Hur du delar stora filer via Internet

Vi vet alla hur det är att försöka komma fram till hur man ska dela stora filer via Internet. Oavsett om det är ett dokument, ett foto eller en video kan det vara frustrerande långsamt att överföra det från en dator till en annan. Men med rätt verktyg behöver det inte vara så.

Om du gör en snabb Google-sökning på "hur man delar stora filer via internet" får du en mängd alternativ. Men alla är inte lika bra. Vissa tjänster är bättre för att skicka små filer, medan andra är utformade för större filer.
Det finns flera sätt att dela stora filer på internet, men alla är inte lika bra. I den här artikeln ska vi utforska några av de mest populära metoderna för att dela stora filer och diskutera för- och nackdelar med varje metod. Nu sätter vi igång!

Dela upp till 5 GB gratis

Ingen registrering krävs

komprimera

Komprimera filer

Innan du skickar filer är det viktigt att se till att de är så komprimerade som möjligt. Detta minskar den tid det tar att skicka dem och sparar även bandbredd.
Det finns flera sätt att komprimera filer, men det mest populära är förmodligen ZIP-komprimering. Det är det format som de flesta verktyg för filkomprimering använder, bland annat WinZip och 7-Zip.
Det är ganska enkelt att komprimera filer med hjälp av komprimeringsprogram som WinZip eller 7zip. Välj bara de filer du vill komprimera, högerklicka på dem och välj alternativet "Compress". På så sätt skapas en ny komprimerad fil som är mindre i storlek och tar mindre tid att skicka. Filen sparas som en ZIP-fil som du sedan kan skicka över internet.
E-post

E-post för att skicka stora filer

Det vanligaste sättet att skicka filer via internet är via e-post. Det är en snabb och enkel metod som inte kräver någon speciell programvara eller några särskilda verktyg. E-post har också fördelen att den har universellt stöd, så nästan alla kan använda den.

Till skicka filer via e-postDu kan bara bifoga det till ett e-postmeddelande och skicka det till mottagaren. De kan sedan öppna bilagan och spara filen på sin dator. Så enkelt är det!

Nackdelen med e-post är att det kan vara långsamt och opålitligt, särskilt om filen är stor. E-postservrar kan också vara överbelastade, vilket kan leda till att filen tar lång tid att ladda ner. Dessutom är e-post ett bra alternativ för små filer, men det är inte idealiskt för större filer. Den maximala storleken för en e-postbilaga är vanligtvis cirka 25 MB, vilket kanske inte räcker för större filer.
pen usb-enhet

Använd en penna eller ett USB-minne

Om du behöver skicka en fil som är större än 25 MB kan du använda ett penna-minne eller ett USB-minne. Detta är en fysisk enhet som du kan använda för att lagra och överföra filer mellan datorer.
USB-enheter finns i olika storlekar, från 1 GB till 128 GB. De är också relativt billiga, vilket gör dem till ett bra alternativ för överföring av stora filer. De kan dock vara besvärliga om du inte är i närheten av en dator med en USB-port.
Om du vill skicka en fil med ett USB-minne kopierar du först filen till enheten. Sätt sedan in enheten i mottagarens dator och öppna den. Filen sparas på datorns hårddisk.
Nackdelen med att använda ett USB-minne är att det kan vara svårt att hitta någon som har ett USB-minne. Dessutom är det inte alla som har ett USB-minne, vilket innebär att alla inte kan ta emot filer på detta sätt. Så om du letar efter ett sätt att skicka filer till en bredare publik är USB-enheter kanske inte det bästa alternativet.
extern enhet

Extern hårddisk för att dela stora filer

Ett annat alternativ för att skicka stora filer är att använda en extern enhet. Detta är en fysisk enhet som ansluts till mottagarens dator och kan användas för att lagra och överföra filer.
Externa hårddiskar finns i olika storlekar, från några gigabyte till flera terabyte. De kan också vara dyra, beroende på vilken storlek och typ du väljer. Det är också viktigt att se till att den externa enheten är kompatibel med mottagarens dator.
Om du vill skicka en fil via en extern enhet kopierar du först filen till enheten. Koppla sedan ur enheten från din dator och sätt in den i mottagarens dator. Filen sparas på datorns hårddisk.
Nackdelen med att använda en extern enhet är att det kan vara svårt att hitta någon som har en sådan. Dessutom är det inte alla som har en extern enhet, vilket innebär att alla inte kan ta emot filer på detta sätt.
serverrum

