Güvenli Dosya Aktarımı İçin En İyi 5 FTP Alternatifi

Dosya Aktarım Protokolü, günümüzde internet üzerinden dosya aktarmak için kullanılan en yaygın protokollerden biridir. FTP birçok durumda basit, verimli ve güvenilir olduğunu kanıtlamıştır. Ancak, FTP'nin en uygun çözüm olmadığı zamanlar da vardır. Güvenlik, hız veya sadece veri bütünlüğü çok önemli olduğunda, FTP'ye bir alternatif düşünülmelidir. Bu makalede, internet üzerinden dosya alışverişi için daha güvenli bir yol sunan beş FTP alternatifini ele alacağız.

5 GB'a Kadar Ücretsiz Transfer

Kayıt Gerekmiyor

sorgulama

FTP Nedir?

FTP, kullanıcıların internet üzerinden dosya yüklemelerine ve indirmelerine olanak tanıyan bir protokoldür. İlk olarak 1971 yılında geliştirilmiştir, bu da onu internet dosya aktarımları için kullanılan en eski protokollerden biri yapar.
Protokol, saniyede 1,1 milyon bitlik etkileyici dosya aktarımlarını destekleyerek sahneye büyük bir patlama ile çıktı. Başlangıçta yalnızca metin dosyaları bu şekilde aktarılabiliyordu, ancak kısa süre sonra kullanıcılar hem metin hem de ikili dosyaları yükleyip indirebildi.
FTP dosya göndermek için bir istemci-sunucu modeli kullanır. FTP istemcisi bir FTP sunucusuyla bağlantıyı başlatır, kimlik doğrulama ayrıntılarını görüşür, sunucuya komutlar gönderir ve sunucudan yanıtlar alır. Protokol ayrıca dosya aktarımı için aktif ve pasif modları ve dizin listeleme ve silme gibi dosya yönetimi görevlerini de destekler.
FTP ile sunucuya gönderilen her komuta sayısal bir yanıt kodu ile yanıt verilir. Kodlar komutun durumunu belirtmek içindir, böylece kullanıcılar komut tarafından talep edilen eylemin başarılı olup olmadığını hızlı bir şekilde belirleyebilirler.
ftp alternati̇fi̇ne i̇hti̇yaç var

Neden Bir FTP Alternatifine İhtiyacınız Var?

Günümüzde internet üzerinden dosya aktarmanın birçok yolu vardır, ancak FTP hala kullanımda olan en yaygın protokollerden biridir. Kullanımı basit, verimli ve anlaşılırdır. Birçok yönden, dosya transferleri için güvenilir bir protokoldür.
Ancak FTP'nin de dezavantajları vardır. İlk olarak, FTP hangi dosyanın aktarıldığı ve kimin aktardığı hakkında çok fazla bilgi verdiğinden, protokol istemci ve sunucu arasındaki bağlantıyı şifrelemek için herhangi bir yerleşik yol sunmaz. Bu, FTP trafiğinin düz metin olarak gönderildiği için paket koklama ve diğer saldırılara karşı savunmasız olduğu anlamına gelir.
İkinci olarak, FTP protokolü, kullanıcıların sunucuya kimlik doğrulaması için eski bir kullanıcı-şifre şeması kullanır. Bu, kullanıcı adınız ve şifreniz ele geçirilirse FTP hesabınızın da ele geçirileceği anlamına gelir.
Üçüncüsü, protokol SFTP (SSH Dosya Aktarım Protokolü) gibi diğer modern protokollere kıyasla yavaş ve verimsizdir. Hızlı dosya transferleri için tasarlanmamıştır.
Son olarak, FTP yerel ve uzak dosyalar arasında senkronizasyon için herhangi bir araç sunmaz. Dosyalarınızı sunucunuzdaki bir dizinden diğerine manuel olarak başlatmadan otomatik olarak yüklemenin bir yolunu arıyorsanız bu büyük bir sorun olabilir.
ftp'ye güvenli alternatif

Güvenli Dosya Aktarım Protokollerine Olan İhtiyaç

FTP'nin pek çok sorunu varken, dosyalarınızın ve verilerinizin güvenliğini tehlikeye atmaktan kaçınmak istiyorsanız, güvenli bir alternatif aramanız gerektiği açıktır. FTP'ye güvenli bir alternatif kullanmayı düşünmeniz için birçok neden vardır:

1. Sniffing ve Sniffing Saldırılarından Kaçının

Yukarıda söylediğimiz gibi, FTP trafiği düz metin olarak gönderildiğinden, koklamaya karşı savunmasızsınız. Bu, eğer birisi dosyalarınıza veya verilerinize erişmek isterse, FTP trafiğinizi kesebileceği ve kullanıcı adınıza ve şifrenize erişebileceği anlamına gelir. Herhangi bir şifreleme olmadan FTP kullanıyorsanız, trafiğiniz düz metin olarak aktarılacaktır. Herkes standart bir protokol analizörü kullanarak bunu görüntüleyebilir.

