A számítógépes fájlok biztonsági mentésének módjai

Ace2024. január 24.
a számítógépes fájlok biztonsági mentésének módjai

A legtöbb magánszemély és szervezet tisztában van a biztonsági mentés és helyreállítás kritikus jellegével, amikor a digitális eszközöket védi a törléstől, sérüléstől, vírustól és egyéb veszélyektől. Ezért tekintik a biztonsági mentést a védelem utolsó védelmi vonalának. Összességében a számítógépes fájlok biztonsági mentésének több módja is van, amelyeket a továbbiakban megvizsgálunk.

Küldjön akár 5 GB-ot ingyen
Nincs regisztráció szükséges
Nagy fájlok küldése most
Az adatok biztonsági mentése

Bevezetés: Mi az a fájl biztonsági mentés?

A fájlmentés lényegében a balesetek vagy emberi hibák miatti jelentős adatvesztés ellen véd. A biztonsági mentés fájlrendszeri biztonsági mentéseket ír a biztonsági mentési fájlformátumban, míg a visszaállítás fájlrendszeri biztonsági mentéseket olvas be, amelyeket különböző parancsok kezelnek.

A fájlmentés készítése magában foglalja a kritikus rendszer- és személyes adatok másolatainak tárolását többek között merevlemezen vagy külső biztonsági mentésen, illetve flash meghajtón. A rutinszerű számítógép-karbantartás részeként elengedhetetlen, hogy biztonsági mentéseket készítsen az adatairól, hogy rendszerkiesés vagy fájlsérülés esetén biztonságban tudhassa az adatait.

Az adatok és digitális fájlok biztonsági mentésére vagy megőrzésére rendelkezésre álló lehetőségek igen változatosak. Megnéztük a magánszemélyek által biztonsági mentés és archiválás céljából használt legnépszerűbb adattároló eszközöket, szem előtt tartva, hogy mindenki igényei eltérőek, és hogy nincs egy mindenre megfelelő megoldás.

A digitális média gyakran biztonsági mentést kap

Típusú dolgok, amiket az emberek biztonsági másolatot akarnak készíteni

Általában az Ön által létrehozott fájlok azok a fájlok, amelyekről biztonsági másolatot kell készítenie. Mint azt Ön is tudja, az adatvesztés rendszeres jelenség. Elképzelhető, hogy a merevlemeze valamikor megsérül. A fájlok vírusfertőzés, zsarolóprogram-támadás, Windows-frissítés, áramkimaradás és néhány más tényező miatt is elveszhetnek. Ezért a fájlmentés kritikus fontosságú az adatvesztés megelőzése érdekében.

Különböző projektek

Ha bármilyen kreatív munkát vállal, például programozást, videoszerkesztést vagy fényképezést, mindenképpen készítsen biztonsági mentést az adatairól, különösen akkor, ha éppen egy folyamatban lévő projekten dolgozik.

Letöltések

Alapértelmezés szerint a letöltött fájlok a számítógép Letöltések mappájában kerülnek tárolásra. A legtöbb online böngésző és számos média letöltésére szolgáló program ezt a mappát választja a letöltések alapértelmezett helyéül.

Bár a már nem kívánt nagyméretű letöltéseket érdemes először törölni, elővigyázatosságból érdemes biztonsági másolatot készíteni erről a mappáról. Ha van egy hónapokkal ezelőtt letöltött szoftvertelepítés vagy PDF, sosem tudhatja, mikor lesz rá szüksége.

Alkalmazások

Az összes alkalmazásról is jó ötlet lehet biztonsági mentést készíteni. Ez egyszerűbbé teszi az újratelepítést egy katasztrófa esetén a helyreállítási folyamat során. Emiatt tanácsos az internetről letöltött és telepített új alkalmazásokat egy külön mappába helyezni, amelyről a rendszeres biztonsági mentési eljárás részeként automatikusan biztonsági másolat készül.

