Prečo e-mail nie je bezpečný

Ace24. januára 2024
E-mail nie je zabezpečený

Všetci sme počuli hrôzostrašné príbehy o bezpečnosti e-mailov - od hacknutých e-mailov až po podvodné schémy - a je ľahké pochopiť, prečo sa mnohí ľudia domnievajú, že e-mail nie je bezpečným komunikačným médiom. Keď však preniknete hlbšie, narazíte na ďalšie problémy, ktoré posilňujú dôvody, prečo e-mail nie je bezpečný.

Napriek obavám o bezpečnosť zostáva e-mail s viac ako 4 miliardami používateľov stále jedným z najpopulárnejších spôsobov komunikácie v súčasnosti. Podľa výročnej správy, ktorú vypracovala skupina Radicati Group, celkový počet denne odoslaných a prijatých e-mailov od podnikov a spotrebiteľov v roku 2021 predstavuje viac ako 319 miliárd a očakáva sa, že do konca roka 2025 vzrastie na viac ako 376 miliónov.

Je však e-mail naozaj taký nezabezpečený, ako naznačujú niektoré informácie? Odpoveď je áno aj nie. E-mail určite nie je taký bezpečný ako niektoré iné spôsoby komunikácie, napríklad aplikácie na zasielanie súkromných správ alebo bezpečné e-mailové služby.

S trochou opatrnosti a zdravého rozumu však môže byť e-mail stále relatívne bezpečným spôsobom komunikácie. Len ho nepoužívajte na posielanie dôverných súborov.

Prenos až 5 GB zadarmo
Nevyžaduje sa registrácia
Odoslať veľké súbory teraz

Problémy so zabezpečením e-mailov

Existuje niekoľko dôvodov, prečo e-mail nie je taký bezpečný ako niektoré iné spôsoby komunikácie. Po prvé, e-mail nie je šifrovaný, čo znamená, že akékoľvek informácie odoslané prostredníctvom e-mailu nie sú chránené pred zachytením útočníkmi tretích strán.

E-mail je "broadcastové" komunikačné médium, čo znamená, že každý e-mail odoslaný veľkému počtu príjemcov si pravdepodobne prečíta niekto iný ako zamýšľaný príjemca. Pre niekoho je tiež veľmi jednoduché vytvoriť falošné e-mailové konto a vydávať sa za inú osobu, čo sa dá využiť na podvod alebo phishing.

Ďalším problémom v oblasti bezpečnosti e-mailov je, že útočníci často ľahko posielajú falošné e-maily (známe ako "phishingové" útoky), ktoré sa tvária, že pochádzajú z dôveryhodného zdroja, napríklad od priateľa alebo kolegu. Tieto e-maily často obsahujú odkazy na škodlivé webové stránky alebo prílohy, ktoré môžu infikovať váš počítač škodlivým softvérom.

Okrem toho mnohé e-mailové servery nie sú zabezpečené, čo znamená, že vaše e-mailové správy môžu ľahko zachytiť a prečítať útočníci tretích strán. Platí to najmä pre verejné e-mailové servery, ako sú Gmail, Yahoo! Mail a Hotmail. Za zmienku stojí aj to, že poskytovatelia e-mailových služieb môžu mať (a majú) prístup k vašim e-mailom s cieľom doručovať cielené reklamy.

Ak to zhrnieme, medzi nebezpečenstvá e-mailu patria:

  • E-mail nie je šifrovaný, takže akékoľvek informácie odoslané prostredníctvom e-mailu nie sú chránené pred zachytením útočníkmi tretích strán.
  • E-mail je "broadcastové" komunikačné médium, čo znamená, že každý e-mail odoslaný veľkému počtu príjemcov si pravdepodobne prečíta niekto iný ako zamýšľaný príjemca.
  • Pre niekoho je veľmi jednoduché vytvoriť falošné e-mailové konto a vydávať sa za inú osobu, čo sa dá využiť na podvod alebo phishing.
  • E-mailové správy môžu ľahko zachytiť a čítať útočníci tretích strán.
  • K vašim e-mailovým správam môže mať prístup poskytovateľ e-mailových služieb s cieľom doručovať cielené reklamy.
Neposielajte dôverné súbory e-mailom

Typy vecí, ktoré by ste nemali posielať e-mailom

Existuje niekoľko vecí, ktoré by ste nemali posielať prostredníctvom e-mailu, pretože sa považujú za vysoko rizikové. Môže byť trochu ťažké zistiť, o aké veci ide, pretože hranica medzi tým, čo sa považuje a nepovažuje za vysoko rizikové, sa mení v závislosti od kontextu.

