Tiedostonsiirtoprotokollan tutkiminen

Tiedostonsiirrot ovat Internetin rakennuspalikoita. Internetin käyttäjät lataavat tiedostoja joka ikinen minuutti joka ikinen päivä ja levittävät niitä ympäri virtuaalimaailmaa. Tiedostonsiirtoprotokolla (FTP) on ollut käytössä yli neljä vuosikymmentä, ja tänä aikana se on kehittynyt huomattavasti salausstandardien ja tiedostojen siirto-ominaisuuksien osalta. 

FTP on peräisin verkkojen alkuaikoina, jopa ennen TCP:hen (Transmission Control Protocol) perustuvien nykyisten Internet Protocol (IP) -verkkojen syntyä 1980-luvun alussa.

Tässä artikkelissa tarkastellaan FTP:hen liittyviä lukuisia ulottuvuuksia, kuten toimintoja, etuja ja haittoja, ja samalla esitellään FileMail toimivana vaihtoehtona.

Jaa jopa 5 GB ilmaiseksi

Rekisteröitymistä ei tarvita

kuulustelu

Mikä on tiedostonsiirtoprotokolla (FTP)?

Tiedostonsiirtoprotokolla (File Transfer Protocol, FTP) on vakiomuotoinen tiedonsiirtoprotokolla, jonka avulla tietokonetiedostoja siirretään palvelimelta asiakkaalle tietokoneverkon kautta. FTP on asiakas-palvelinprotokolla, jossa käytetään erillisiä ohjaus- ja datayhteyksiä asiakkaan ja palvelimen välillä.
FTP on asiakas-palvelinverkko-protokolla, jonka avulla käyttäjät voivat ladata verkkosivuja, tietoja ja sovelluksia muista palveluista. Kun käyttäjä haluaa ladata tietoja omalle tietokoneelleen, hän tekee sen FTP:n avulla.
FTP:tä ei myöskään salata. Se käyttää todennukseen selväkielisiä käyttäjiä ja salasanoja, mikä tekee FTP:n kautta tapahtuvasta tiedonsiirrosta altista salakuuntelulle, henkilöitymiselle ja muille hyökkäyksille.
apple airdrop

Miten FTP toimii?

Tiedostonsiirtoprotokolla toimii asiakas-palvelin -periaatteella, jossa tiedostonsiirtotoiminto suoritetaan FTP-palvelimen ja FTP-asiakkaan välityksellä. FTP-yhteys edellyttää, että kaksi osapuolta luo ja toimii vuorovaikutuksessa tietyssä verkossa. Käyttäjällä on oltava valtuudet antaa tunnukset FTP-palvelimelle, mutta joillakin julkisilla FTP-palvelimilla käyttäjien ei tarvitse antaa salasanoja päästäkseen tiedostoihin.
FTP-palvelin perustetaan verkkoon, ja määritetty tiedostojen tallennuspaikka (kansio/järjestelmä) määritellään jaettavaksi tallennuspaikaksi jaettaville tiedoille. Loppukäyttäjät muodostavat yhteyden tähän tiedostopalvelimeen FTP:n avulla siirtääkseen tiedostoja paikalliseen kansioonsa/järjestelmäänsä.
FTP tarvitsee toimiakseen TCP/IP-verkon ja yhden tai useamman FTP-asiakkaan. FTP-asiakas toimii asiakkaan ja palvelimen välisenä viestinvälittäjänä, joka lataa ja lataa tiedostoja. Pohjimmiltaan FTP-asiakas käynnistää yhteydet FTP-palvelimeen. FTP-palvelin aloittaa tiedostonsiirtomenettelyn saatuaan asiakkaan pyynnön ladata tai ladata tiedosto.
Aina kun käyttäjä kohtaa ongelman, hänen on luotava komento- ja datakanava. Kun molemmat kanavat on määritetty, passiivinen tila neuvoo palvelinta kuuntelemaan yhteyksiä sen sijaan, että se yrittäisi ottaa yhteyttä käyttäjiin uudelleen.

Mihin FTP:tä käytetään?

