Spôsoby zálohovania počítačových súborov

Ace24. januára 2024
spôsoby zálohovania počítačových súborov

Väčšina jednotlivcov a organizácií si uvedomuje, že zálohovanie a obnova sú pri ochrane digitálnych aktív pred vymazaním, poškodením, vírusmi a inými nebezpečenstvami veľmi dôležité. Preto sa zálohovanie považuje za poslednú líniu obrany. Celkovo existuje viacero spôsobov zálohovania počítačových súborov, ktoré budú ďalej preskúmané.

Odoslanie až 5 GB zadarmo
Nevyžaduje sa registrácia
Odoslať veľké súbory teraz
Zálohovanie údajov

Úvod: Čo je zálohovanie súborov?

Zálohovanie súborov v podstate chráni pred výraznou stratou údajov v dôsledku nehôd alebo ľudských chýb. Zálohovanie zapisuje zálohy súborového systému vo formáte záložného súboru, zatiaľ čo obnovenie číta zálohy súborového systému, ktoré sa spracovávajú pomocou rôznych príkazov.

Vytvorenie zálohy súborov zahŕňa okrem iných možností ukladania aj ukladanie kópií dôležitých systémových a osobných informácií na pevný disk alebo externú zálohu či flash disk. Je nevyhnutné vytvárať zálohy údajov ako súčasť bežnej údržby počítača, aby ste zabezpečili svoje informácie v prípade zlyhania systému alebo poškodenia súborov.

Dostupné možnosti zálohovania alebo uchovávania vašich údajov a digitálnych súborov sú pomerne rozmanité. Pozreli sme sa na najobľúbenejšie zariadenia na ukladanie údajov, ktoré jednotlivci využívajú na zálohovanie a archiváciu, pričom sme mali na pamäti, že požiadavky každého sú iné a že neexistuje univerzálna možnosť.

Digitálne médiá sú často zálohované

Typy vecí, ktoré chcú ľudia zálohovať

Vo všeobecnosti platí, že súbory, ktoré ste vytvorili, by ste mali zálohovať. Ako iste viete, strata údajov je bežným javom. Je možné, že sa váš pevný disk v určitom okamihu poškodí. Súbory sa môžu stratiť aj v dôsledku vírusovej infekcie, útoku ransomvéru, aktualizácie systému Windows, straty napájania a niektorých ďalších faktorov. Preto je zálohovanie súborov veľmi dôležité, aby sa zabránilo strate údajov.

Rôzne projekty

Ak vykonávate akúkoľvek tvorivú prácu, napríklad programovanie, strih videa alebo fotografovanie, nezabudnite si zálohovať svoje údaje, najmä ak pracujete na projekte, ktorý sa práve realizuje.

Prevzatia

Prevzaté súbory sa štandardne ukladajú do priečinka Prevzaté súbory v počítači. Väčšina online prehliadačov a mnohé programy na sťahovanie médií si tento priečinok vyberajú ako predvolené miesto na sťahovanie.

Aj keď možno budete chcieť najprv vymazať veľké stiahnuté súbory, ktoré už nechcete, je dobré si preventívne vytvoriť zálohu tohto priečinka. Ak máte inštaláciu softvéru alebo súbor PDF, ktorý ste si stiahli pred niekoľkými mesiacmi, nikdy neviete, kedy ho budete potrebovať.

Aplikácie

Udržiavanie zálohy všetkých vašich aplikácií môže byť tiež dobrý nápad. Zjednodušíte si tak opätovnú inštaláciu počas procesu obnovy v prípade katastrofy. Z tohto dôvodu sa odporúča, aby ste všetky nové aplikácie, ktoré sťahujete a inštalujete z internetu, umiestnili do vyhradeného priečinka, ktorý sa automaticky zálohuje v rámci pravidelného postupu zálohovania.

Obľúbené položky alebo záložky v internetovom prehliadači

Miesto, kde sú uložené vaše záložky (známe aj ako obľúbené položky), sa môže líšiť v závislosti od internetového prehliadača, ktorý práve používate. Napríklad Internet Explorer môže uchovávať vaše záložky v priečinku Obľúbené v priečinku používateľského konta, ak používate systém Windows. Iné prehliadače, ako napríklad Google Chrome, Firefox funkciu Sync, ktorá umožňuje synchronizovať nastavenia prehliadača (vrátane záložiek) v rôznych zariadeniach.

zálohovanie na externé zariadenie

Manuálne zálohovanie

Pri manuálnom zálohovaní musíte začať proces zálohovania vždy, keď chcete zálohovať svoje údaje. Je určená pre jednotlivcov, ktorí chcú prevziať kontrolu nad svojím osudom. To znamená, že ručne zálohujete svoju webovú lokalitu vždy, keď to považujete za nevyhnutné.

Budete sa musieť rozhodnúť, ktoré súbory chcete zálohovať, kam ich chcete zálohovať a ako často ich chcete ukladať. To si vyžaduje čas, ktorý možno nemáte.

V závislosti od služieb, ktoré si vyberiete, sa môžu líšiť presné pokyny a metódy zálohovania webovej lokality. Ďalšou metódou manuálneho zálohovania je stiahnutie a ručné vytvorenie záloh všetkých súborov a údajov.

Automatizácia

Automatické zálohovanie

Automatické zálohovanie predstavuje formu paradigmy zálohovania údajov, pri ktorej sa údaje zálohujú a ukladajú z miestnej siete/systému do záložného zariadenia s minimálnou alebo žiadnou účasťou človeka. Automatizácia procesu zálohovania eliminuje čas a zložitosť spojenú s ručným zálohovaním počítača, siete alebo prostredia informačných technológií.

