Hur man delar stora filer över Internet

Ace23 januari 2024
hur man delar stora filer över internet

Vi vet alla hur det är att försöka lista ut hur man delar stora filer över internet. Oavsett om det handlar om ett dokument, ett foto eller en video kan det vara frustrerande långsamt att få det från en dator till en annan. Men med rätt verktyg behöver det inte vara så.

Om du gör en snabb Google-sökning efter "hur man delar stora filer över internet" får du en uppsjö av alternativ. Men alla är inte lika bra. Vissa tjänster är bättre för att skicka små filer, medan andra är utformade för större filer.

Det finns flera sätt att dela stora filer över internet, men alla är inte lika bra. I den här artikeln ska vi utforska några av de mest populära metoderna för att dela stora filer och diskutera för- och nackdelar med var och en. Låt oss komma igång!

Dela upp till 5 GB gratis
Ingen registrering krävs
Dela stora filer nu
Komprimera filer innan du delar dem

Komprimera filer

Innan du skickar några filer är det viktigt att se till att de är så komprimerade som möjligt. Detta hjälper till att minska den tid det tar att skicka dem och sparar också lite bandbredd.

Det finns ett antal sätt att komprimera filer, men det mest populära är förmodligen ZIP-komprimering. Det är det format som de flesta filkomprimeringsverktyg använder, inklusive WinZip och 7-Zip.

Det är ganska enkelt att komprimera filer med hjälp av komprimeringsprogram som WinZip eller 7zip. Markera bara de filer du vill komprimera, högerklicka på dem och välj alternativet "Komprimera". Då skapas en ny komprimerad fil som är mindre i storlek och tar kortare tid att skicka. Filen sparas som en ZIP-fil som du sedan kan skicka via Internet.

Skicka stora filer via e-post

E-post för att skicka stora filer

Det vanligaste sättet att skicka filer över internet är via e-post. Det är en snabb och enkel metod som inte kräver några speciella program eller verktyg. E-post har också fördelen att det stöds av alla, så nästan alla kan använda det.

För att skicka filer via e-post behöver du bara bifoga filen i ett e-postmeddelande och skicka det till mottagaren. Mottagaren kan sedan öppna bilagan och spara filen på sin dator. Så enkelt är det!

Nackdelen med e-post är att det kan vara långsamt och opålitligt, särskilt om filen är stor. E-postservrar kan också vara överbelastade, vilket kan leda till att det tar lång tid att ladda ner filen. Dessutom är e-post ett bra alternativ för små filer, men det är inte idealiskt för större filer. Den maximala storleken för en e-postbilaga är vanligtvis cirka 25 MB, vilket kanske inte räcker för större filer.

Penna USB-minne

Använd en penna eller ett USB-minne

Om du behöver skicka en fil som är större än 25 MB kan du använda en penna eller ett USB-minne. Det är en fysisk enhet som du kan använda för att lagra och överföra filer mellan datorer.

USB-minnen finns i en mängd olika storlekar, från 1 GB till 128 GB. De är också relativt billiga, vilket gör dem till ett bra alternativ för överföring av stora filer. De kan dock vara obekväma om du inte befinner dig i närheten av en dator med USB-port.

Om du vill skicka en fil med ett USB-minne kopierar du först filen till USB-minnet. Sätt sedan in enheten i mottagarens dator och öppna den. Filen sparas på datorns hårddisk.

Nackdelen med att använda ett USB-minne är att det kan vara svårt att hitta någon som har ett sådant. Dessutom är det inte alla som har ett USB-minne, vilket innebär att inte alla kan ta emot filer på detta sätt. Så om du letar efter ett sätt att skicka filer till en bredare publik är USB-minnen kanske inte det bästa alternativet.

Extern hårddisk för att dela filer

Extern hårddisk för att dela stora filer

Ett annat alternativ för att skicka stora filer är att använda en extern hårddisk. Det är en fysisk enhet som ansluts till mottagarens dator och som kan användas för att lagra och överföra filer.

Externa enheter finns i en mängd olika storlekar, från några gigabyte upp till flera terabyte. De kan också vara dyra, beroende på vilken storlek och typ du väljer. Det är också viktigt att se till att den externa enheten är kompatibel med mottagarens dator.

Om du vill skicka en fil med en extern hårddisk kopierar du först filen till hårddisken. Koppla sedan bort enheten från din dator och anslut den till mottagarens dator. Filen sparas på datorns hårddisk.

Nackdelen med att använda en extern hårddisk är att det kan vara svårt att hitta någon som har en sådan. Dessutom är det inte alla som har en extern hårddisk, vilket innebär att inte alla kan ta emot filer på det här sättet.

