De ce e-mailul nu este sigur

Am auzit cu toții poveștile de groază despre securitatea e-mailurilor - de la e-mailuri piratate la scheme de phishing - și este ușor de înțeles de ce mulți oameni cred că e-mailul nu este un mijloc de comunicare sigur. Cu toate acestea, atunci când sapi mai adânc, vei întâlni mai multe probleme care întăresc motivul pentru care e-mailul nu este sigur.

În ciuda preocupărilor legate de securitate, e-mailul, cu peste 4 miliarde de utilizatori, rămâne în continuare una dintre cele mai populare metode de comunicare din prezent. Potrivit raport anual realizat de Radicati Group, numărul total de e-mailuri de afaceri și de consum trimise și primite zilnic este de peste 319 miliarde în 2021 și se preconizează că va crește la peste 376 de milioane până la sfârșitul anului 2025.

Dar este e-mailul chiar atât de nesigur pe cât sugerează anumite informații? Răspunsul este atât da, cât și nu. Cu siguranță, e-mailul nu este la fel de sigur ca alte metode de comunicare, cum ar fi aplicațiile de mesagerie privată sau serviciile de e-mail securizate.

Cu toate acestea, cu puțină prudență și bun simț, e-mailul poate fi încă o modalitate relativ sigură de comunicare. Doar nu-l utilizați pentru a trimite fișiere confidențiale.

Transferați până la 5 GB gratuit

Nu este necesară înregistrarea

Probleme cu securitatea e-mailurilor

Există o serie de motive pentru care e-mailul nu este la fel de sigur ca alte metode de comunicare. În primul rând, e-mailul nu este criptat, ceea ce înseamnă că orice informație trimisă prin e-mail nu este protejată împotriva interceptării de către atacatori terți.
E-mailul este un mijloc de comunicare de tip "broadcast", ceea ce înseamnă că orice e-mail trimis unui număr mare de destinatari este posibil să fie citit de altcineva decât destinatarul vizat. De asemenea, este foarte ușor pentru cineva să creeze un cont de e-mail fals și să se dea drept o altă persoană, ceea ce poate fi folosit pentru a înșela sau a păcăli pe cineva.
O altă problemă legată de securitatea e-mailurilor este faptul că este adesea ușor pentru atacatori să trimită e-mailuri false (cunoscute sub numele de atacuri de tip "phishing") care par a proveni de la o sursă de încredere, cum ar fi un prieten sau un coleg. Aceste e-mailuri conțin adesea linkuri către site-uri web sau atașamente malițioase care vă pot infecta calculatorul cu programe malware.
În plus, multe servere de e-mail nu sunt securizate, ceea ce înseamnă că mesajele dvs. de e-mail pot fi ușor interceptate și citite de atacatori terți. Acest lucru este valabil în special pentru serverele de e-mail publice, cum ar fi Gmail, Yahoo! Mail și Hotmail. De asemenea, merită menționat faptul că furnizorii de e-mail pot accesa (și chiar o fac) e-mailurile dvs. pentru a vă livra reclame direcționate.
În concluzie, pericolele e-mailului includ:
  • Mesajele de e-mail nu sunt criptate, astfel încât orice informație trimisă prin e-mail nu este protejată împotriva interceptării de către atacatori terți.
  • E-mailul este un mijloc de comunicare de tip "broadcast", ceea ce înseamnă că orice e-mail trimis unui număr mare de destinatari este posibil să fie citit de altcineva decât destinatarul vizat.
  • Este foarte ușor pentru cineva să creeze un cont de e-mail fals și să se dea drept o altă persoană, ceea ce poate fi folosit pentru a înșela sau a înșela persoane.
  • Mesajele de e-mail pot fi ușor interceptate și citite de atacatori terți.
  • Mesajele dvs. de e-mail pot fi accesate de către furnizorul dvs. de e-mail pentru a livra anunțuri direcționate.
nu trimiteți fișiere confidențiale

