Raziskovanje protokola za prenos datotek

Ace18. januar 2024
Soba, polna strežnikov

Prenos datotek je temeljni element interneta. Vsako minuto vsakega dne uporabniki interneta prenašajo datoteke in jih širijo po virtualnem svetu. Protokol za prenos datotek (FTP) obstaja že več kot štiri desetletja in v tem času se je bistveno izboljšal v smislu standardov šifriranja in funkcij prenosa datotek.

Protokol FTP izvira že iz zgodnjih dni omrežij, saj je bil celo pred rojstvom sodobnih omrežij IP (Internet Protocol), ki temeljijo na protokolu TCP (Transmission Control Protocol) v zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

V tem članku bomo raziskali številne vidike FTP, kot so funkcionalnosti, prednosti in slabosti, ter predstavili datotečno pošto kot ustrezno alternativo.

Brezplačno delite do 5 GB
Registracija ni potrebna
Pošlji velike datoteke zdaj
kaj je ftp

Kaj je protokol za prenos datotek (FTP)?

Protokol za prenos datotek (FTP) je standardni komunikacijski protokol za prenos računalniških datotek s strežnika na odjemalca prek računalniškega omrežja. FTP je protokol odjemalec-strežnik, ki uporablja ločene kontrolne in podatkovne povezave med odjemalcem in strežnikom.

FTP je omrežni protokol odjemalec-strežnik, ki uporabnikom omogoča prenos spletnih strani, podatkov in aplikacij iz drugih storitev. Ko želi uporabnik prenesti podatke v svoj računalnik, to stori z uporabo protokola FTP.

Poleg tega protokol FTP ni šifriran. Za avtentikacijo uporablja uporabnike in gesla z jasnim besedilom, zato so prenosi podatkov prek protokola FTP dovzetni za prisluškovanje, izdajanje in druge napade.

ftp za skupno rabo datotek

Kako deluje FTP?

Protokol za prenos datotek deluje po načelu odjemalec-strežnik, pri čemer funkcijo prenosa datotek opravljata strežnik FTP in odjemalec FTP. Za začetek povezave FTP morata dve stranki ustvariti in sodelovati v določenem omrežju. Čeprav mora imeti uporabnik pooblastila za posredovanje poverilnic strežniku FTP, nekaterim javnim strežnikom FTP za dostop do datotek ni treba posredovati gesel.

Strežnik FTP se vzpostavi v omrežju, določeno mesto za shranjevanje datotek (mapa/sistem) pa je opredeljeno kot skupno mesto za shranjevanje podatkov, ki jih je treba deliti. Končni uporabniki se s tem datotečnim strežnikom povežejo prek protokola FTP, da prenesejo datoteke v svojo lokalno mapo/sistem.

FTP za svoje delovanje potrebuje omrežje TCP/IP in enega ali več odjemalcev FTP. Odjemalec FTP služi kot komunikacijski posrednik med odjemalcem in strežnikom ter prenaša in pošilja datoteke. V bistvu odjemalec FTP vzpostavlja povezave s strežnikom FTP. Strežnik FTP začne postopek prenosa datotek, ko prejme zahtevo odjemalca za prenos ali prenos datoteke.

Ko uporabnik naleti na težavo, mora ustvariti ukazni in podatkovni kanal. Po konfiguriranju obeh kanalov pasivni način naroči strežniku, naj posluša povezave in ne poskuša ponovno vzpostaviti povezave z uporabniki.

souporaba med napravami.

Za kaj se uporablja protokol FTP?

Platforme, ki še vedno podpirajo prenose in prenose prek protokola FTP, to počnejo predvsem iz navade, a tudi ta postaja vse manj razširjena.

FTP je neformalen pristop, s katerim se novinci seznanijo z internetnimi protokoli, preden preidejo na bolj zapletene različice, zato je odlično začetno orodje. Nekateri posamezniki ustvarjajo datotečne sisteme FTP iz nostalgije ali zgolj za zabavo. Prenos velikih količin strežniških datotek znotraj organizacije: Nekateri strokovnjaki za IT lahko uporabljajo FTP za prenos strežniških datotek znotraj zaprtega sistema.