Kedvencek vagy könyvjelzők az internetes böngészőben

A könyvjelzők (más néven kedvencek) tárolási helye az Ön által használt internetböngészőtől függően eltérő lehet. Például az Internet Explorer a könyvjelzőket a felhasználói fiók mappájában található Kedvencek mappában tárolja, ha Windows rendszert használ. Más böngészők, például a Google Chrome, Firefox a Sync funkciót, amely lehetővé teszi a böngésző beállításainak (beleértve a könyvjelzőket is) szinkronizálását különböző eszközökön.

biztonsági mentés külső eszközre

Kézi biztonsági mentés

A manuális biztonsági mentés esetén minden alkalommal el kell kezdenie a biztonsági mentési folyamatot, amikor biztonsági másolatot szeretne készíteni az adatokról. Ez azoknak a személyeknek szól, akik szeretnék saját kezükbe venni a sorsuk irányítását. Vagyis manuálisan készít biztonsági mentést a webhelyéről, amikor ezt lényegesnek tartja.

Önnek kell eldöntenie, hogy mely fájlokat szeretné, hová és milyen gyakran szeretné, hogy mentésre kerüljenek. Ehhez időre van szükség, amivel nem biztos, hogy rendelkezik.

Az Ön által választott szolgáltatásoktól függően változhatnak a weboldal biztonsági mentésére vonatkozó pontos utasítások és módszerek. A kézi mentés másik módszere az összes fájl és adat letöltése és biztonsági mentés készítése kézzel.

Automatizálás

Automatikus biztonsági mentés

Az automatikus mentés az adatmentési paradigma egy olyan formája, amelyben az adatok mentése és tárolása a helyi hálózatról/rendszerről egy mentési létesítménybe történik, kevés emberi közreműködéssel vagy anélkül. A biztonsági mentési folyamat automatizálása kiküszöböli a számítógép, a hálózat vagy az informatikai környezet manuális mentésével járó időt és bonyolultságot.

Mivel az idő napjaink egyik legértékesebb erőforrása, az a tény, hogy az automatizált biztonsági mentések időt takarítanak meg, figyelemre méltó, és érdemes felhívni rá a figyelmet. Nincs másra szükség, mint hogy egyszer előre megtervezze a naptárát; a rendszer minden másról gondoskodik Ön helyett!

Továbbá a biztonsági szempontok ugyanolyan fontosak, mint a sebesség, amikor az online tranzakciókról van szó. Az automatikus biztonsági mentések elvégzésére választott szolgáltató felelős a mentett adatok biztonságának megőrzéséért: ez magában foglalja webhelyének védelmét az esetleges hackertámadásoktól, szoftverhibáktól és a biztonsági hiányosságok egyéb kihasználásától.

tárolóeszköz

1. módszer: Külső fizikai tárolóeszköz

Ennél egyszerűbb már nem is lehetne: csak csatlakoztasson egy külső tárolóeszközt a számítógépéhez, és kezdheti. Természetesen a meghajtók sokféle formában, méretben és kombinációban léteznek. Egy egyszerű meghajtó nem kerül sokba, de nem tesz mást, mint ül és várja, hogy elvégezze a feladatot. Jelenleg szinte minden meghajtó nagy sebességű USB-A 3.0 vagy USB-C interfészt használ.

A külső merevlemezek, az SD-kártyák és a flash meghajtók mind a fizikai tárolók példái. Ez a fajta tárolóeszköz lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy internetkapcsolat nélkül is megtekinthessék fájljaikat, és hogy adataikat úgy adják át, hogy fizikailag átadják a fájlokat egy felettesüknek vagy családtagjuknak, biztosak lehetnek abban, hogy senki más nem tud belekontárkodni az adatokba.

Mindazonáltal a külső eszközökkel kapcsolatban az az aggodalomra ad okot, hogy valamilyen fizikai sérülést szenvedhetnek, vagy elkeveredhetnek.