E-mail nie je bezpečný spôsob posielania citlivých informácií, ako sú heslá, čísla kreditných kariet alebo údaje o bankovom účte. Ak potrebujete posielať dôverné informácie, mali by ste používať zabezpečenú aplikáciu na posielanie správ alebo šifrovanú e-mailovú službu.

Mali by ste sa vyhýbať posielaniu obrázkov s vysokým rozlíšením alebo veľkých súborov prostredníctvom e-mailu, pretože ich môžu ľahko zachytiť a ukradnúť útočníci tretích strán. Takisto je dobré vyhnúť sa posielaniu citlivých informácií prostredníctvom príloh e-mailov, pretože tie môže ľahko otvoriť niekto iný ako určený príjemca.

Nie je dobré zdieľať svoje osobné alebo finančné informácie prostredníctvom e-mailu, pretože tieto informácie môžu byť ľahko odcudzené podvodníkmi a zlodejmi identity. Mali by ste sa mať na pozore aj pred klikaním na odkazy alebo sťahovaním príloh z neznámych e-mailových adries, pretože tie môžu často obsahovať škodlivý softvér alebo vírusy.

Mali by ste sa tiež vyhýbať používaniu e-mailov na komunikáciu s ľuďmi, ktorých nepoznáte. E-mail nie je bezpečný spôsob komunikácie s neznámymi ľuďmi, pretože podvodníci a phisheri môžu ľahko posielať falošné e-maily, ktoré sa tvária ako z dôveryhodného zdroja.

Vzdelávanie sa o nebezpečenstvách e-mailu a prijatie niekoľkých jednoduchých bezpečnostných opatrení môže pomôcť znížiť riziko zachytenia alebo kompromitácie vašich e-mailov. Takže keď sa nabudúce chystáte stlačiť tlačidlo "odoslať", zastavte sa a položte si otázku: Je tento e-mail naozaj bezpečný?

Zabezpečená komunikácia

Bezpečné alternatívy na odosielanie dôverných dokumentov

Posielanie dôverných dokumentov e-mailom nie je bezpečný proces, pretože vaše informácie môžu ľahko zachytiť a prečítať útočníci tretích strán. Dôverné dokumenty by ste nikdy nemali posielať e-mailom, pretože ich môžu ľahko ukradnúť podvodníci a zlodeji identity.

Ak potrebujete poslať dôverné dokumenty, existuje niekoľko bezpečných alternatív k e-mailu, ktoré môžete použiť. Pozrime sa na niekoľko z nich.

Komunikačné aplikácie

1. Aplikácie na zasielanie súkromných správ

Aplikácie pre súkromné správy, ako sú WhatsApp, Facebook Messenger a Signal, sú skvelým spôsobom bezpečnej komunikácie s priateľmi a kolegami. Tieto aplikácie používajú šifrovanie end-to-end, čo znamená, že vaše správy sú zašifrované a môže si ich prečítať len určený príjemca.

Klady

Zápory

Správy sú zašifrované a nemôžu ich čítať útočníci tretích stránNie všetky aplikácie ponúkajú koncové šifrovanie
Mnohé aplikácie ponúkajú vysokú úroveň zabezpečenia a súkromiaNiektoré aplikácie nie sú tak bezpečné ako iné
Obmedzenia veľkosti súborov znamenajú, že nemôžete posielať veľké súbory
E-mail

2. Zabezpečené e-mailové služby

Zabezpečené e-mailové služby, ako napríklad ProtonMail a Tutanota, ponúkajú vysokú úroveň zabezpečenia a súkromia. Tieto služby používajú šifrovanie end-to-end, čo znamená, že vaše správy sú zašifrované a môže si ich prečítať len určený príjemca.

