Kāpēc e-pasts nav drošs

Ace2024. gada 24. janvāris
E-pasts nav drošs

Mēs visi esam dzirdējuši šausmu stāstus par e-pasta drošību - sākot ar uzlauztiem e-pastiem un beidzot ar pikšķerēšanas shēmām - un ir viegli saprast, kāpēc daudzi cilvēki uzskata, ka e-pasts nav drošs saziņas līdzeklis. Tomēr, iedziļinoties dziļāk, jūs sastapsieties ar vairāk jautājumiem, kas pastiprina to, kāpēc e-pasts nav drošs.

Neraugoties uz bažām par drošību, e-pasts ar vairāk nekā 4 miljardiem lietotāju joprojām ir viens no populārākajiem saziņas veidiem mūsdienās. Saskaņā ar Radicati Group veikto ikgadējo ziņojumu kopējais ikdienā nosūtīto un saņemto uzņēmumu un patērētāju e-pasta vēstuļu skaits 2021. gadā ir vairāk nekā 319 miljardi, un paredzams, ka līdz 2025. gada beigām tas pieaugs līdz vairāk nekā 376 miljoniem.

Bet vai e-pasts patiešām ir tik nedrošs, kā liecina atsevišķa informācija? Atbilde ir gan jā, gan nē. E-pasts noteikti nav tik drošs kā dažas citas saziņas metodes, piemēram, privātas ziņapmaiņas lietotnes vai drošas e-pasta vēstuļu apmaiņas pakalpojumi.

Tomēr, ievērojot nelielu piesardzību un veselo saprātu, e-pasts joprojām var būt salīdzinoši drošs saziņas veids. Vienkārši neizmantojiet to konfidenciālu failu sūtīšanai.

Pārsūtiet līdz 5 GB bez maksas
Nav nepieciešama reģistrācija
Lielu failu sūtīšana tagad

E-pasta drošības problēmas

Ir vairāki iemesli, kāpēc e-pasts nav tik drošs kā citas saziņas metodes. Pirmkārt, e-pasts nav šifrēts, un tas nozīmē, ka jebkura informācija, kas nosūtīta, izmantojot e-pastu, nav aizsargāta pret trešo pušu uzbrucēju pārtveršanu.

E-pasts ir "apraides" saziņas līdzeklis, kas nozīmē, ka jebkuru e-pasta vēstuli, kas nosūtīta lielam saņēmēju skaitam, visticamāk, izlasīs kāds cits, nevis paredzētais saņēmējs. Tāpat ir ļoti viegli izveidot viltotu e-pasta kontu un uzdoties par citu personu, ko var izmantot, lai apkrāptu vai apkrāptu cilvēkus.

Vēl viena e-pasta drošības problēma ir tā, ka uzbrucējiem bieži vien ir viegli nosūtīt viltotas e-pasta vēstules (tā sauktie "pikšķerēšanas" uzbrukumi), kas izskatās, ka ir no uzticama avota, piemēram, drauga vai kolēģa. Šajos e-pasta ziņojumos bieži vien ir saites uz ļaunprātīgām tīmekļa vietnēm vai pielikumi, kas var inficēt jūsu datoru ar ļaunprātīgu programmatūru.

Turklāt daudzi e-pasta serveri nav droši, kas nozīmē, ka jūsu e-pasta ziņojumus var viegli pārtvert un izlasīt trešās puses uzbrucēji. Tas jo īpaši attiecas uz publiskajiem e-pasta serveriem, piemēram, Gmail, Yahoo! Mail un Hotmail. Jāatzīmē arī tas, ka e-pasta pakalpojumu sniedzēji var piekļūt (un piekļūst) jūsu e-pasta ziņām, lai piegādātu mērķtiecīgas reklāmas.

Rezumējot var secināt, ka e-pasta apdraudējumi ir šādi:

  • E-pasts nav šifrēts, tāpēc jebkura informācija, kas nosūtīta, izmantojot e-pastu, nav aizsargāta pret trešo pušu uzbrucēju pārtveršanu.
  • E-pasts ir "apraides" saziņas līdzeklis, kas nozīmē, ka jebkuru e-pasta vēstuli, kas nosūtīta lielam saņēmēju skaitam, visticamāk, izlasīs kāds cits, nevis paredzētais saņēmējs.
  • Kādam ir ļoti viegli izveidot viltotu e-pasta kontu un uzdoties par citu personu, ko var izmantot, lai apkrāptu vai apkrāptu cilvēkus.
  • E-pasta ziņojumus var viegli pārtvert un izlasīt trešās puses uzbrucēji.
  • Jūsu e-pasta ziņojumiem var piekļūt e-pasta pakalpojumu sniedzējs, lai piegādātu mērķtiecīgas reklāmas.
Nesūtiet konfidenciālus failus pa e-pastu

