Top 5 FTP-vaihtoehtoja turvallisia tiedostojen siirtoja varten

Ace23. tammikuuta 2024
Top 5 FTP-vaihtoehtoja turvallisia tiedostojen siirtoja varten

Tiedostonsiirtoprotokolla on yksi yleisimmistä protokollista, jota käytetään nykyään tiedostojen siirtämiseen Internetissä. FTP on monesti osoittautunut yksinkertaiseksi, tehokkaaksi ja luotettavaksi. On kuitenkin tilanteita, joissa FTP ei ole optimaalinen ratkaisu. Kun tietoturva, nopeus tai vain tietojen eheys ovat ensiarvoisen tärkeitä, on harkittava vaihtoehtoa FTP:lle. Tässä artikkelissa käsittelemme viittä FTP-vaihtoehtoa, jotka tarjoavat turvallisemman tavan vaihtaa tiedostoja internetissä.

Siirrä jopa 5 GB ilmaiseksi
Rekisteröitymistä ei vaadita
Siirrä suuria tiedostoja nyt
Kysymys siitä, mikä on FTP

Mikä on FTP?

FTP on protokolla, jonka avulla käyttäjät voivat ladata ja ladata tiedostoja Internetin kautta. Se kehitettiin ensimmäisen kerran vuonna 1971, joten se on yksi varhaisimmista Internet-tiedostojen siirtoon käytetyistä protokollista.

Protokolla tuli markkinoille räjähdysmäisesti, sillä se tuki tiedostojen siirtoa, jonka nopeus oli vaikuttava 1,1 miljoonaa bittiä sekunnissa. Aluksi tällä tavoin voitiin siirtää vain tekstitiedostoja, mutta pian käyttäjät pystyivät lataamaan ja lataamaan sekä teksti- että binääritiedostoja.

FTP käyttää tiedostojen lähettämiseen asiakas-palvelin-mallia. FTP-asiakas aloittaa yhteyden FTP-palvelimeen, neuvottelee todennustiedot, lähettää komentoja palvelimelle ja vastaanottaa vastauksia palvelimelta. Protokolla tukee myös aktiivista ja passiivista tilaa tiedostojen siirtämiseen ja tiedostojen hallintaan liittyviin tehtäviin, kuten hakemistojen luettelointiin ja poistamiseen.

FTP:ssä jokaiseen palvelimelle lähetettyyn komentoon vastataan numeerisella vastauskoodilla. Koodien tarkoituksena on ilmoittaa komennon tila, jotta käyttäjät voivat nopeasti selvittää, onnistuiko komennon pyytämä toiminto.

Tarvitaan ftp-vaihtoehto

Miksi tarvitset FTP-vaihtoehdon

Nykyään on monia tapoja siirtää tiedostoja internetissä, mutta FTP on edelleen yksi yleisimmistä käytössä olevista protokollista. Se on yksinkertainen, tehokas ja helppokäyttöinen. Se on monin tavoin luotettava protokolla tiedostojen siirtoon.

FTP:llä on kuitenkin myös huonot puolensa. Ensinnäkin, koska FTP paljastaa niin paljon tietoa siitä, mitä tiedostoa siirretään ja kuka sitä siirtää, protokolla ei tarjoa mitään sisäänrakennettua tapaa salata asiakkaan ja palvelimen välistä yhteyttä. Tämä tarkoittaa, että FTP-liikenne on altis pakettien salakuuntelulle ja muille hyökkäyksille, koska se lähetetään pelkkänä tekstinä.

Toiseksi FTP-protokolla käyttää vanhentunutta käyttäjä-salasanajärjestelmää käyttäjien todentamiseksi palvelimelle. Tämä tarkoittaa, että jos käyttäjätunnus ja salasana vaarantuvat, FTP-tilisi hakkeroidaan.

Kolmanneksi protokolla on hidas ja tehoton verrattuna muihin nykyaikaisiin protokolliin, kuten SFTP:hen (SSH File Transfer Protocol). Sitä ei vain ole rakennettu nopeisiin tiedostojen siirtoihin.

Lopuksi FTP ei tarjoa mitään keinoa synkronoida paikallisia ja etätiedostoja. Tämä voi olla suuri ongelma, jos etsit tapaa ladata tiedostoja automaattisesti palvelimen hakemistosta toiseen ilman, että prosessi käynnistetään manuaalisesti.