Poleg tega se FTP pogosto uporablja v arhitekturnem, inženirskem in gradbenem sektorju (AEC) za izmenjavo arhitekturnih shem in sestavnih delov. Idealna metoda za pošiljanje velikih datotek, kot so sheme CAD ali SketchUp, ki se pogosto uporabljajo v dejavnosti AEC, je prek strežnika FTP.

Gradbeništvo in sorodne panoge, ki se ukvarjajo z diagrami CAD in podobnimi oblikami datotek, so zaradi hitrosti prenosa datotek pogosto odvisne od FTP.

Odjemalci FTP

Vsak odjemalec FTP ima edinstvene zmožnosti, ki uporabnikom omogočajo, da prilagodijo postopke prenosa in nalaganja. Dodatne funkcije, ki jih je treba poiskati v odjemalcu FTP, vključujejo preverjanje pristnosti z javnim ključem, nadzor ravni stiskanja datotek in orodja za iskanje strežnika z uporabo mask datotek.

odklenjeno

Varnostna vprašanja FTP

Na splošno je FTP kot način prenosa podatkov po naravi nezanesljiv. Ko se datoteka pošlje prek tega protokola, se podatki, uporabniško ime in geslo izmenjujejo v navadnem besedilu, kar pomeni, da lahko heker zlahka pridobi te informacije. Če želite zagotoviti varnost podatkov, morate uporabiti izboljšano različico protokola FTP, na primer FTPS ali SFTP.

FTP je nastal v času, ko je bila kibernetska varnost le še spekulativna tema. To pomeni, da prenosi FTP niso zaščiteni, zato lahko vsakdo, ki zna izluščiti pakete, precej preprosto prestreže podatke.

Če hekerji lahko prestrežejo prenos FTP, jih šifriranje ne bo oviralo pri dostopu do vsebine ali njenem spreminjanju. Tudi če uporabljate shrambo FTP v oblaku, lahko podatke prestrežete in zlorabite, če vdrejo v sistem ponudnika storitev.

Zato so podatki, preneseni prek protokola FTP, idealna tarča za napade z lažnim odkrivanjem, snifferjem, grobo silo in drugimi vrstami napadov. Heker lahko pregleda transakcijo FTP in poskuša napasti njene slabosti z osnovnim pregledovanjem vrat.

heker

Slabosti protokola FTP

Zahtevna uporaba

Če rečemo, da je FTP nedostopen, je to premalo. Vmesnik je zastrašujoč in premočan. Na prvi pogled (in več nadaljnjih pogledov) se zdi, da ga lahko razume le strokovnjak za IT. To je velika pomanjkljivost, saj je za njegovo pravilno delovanje potrebno usposabljanje tako za vaše osebje kot za vaše stranke.

Vsak prodajalec ni enak

Podjetja se odločajo za gostovanje rešitev FTP, ki jih upravljajo prodajalci, da bi rešila vprašanje varnostnih ranljivosti. Žal vsi ponudniki ne opravijo potrebnih varnostnih testov, zato je težko najti ustreznega. Vsak tekmec ponuja edinstven nabor funkcij, številni med njimi pa so pomanjkljivi na kritičnih področjih, kot so omejitve dostopa, varnost, uporabnost in alternativne cene.

Šifriranje ni samoumevno

Čeprav je mogoče najti ponudnika, ki zagotavlja šifriranje podatkov, jih veliko tega ne zagotavlja. FTP ne vključuje šifriranja, kar pojasnjuje, zakaj je prenesene podatke tako lahko prestrezati. Poleg tega boste med raziskovanjem storitve FTP ugotovili, da šifriranje ni vedno zagotovljeno ali uveljavljeno.