Använd FTP

Om du behöver skicka en fil som är större än 25 MB och mottagaren inte har någon USB-enhet eller extern enhet kan du använda FTP. FTP står för File Transfer Protocol och är ett sätt att överföra filer mellan datorer.
För att skicka en fil med FTP måste du först hitta en FTP-server. Detta är en dator som är särskilt inställd för att lagra och dela filer. Den mest populära FTP-servern är FileZilla, som du kan ladda ner gratis.
När du har installerat FTP-servern kan du öppna den och skapa en ny anslutning. I fönstret Anslut till server anger du FTP-serverns adress och klickar på Anslut. Fälten för användarnamn och lösenord fylls i automatiskt.
Navigera sedan till den mapp där filen är lagrad. Dra filen från det lokala fönstret till fjärrfönstret och klicka på Ladda upp. Filen överförs till FTP-servern och sparas i den angivna mappen.
Nackdelen med FTP är att det kan vara svårt att hitta en FTP-server. Dessutom är det inte alla som vet hur man använder FTP, vilket innebär att alla inte kan ta emot filer på detta sätt.
molnbaserad databehandling

Molnbaserade fildelningstjänster

Molnbaserade fildelningstjänster är ett annat alternativ för att skicka stora filer. Med dessa tjänster kan du ladda upp filer till internet och dela dem med andra personer.

De är enkla att använda och de flesta har en gratis nivå där du kan skicka filer upp till en viss storlek. De mest populära molnbaserade fildelningstjänsterna är Google Drive, iCloud och DropBox.
Hur fungerar då molnbaserade fildelningstjänster?
I princip skapar du ett konto i tjänsten och laddar sedan upp de filer som du vill dela. Filerna lagras på tjänstens server och du kan sedan dela dem med andra personer genom att skicka dem en länk. Länken kan användas för att ladda ner filerna, eller så kan de streamas online.
Det finns dock några saker att tänka på när du använder molnbaserade fildelningstjänster.
För det första är inte alla dessa tjänster gratis. Vissa av dem kräver en betald prenumeration för att du ska kunna använda tjänsten. För det andra lagras de filer som du laddar upp till dessa tjänster ofta i en offentlig mapp. Det innebär att alla som har tillgång till länken kan ladda ner filerna. Slutligen kan fildelningstjänsten gå offline eller drabbas av andra tekniska problem, vilket innebär att filerna kanske inte är tillgängliga.
Om du vill skicka en fil med hjälp av en molnbaserad fildelningstjänst laddar du först upp filen till tjänsten. Öppna sedan tjänsten och dela filen med mottagaren. De kommer att kunna ladda ner filen och spara den på sin dator.
Nackdelen med molnbaserade fildelningstjänster är att de kan vara långsamma och opålitliga. Dessutom är det inte alla som har en prenumeration på dessa tjänster, vilket innebär att alla inte kan ta emot filer på detta sätt.

Filemail

appar för flera plattformar

Filemail är den perfekta lösningen för privatpersoner och företag i alla storlekar som vill ha ett säkert sätt att överföra stora filer. Filemail har gjort sig känt för sin användarvänlighet, snabba överföringshastigheter, generösa lagringsutrymme och säkra datahantering som uppfyller kraven.

Med Filemail finns det ingen storleksbegränsning för att skicka filer. Det betyder att du kan skicka filer av vilken storlek som helst utan att behöva oroa dig för att överskrida en gräns. Filemail erbjuder tvåfaktorsautentisering och end-to-end-kryptering, vilket garanterar att dina filer är säkra och skyddade. Dessutom har Filemail även en funktion för virussökning, som skannar alla filer för virus innan de skickas. Se till att kolla in Filemail för din nästa stora filöverföring!

Slutsats

Det kan vara svårt att skicka stora filer via internet, men det finns flera alternativ. De mest populära metoderna är att komprimera filer, använda e-post, en USD-enhet, en extern enhet, FTP eller en molnbaserad fildelningstjänst. Varje metod har sina egna för- och nackdelar, så det är viktigt att välja den som passar bäst för dina behov.
Se till att göra grundlig research innan du väljer en metod, för att säkerställa att filöverföringarna lyckas. Det är också viktigt att tänka på filstorleken, eftersom vissa metoder kanske inte är lämpliga för större filer.
Kom ihåg att det bästa sättet att skicka stora filer är att använda en kombination av olika metoder. På så sätt kan du se till att filen levereras på ett bra sätt, oavsett hastighet på internetanslutningen eller filstorlek. Lycka till med att skicka!

Dela filer av alla storlekar

Snabb och säker fildelning

Swedish