Turvallinen vaihtoehto FTP:lle

Turvallisten tiedostojen siirtoprotokollien tarve

FTP:n monien ongelmien vuoksi on selvää, että jos haluat välttää tiedostojen ja tietojen turvallisuuden vaarantumisen, sinun on etsittävä turvallinen vaihtoehto. On monia syitä, miksi sinun pitäisi harkita FTP:n turvallisen vaihtoehdon käyttämistä:

1. Vältä nuuskaus- ja nuuskaushyökkäykset.

Kuten edellä todettiin, koska FTP-liikenne lähetetään tavallisena tekstinä, olet altis nuuskimiselle. Tämä tarkoittaa sitä, että jos joku haluaisi päästä käsiksi tiedostoihisi tai tietoihin, hän voisi siepata FTP-liikenteesi ja päästä käsiksi käyttäjänimeesi ja salasanaasi. Jos käytät FTP:tä ilman minkäänlaista salausta, liikenne siirretään pelkkänä tekstinä. Kuka tahansa voi tarkastella sitä tavallisella protokolla-analysaattorilla.

2. Vältä hakkerointia

Jos käyttäjätunnuksesi ja salasanasi vaarantuvat, FTP-tilisi hakkeroidaan. Kun tunnistetietosi ovat vaarantuneet, hyökkääjä voi päästä käsiksi kaikkiin palvelimellasi oleviin tiedostoihin ja hakemistoihin FTP-protokollan avulla. Joissakin tapauksissa tämä voi johtaa tiedostojen ja tietojen luvattomaan muuttamiseen. Tämä on valtava turvallisuusriski, jos tallennat arkaluonteisia tietoja FTP-palvelimelle.

3. Vältä tehottomia tiedostojen siirtoja

Kuten edellä mainittiin, FTP-protokolla on hidas verrattuna muihin nykyaikaisiin tiedostojen siirtoprotokolliin. Se ei ole ihanteellinen, jos haluat lähettää tiedostoja nopeasti internetin kautta. Jos FTP-palvelin hidastuu, koska liian moni käyttäjä lataa tiedostoja kerralla, omien tiedostojesi käyttö voi estyä.

4. Vältä epäluotettavaa tiedostojen synkronointia

Lopuksi FTP ei tarjoa minkäänlaista sisäänrakennettua synkronointia palvelimen ja paikallisen hakemiston välillä. Tämä voi olla suuri ongelma, jos haluat päivittää palvelimella olevan hakemiston automaattisesti paikalliselta koneeltasi. FTP:n avulla voit vain ladata tiedostoja palvelimelle, mutta et vetää tiedostoja palvelimelta.

Onneksi on monia tapoja siirtää tiedostoja turvallisesti internetin kautta. Jos siis etsit FTP:tä tehokkaampaa, turvallisempaa ja luotettavampaa tapaa siirtää tiedostoja internetissä, mitä vaihtoehtoja sinulla on?

vaihtoehdot ftp:n korvaamista varten

Viisi vaihtoehtoa FTP:lle

1. SFTP

SFTP, joka on lyhenne sanoista SSH File Transfer Protocol (SSH-tiedostonsiirtoprotokolla), on turvallinen vaihtoehto FTP:lle, joka on rakennettu SSH-protokollan päälle. Tämä tarkoittaa, että SFTP salaa yhteyden, kirjautumiset ja tiedot, jotta prosessi pysyy turvallisena.

SFTP:n käyttö on melko helppoa. Voit käyttää sitä FTP-asiakasohjelman kautta tai suoraan palvelimella käyttämällä SFTP-kohtaisia sovelluksia, kuten FileZillaa, jonka voit ladata ilmaiseksi.

SFTP:llä on myös haittansa. Ensinnäkin se ei ole yhtä yleinen kuin FTP. Jotkut FTP-ohjelmat tukevat SFTP-yhteyksiä, mutta protokolla on silti harvinaisempi kuin FTP.

Tämä tarkoittaa myös sitä, että SFTP:n tuki ei ole yhtä yleistä verkkosivustojen, palvelimien, reitittimien, kytkimien, palomuurien ja muiden laitteiden keskuudessa. Tämän vuoksi jotkin FTP-ohjelmat eivät tue SFTP-yhteyksiä.

2. FTPS

FTPS on suojattu FTP-protokolla. Se on rakennettu nykyisen FTP-protokollan päälle ja lisää TLS/SSL-salauksen suojaamaan asiakkaan ja palvelimen välisen yhteyden.

Tätä varten FTPS käyttää oletusarvoisesti porttia 990 salatakseen FTP-liikenteen asiakkaiden ja palvelimien välillä. Tämä tarkoittaa, että voit käyttää sekä SFTP:tä että FTPS:ää samanaikaisesti samalla palvelimella, mutta koska FTPS käyttää porttia 990, se on edelleen haavoittuvainen brute-force-hyökkäyksille.