Keďže čas je dnes jedným z najcennejších dostupných zdrojov, skutočnosť, že automatizované zálohovanie šetrí čas, je pozoruhodná a treba na ňu upozorniť. Nie je potrebné nič viac ako raz si vopred naplánovať kalendár; systém sa o všetko ostatné postará za vás!

Okrem toho, pokiaľ ide o online transakcie, sú obavy o bezpečnosť rovnako dôležité ako rýchlosť. Poskytovateľ, ktorého si vyberiete na automatické zálohovanie, je zodpovedný za zachovanie bezpečnosti vašich zálohovaných údajov: to zahŕňa ochranu vašej stránky pred prípadnými útokmi hackerov, zlyhaním softvéru a iným zneužitím bezpečnostných nedostatkov.

úložné zariadenie

Metóda 1: Externé fyzické úložné zariadenie

Jednoduchšie to už ani nejde: stačí pripojiť externé úložné zariadenie k počítaču a začať. Prirodzene, disky existujú v najrôznejších formách, veľkostiach a kombináciách. Základný disk nebude stáť veľa, ale nebude robiť nič iné, než sedieť a čakať, kým urobíte prácu. Takmer všetky disky v súčasnosti používajú vysokorýchlostné rozhrania USB-A 3.0 alebo USB-C.

Externé pevné disky, SD karty a flash disky sú príkladmi fyzických úložísk. Tento druh úložných zariadení umožňuje používateľom prezerať svoje súbory bez pripojenia na internet a prenášať svoje údaje fyzickým doručením súborov nadriadenému alebo členovi rodiny s istotou, že nikto iný nebude môcť do údajov zasahovať.

Napriek tomu je pri externých zariadeniach obava, že môžu utrpieť nejakú formu fyzického poškodenia alebo sa môžu stratiť.

Klonovanie obrazu disku

Metóda 2: Klonovanie obrazu disku

Klonovanie pevného disku alebo jednotlivých oddielov pevného disku je jedným z bežných spôsobov zálohovania počítača. Vytvorí sa identický, nekomprimovaný klon celého disku alebo oddielov disku.

Obraz je kópia všetkých vašich údajov - každého súboru a priečinka, ako aj aplikácií a systémových súborov - vytvorí sa zhotovením snímky vášho pevného disku v určitom časovom okamihu. Keď sa klon alebo obraz použije na obnovu, prepíše súčasný rámec a pevný disk sa vráti do stavu, v akom bol v čase zálohovania alebo klonovania.

Skutočnosť, že klony disku nie sú komprimované, znamená, že ich možno okamžite skopírovať na cieľovú zálohovú jednotku alebo do cloudu, čím sa zabezpečí, že budete mať vždy aktuálnu, identickú kópiu svojich údajov.

Pri zálohovaní je klonovanie užitočné na rýchlu obnovu, zobrazovanie vám však poskytuje väčší počet možností zálohovania. Uskutočnenie prírastkovej zálohy snímky vám umožní zachovať niekoľko fotografií bez obáv, že zaberiete veľa ďalšieho miesta.

Keď sa stanete obeťou ransomvéru alebo inej dátovej kalamity a budete potrebovať obnoviť systém na predchádzajúcu snímku disku, je veľmi dôležité na to pamätať.

Aplikácia Filemail na prenos súborov

Metóda 3: Použitie online riešenia založeného na cloude

V súčasnosti môžeme s istotou povedať, že žijeme v dobe cloudu. Online zálohovanie, ktoré sa predtým považovalo za špecializovanú službu, sa dnes považuje za štandardný postup pre dôležité informácie. Stalo sa jedným z najživotaschopnejších spôsobov zálohovania počítačových súborov!

Zálohovanie v cloude, niekedy označované ako online zálohovanie alebo vzdialené zálohovanie, je technika prenosu duplikátu fyzického alebo virtuálneho súboru alebo databázy na sekundárne miesto mimo lokality na uchovanie v prípade poruchy zariadenia alebo prírodnej katastrofy.

Zvyčajne je hostiteľom sekundárneho servera a štruktúr na ukladanie údajov poskytovateľ služieb tretej strany, ktorý účtuje zákazníkovi zálohovania poplatky na základe množstva použitého úložného priestoru alebo kapacity, množstva prenesených údajov, počtu zákazníkov, počtu serverov alebo počtu sprístupnení údajov.

Môžete si vybrať medzi synchronizačným softvérom, ktorý bude automaticky zálohovať vaše súbory do cloudu, alebo tak môžete urobiť ručne.

Synchronizačný softvér, ktorý je nevyhnutný pre každého, kto používa viac ako jeden počítač alebo zariadenie, zaručuje, že zachováte rovnaké súbory na všetkých svojich počítačoch. Okrem toho sú bežne dostupné aj z mobilných zariadení.

Keď zmeníte súbor, zmena sa automaticky oznámi všetkým ostatným počítačom, ktoré sú pripojené k účtu, a to aj tým, ktoré používajú rôzne operačné systémy. Je to vrchol redundancie v tej najlepšej podobe.

V konečnom dôsledku cloudové úložisko umožňuje používateľom zdieľať údaje a pristupovať k nim odkiaľkoľvek na svete bez toho, aby museli fyzicky navštevovať svoje lokálne úložné systémy. Celkovo sa v cloudovom úložisku ukladajú informácie na vzdialených serveroch, z ktorých sa môžu na diaľku udržiavať a kontrolovať, ako aj zálohovať a vyhľadávať.

Prenos súborov akejkoľvek veľkosti
Rýchly zabezpečený prenos súborov
Pozrite si naše platené plány

Pozrite si ďalšie články o ukladaní údajov