Utforska File Transfer Protocol

Ace18 januari 2024
Rum fullt av servrar

Filöverföringar är Internets byggstenar. Under varje minut av varje dag laddar Internetanvändare ner filer och sprider dem över hela den virtuella världen. File Transfer Protocol (FTP) har funnits i mer än fyra decennier, och under den tiden har det skett betydande förbättringar när det gäller krypteringsstandarder och filöverföringsfunktioner.

FTP har funnits ända sedan nätverkens barndom, till och med före de moderna IP-nätverken (Internet Protocol) som baserades på TCP i början av 1980-talet (Transmission Control Protocol).

Denna artikel kommer att utforska de många dimensioner som är relevanta för FTP, såsom funktioner, fördelar och nackdelar, samtidigt som FileMail introduceras som ett genomförbart alternativ.

Dela upp till 5 GB gratis
Ingen registrering krävs
Skicka stora filer nu
Vad är ftp?

Vad är File Transfer Protocol (FTP)?

File Transfer Protocol (FTP) är ett standardiserat kommunikationsprotokoll för överföring av datafiler från en server till en klient via ett datornätverk. FTP är ett klient-server-protokoll som använder separata kontroll- och dataanslutningar mellan klienten och servern.

FTP är ett klient-server-nätverksprotokoll som gör det möjligt för användare att ladda ner webbsidor, data och program från andra tjänster. När en användare vill ladda ner data till sin egen dator gör han eller hon det med hjälp av FTP.

FTP är dessutom inte krypterat. Det använder användare och lösenord i klartext för autentisering, vilket gör att dataöverföringar via FTP kan utsättas för avlyssning, identitetskapning och andra attacker.

ftp för att dela filer

Hur fungerar FTP?

File Transfer Protocol fungerar enligt ett klient-server-paradigm, där filöverföringsfunktionen utförs av en FTP-server och en FTP-klient. En FTP-anslutning kräver att två parter skapar och interagerar på ett specificerat nätverk för att påbörjas. En användare måste ha behörighet att ange autentiseringsuppgifter till en FTP-server, men vissa offentliga FTP-servrar kräver inte att användarna anger lösenord för att få åtkomst till filerna.

En FTP-server installeras i nätverket, och en angiven fillagringsplats (mapp/system) definieras som den delade lagringsplatsen för de data som ska delas. Slutanvändarna kommer att ansluta till denna filserver med FTP för att överföra filer till sin lokala mapp/system.

FTP kräver ett TCP/IP-nätverk och användning av en eller flera FTP-klienter för att fungera. FTP-klienten fungerar som kommunikationsagent mellan klienten och servern, och laddar ner och laddar upp filer. FTP-klienten initierar anslutningar till FTP-servern. FTP-servern startar filöverföringen när den tar emot klientens begäran om att ladda upp eller ladda ner en fil.

När en användare stöter på ett problem måste han eller hon skapa en kommandokanal och en datakanal. När båda kanalerna har konfigurerats instruerar passivt läge servern att lyssna efter anslutningar i stället för att försöka återansluta användare.

delning mellan enheter

Vad används FTP till?

Plattformar som fortsätter att stödja FTP-nedladdningar och överföringar gör det mest av gammal vana, och även detta blir allt mindre vanligt.

FTP är ett informellt sätt att exponera nybörjare för internetprotokoll innan man går vidare till mer komplicerade versioner, vilket gör det till ett utmärkt verktyg för nybörjare. Vissa individer skapar FTP-filsystem av nostalgiska skäl eller bara för skojs skull. Överföring av stora mängder serverfiler inom en organisation: Vissa IT-proffs kan använda FTP när de överför serverfiler inom ett slutet system.

Dessutom används FTP flitigt inom arkitekt-, ingenjörs- och byggbranschen (AEC) för att utbyta arkitekturscheman och komponenter. Den idealiska metoden för att skicka stora filer som CAD- eller SketchUp-diagram, som ofta används i AEC-branschen, är via en FTP-server.

Byggbranschen och andra branscher som hanterar CAD-diagram och liknande filformat är ofta beroende av FTP på grund av filöverföringshastigheten.

FTP-klienter

Varje FTP-klient har unika funktioner som gör att användarna kan anpassa sina upp- och nedladdningsprocesser. Ytterligare funktioner som du bör leta efter i en FTP-klient är autentisering med öppen nyckel, kontroll av filkomprimeringsnivå och verktyg för att söka på en server med hjälp av filmasker.

olåst

FTP:s säkerhetsproblem

FTP är i sig en osäker metod för datatransport. När en fil skickas via detta protokoll utväxlas data, inloggning och lösenord i klartext, vilket innebär att en hackare enkelt kan få tag på denna information. För att garantera att dina data är säkra måste du använda en förbättrad version av FTP, t.ex. FTPS eller SFTP.

FTP har anor från den tid då cybersäkerhet bara var ett spekulativt ämne. Detta innebär att FTP-överföringar inte är säkrade, vilket gör det ganska enkelt för alla som kan sniffa paket att fånga upp data.