3. AS2

AS2, joka on lyhenne sanoista Application Exchange 2, on IBM:n kehittämä oma protokolla. Se ei ole avoimen lähdekoodin protokolla, ja IBM veloittaa sen käytöstä.

AS2 ei ole yhtä yleinen kuin muut suojatut FTP-vaihtoehdot, mutta monet organisaatiot ympäri maailmaa ovat käyttäneet sitä arkaluonteisten tietojen siirtämiseen.

AS2 on monimutkainen ja hyvin erilainen kuin FTP. Sitä ei ole helppo käyttää IBM:n ohjelmistojen ulkopuolella, mutta IBM:n asiakkaat ympäri maailmaa käyttävät sitä laajalti.

AS2:n haittapuolena on, että protokollalle ei ole olemassa standardoitua, avoimen lähdekoodin toteutusta, joten sen käyttäminen tietokoneissa, palvelimissa, reitittimissä, palomuureissa ja muissa laitteissa edellyttää IBM:n AS2 Toolboxin käyttöä.

4. HTTPS

HTTPS on lyhenne sanoista HyperText Transfer Protocol Secure. Se on HTTP-protokollan päälle rakennettu protokolla, jolla verkkoliikenne suojataan SSL/TLS:n avulla.

Sitä käyttävät laajalti verkkosivustot, selaimet, palvelimet, verkkolaitteet ja muunlaiset internetiin liitetyt laitteet.

HTTPS käyttää porttia 443, joka on usein auki palomuureissa, reitittimissä ja kytkimissä. Tämä helpottaa tiedostojen siirtämistä HTTPS:n kautta verrattuna muihin protokolliin, kuten SFTP, FTPS ja AS2.

HTTPS on suosittu protokolla, jota käytetään laajalti kaikenlaiseen tiedonsiirtoon, kuten viestintään tai tiedostojen siirtoon, ja siinä on mahdollisuus salata tiedot lisäturvallisuuden vuoksi.

5. MFT

MFT on toinen IBM:n kehittämä oma protokolla. Sitä pidetään usein vaihtoehtona AS2:lle, mutta se ei ole yhtä laajasti käytössä IBM:n asiakkaiden keskuudessa.

MFT:tä voi käyttää tiedostojen turvalliseen siirtoon palvelinten välillä, mutta se ei ole yhtä yleinen kuin AS2. AS2:n tavoin MFT:lle ei ole olemassa avoimen lähdekoodin toteutusta.

MFT:n haittapuolena on se, että verkkolaitteet, kuten palomuurit, reitittimet ja kytkimet, eivät tue sitä yhtä laajasti. Verkonvalvojien on myös määritettävä portti 1433 näihin laitteisiin, jotta ne voivat käyttää MFT-yhteyksiä.

Gavel

Päätelmä

FTP:lle on monia turvallisia vaihtoehtoja. Jokaisella on kuitenkin omat haittapuolensa, joten sinun on valittava tarpeisiisi sopiva vaihtoehto. Sinun on tehtävä tutkimusta ennen kuin valitset FTP:n korvaavan vaihtoehdon.

Jos päätavoitteesi on siirtää tiedostoja palvelimille tai palvelimilta, HTTPS tai MFT saattaa olla oikea valinta sinulle. Mutta jos sinun on siirrettävä tiedostoja palvelinten välillä, AS2 tai FTPS saattaa olla parempi valinta.

Se, minkä protokollan lopulta valitset, riippuu myös budjetistasi, kunkin protokollan tuen saatavuudesta ja siitä, kuinka usein sinun on siirrettävä tietoja. Tästä huolimatta on tärkeää pitää mielessä, että ei ole olemassa turvallisia FTP-vaihtoehtoja, jotka ratkaisisivat kaikki tietoturvaongelmat.

Valitsitpa minkä vaihtoehdon tahansa, on aina parasta pitää tiedostot turvassa salaamalla ne ennen siirtoa. Näin ne pysyvät turvassa siirrossa, vaikka joku onnistuisi sieppaamaan tiedot.

Kun yhä useammat yritykset siirtyvät pilvipalveluihin, odotettavissa on, että SFTP:n, FTPS:n, AS2:n, MFT:n, HTTPS:n ja muiden kaltaiset turvalliset tiedostojensiirtoprotokollat yleistyvät entisestään. Tämä helpottaa järjestelmänvalvojien, kehittäjien ja yritysten tiedostojen turvallista siirtämistä palvelinten välillä.

Siirrä minkä tahansa kokoisia tiedostoja
Turvallinen tiedostonjakovaihtoehto FTP:lle
Tutustu maksullisiin suunnitelmiimme

Tarvitsetko lisätietoja FTP:stä? Löydät sitä muista artikkeleistamme.