Hur mycket kostar 1 TB datalagring

Ace23 januari 2024
hur mycket kostar 1 TB datalagring

Vi använder våra digitala enheter för olika aktiviteter, som att surfa på internet, lyssna på musik, titta på filmer och videor, chatta med vänner och familj via sociala medier och ringa vänner och familj. Du skulle bli förvånad över hur mycket data din dator eller smartphone förbrukar! Men hur mycket data använder dessa enheter, och i förlängningen du? Hur mycket kan de lagra?

Du kommer att läsa om saker som megabyte (MB), gigabyte (GB) och terabyte (TB), men vad motsvarar de i den verkliga världen? Hur mycket är 1 TB datalagring, och vad kan du egentligen lagra med det?

Dela upp till 5 GB gratis
Ingen registrering krävs
Överför stora filer nu
data på dator

Ange dataenheter

En dators minne definieras som varje fysisk enhet som kan lagra data, oavsett storlek eller varaktighet. Filstorlekar uttrycks ofta i kilobyte, eftersom de flesta filer består av tusentals byte.

Megabyte används för att beskriva större filer, t.ex. foton, filmer och ljudfiler, som innehåller miljontals byte. Eftersom moderna lagringsenheter kan lagra hundratals sådana filer, definieras lagringskapaciteten ofta som gigabyte eller till och med terabyte.

Större måttenheter används vanligtvis för att beräkna kapaciteten för många lagringsenheter eller nätverk för lagring av stora datamängder.

Den maximala storleken på filer som får lagras på din dator eller mobila enhet anges i KB (kilobyte), MB (megabyte), GB (gigabyte) eller TB (terabyte). I takt med den tekniska utvecklingen kommer mobila enheter att behöva hantera allt större filer, vilket gör att datalagringskapaciteten kommer att bli en viktig faktor i framtiden.

1 byte = 8 bitar*, som kan vara åtta 1:or eller 0:or, ingår i en enda byte. Denna oktett av bitar representerar den minsta reguljära enheten i datalagringssystemet.

1 Kilobyte (KB) = 1 024 byte, de filer som inte behöver prefixet kilo är de tråkiga, t.ex. word-dokument, Excel-kalkylblad och de flesta bilder.

1 Megabyte (MB) = 1024 KB. 1 MB används vanligtvis för att lyssna på musik och korta videor. Även den gamla disketten kan lagra ett stort antal av dem.

1 Gigabyte (GB) = 1 024 MB. GB håller snabbt på att bli standardenheten för lagringskapacitet, eftersom de flesta tillverkare av datorhårdvara anger kapaciteten i GB.

1 terabyte (TB) = 1 024 GB. För närvarande är det vanligaste sättet att mäta storleken på en vanlig hårddisk med TB.

multimedia

Hur mycket kostar 10 GB?

Enligt Ofcom förbrukar en genomsnittlig konsument ca 2,9 GB data varje månad, en siffra som ökar år från år i takt med att tekniken utvecklas. Det innebär att 10 GB sannolikt räcker gott och väl för en typisk smartphone-användare. Detta beror dock till stor del på hur du använder din telefon. Om du till exempel gillar att streama filmer och spela onlinespel bör du överväga högre datatilldelningar.

Hur mycket kostar 100 GB?

Om du främst är beroende av mobildata snarare än Wi-Fi kanske du vill utforska planer med hög kapacitet, till exempel 100 GB. Varje månad är 100 GB en ansenlig mängd data att ha tillgång till. Det betraktas ofta som det närmaste en obegränsad dataplan som finns tillgänglig utan att gå det sista steget.

Hur mycket kostar 1 TB datalagring?

Sedan tiden med 1,44 MB diskettenheter har datalagringstekniken utvecklats avsevärt. En terabyte lagringsutrymme (1 024 GB) finns ofta på bärbara datorer, stationära datorer och spelkonsoler, bland annat. Idag motsvarar 1 TB lagringsutrymme cirka 16 (64 GB) iPhones eller Samsung Galaxy smartphones.

1 TB motsvarar också ungefär fyra (256 GB) bärbara Windows- eller MacBook-datorer - och systemprogramvara förbrukar en del lagringsutrymme. Dessutom börjar enskilda externa hårddiskar vanligtvis på 1 TB i kapacitet och går upp till 32 TB.

Hur kan du använda 1 TB internetdata?

