Tiedostonsiirtoprotokollan tutkiminen

Ace18. tammikuuta 2024
Huone täynnä palvelimia

Tiedostonsiirrot ovat Internetin rakennuspalikoita. Internetin käyttäjät lataavat tiedostoja joka ikinen minuutti joka ikinen päivä ja levittävät niitä ympäri virtuaalimaailmaa. Tiedostonsiirtoprotokolla (FTP) on ollut käytössä yli neljä vuosikymmentä, ja tänä aikana se on kehittynyt huomattavasti salausstandardien ja tiedostojen siirto-ominaisuuksien osalta.

FTP:n juuret ulottuvat aina verkkojen alkuaikoihin asti, jopa ennen TCP:hen (Transmission Control Protocol) perustuvien nykyisten Internet Protocol (IP) -verkkojen syntyä 1980-luvun alussa.

Tässä artikkelissa tarkastellaan FTP:hen liittyviä lukemattomia ulottuvuuksia, kuten toimintoja, etuja ja haittoja, ja esitellään FileMail vaihtoehtona.

Jaa jopa 5 GB ilmaiseksi
Rekisteröitymistä ei vaadita
Lähetä suuria tiedostoja nyt
mikä on ftp

Mikä on tiedostonsiirtoprotokolla (FTP)?

Tiedostonsiirtoprotokolla (File Transfer Protocol, FTP) on vakiomuotoinen viestintäprotokolla, jonka avulla tietokonetiedostoja siirretään palvelimelta asiakkaalle tietokoneverkon kautta. FTP on asiakas-palvelin-protokolla, jossa käytetään erillisiä ohjaus- ja datayhteyksiä asiakkaan ja palvelimen välillä.

FTP on asiakas-palvelinverkko-protokolla, jonka avulla käyttäjät voivat ladata verkkosivuja, tietoja ja sovelluksia muista palveluista. Kun käyttäjä haluaa ladata tietoja omalle tietokoneelleen, hän tekee sen FTP:n avulla.

FTP:tä ei myöskään salata. Se käyttää todennukseen selväkielisiä käyttäjiä ja salasanoja, mikä tekee FTP:n kautta tapahtuvasta tiedonsiirrosta altista salakuuntelulle, henkilöitymiselle ja muille hyökkäyksille.

ftp tiedostojen jakamiseen

Miten FTP toimii?

Tiedostonsiirtoprotokolla toimii asiakas-palvelin -periaatteella, jossa tiedostojen siirto tapahtuu FTP-palvelimen ja FTP-asiakkaan välityksellä. FTP-yhteys edellyttää, että kaksi osapuolta luo ja toimii vuorovaikutuksessa tietyssä verkossa. Käyttäjällä on oltava valtuudet antaa tunnukset FTP-palvelimelle, mutta joillakin julkisilla FTP-palvelimilla käyttäjien ei tarvitse antaa salasanoja, jotta he voivat käyttää tiedostoja.

FTP-palvelin perustetaan verkkoon, ja jaettavien tietojen jaetuksi tallennuspaikaksi määritellään tietty tiedostojen tallennuspaikka (kansio/järjestelmä). Loppukäyttäjät muodostavat yhteyden tähän tiedostopalvelimeen FTP:n avulla siirtääkseen tiedostoja paikalliseen kansioonsa/järjestelmäänsä.

FTP tarvitsee toimiakseen TCP/IP-verkon ja yhden tai useamman FTP-asiakkaan. FTP-asiakas toimii asiakkaan ja palvelimen välisenä viestinvälittäjänä, joka lataa ja lataa tiedostoja. Pohjimmiltaan FTP-asiakas käynnistää yhteydet FTP-palvelimeen. FTP-palvelin aloittaa tiedostonsiirtomenettelyn saatuaan asiakkaan pyynnön ladata tai ladata tiedosto.

Aina kun käyttäjä kohtaa ongelman, hänen on luotava komentokanava ja datakanava. Kun molemmat kanavat on määritetty, passiivinen tila ohjeistaa palvelinta kuuntelemaan yhteyksiä sen sijaan, että se yrittäisi ottaa yhteyttä käyttäjiin uudelleen.

jakaminen laitteiden välillä

Mihin FTP:tä käytetään?

Alustat, jotka edelleen tukevat FTP-latauksia ja -siirtoja, tekevät sen lähinnä tavan vuoksi, ja tämäkin on vähenemässä.