Serverrum

Använd FTP

Om du behöver skicka en fil som är större än 25 MB och mottagaren inte har ett USB-minne eller en extern hårddisk kan du använda FTP. FTP står för File Transfer Protocol och är ett sätt att överföra filer mellan datorer.

För att skicka en fil med FTP måste du först hitta en FTP-server. Det är en dator som är särskilt inställd för att lagra och dela filer. Den mest populära FTP-servern är FileZilla, som du kan ladda ner gratis.

När du har installerat FTP-servern kan du öppna den och skapa en ny anslutning. I fönstret Anslut till server anger du adressen till FTP-servern och klickar på Anslut. Fälten för användarnamn och lösenord fylls i automatiskt.

Navigera sedan till den mapp där filen är lagrad. Dra filen från det lokala fönstret till fjärrfönstret och klicka på Ladda upp. Filen överförs till FTP-servern och sparas i den angivna mappen.

Nackdelen med att använda FTP är att det kan vara svårt att hitta en FTP-server. Dessutom är det inte alla som vet hur man använder FTP, vilket innebär att inte alla kan ta emot filer på det här sättet. Om du vill veta mer om FPT kan du kolla in

Molnbaserad databehandling

Molnbaserade fildelningstjänster

Molnbaserade fildelningstjänster är ett annat alternativ för att skicka stora filer. Med dessa tjänster kan du ladda upp filer till internet och dela dem med andra personer.

De är enkla att använda och de flesta av dem har en gratisnivå som låter dig skicka filer upp till en viss storlek. De mest populära molnbaserade fildelningstjänsterna är Google Drive, iCloud och DropBox.

Så hur fungerar molnbaserade fildelningstjänster?

I princip skapar du ett konto hos tjänsten och laddar sedan upp de filer som du vill dela. Filerna lagras på tjänstens server och du kan sedan dela dem med andra personer genom att skicka en länk till dem. Den länken kan användas för att ladda ner filerna, eller så kan de streamas online.

Det finns dock några saker att tänka på när man använder molnbaserade fildelningstjänster.

För det första är inte alla dessa tjänster gratis. Vissa av dem kräver en betald prenumeration för att du ska kunna använda tjänsten. För det andra lagras de filer som du laddar upp till dessa tjänster ofta i en offentlig mapp. Det innebär att alla som har tillgång till länken kan ladda ner filerna. Slutligen kan fildelningstjänsten gå offline eller drabbas av andra tekniska problem, vilket innebär att filerna kanske inte är tillgängliga.

För att skicka en fil via en molnbaserad fildelningstjänst ska du först ladda upp filen till tjänsten. Öppna sedan tjänsten och dela filen med mottagaren. Mottagaren kan sedan ladda ner filen och spara den på sin dator.

Nackdelen med molnbaserade fildelningstjänster är att de kan vara långsamma och opålitliga. Dessutom är det inte alla som har ett abonnemang på dessa tjänster, vilket innebär att inte alla kan ta emot filer på detta sätt.

Filemail fildelningstjänst

Filemail är den perfekta lösningen för privatpersoner och företag av alla storlekar som letar efter ett säkert sätt att överföra stora filer. Filemail har gjort sig känt för sin användarvänlighet, snabba överföringshastigheter, generösa lagringsutrymme och säkra datahantering.

Med Filemail finns det ingen storleksgräns för att skicka filer. Det innebär att du kan skicka filer av alla storlekar utan att behöva oroa dig för att överskrida en gräns. Filemail erbjuder tvåfaktorsautentisering och end-to-end-kryptering, vilket garanterar att dina filer är trygga och säkra. Filemail har dessutom en virusscanningsfunktion som scannar alla filer efter virus innan de skickas. Se till att kolla in Filemail för din nästa stora filöverföring!

Slutsats

Att skicka stora filer över internet kan vara en utmaning, men det finns flera alternativ. De mest populära metoderna är att komprimera filer, använda e-post, en USD-enhet, en extern hårddisk, FTP eller en molnbaserad fildelningstjänst. Varje metod har sina egna fördelar och nackdelar, så det är viktigt att välja den som bäst passar dina behov.

Se till att göra grundlig research innan du väljer en metod, eftersom det hjälper till att säkerställa framgångsrika filöverföringar. Det är också viktigt att ha filstorleken i åtanke, eftersom vissa metoder kanske inte är lämpliga för större filer.

Slutligen, kom ihåg att det bästa sättet att skicka stora filer är att använda en kombination av metoder. Detta kommer att bidra till att säkerställa att filen levereras framgångsrikt, oavsett internetanslutningshastighet eller filstorlek. Lycka till med sändningen!

Dela filer av alla storlekar
Snabb och säker fildelning
Kolla in våra betalda planer

Läs fler artiklar om hur du delar filer