Veidi, kurus nevajadzētu sūtīt, izmantojot e-pastu

Ir vairākas lietas, kuras nevajadzētu sūtīt, izmantojot e-pastu, jo tās tiek uzskatītas par augsta riska lietām. Var būt mazliet grūti saprast, kas ir šīs lietas, jo robeža starp to, kas tiek un kas netiek uzskatīts par augsta riska sūtījumu, mainās atkarībā no konteksta.

E-pasts nav drošs veids, kā sūtīt sensitīvu informāciju, piemēram, paroles, kredītkaršu numurus vai bankas konta informāciju. Ja nepieciešams nosūtīt konfidenciālu informāciju, jāizmanto droša ziņapmaiņas lietotne vai šifrēta e-pasta pakalpojums.

Jāizvairās no augstas izšķirtspējas attēlu vai lielu failu sūtīšanas pa e-pastu, jo tos var viegli pārtvert un nozagt trešās puses uzbrucēji. Tāpat ir ieteicams izvairīties no konfidenciālas informācijas sūtīšanas, izmantojot e-pasta pielikumus, jo tos var viegli atvērt kāds cits, kas nav paredzētais saņēmējs.

Nav laba ideja dalīties ar savu personisko vai finanšu informāciju, izmantojot e-pastu, jo šo informāciju var viegli nozagt krāpnieki un identitātes zagļi. Jāuzmanās arī noklikšķināt uz saitēm vai lejupielādēt pielikumus no nezināmām e-pasta adresēm, jo tajos bieži vien var būt ļaunprātīga programmatūra vai vīrusi.

Jums arī jāizvairās no e-pasta lietošanas saziņai ar nepazīstamiem cilvēkiem. E-pasts nav drošs veids, kā sazināties ar nepazīstamiem cilvēkiem, jo krāpniekiem un pikšķerētājiem ir viegli nosūtīt viltotas e-pasta vēstules, kas izskatās, ka ir no uzticama avota.

Izglītojot sevi par e-pasta bīstamību un veicot dažus vienkāršus piesardzības pasākumus, varat samazināt risku, ka jūsu e-pasta vēstules tiks pārtvertas vai apdraudētas. Tāpēc nākamreiz, kad gatavojaties nospiest "sūtīt", apstājieties un pajautājiet sev: vai šis e-pasts patiešām ir drošs?

Droša saziņa

Drošas alternatīvas konfidenciālu dokumentu nosūtīšanai

Konfidenciālu dokumentu sūtīšana pa e-pastu nav drošs process, jo jūsu informāciju var viegli pārtvert un izlasīt trešās puses uzbrucēji. Nekad nevajadzētu sūtīt konfidenciālus dokumentus pa e-pastu, jo tos var viegli nozagt krāpnieki un identitātes zagļi.

Ja jums ir nepieciešams nosūtīt konfidenciālus dokumentus, ir vairākas drošas alternatīvas e-pastam, ko varat izmantot. Apskatīsim dažas no tām.

Saziņas lietotnes

1. Privāto ziņapmaiņas lietotnes

Privāto ziņapmaiņas lietotnes, piemēram, WhatsApp, Facebook Messenger un Signal, ir lielisks veids, kā droši sazināties ar draugiem un kolēģiem. Šīs lietotnes izmanto end-to-end šifrēšanu, kas nozīmē, ka jūsu ziņojumi ir šifrēti un tos var izlasīt tikai adresāts.

Plusi

Mīnusi

Ziņojumi ir šifrēti, un trešās puses uzbrucēji tos nevar izlasīt.Ne visas lietotnes piedāvā end-to-end šifrēšanu
Daudzas lietotnes piedāvā augstu drošības un privātuma līmeniDažas lietotnes nav tik drošas kā citas
Failu lieluma ierobežojumi nozīmē, ka nevar nosūtīt lielus failus.
E-pasts

2. Droša e-pasta pakalpojumi

Droši e-pasta pakalpojumi, piemēram, ProtonMail un Tutanota, nodrošina augstu drošības un privātuma līmeni. Šajos pakalpojumos tiek izmantota end-to-end šifrēšana, kas nozīmē, ka jūsu ziņojumi tiek šifrēti un tos var izlasīt tikai adresāts.