FTP je mogoče napasti

Če izberete neustreznega ponudnika, tvegate, da vam bo ostala rešitev FTP, ki ne bo varovala vaših podatkov, in boste tako odprti za hekerske strategije, kot so napadi z grobo silo ali lažnimi napadi. Hekerji uporabljajo napade z grobo silo, da bi vstopili v vaš sistem s hitrim pregledovanjem več tisoč kombinacij prijav in gesel. FTP je dovzeten za napade z lažnim prikazovanjem, pri katerih se heker izdaja za pravega uporabnika ali napravo v omrežju.

Skladnost je težava

Poleg tega morate pri pošiljanju podatkov prek protokola FTP upoštevati skladnost. FTP sam ali prek nezanesljivega ponudnika FTP lahko vaše podjetje izpostavi obtožbam zaradi neskladnosti. Pomanjkanje šifriranja pomembno prispeva k neskladnosti, zato morate najti rešitev, ki bo ustrezala vašim zahtevam glede skladnosti.

Spremljanje dejavnosti je težavno

FTP ne zagotavlja revizijskih sledi, zato je težko izslediti vir uhajanja podatkov ali spremljati napredek projekta. Če pride do napačnega ravnanja z datotekami ali kršitve varnosti podatkov, boste zato težko izsledili vir težave. Številni odjemalci FTP nimajo potrebnih omejitev dostopa, s katerimi bi zagotovili, da vaše osebje upošteva najboljše prakse za izmenjavo datotek.

prednosti ftp

Prednosti protokola FTP

Hkrati se lahko prenese več imenikov datotek

FTP je odlična alternativa, če vaše podjetje želi, da hkrati izmenjujete velike količine podatkov (mislite na terabajte in ne na megabajte). Inženirji, arhitekti in grafični oblikovalci imajo pogosto izjemno velike datoteke, ki so prevelike za pošiljanje po elektronski pošti in prepočasne za izmenjavo prek HTTPS. FTP je v teh primerih pomembna prednost, saj omogoča hitrejši prenos velikih datotek.

Nikoli ne izgubite pregleda nad potekom prenosa datotek

Prednost je, ker se vam ni treba bati izgube napredka pri prenosu, če med uporabo protokola FTP izgubite povezavo z omrežjem. Če izgubite povezavo ali morate znova zagnati računalnik, vam ne bo treba začeti znova. Nadaljujete lahko tam, kjer ste končali. Ko bo omrežje postalo dostopno, se bo protokol FTP takoj znova povezal in nadaljeval tam, kjer je prenehal.

Souporaba datotek Filemail

Datotečna pošta: Viabilna alternativa FTP

Kljub temu obstajajo tudi ustrezne alternative, ki premagujejo izzive, ki jih predstavljajo FTP, ter prinašajo dodatne funkcionalnosti in prednosti. Filemail je spletna platforma, ki omogoča pošiljanje in prejemanje velikih datotek poljubne velikosti z uporabo različnih aplikacij in storitev.

Gre za brezplačno storitev, ki je na voljo vsem. Osnovno načelo je preprosto: izberete datoteko, vpišete e-poštni naslov prejemnika in kliknete "pošlji". Prejemnik prejme povezavo do vaše datoteke in jo prenese.

Filemail presega varnostne pomanjkljivosti FTP, saj lahko določite obdobje razpoložljivosti in zaščito z geslom za prenos datotek, kar ga naredi varnejšega. Prav tako je opremljen z varnostnimi ukrepi, zaradi katerih je prenos datotek varnejši, kar je neprimerljivo s FTP.

Vaše strežnike varujeta dva sklopa požarnih zidov, dostop do podatkov pa je zagotovljen neposredno prek dostopa do sistema Windows. Na disku so imena datotek šifrirana, zaradi velike količine podatkov v strežnikih pa je praktično težko pridobiti in dešifrirati podatke s trdih diskov.

Skupna raba datotek vseh velikosti
Varna alternativa FTP
Oglejte si naše plačljive načrte

Iščete alternative FTP? Potem si oglejte naš članek spodaj.