FTP on epävirallinen tapa tutustuttaa aloittelijat Internet-protokolliin ennen kuin siirrytään monimutkaisempiin versioihin, joten se on erinomainen aloittelevan käyttäjän työkalu. Jotkut henkilöt luovat FTP-tiedostojärjestelmiä nostalgian tai huvin vuoksi. Suurten palvelintiedostomäärien siirtäminen organisaation sisällä: Jotkut IT-ammattilaiset saattavat käyttää FTP:tä siirtäessään palvelintiedostoja suljetussa järjestelmässä.

Lisäksi FTP:tä käytetään laajalti arkkitehti-, insinööri- ja rakennusalalla (AEC) arkkitehtuurikaavioiden ja komponenttien vaihtoon. Ihanteellinen tapa lähettää suuria tiedostoja, kuten CAD- tai SketchUp-kaavioita, joita käytetään usein AEC-liiketoiminnassa, on FTP-palvelimen kautta.

CAD-kaavioita ja vastaavia tiedostomuotoja käsittelevät rakennus- ja siihen liittyvät toimialat ovat usein riippuvaisia FTP:stä tiedostojen siirtonopeuden vuoksi.

FTP-asiakkaat

Jokaisella FTP-ohjelmalla on ainutlaatuiset ominaisuudet, joiden avulla käyttäjät voivat mukauttaa lataus- ja latausprosessejaan. FTP-asiakkaan lisäominaisuuksiin kuuluvat julkisen avaimen todennus, tiedostojen pakkaustason hallinta ja työkalut palvelimen etsimiseen tiedostomaskien avulla.

lukituksen avaaminen

FTP:n turvallisuuskysymykset

Yleisesti ottaen FTP on tiedonsiirtomenetelmänä luonnostaan turvattomampi. Kun tiedosto lähetetään tätä protokollaa käyttäen, tiedot, käyttäjätunnus ja salasana vaihdetaan pelkkänä tekstinä, mikä tarkoittaa, että hakkeri voi helposti saada nämä tiedot. Jos haluat taata tietojesi turvallisuuden, sinun on käytettävä FTP:n parannettua versiota, kuten FTPS:ää tai SFTP:tä.

FTP on peräisin ajalta, jolloin kyberturvallisuus oli pelkkä spekulatiivinen aihe. Tämä tarkoittaa sitä, että FTP-siirtoja ei ole suojattu, minkä vuoksi kuka tahansa pakettien nuuskimiseen kykenevä voi kohtalaisen helposti siepata tietoja.

Jos hakkerit pystyvät sieppaamaan FTP-siirron, salaus ei estä heitä pääsemästä käsiksi sen sisältöön tai muuttamasta sitä. Vaikka käyttäisit FTP-pilvitallennusta, tiedot voidaan siepata ja käyttää väärin, jos palveluntarjoajan järjestelmään murtaudutaan.

Tämän vuoksi FTP:n kautta toimitetut tiedot ovat ihanteellinen kohde väärentämis-, haistelu-, brute force- ja muunlaisille hyökkäyksille. Hakkeri saattaa tarkastaa FTP-tapahtuman ja yrittää hyökätä sen heikkouksiin käyttämällä perusporttien skannausta.

hakkeri

FTP:n haitat

Haastava käyttö

On vähättelyä sanoa, että FTP on saavuttamattomissa. Käyttöliittymä on pelottava ja ylivoimainen. Ensisilmäyksellä (ja useilla myöhemmillä vilkaisuilla) se vaikuttaa sellaiselta, jonka vain IT-asiantuntija voisi ymmärtää. Tämä on merkittävä haitta, sillä sen asianmukainen käyttö vaatii koulutusta sekä henkilökunnalta että asiakkailta.

Kaikki toimittajat eivät ole samanarvoisia

Yritykset valitsevat myyjien hallinnoimat FTP-ratkaisut tietoturva-aukkojen ratkaisemiseksi. Valitettavasti kaikki toimittajat eivät läpäise tarvittavia tietoturvatestejä, mikä vaikeuttaa sopivan toimittajan löytämistä. Jokainen kilpailija tarjoaa ainutlaatuisen joukon ominaisuuksia, ja monissa niistä on puutteita kriittisillä alueilla, kuten käyttöoikeusrajoituksissa, tietoturvassa, käytettävyydessä ja hintavaihtoehdoissa.

Salaus ei ole itsestäänselvyys

Vaikka on mahdollista löytää palveluntarjoaja, joka tarjoaa tietojen salausta, monet eivät sitä tarjoa. FTP:hen ei sisälly salausta, mikä selittää, miksi siirretty tieto on niin helposti siepattavissa. Lisäksi FTP-palvelua tutkiessasi huomaat, että salausta ei aina anneta tai valvota.