Alustat, jotka tukevat edelleen FTP-latauksia ja -siirtoja, tekevät sen lähinnä tavan vuoksi, ja tämäkin on vähenemässä.
FTP on epävirallinen tapa tutustuttaa aloittelijat Internet-protokolliin ennen kuin siirrytään monimutkaisempiin versioihin, joten se on erinomainen työkalu aloitteleville käyttäjille. Jotkut henkilöt luovat FTP-tiedostojärjestelmiä nostalgian tai huvin vuoksi. Suurten palvelintietomäärien siirtäminen organisaation sisällä: Jotkut IT-ammattilaiset saattavat käyttää FTP:tä siirtäessään palvelintiedostoja suljetussa järjestelmässä.
Lisäksi FTP:tä käytetään laajalti arkkitehti-, insinööri- ja rakennusalalla (AEC) arkkitehtuurikaavioiden ja komponenttien vaihtoon. FTP-palvelimen kautta on ihanteellinen tapa lähettää suuria tiedostoja, kuten CAD- tai SketchUp-kaavioita, joita käytetään usein AEC-liiketoiminnassa.
CAD-kaavioita ja vastaavia tiedostomuotoja käsittelevät rakennus- ja siihen liittyvät alat ovat usein riippuvaisia FTP:stä tiedostojen siirtonopeuden vuoksi.

FTP-asiakkaat

Jokaisella FTP-ohjelmalla on ainutlaatuiset ominaisuudet, joiden avulla käyttäjät voivat mukauttaa lataus- ja latausprosessejaan. FTP-asiakkaan lisäominaisuuksiin kuuluvat julkisen avaimen todennus, tiedostojen pakkaustason hallinta ja työkalut palvelimen etsimiseen tiedostomaskien avulla.

FTP:n turvallisuuskysymykset

Kaiken kaikkiaan FTP on luonnostaan turvaton tiedonsiirtomenetelmä. Kun tiedosto lähetetään tämän protokollan kautta, tiedot, käyttäjätunnus ja salasana vaihdetaan kaikki selväkielisinä, mikä tarkoittaa, että hakkeri voi saada nämä tiedot helposti haltuunsa. Jos haluat taata tietojesi turvallisuuden, sinun on käytettävä FTP:n parannettua versiota, kuten FTPS- tai SFTP-protokollaa.

FTP on peräisin ajalta, jolloin kyberturvallisuus oli pelkkä spekulatiivinen aihe. Tämä tarkoittaa, että FTP-siirtoja ei ole suojattu, joten kuka tahansa pakettien salakuunteluun kykenevä voi kohtalaisen helposti siepata tietoja. 

Jos hakkerit pystyvät sieppaamaan FTP-siirron, salaus ei estä heitä pääsemästä käsiksi sen sisältöön tai muuttamasta sitä. Vaikka käyttäisit FTP-pilvitallennusta, tiedot voidaan siepata ja käyttää väärin, jos palveluntarjoajan järjestelmään murtaudutaan.

Tämän vuoksi FTP:n kautta toimitetut tiedot ovat ihanteellinen kohde väärentämis-, haistelu-, brute force- ja muunlaisille hyökkäyksille. Hakkeri saattaa tarkastaa FTP-tapahtuman ja yrittää hyökätä sen heikkouksiin käyttämällä perusporttien skannausta.
tiedostonsiirtoprotokollan haitat

FTP:n haitat

Haastava käyttö

On vähättelyä sanoa, että FTP:hen ei pääse käsiksi. Käyttöliittymä on pelottava ja ylivoimainen. Ensisilmäyksellä (ja useilla myöhemmillä vilkaisuilla) se vaikuttaa sellaiselta, jonka vain IT-asiantuntija voisi ymmärtää. Tämä on merkittävä haitta, sillä sen asianmukainen käyttö vaatii koulutusta sekä henkilökunnalta että asiakkailta.

Kaikki toimittajat eivät ole samanarvoisia

Yritykset valitsevat myyjien hallinnoimat FTP-ratkaisut tietoturva-aukkojen poistamiseksi. Valitettavasti kaikki toimittajat eivät läpäise tarvittavia tietoturvatestejä, mikä vaikeuttaa sopivan toimittajan löytämistä. Kukin kilpailija tarjoaa ainutlaatuisen joukon ominaisuuksia, ja monissa niistä on puutteita kriittisillä alueilla, kuten käyttöoikeusrajoituksissa, tietoturvassa, käytettävyydessä ja hintavaihtoehdoissa.

Salaus ei ole itsestäänselvyys.

Vaikka on mahdollista löytää palveluntarjoaja, joka tarjoaa tietojen salauksen, monet eivät sitä tee. FTP:ssä ei ole salausta, mikä selittää, miksi lähetetyt tiedot on niin helppo siepata. Lisäksi FTP-palvelua tutkiessasi huomaat, että salausta ei aina anneta tai noudateta.

