5 geriausios FTP alternatyvos saugiam failų perdavimui

Ace2024 m. sausio 23 d.
5 geriausios FTP alternatyvos saugiam failų perdavimui

Failų perkėlimo protokolas yra vienas iš labiausiai paplitusių protokolų, šiandien naudojamų failams internetu perkelti. FTP daug kartų įrodė, kad yra paprastas, veiksmingas ir patikimas. Tačiau būna atvejų, kai FTP nėra optimalus sprendimas. Kai svarbiausia yra saugumas, greitis ar tiesiog duomenų vientisumas, reikia apsvarstyti FTP alternatyvą. Šiame straipsnyje apžvelgsime penkias FTP alternatyvas, kuriomis galima saugiau keistis failais internetu.

Nemokamai perkelkite iki 5 GB
Registracija nebūtina
Perkelkite didelius failus dabar
Klausimas, kas yra FTP

Kas yra FTP?

FTP - tai protokolas, leidžiantis naudotojams įkelti ir atsisiųsti failus internetu. Pirmą kartą jis buvo sukurtas 1971 m., taigi tai vienas pirmųjų protokolų, naudojamų failų perdavimui internetu.

Protokolas įsiveržė į rinką su trenksmu - juo buvo galima perduoti failus įspūdingu 1,1 mln. bitų per sekundę greičiu. Iš pradžių tokiu būdu buvo galima perduoti tik tekstinius failus, tačiau netrukus naudotojai galėjo siųsti ir atsisiųsti tiek tekstinius, tiek dvejetainius failus.

FTP failams siųsti naudojamas kliento ir serverio modelis. FTP klientas inicijuoja ryšį su FTP serveriu, derasi dėl autentifikavimo duomenų, siunčia komandas į serverį ir gauna atsakymus iš serverio. Protokolas taip pat palaiko aktyvųjį ir pasyvųjį režimus, skirtus failams perduoti ir failų valdymo užduotims, pavyzdžiui, katalogų sąrašo sudarymui ir ištrynimui.

Naudojant FTP, į kiekvieną į serverį siunčiamą komandą atsakoma skaitmeniniu atsakymo kodu. Šie kodai skirti nurodyti komandos būseną, kad naudotojai galėtų greitai nustatyti, ar komandoje prašomas veiksmas buvo sėkmingas.

Reikia ftp alternatyvos

Kodėl jums reikia FTP alternatyvos

Šiandien yra daugybė būdų perduoti failus internetu, tačiau FTP vis dar yra vienas iš dažniausiai naudojamų protokolų. Jis paprastas, efektyvus ir nesudėtingas naudoti. Daugeliu atžvilgių tai patikimas failų perdavimo protokolas.

Tačiau FTP turi ir trūkumų. Pirma, kadangi FTP atskleidžia daug informacijos apie tai, koks failas perduodamas ir kas jį perduoda, protokole nėra jokio integruoto būdo šifruoti kliento ir serverio ryšį. Tai reiškia, kad FTP srautas yra pažeidžiamas paketų šnipinėjimo ir kitų atakų, nes siunčiamas atviru tekstu.

Antra, FTP protokole naudojama pasenusi vartotojo ir slaptažodžio schema, skirta naudotojų autentiškumui nustatyti serveryje. Tai reiškia, kad jei jūsų vartotojo vardas ir slaptažodis bus pažeisti, bus įsilaužta ir į jūsų FTP paskyrą.

Trečia, protokolas yra lėtas ir neefektyvus, palyginti su kitais šiuolaikiniais protokolais, pavyzdžiui, SFTP (SSH failų perdavimo protokolas). Jis tiesiog nesukurtas greitam failų perdavimui.

Galiausiai, FTP nesiūlo jokių vietinių ir nutolusių failų sinchronizavimo priemonių. Tai gali būti didelė problema, jei ieškote būdo, kaip automatiškai įkelti failus iš vieno serverio katalogo į kitą, nepradedant proceso rankiniu būdu.