Tipuri de lucruri pe care nu ar trebui să le trimiteți prin e-mail

Există o serie de lucruri pe care nu ar trebui să le trimiteți prin e-mail, deoarece sunt considerate a fi de mare risc. Poate fi puțin dificil să știți care sunt aceste lucruri, deoarece linia de demarcație între ceea ce este și ceea ce nu este considerat a fi de mare risc se schimbă în funcție de context.
E-mailul nu este o modalitate sigură de a trimite informații sensibile, cum ar fi parole, numere de cărți de credit sau detalii despre conturi bancare. Dacă trebuie să trimiteți informații confidențiale, ar trebui să folosiți o aplicație de mesagerie securizată sau un serviciu de e-mail criptat.

Ar trebui să evitați să trimiteți prin e-mail imagini de înaltă rezoluție sau fișiere de mari dimensiuni, deoarece acestea pot fi ușor interceptate și furate de atacatori terți. De asemenea, este o idee bună să evitați să trimiteți informații sensibile prin intermediul atașamentelor de e-mail, deoarece acestea pot fi deschise cu ușurință de o altă persoană decât destinatarul.

Nu este o idee bună să vă comunicați informațiile personale sau financiare prin e-mail, deoarece aceste informații pot fi ușor de furat de către escroci și hoți de identitate. De asemenea, trebuie să vă feriți să dați click pe linkuri sau să descărcați atașamente de la adrese de e-mail necunoscute, deoarece acestea pot conține adesea programe malware sau viruși.
De asemenea, ar trebui să evitați să folosiți e-mailul pentru a comunica cu persoane pe care nu le cunoașteți. E-mailul nu este o modalitate sigură de a comunica cu persoane necunoscute, deoarece este ușor pentru escroci și phisheri să trimită e-mailuri false care par a fi de la o sursă de încredere.
Dacă vă informați cu privire la pericolele pe care le prezintă e-mailurile și dacă luați câteva măsuri de precauție simple, puteți reduce riscul ca e-mailurile dumneavoastră să fie interceptate sau compromise. Așadar, data viitoare când sunteți pe cale să apăsați "trimiteți", opriți-vă și întrebați-vă: este acest e-mail cu adevărat sigur?

Alternative sigure pentru a trimite documente confidențiale

Trimiterea de documente confidențiale prin e-mail nu este un proces sigur, deoarece informațiile dvs. pot fi ușor interceptate și citite de atacatori terți. Nu ar trebui să trimiteți niciodată documente confidențiale prin e-mail, deoarece acestea pot fi ușor de furat de către escroci și hoți de identitate.
Dacă trebuie să trimiteți documente confidențiale, există o serie de alternative sigure la e-mail pe care le puteți utiliza. Să aruncăm o privire asupra câtorva dintre ele.

1. Aplicații de mesagerie privată

aplicații de comunicare
Aplicațiile de mesagerie privată, cum ar fi WhatsApp, Facebook Messenger și Signal, reprezintă o modalitate excelentă de a comunica în siguranță cu prietenii și colegii. Aceste aplicații utilizează criptarea end-to-end, ceea ce înseamnă că mesajele dvs. sunt criptate și pot fi citite doar de destinatarul vizat.
Pro Contra
Mesajele sunt criptate și nu pot fi citite de atacatori terți
Nu toate aplicațiile oferă criptare end-to-end
Multe aplicații oferă un nivel ridicat de securitate și confidențialitate
Unele aplicații nu sunt la fel de sigure ca altele
Limitele de dimensiune a fișierelor înseamnă că nu puteți trimite fișiere mari

2. Servicii de e-mail securizate

e-mail
Serviciile de e-mail securizate, cum ar fi ProtonMail și Tutanota, oferă un nivel ridicat de securitate și confidențialitate. Aceste servicii utilizează criptarea de la un capăt la altul, ceea ce înseamnă că mesajele dvs. sunt criptate și pot fi citite doar de către destinatarul vizat.
Pro Contra
Mesajele sunt criptate și nu pot fi citite de atacatori terți
Nu toate aplicațiile oferă criptare end-to-end
Multe aplicații oferă un nivel ridicat de securitate și confidențialitate
Unele aplicații nu sunt la fel de sigure ca altele
Limitele de dimensiune a fișierelor atașate înseamnă că nu puteți trimite fișiere mari