Plusi

Mīnusi

Ziņojumi ir šifrēti, un trešās puses uzbrucēji tos nevar izlasīt.Ne visas lietotnes piedāvā end-to-end šifrēšanu
Daudzas lietotnes piedāvā augstu drošības un privātuma līmeniDažas lietotnes nav tik drošas kā citas
Failu pielikumu lieluma ierobežojumi nozīmē, ka nevar nosūtīt lielus failus.
Šifrēšana

3. Failu šifrēšanas programmas

Failu šifrēšanas programmas, piemēram, VeraCrypt un BitLocker, ir lielisks veids, kā droši glabāt sensitīvus failus. Šīs programmas izmanto spēcīgus šifrēšanas algoritmus, kas nozīmē, ka jūsu faili ir aizsargāti pret trešo pušu uzbrucējiem.

Plusi

Mīnusi

Faili ir šifrēti, un trešās puses uzbrucēji tos nevar nolasīt.Programmas var nebūt pieejamas visās platformās
Programmas ir viegli lietojamas, ja ir tehniskas zināšanas.Failu šifrēšanas programmas dažiem cilvēkiem var būt sarežģītas un grūti lietojamas.
Pildspalvu USB disks

4. USB zibatmiņas

USB zibatmiņas ir lielisks veids, kā droši glabāt sensitīvus failus. USB zibatmiņas var šifrēt, un tas nozīmē, ka jūsu faili ir aizsargāti no trešo pušu uzbrucējiem.

Plusi

Mīnusi

USB zibatmiņas ir pārnēsājamas, un tās var ņemt līdzi, lai kurp jūs dotos.USB atmiņas kartes var pazaudēt vai nozagt
USB atmiņas kartes ir viegli lietojamasNe visas USB atmiņas ir šifrētas
USB zibatmiņas parasti ir salīdzinoši mazas atmiņas ietilpības.
Filemail drošs failu koplietošanas risinājums

5. Mākoņglabāšanas pakalpojumi

Mākoņglabāšanas pakalpojumi, piemēram, iCloud, Google Drive un DropBox, ir lielisks veids, kā droši glabāt failus. Šajos pakalpojumos tiek izmantoti spēcīgi šifrēšanas algoritmi, kas nozīmē, ka jūsu faili ir pasargāti no trešo pušu uzbrucējiem.

Plusi

Mīnusi

Faili ir šifrēti, un trešās puses uzbrucēji tos nevar nolasīt.Ne visi pakalpojumi piedāvā end-to-end šifrēšanu
Daudzi pakalpojumi piedāvā augstu drošības un privātuma līmeniDaži pakalpojumi nav tik droši kā citi
Lai nosūtītu ļoti lielus failus, būs nepieciešams maksas abonements.
Tīkls

6. Tīkla datu glabāšana (NAS)

Tīkla datu glabātuve (NAS) ir lielisks veids, kā droši glabāt failus. NAS ierīces ir līdzīgas USB atmiņām, taču tām ir vairākas priekšrocības, piemēram, iespēja kopīgot failus ar citiem lietotājiem un iespēja dublēt failus.

Plusi

Mīnusi

Faili ir šifrēti, un trešās puses uzbrucēji tos nevar nolasīt.NAS ierīces var pazaudēt vai nozagt
NAS ierīces ir pārnēsājamas, un tās var ņemt līdzi, lai kurp jūs dotos.Ne visas NAS ierīces ir šifrētas
NAS ierīces ir viegli lietojamas

Secinājums

E-pasts nav drošs veids, kā nosūtīt konfidenciālus dokumentus. Ne vienmēr ir viegli nosūtīt konfidenciālus dokumentus, izmantojot e-pastu, turklāt pastāv risks, ka jūsu dokumentus var izlasīt trešās puses uzbrucēji. Zināšanas par dažādām drošām e-pasta alternatīvām var palīdzēt jums nodrošināt konfidenciālu dokumentu drošību.

Ja jums ir nepieciešams nosūtīt konfidenciālus dokumentus, ir vairākas drošas e-pasta alternatīvas, kuras varat izmantot. Ir svarīgi veikt rūpīgu izpēti, pirms izvēlēties jums piemērotu alternatīvu. Pārliecinieties, ka esat izvēlējies pakalpojumu, kas ir drošs un nodrošina augstu konfidencialitātes līmeni.

Konfidenciālu dokumentu kopīgošana drošā veidā
Sūtiet liela izmēra un jebkura veida failus
Pārbaudiet mūsu apmaksātos plānus

Vairāk drošu failu kopīgošanas metožu iespēju