2. Bilgisayar Korsanlığından Kaçının

Kullanıcı adınız ve parolanız ele geçirilirse, FTP hesabınız saldırıya uğrayacaktır. Kimlik bilgileriniz ele geçirildiğinde, bir saldırgan FTP protokolünü kullanarak sunucunuzdaki tüm dosya ve dizinlere erişim sağlayabilir. Bazı durumlarda bu, dosyalarınızda ve verilerinizde yetkisiz değişiklikler yapılmasına neden olabilir. FTP sunucunuzda hassas bilgiler saklıyorsanız bu büyük bir güvenlik riskidir.

3. Verimsiz Dosya Aktarımlarından Kaçının

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, FTP protokolü diğer modern dosya aktarım protokollerine kıyasla yavaştır. İnternet üzerinden hızlı bir şekilde dosya göndermek istiyorsanız ideal değildir. Bir FTP sunucusu aynı anda dosya yükleyen çok fazla kullanıcı nedeniyle gecikirse, kendi dosyalarınıza erişmeniz engellenebilir.

4. Güvenilmez Dosya Senkronizasyonundan Kaçının

Son olarak, FTP sunucunuz ile yerel dizin arasında herhangi bir yerleşik senkronizasyon sağlamaz. Sunucunuzdaki bir dizini yerel makinenizden otomatik olarak güncellemek istiyorsanız bu büyük bir sorun olabilir. FTP yalnızca sunucuya dosya yüklemenize izin verir, sunucudan dosya çekmenize izin vermez.
Neyse ki, dosyaları internet üzerinden güvenli bir şekilde aktarmanın birçok yolu var. Peki, internet üzerinden dosya aktarmak için FTP'nin sunduğundan daha etkili, güvenli ve güvenilir bir yol arıyorsanız, seçenekleriniz nelerdir?
seçenekler

FTP'ye Beş Alternatif

1. SFTP

SSH Dosya Aktarım Protokolü'nün kısaltması olan SFTP, SSH protokolünün üzerine inşa edilen FTP'ye güvenli bir alternatiftir. Bu, SFTP'nin süreci güvenli tutmak için bağlantınızı, girişlerinizi ve verilerinizi şifrelediği anlamına gelir.
SFTP'yi kullanmak oldukça kolaydır. FTP istemciniz aracılığıyla veya ücretsiz olarak indirebileceğiniz FileZilla gibi SFTP'ye özel uygulamaları kullanarak doğrudan sunucu üzerinde kullanabilirsiniz.
SFTP'nin dezavantajları da vardır. Birincisi, FTP kadar yaygın değildir. SFTP bağlantılarını destekleyen bazı FTP istemcileri vardır, ancak protokol hala FTP'den daha az yaygındır.
Bu aynı zamanda SFTP desteğinin web siteleri, sunucular, yönlendiriciler, anahtarlar, güvenlik duvarları ve diğer cihazlar arasında o kadar yaygın olmadığı anlamına gelir. Bu nedenle, bazı FTP istemcileri SFTP bağlantılarını desteklemez.

2. FTPS

FTPS güvenli bir FTP protokolüdür. Mevcut FTP protokolünün üzerine inşa edilmiştir ve istemci ile sunucu arasındaki bağlantıyı güvence altına almak için TLS/SSL şifrelemesi ekler.
Bunu yapmak için FTPS, istemciler ve sunucular arasındaki FTP trafiğini şifrelemek için varsayılan olarak 990 numaralı bağlantı noktasını kullanır. Bu, aynı sunucuda hem SFTP hem de FTPS'yi aynı anda kullanabileceğiniz anlamına gelir, ancak 990 numaralı bağlantı noktasını kullandığı için FTPS hala kaba kuvvet saldırılarına karşı savunmasızdır.