Saugi FTP alternatyva

Saugių failų perdavimo protokolų poreikis

Dėl daugybės FTP problemų akivaizdu, kad jei norite išvengti grėsmės savo failų ir duomenų saugumui, turite ieškoti saugios alternatyvos. Yra daug priežasčių, kodėl turėtumėte apsvarstyti galimybę naudoti saugią FTP alternatyvą:

1. Išvenkite šnipinėjimo ir šnipinėjimo atakų

Kaip minėjome pirmiau, kadangi FTP srautas siunčiamas atviru tekstu, esate pažeidžiami šnipinėjimo atakų. Tai reiškia, kad jei kas nors norėtų gauti prieigą prie jūsų failų ar duomenų, galėtų perimti jūsų FTP srautą ir gauti prieigą prie jūsų vartotojo vardo ir slaptažodžio. Jei naudojate FTP be jokio šifravimo, jūsų duomenų srautas bus perduodamas atviru tekstu. Jį bet kas gali peržiūrėti naudodamas standartinį protokolo analizatorių.

2. Venkite įsilaužimo

Jei jūsų vartotojo vardas ir slaptažodis bus atskleisti, į jūsų FTP paskyrą bus įsilaužta. Pažeidus jūsų prisijungimo duomenis, užpuolikas gali gauti prieigą prie visų jūsų serveryje esančių failų ir katalogų naudodamas FTP protokolą. Kai kuriais atvejais dėl to jūsų failuose ir duomenyse gali būti atliekami neleistini pakeitimai. Tai didžiulė grėsmė saugumui, jei FTP serveryje saugote konfidencialią informaciją.

3. Venkite neefektyvaus failų perdavimo

Kaip minėjome, FTP protokolas yra lėtas, palyginti su kitais šiuolaikiniais failų perdavimo protokolais. Jis nėra idealus, jei norite greitai siųsti failus internetu. Jei FTP serveris vėluoja dėl per daug vienu metu failus siunčiančių naudotojų, jums gali būti užblokuota prieiga prie savo failų.

4. Venkite nepatikimo failų sinchronizavimo

Galiausiai, FTP nesuteikia jokios integruotos sinchronizacijos tarp jūsų serverio ir vietinio katalogo. Tai gali būti didelė problema, jei norite automatiškai atnaujinti serverio katalogą iš vietinio kompiuterio. FTP leidžia tik įkelti failus į serverį, bet ne ištraukti failus iš jo.

Laimei, yra daugybė būdų saugiai perduoti failus internetu. Taigi, jei ieškote efektyvesnio, saugesnio ir patikimesnio būdo perduoti failus internetu nei FTP, kokios yra jūsų galimybės?

ftp pakeitimo parinktys

Penkios FTP alternatyvos

1. SFTP

SFTP, sutrumpintai SSH failų perdavimo protokolas, yra saugi FTP alternatyva, sukurta SSH protokolo pagrindu. Tai reiškia, kad SFTP šifruoja jūsų ryšį, prisijungimus ir duomenis, kad procesas būtų saugus.

Naudotis SFTP gana paprasta. Jį galite naudoti per savo FTP klientą arba tiesiogiai serveryje naudodami SFTP skirtas programas, pavyzdžiui, "FileZilla", kurią galite atsisiųsti nemokamai.

SFTP turi ir trūkumų. Pirma, jis nėra toks plačiai paplitęs kaip FTP. Kai kurie FTP klientai palaiko SFTP ryšius, tačiau šis protokolas vis dar mažiau paplitęs nei FTP.

Tai taip pat reiškia, kad SFTP palaikymas nėra toks paplitęs tarp svetainių, serverių, maršrutizatorių, komutatorių, ugniasienių ir kitų įrenginių. Dėl šios priežasties kai kurie FTP klientai nepalaiko SFTP jungčių.

2. FTPS

FTPS yra saugus FTP protokolas. Jis sukurtas ant esamo FTP protokolo ir papildytas TLS/SSL šifravimu, kad būtų apsaugotas kliento ir serverio ryšys.

Tam FTPS pagal nutylėjimą naudoja 990 prievadą, kuriuo šifruojamas FTP srautas tarp klientų ir serverių. Tai reiškia, kad tame pačiame serveryje vienu metu galite naudoti ir SFTP, ir FTPS, tačiau dėl to, kad naudojamas 990 prievadas, FTPS vis tiek yra pažeidžiamas brutalios jėgos atakomis.

3. AS2

AS2, sutrumpintai Application Exchange 2, yra patentuotas protokolas, kurį sukūrė IBM. Jis nėra atvirojo kodo ir IBM už jo naudojimą ima mokestį.