FTP:n kimppuun voidaan hyökätä

Jos valitset väärän palveluntarjoajan, vaarana on, että saat FTP-ratkaisun, joka ei suojaa tietojasi, jolloin olet alttiina hakkeristrategioille, kuten brute force- tai spoofing-hyökkäyksille. Hakkerit käyttävät brute force -hyökkäyksiä päästäkseen järjestelmääsi käymällä nopeasti läpi tuhansia kirjautumis- ja salasanakombinaatioita. FTP on altis spoofing-hyökkäyksille, joissa hakkeri esiintyy aitona käyttäjänä tai laitteena verkossa.

Vaatimustenmukaisuus on ongelma

Lisäksi sinun on otettava huomioon vaatimustenmukaisuus, kun lähetät tietoja FTP:n kautta. FTP yksinään tai turvattoman FTP-palveluntarjoajan kautta saattaa altistaa yrityksesi vaatimustenvastaisuussyytteille. Salauksen puute on merkittävä tekijä vaatimustenvastaisuudessa, ja sinun on löydettävä ratkaisu, joka vastaa vaatimustenmukaisuusvaatimuksiasi.

Toiminnan valvonta on vaikeaa

FTP ei tarjoa kirjausketjuja, mikä vaikeuttaa vuodon lähteen jäljittämistä tai projektin etenemisen seuraamista. Jos tiedostoja käsitellään väärin tai tapahtuu tietomurto, ongelman lähteen jäljittäminen voi olla vaikeaa. Lukuisista FTP-ohjelmista puuttuvat tarvittavat käyttöoikeusrajoitukset, joilla varmistetaan, että henkilökuntasi noudattaa parhaita tiedostonjakokäytäntöjä.

ftp:n edut

FTP:n edut

Useita tiedostohakemistoja voidaan siirtää samanaikaisesti.

FTP on erinomainen vaihtoehto, jos yrityksesi haluaa, että vaihdat suuria tietomääriä (ajattele teratavuja, älä megatavuja) kerralla. Insinööreillä, arkkitehdeillä ja graafisilla suunnittelijoilla on usein valtavan suuria tiedostoja, jotka ovat liian suuria lähetettäväksi sähköpostitse ja liian hitaita jaettavaksi HTTPS:n avulla. FTP tarjoaa näissä tapauksissa merkittävää hyötyä, koska se mahdollistaa massiivisten tiedostojen nopeamman lähettämisen.

Älä koskaan hukkaa tiedostojen siirron edistymistä

Se on edullista, koska sinun ei tarvitse pelätä, että menetät siirron edistymisen, jos yhteys verkkoon katkeaa FTP:tä käytettäessä. Jos yhteys katkeaa tai sinun on käynnistettävä koneesi uudelleen, sinun ei tarvitse aloittaa alusta. Voit jatkaa siitä, mihin jäit. Kun verkkoon pääsee taas käsiksi, FTP yhdistyy välittömästi uudelleen ja jatkaa siitä, mihin se jäi.

Filemail-tiedostojen jakaminen

Filemail: FTP:n käyttökelpoinen vaihtoehto

On kuitenkin olemassa myös käyttökelpoisia vaihtoehtoja, jotka poistavat FTP:n haasteet ja tuovat lisää toimintoja ja etuja. Filemail on verkkoalusta, joka mahdollistaa kaikenkokoisten tiedostojen lähettämisen ja vastaanottamisen erilaisten sovellusten ja palvelujen avulla.

Se on ilmainen palvelu, joka on kaikkien käytettävissä. Perusperiaate on yksinkertainen: valitse tiedosto, täytä vastaanottajan sähköpostiosoite ja napsauta "lähetä". Vastaanottaja saa linkin tiedostoon ja lataa sen.

FTP-palvelujen tietoturva-aukot voit ohittaa Filemailin avulla, sillä voit määrittää tiedostonsiirron saatavuusajan ja salasanasuojauksen, mikä tekee siitä turvallisemman. Se sisältää myös turvatoimia, jotka tekevät tiedostonsiirrosta turvallisemman kuin FTP.

Kaksi palomuurisarjaa suojaa palvelimiasi, ja pääsy tietoihin säilyy suoraan Windows-käytön kautta. Levyllä tiedostonimet on salattu, ja palvelimilla olevien tietojen suuri määrä tekee tietojen hakemisesta ja salauksen purkamisesta kiintolevyiltä lähes mahdotonta.

Jaa minkä tahansa kokoisia tiedostoja
Turvallinen vaihtoehto FTP:lle
Tutustu maksullisiin suunnitelmiimme

Etsitkö vaihtoehtoja FTP:lle? Tutustu sitten alla olevaan artikkeliin.