FTP:n kimppuun voidaan hyökätä

Jos valitset väärän palveluntarjoajan, vaarana on, että käytössäsi on FTP-ratkaisu, joka ei suojaa tietojasi, jolloin voit altistua hakkereiden strategioille, kuten brute force- tai spoofing-hyökkäyksille. Hakkerit käyttävät brute force -hyökkäyksiä päästäkseen järjestelmääsi käymällä nopeasti läpi tuhansia kirjautumis- ja salasanakombinaatioita. FTP on altis spoofing-hyökkäyksille, joissa hakkeri esiintyy aitona käyttäjänä tai laitteena verkossa.

Vaatimustenmukaisuus on ongelma

Lisäksi sinun on otettava huomioon vaatimustenmukaisuus, kun lähetät tietoja FTP:n kautta. FTP yksinään tai turvattoman FTP-palveluntarjoajan kautta saattaa altistaa yrityksesi sääntöjenvastaisuussyytteille. Salauksen puute on merkittävä tekijä vaatimustenvastaisuudessa, ja sinun on löydettävä ratkaisu, joka vastaa vaatimustenmukaisuusvaatimuksiasi.

Toiminnan seuranta on vaikeaa

FTP ei tarjoa kirjausketjuja, mikä vaikeuttaa vuodon lähteen jäljittämistä tai projektin edistymisen seuraamista. Jos tiedostoja käsitellään väärin tai tapahtuu tietomurto, ongelman lähteen jäljittäminen voi olla vaikeaa. Lukuisista FTP-ohjelmista puuttuvat tarvittavat käyttöoikeusrajoitukset, joilla varmistetaan, että henkilökuntasi noudattaa parhaita tiedostonjakokäytäntöjä.
ftp:n edut

FTP:n edut

Useita tiedostohakemistoja voidaan siirtää samanaikaisesti.

FTP on erinomainen vaihtoehto, jos yrityksesi haluaa, että vaihdat suuria tietomääriä (teratavuja, ei megatavuja) kerralla. Insinööreillä, arkkitehdeillä ja graafisilla suunnittelijoilla on usein valtavan suuria tiedostoja, jotka ovat liian suuria lähetettäväksi sähköpostitse ja liian hitaita jaettavaksi HTTPS:n avulla. FTP tarjoaa näissä tapauksissa merkittävää hyötyä, koska se mahdollistaa massiivisten tiedostojen nopeamman lähettämisen.

Älä koskaan menetä tiedostojen siirron edistymistä

Se on edullista, koska sinun ei tarvitse pelätä, että menetät siirtoedellytyksesi, jos yhteys verkkoon katkeaa FTP:n käytön aikana. Jos yhteys katkeaa tai sinun on käynnistettävä koneesi uudelleen, sinun ei tarvitse aloittaa alusta. Voit jatkaa siitä, mihin jäit. Kun verkkoon pääsee taas käsiksi, FTP yhdistyy välittömästi uudelleen ja jatkaa siitä, mihin se jäi.
monialustaiset sovellukset

Filemail: FTP:n käyttökelpoinen vaihtoehto

On kuitenkin olemassa myös käyttökelpoisia vaihtoehtoja, joilla voidaan voittaa FTP:n haasteet ja tuoda lisätoimintoja ja etuja. Filemail on verkkoalusta, joka mahdollistaa kaikenkokoisten tiedostojen lähettämisen ja vastaanottamisen erilaisten sovellusten ja palvelujen avulla. 

Se on ilmainen palvelu, joka on kaikkien käytettävissä. Perusperiaate on yksinkertainen: valitse tiedosto, täytä vastaanottajan sähköpostiosoite ja napsauta "lähetä". Vastaanottaja saa linkin tiedostoon ja lataa sen.

FTP:n tietoturva-aukkojen ohi Filemailin avulla voit määrittää tiedostonsiirron saatavuusajan ja salasanasuojauksen, mikä tekee siitä turvallisemman. Se sisältää myös turvatoimia, jotka tekevät tiedostojen siirrosta turvallisempaa, FTP:hen verrattuna.

Kaksi palomuurisarjaa suojaa palvelimia, ja pääsy tietoihin säilyy suoraan Windows-yhteyden kautta. Levyllä tiedostonimet on salattu, ja palvelimilla olevien tietojen suuri määrä tekee tietojen hakemisesta ja salauksen purkamisesta kiintolevyiltä lähes mahdotonta.

Jaa minkä tahansa kokoisia tiedostoja

Turvallinen vaihtoehto FTP:lle

Finnish