Lemezkép klónozása

2. módszer: Lemezkép klónozása

A merevlemez vagy a merevlemez egyes partícióinak klónozása a számítógép biztonsági mentésének egyik gyakori módja. Ez egy azonos, tömörítetlen klónt készít a teljes meghajtóról vagy a meghajtó partícióiról.

A lemezkép az összes adat - minden fájl és mappa, valamint az alkalmazások és a rendszerfájlok - másolata úgy jön létre, hogy egy adott időpontban pillanatfelvételt készít a merevlemezről. Amikor egy klónt vagy képet helyreállításra használnak, az felülírja a jelenlegi keretet, és a merevlemez visszatér abba az állapotba, amelyben a biztonsági mentés vagy klónozás idején volt.

Az a tény, hogy a lemezklónok tömörítetlenek, azt jelenti, hogy azonnal átmásolhatók egy célmeghajtóra vagy a felhőbe, így mindig naprakész, azonos másolat áll rendelkezésre az adatokról.

A biztonsági mentéseknél a klónozás a gyors helyreállításhoz hasznos, a képalkotás azonban nagyobb számú biztonsági mentési lehetőséget biztosít. Az inkrementális biztonsági mentés pillanatfelvételének készítése lehetővé teszi, hogy több fényképet megőrizzen anélkül, hogy aggódnia kellene a sok további hely elfoglalása miatt.

Ha zsarolóprogram vagy más adatszerencsétlenség áldozatává válik, és vissza kell állítania rendszerét egy korábbi lemezképre, ezt nagyon fontos megjegyezni.

Filemail fájlátviteli alkalmazás

3. módszer: Online felhőalapú megoldás használata

Manapság már bátran mondhatjuk, hogy a felhő korában élünk. A korábban speciális szolgáltatásnak számító online biztonsági mentés ma már alapértelmezett gyakorlatnak számít a létfontosságú információk esetében. A számítógépes fájlok biztonsági mentésének egyik legéletképesebb módjává vált!

A felhőalapú mentés, amelyet néha online mentésnek vagy távoli mentésnek is neveznek, egy olyan technika, amellyel egy fizikai vagy virtuális fájl vagy adatbázis másolatát egy másodlagos, külső célállomásra lehet átvinni, hogy megőrizhető legyen a berendezés meghibásodása vagy természeti katasztrófa esetén.

A másodlagos kiszolgálót és az adattárolási struktúrákat általában egy harmadik fél szolgáltató üzemelteti, amely a biztonsági mentés ügyfelének a felhasznált tárhely vagy kapacitás, az átvitt adatok mennyisége, az ügyfelek száma, a kiszolgálók száma vagy az adatok rendelkezésre bocsátásának száma alapján számít fel díjat.

Választhat olyan szinkronizáló szoftverek közül, amelyek automatikusan biztonsági mentést készítenek a fájljairól a felhőbe, vagy manuálisan is elvégezheti azt.

A szinkronizáló szoftver, amely mindenki számára elengedhetetlen, aki egynél több számítógépet vagy eszközt használ, garantálja, hogy ugyanazokat a fájlokat őrizze meg minden számítógépén. Ráadásul általában mobileszközökről is elérhetőek.

Amikor módosít egy fájlt, a változás automatikusan közli a fiókhoz csatlakoztatott összes többi számítógéppel, még azokkal is, amelyek különböző operációs rendszert futtatnak. Ez a redundancia csúcspontja a maga nemében.

Végső soron a felhőalapú tárolás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a világ bármely pontjáról megosszák és elérjék az adatokat, anélkül, hogy fizikailag fel kellene keresniük a helyben lévő tárolórendszereket. Összességében a felhőalapú tárolás távoli szervereken tárolja az információkat, amelyekről távolról karbantarthatók és ellenőrizhetők, valamint menthetők és lekérhetők.

Bármilyen méretű fájlok átvitele
Gyors biztonságos fájlátvitel
Nézze meg fizetős terveinket

További cikkek az adattárolásról