AS2 nėra taip plačiai paplitęs kaip kitos saugios FTP alternatyvos, tačiau daugelis organizacijų visame pasaulyje jį naudoja slaptiems duomenims perduoti.

AS2 yra sudėtingas ir labai skiriasi nuo FTP. Ją nelengva naudoti ne IBM programinės įrangos kontekste, tačiau ją plačiai naudoja IBM klientai visame pasaulyje.

AS2 trūkumas yra tas, kad nėra standartinės, atvirojo kodo protokolo realizacijos, o tai reiškia, kad norint naudoti šį protokolą savo kompiuteriuose, serveriuose, maršrutizatoriuose, ugniasienėse ir kituose įrenginiuose, reikia naudoti IBM AS2 Toolbox.

4. HTTPS

HTTPS reiškia HyperText Transfer Protocol Secure (saugus hiperteksto perdavimo protokolas). Tai HTTP protokolo pagrindu sukurtas protokolas, skirtas apsaugoti žiniatinklio srautą per SSL/TLS.

Jį plačiai naudoja interneto svetainės, naršyklės, serveriai, tinklo įrenginiai ir kitų tipų prie interneto prijungti įrenginiai.

HTTPS naudoja 443 prievadą, kuris dažnai būna atviras ugniasienėse, maršrutizatoriuose ir komutatoriuose. Dėl to failus per HTTPS perduoti lengviau nei per kitus protokolus, pavyzdžiui, SFTP, FTPS ir AS2.

HTTPS yra populiarus protokolas, plačiai naudojamas visų tipų duomenų perdavimui, pavyzdžiui, bendravimui ar failų perdavimui, su galimybe užšifruoti duomenis, kad būtų užtikrintas papildomas saugumas.

5. MFT

MFT yra dar vienas patentuotas protokolas, kurį sukūrė IBM. Jis dažnai laikomas AS2 alternatyva, tačiau tarp IBM klientų nėra taip plačiai paplitęs.

MFT galite naudoti saugiam failų perdavimui tarp serverių, tačiau jis nėra taip plačiai paplitęs kaip AS2. Kaip ir AS2 atveju, MFT nėra atvirojo kodo įgyvendinimo.

Kalbant apie MFT trūkumus, jis nėra taip plačiai palaikomas tinklo įrenginių, tokių kaip ugniasienės, maršrutizatoriai ir komutatoriai. Tinklo administratoriai taip pat turi sukonfigūruoti 1433 prievadą šiuose įrenginiuose, kad būtų galima naudoti MFT ryšius.

Gavelis

Išvada

Yra daug saugių FTP alternatyvų. Tačiau kiekviena iš jų turi savų trūkumų, todėl reikia pasirinkti tinkamą alternatyvą pagal konkrečius poreikius. Prieš pasirinkdami FTP pakaitalą, turite atlikti tyrimą.

Jei pagrindinis jūsų tikslas - perkelti failus į serverius arba iš jų, HTTPS arba MFT gali būti tinkamas pasirinkimas. Tačiau jei jums reikia perduoti failus tarp serverių, geresnis pasirinkimas gali būti AS2 arba FTPS.

Galutinis pasirinkimas taip pat priklausys nuo jūsų biudžeto, kiekvieno protokolo palaikymo prieinamumo ir nuo to, kaip dažnai reikia perduoti duomenis. Atsižvelgiant į tai, svarbu nepamiršti, kad nėra saugių FTP alternatyvų, kurios išspręstų visas saugumo problemas.

Kad ir kokią alternatyvą pasirinktumėte, visada geriausia užtikrinti failų saugumą juos užšifruojant prieš perduodant. Taip jie bus saugūs per laidą, net jei kam nors pavyktų perimti duomenis.

Kadangi vis daugiau įmonių persikelia į debesiją, tikėkitės, kad saugūs failų perdavimo protokolai, tokie kaip SFTP, FTPS, AS2, MFT, HTTPS ir kiti, taps dar labiau paplitę. Tai palengvins sysadminams, programuotojams ir įmonėms saugiai perkelti failus iš vieno serverio į kitą.

Bet kokio dydžio failų perkėlimas
Saugi failų dalijimosi alternatyva FTP
Peržiūrėkite mūsų mokamus planus

Reikia daugiau informacijos apie FTP? Jos rasite kituose mūsų straipsniuose.