3. AS2

Application Exchange 2'nin kısaltması olan AS2, IBM tarafından geliştirilen tescilli bir protokoldür. Açık kaynak değildir ve IBM kullanımı için ücret almaktadır.
AS2 diğer güvenli FTP alternatifleri kadar yaygın değildir, ancak dünya çapında birçok kuruluş tarafından hassas verilerin aktarılması için kullanılmaktadır.
AS2 karmaşıktır ve FTP'den çok farklıdır. IBM yazılımı bağlamı dışında kullanımı kolay değildir, ancak dünyanın dört bir yanındaki IBM müşterileri tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.
AS2'nin dezavantajı, protokolün standart, açık kaynaklı bir uygulamasının olmamasıdır; bu da protokolü bilgisayarlarınızda, sunucularınızda, yönlendiricilerinizde, güvenlik duvarlarınızda ve diğer cihazlarınızda kullanmak için IBM AS2 Toolbox'ı kullanmanız gerektiği anlamına gelir.

4. HTTPS

HTTPS, HyperText Transfer Protocol Secure anlamına gelir. SSL/TLS üzerinden web trafiğini güvenli hale getirmek için HTTP protokolü üzerine inşa edilmiş bir protokoldür.
Web siteleri, tarayıcılar, sunucular, ağ cihazları ve internete bağlı diğer cihaz türleri tarafından yaygın olarak kullanılır.
HTTPS, güvenlik duvarları, yönlendiriciler ve anahtarlarda genellikle açık olan 443 numaralı bağlantı noktasını kullanır. Bu, HTTPS üzerinden dosya aktarmanızı SFTP, FTPS ve AS2 gibi diğer protokollere göre daha kolay hale getirir.
HTTPS, iletişim veya dosya aktarımı gibi her türlü veri aktarımı için yaygın olarak kullanılan ve ek güvenlik için verilerin şifrelenmesini sağlayan popüler bir protokoldür.

5. MFT

MFT, IBM tarafından geliştirilen bir başka tescilli protokoldür. Genellikle AS2'ye bir alternatif olarak görülür, ancak IBM müşterileri arasında aynı yaygın kullanıma sahip değildir.
Dosyaları sunucular arasında güvenli bir şekilde aktarmak için MFT'yi kullanabilirsiniz, ancak AS2 kadar yaygın değildir. AS2'de olduğu gibi, MFT'nin de açık kaynaklı bir uygulaması yoktur.
MFT'nin dezavantajlarına gelince, güvenlik duvarları, yönlendiriciler ve anahtarlar gibi ağ cihazları tarafından yaygın olarak desteklenmemektedir. Ağ yöneticilerinin de MFT bağlantılarını kullanmak için bu cihazlarda 1433 numaralı bağlantı noktasını yapılandırması gerekir.
yargı

Sonuç

FTP'nin birçok güvenli alternatifi vardır. Ancak her birinin kendi dezavantajları vardır, bu da özel ihtiyaçlarınız için doğru alternatifi seçmeniz gerektiği anlamına gelir. FTP'ye bir alternatif seçmeden önce araştırmanızı yapmanız gerekir.
Ana hedefiniz sunucularınızın içine veya dışına dosya aktarmaksa, HTTPS veya MFT sizin için doğru seçim olabilir. Ancak sunucular arasında dosya aktarımı yapmanız gerekiyorsa, AS2 veya FTPS daha iyi bir seçim olabilir.
Nihayetinde hangisini seçeceğiniz bütçenize, her protokol için destek olup olmadığına ve ne sıklıkta veri aktarmanız gerektiğine de bağlı olacaktır. Bununla birlikte, tüm güvenlik sorunlarınızı çözecek güvenli bir FTP alternatifi olmadığını unutmamak önemlidir.
Hangi alternatifi seçerseniz seçin, dosyalarınızı aktarmadan önce şifreleyerek güvende tutmak her zaman en iyisidir. Bu, birisi verileri ele geçirmeyi başarsa bile onları kablo üzerinde güvende tutacaktır.
Giderek daha fazla şirket buluta geçtikçe, SFTP, FTPS, AS2, MFT, HTTPS ve diğerleri gibi güvenli dosya aktarım protokollerinin daha da yaygınlaşmasını bekleyin. Bu, sistem yöneticilerinin, geliştiricilerin ve işletmelerin sunucular arasında güvenli bir şekilde dosya aktarmasını kolaylaştıracaktır.

Her Boyuttaki Dosyayı Aktarın

FTP'ye Alternatif Güvenli Dosya Paylaşımı

Turkish