3. Programe de criptare a fișierelor

criptare
Programele de criptare a fișierelor, cum ar fi VeraCrypt și BitLocker, reprezintă o modalitate excelentă de a stoca în siguranță fișierele sensibile. Aceste programe utilizează algoritmi de criptare puternici, ceea ce înseamnă că fișierele dvs. sunt protejate împotriva atacatorilor terți.
Pro Contra
Fișierele sunt criptate și nu pot fi citite de atacatori terți
Este posibil ca programele să nu fie disponibile pe toate platformele
Programele sunt ușor de utilizat dacă sunt competente din punct de vedere tehnic
Programele de criptare a fișierelor pot fi complexe și dificil de utilizat pentru unele persoane.

4. Stick-uri USB

pen USB drive
Stick-urile USB sunt o modalitate excelentă de a stoca în siguranță fișiere sensibile. Stick-urile USB pot fi criptate, ceea ce înseamnă că fișierele dvs. sunt protejate împotriva atacatorilor terți.
Pro Contra
Stick-urile USB sunt portabile și pot fi luate cu dumneavoastră oriunde mergeți.
Stick-urile USB pot fi pierdute sau furate
Stick-urile USB sunt ușor de utilizat
Nu toate stick-urile USB sunt criptate
Stick-urile USB au de obicei o capacitate de stocare relativ mică

5. Servicii de stocare în cloud

aplicații multi-platformă
Serviciile de stocare în cloud, cum ar fi iCloud, Google Drive și DropBox, reprezintă o modalitate excelentă de a vă stoca în siguranță fișierele. Aceste servicii utilizează algoritmi de criptare puternici, ceea ce înseamnă că fișierele dvs. sunt protejate de atacatorii terți.
Pro Contra
Fișierele sunt criptate și nu pot fi citite de atacatori terți
Nu toate serviciile oferă criptare end-to-end
Multe servicii oferă un nivel ridicat de securitate și confidențialitate.
Unele servicii nu sunt la fel de sigure ca altele
Va fi nevoie de un abonament plătit pentru a trimite fișiere foarte mari

6. Stocare în rețea (NAS)

în rețea
Stocarea conectată la rețea (NAS) este o modalitate excelentă de a vă stoca în siguranță fișierele. Dispozitivele NAS sunt asemănătoare cu stick-urile USB, dar oferă o serie de avantaje, cum ar fi posibilitatea de a partaja fișiere cu alți utilizatori și de a face copii de rezervă ale fișierelor dvs.
Pro Contra
Fișierele sunt criptate și nu pot fi citite de atacatori terți
Dispozitivele NAS pot fi pierdute sau furate
Dispozitivele NAS sunt portabile și pot fi luate cu dvs. oriunde mergeți.
Nu toate dispozitivele NAS sunt criptate
Dispozitivele NAS sunt ușor de utilizat

Concluzie

E-mailul nu este o modalitate sigură de a trimite documente confidențiale. Nu este întotdeauna ușor să trimiteți documente confidențiale prin e-mail și există riscul ca documentele dvs. să fie citite de atacatori terți. Cunoașterea diverselor alternative sigure la e-mail vă poate ajuta să vă păstrați documentele confidențiale în siguranță.
Dacă trebuie să trimiteți documente confidențiale, există o serie de alternative sigure la e-mail pe care le puteți utiliza. Este important să faceți cercetări amănunțite înainte de a selecta alternativa potrivită pentru dumneavoastră. Asigurați-vă că alegeți un serviciu care este sigur și oferă un nivel ridicat de confidențialitate.

Trimiteți fișiere mari de orice dimensiune

Partajați documente confidențiale într-un mod sigur

Romanian