pamesti arba pavogti
NAS įrenginiai yra nešiojami, todėl juos galima pasiimti su savimi, kad ir kur keliautumėteNe visi NAS įrenginiai yra užšifruoti
NAS įrenginius lengva naudoti

Išvada

El. paštas nėra saugus būdas siųsti konfidencialius dokumentus. Ne visada lengva siųsti konfidencialius dokumentus el. paštu, be to, yra rizika, kad jūsų dokumentus gali perskaityti trečiųjų šalių įsilaužėliai. Žinios apie įvairias saugias el. pašto alternatyvas gali padėti užtikrinti konfidencialių dokumentų saugumą.

Jei reikia siųsti konfidencialius dokumentus, yra keletas saugių el. pašto alternatyvų, kurias galite naudoti. Prieš pasirenkant jums tinkamą alternatyvą svarbu atlikti išsamų tyrimą. Įsitikinkite, kad pasirinkote paslaugą, kuri yra saugi ir užtikrina aukštą privatumo lygį.

Saugiai bendrinkite konfidencialius dokumentus
Siųskite didelius bet kokio dydžio ir bet kokio tipo failus
Peržiūrėkite mūsų mokamus planus

Daugiau saugių failų bendrinimo būdų parinkčių