Om hackare kan snappa upp en FTP-överföring hindras de inte av kryptering för att komma åt eller ändra innehållet. Även om du använder FTP-molnlagring kan data fångas upp och missbrukas om tjänsteleverantörens system hackas.

Därför är data som levereras via FTP ett perfekt mål för spoofing, sniffer, brute force och andra typer av attacker. En hackare kan inspektera en FTP-transaktion och försöka angripa dess svagheter med hjälp av grundläggande portskanning.

hackare

Nackdelar med FTP

Utmanande användning

Att säga att FTP är svårtillgängligt är en underdrift. Gränssnittet är skrämmande och övermäktigt. Vid första anblicken (och flera efterföljande blickar) verkar det vara något som bara en IT-specialist kan förstå. Detta är en betydande nackdel eftersom det kräver utbildning för att fungera korrekt för både din personal och dina kunder.

Alla leverantörer är inte lika bra

Företag väljer att hosta FTP-lösningar som hanteras av leverantörer för att lösa problemet med säkerhetsproblem. Tyvärr klarar inte alla leverantörer de nödvändiga säkerhetstesterna, vilket gör det svårt att hitta rätt leverantör. Varje rival erbjuder en unik uppsättning funktioner, och många av dem brister på viktiga områden som åtkomstbegränsningar, säkerhet, användarvänlighet och prisalternativ.

Kryptering är inte en självklarhet

Även om det är möjligt att hitta en leverantör som tillhandahåller datakryptering är det många som inte gör det. FTP inkluderar inte kryptering, vilket förklarar varför överförd data är så lätt att fånga upp. När du letar efter en FTP-tjänst kommer du dessutom att upptäcka att kryptering inte alltid ges eller upprätthålls.

FTP kan attackeras

Om du väljer en felaktig leverantör riskerar du att få en FTP-lösning som inte skyddar dina data, vilket gör dig öppen för hackerstrategier som brute force- eller spoofing-attacker. Hackare använder brute force-attacker för att ta sig in i ditt system genom att snabbt gå igenom tusentals inloggnings- och lösenordskombinationer. FTP är känsligt för spoofing-attacker, där en hackare utger sig för att vara en äkta användare eller enhet i nätverket.

Efterlevnad är ett problem

Dessutom bör du tänka på efterlevnaden när du skickar data via FTP. FTP på egen hand eller via en osäker FTP-leverantör kan utsätta ditt företag för avgifter för bristande efterlevnad. Bristande kryptering är en viktig orsak till bristande efterlevnad, och du måste hitta en lösning som uppfyller dina efterlevnadskrav.

Det är svårt att övervaka aktivitet

FTP tillhandahåller inga verifieringskedjor, vilket gör det svårt att spåra källan till en läcka eller övervaka projektförloppet. Om filer behandlas felaktigt eller om det sker ett dataintrång kan det därför vara svårt att spåra källan till problemet. Många FTP-klienter saknar de åtkomstbegränsningar som krävs för att garantera att din personal följer bästa praxis för fildelning.

Fördelar med ftp

Fördelar med FTP

Flera filkataloger kan överföras samtidigt

FTP är ett utmärkt alternativ om ditt företag vill att du ska utbyta stora datamängder (tänk terabyte, inte megabyte) på en gång. Ingenjörer, arkitekter och grafiska formgivare har ofta enormt stora filer som är för stora för att skickas med e-post och för långsamma för att delas med HTTPS. FTP ger en betydande fördel i dessa fall eftersom det möjliggör snabbare överföring av massiva filer.

Förlora aldrig överblicken över hur filöverföringen fortskrider

Det är fördelaktigt eftersom du inte behöver vara rädd för att förlora överföringen om du tappar anslutningen till nätverket när du använder FTP. Om du tappar anslutningen eller behöver starta om maskinen behöver du inte börja om från början. Du kan fortsätta där du slutade. När nätverket blir tillgängligt igen kommer FTP omedelbart att återanslutas och fortsätta där det slutade.

Filemail Fildelning

Filemail: Det livskraftiga alternativet till FTP

Men det finns också bra alternativ som övervinner de utmaningar som FTP innebär och ger ytterligare funktioner och fördelar. Filemail är en webbplattform som gör det möjligt att skicka och ta emot stora filer av alla storlekar med hjälp av en mängd olika applikationer och tjänster.

Det är en gratistjänst som är tillgänglig för alla. Grundprincipen är enkel: välj en fil, fyll i mottagarens e-postadress och klicka på "skicka". Mottagaren får en länk till din fil och laddar ner den.

Med Filemail kan du ange tillgänglighetsperiod och lösenordsskydd för din filöverföring, vilket gör den säkrare. Filemail har också säkerhetsåtgärder som gör filöverföringen säkrare och som saknar motsvarighet i FTP.

Två uppsättningar brandväggar skyddar dina servrar, och åtkomst till data upprätthålls direkt via Windows-åtkomst. På hårddisken är filnamnen krypterade och den stora mängden data på servrarna gör det praktiskt taget omöjligt att hämta och dekryptera data från hårddiskarna.

Dela filer av alla storlekar
Det säkra alternativet till FTP
Kolla in våra betalda planer

Letar du efter alternativ till FTP? Kolla då in vår artikel nedan.