Klady

Zápory

Správy sú zašifrované a nemôžu ich čítať útočníci tretích stránNie všetky aplikácie ponúkajú koncové šifrovanie
Mnohé aplikácie ponúkajú vysokú úroveň zabezpečenia a súkromiaNiektoré aplikácie nie sú tak bezpečné ako iné
Obmedzenia veľkosti príloh znamenajú, že nemôžete posielať veľké súbory
Šifrovanie

3. Programy na šifrovanie súborov

Programy na šifrovanie súborov, ako napríklad VeraCrypt a BitLocker, sú skvelým spôsobom bezpečného ukladania citlivých súborov. Tieto programy používajú silné šifrovacie algoritmy, čo znamená, že vaše súbory sú chránené pred útočníkmi tretích strán.

Klady

Zápory

Súbory sú zašifrované a nemôžu ich čítať útočníci tretích stránProgramy nemusia byť dostupné na všetkých platformách
Programy sa ľahko používajú, ak sú technicky kompetentnéProgramy na šifrovanie súborov môžu byť pre niektorých ľudí zložité a ťažko použiteľné
Disk USB Pen

4. USB kľúče

Kľúče USB sú skvelým spôsobom bezpečného ukladania citlivých súborov. Kľúče USB môžu byť šifrované, čo znamená, že vaše súbory sú chránené pred útočníkmi tretích strán.

Klady

Zápory

USB kľúče sú prenosné a môžete si ich vziať kamkoľvek so sebouUSB kľúče sa môžu stratiť alebo ukradnúť
USB kľúče sa ľahko používajúNie všetky kľúče USB sú šifrované
USB kľúče majú zvyčajne relatívne malú pamäťovú kapacitu
Riešenie bezpečného zdieľania súborov Filemail

5. Služby cloudového úložiska

Služby cloudových úložísk, ako sú iCloud, Disk Google a DropBox, sú skvelým spôsobom bezpečného ukladania súborov. Tieto služby používajú silné šifrovacie algoritmy, čo znamená, že vaše súbory sú chránené pred útočníkmi tretích strán.

Klady

Zápory

Súbory sú zašifrované a nemôžu ich čítať útočníci tretích stránNie všetky služby ponúkajú koncové šifrovanie
Mnohé služby ponúkajú vysokú úroveň zabezpečenia a súkromiaNiektoré služby nie sú tak bezpečné ako iné
Na odosielanie veľmi veľkých súborov bude potrebné platené predplatné
Sieť

6. Sieťové úložisko (NAS)

Sieťové úložisko (NAS) je skvelý spôsob bezpečného ukladania súborov. Zariadenia NAS sú podobné USB kľúčom, ale ponúkajú množstvo výhod, ako napríklad možnosť zdieľania súborov s inými používateľmi a možnosť zálohovania súborov.

Klady

Zápory

Súbory sú zašifrované a nemôžu ich čítať útočníci tretích stránZariadenia NAS možno stratiť alebo odcudziť
Zariadenia NAS sú prenosné a môžete si ich vziať so sebou, kamkoľvek ideteNie všetky zariadenia NAS sú šifrované
Zariadenia NAS sa ľahko používajú

Záver

E-mail nie je bezpečný spôsob odosielania dôverných dokumentov. Nie vždy je jednoduché posielať dôverné dokumenty prostredníctvom e-mailu a existuje riziko, že vaše dokumenty môžu čítať útočníci tretích strán. Znalosť rôznych bezpečných alternatív k e-mailu vám pomôže udržať dôverné dokumenty v bezpečí.

Ak potrebujete posielať dôverné dokumenty, existuje niekoľko bezpečných alternatív k e-mailu, ktoré môžete použiť. Pred výberom vhodnej alternatívy je dôležité vykonať dôkladný prieskum. Uistite sa, že ste si vybrali službu, ktorá je bezpečná a ponúka vysokú úroveň súkromia.

Zdieľanie dôverných dokumentov bezpečným spôsobom
Odosielanie veľkých súborov akejkoľvek veľkosti a akéhokoľvek typu
Pozrite si naše platené plány

Ďalšie možnosti bezpečného zdieľania súborov