För att använda 1 TB data under en månad måste du strömma cirka 171 timmar 4K-video. Det motsvarar att strömma 6 timmar 4K-video varje dag i en månad, med en hastighet av 6 timmar per dag. Om du är orolig för dataanvändningen bör du försöka kontrollera den mer proaktivt.

1 TB ger dig möjlighet att lagra följande information:

  • Skicka eller ta emot 200 e-postmeddelanden per dag (totalt 6 200 e-postmeddelanden under en månad)
  • Lyssna på musik 5 timmar per dag (totalt 155 timmar under en månad) och göra andra saker
  • 5 timmars onlinesurfing per dag (totalt 155 timmar per månad)
  • 10 timmars streaming av HD-video per dag (totalt 310 timmar per månad)
  • 256 fotografier tagna med en 12 MP-kamera;
  • 250 filmer eller 500 timmar högupplöst video;
  • 6,5 miljoner dokumentsidor, som vanligtvis sparas som Office-filer, PDF-filer och presentationer - denna mängd motsvarar 1 300 riktiga arkivskåp!
Molnlagring

Introduktion till molnlagring

Molnlagring gör det möjligt för användare att utbyta och komma åt data på distans, utan att behöva tillgång till sina lokala lagringssystem. Molnlagring innebär att data lagras på avlägsna servrar, varifrån de kan underhållas, hanteras, säkerhetskopieras och nås på distans.

Molnbaserade data är tillgängliga från vilken enhet som helst och när som helst, förutsatt att lämpliga behörigheter finns på plats. Trots den enkla åtkomsten är molnbaserad datalagring oerhört säker.

När data överförs till en annan plats för lagring läggs ansvaret för datalagringen på en tredjeparts molnleverantör. Tjänsteleverantören är värd för, skyddar, hanterar och bevarar servrarna och tillhörande infrastruktur, vilket säkerställer att du har tillgång till dina data när du behöver dem.

Tjänsteleverantören tar inte ut någon avgift för denna tjänst. De många fördelar som är förknippade med molnlagring granskas närmare.

Säkerhet

Leverantörer av molnlagring förbättrar säkerheten för sina tjänster genom att inkludera extra säkerhetsnivåer. Med tanke på det stora antalet personer som har information sparad på internet gör molnlagringstjänsterna stora ansträngningar för att se till att dina filer inte är åtkomliga för någon som inte borde.

När data väl har skickats över internet skyddas de av krypteringsteknik. Detta garanterar att de högsta säkerhetsnivåerna upprätthålls hela tiden.

Tillgänglighet

När du använder molnlagring lagras dina data på molnleverantörens servrar och är tillgängliga via internet. Eftersom molnleverantörens applikation kan installeras på många enheter, t.ex. din företagsdator eller smartphone, kan du få tillgång till dina data när som helst och var som helst.

Det har aldrig varit enklare att logga in och samarbeta med andra teammedlemmar. Dessutom garanterar appen att dina filer synkroniseras, så att teammedlemmarna alltid har tillgång till den senaste versionen från den enhet de föredrar.

Tjänstens kapacitet

Du betalar för molnlagring per användare. Du behöver inte göra en prognos för ditt årliga lagringsbehov och riskera att betala för överflödigt utrymme eller att det tar slut. Du kan anpassa de resurser som är tillgängliga för dig via molnlagringsleverantörer och betala för dem enligt dina aktuella krav, som kan variera över tiden.

Förbättrat samarbete

När team delar data och verktyg kan de samarbeta mer effektivt. Forskning visar att samarbete leder till bättre resultat. Det beror på att partnerskap blandar flera individers olika färdigheter i en gemensam strävan.

Det ger bättre idéer genom att integrera de många synpunkterna från människor och organisationer med olika bakgrunder, specialiteter och tankesätt. Ökat samarbete leder till mer innovativa idéer eftersom det tar hänsyn till de många synpunkterna från människor och organisationer med olika erfarenheter, kunskaper och tankesätt.

Förbättrat samarbete

Att gå från lokal lagring på hårddisk till molnlagring kan vara en svår process, men det blir allt vanligare för varje dag som går. Det finns flera fördelar med att använda molnlagring jämfört med lokal disklagring. Framöver kommer molnlagring att vara en av de bästa möjligheterna för dem som letar efter en säker och tillgänglig metod för att lagra data.

Skicka filer av valfri storlek
Planerna Professional, Business och Enterprise
Kolla in våra betalda planer

Kolla in fler artiklar om fildelning