Utforsking av filoverføringsprotokollen

Ace18. januar 2024
Et rom fullt av servere

Filoverføringer er selve byggesteinen i Internett. Hvert eneste minutt hver eneste dag laster Internett-brukere ned filer og sender dem rundt i den virtuelle verden. File Transfer Protocol (FTP) har eksistert i mer enn fire tiår, og i løpet av denne tiden har det skjedd betydelige forbedringer når det gjelder krypteringsstandarder og filoverføringsfunksjoner.

FTP har røtter helt tilbake til nettverkets barndom, til og med før dagens IP-nettverk (Internet Protocol) basert på TCP (Transmission Control Protocol) så dagens lys tidlig på 1980-tallet.

I denne artikkelen ser vi nærmere på en rekke aspekter ved FTP, blant annet funksjonalitet, fordeler og ulemper, samtidig som vi presenterer FileMail som et godt alternativ.

Del opptil 5 GB gratis
Ingen påmelding nødvendig
Send store filer nå
hva er ftp

Hva er File Transfer Protocol (FTP)?

File Transfer Protocol (FTP) er en standard kommunikasjonsprotokoll for overføring av datafiler fra en server til en klient over et datanettverk. FTP er en klient-server-protokoll som benytter separate kontroll- og datatilkoblinger mellom klienten og serveren.

FTP er en klient-server-nettverksprotokoll som gjør det mulig for brukere å laste ned nettsider, data og applikasjoner fra andre tjenester. Når en bruker ønsker å laste ned data til sin egen datamaskin, gjør han eller hun det ved hjelp av FTP.

FTP er dessuten ikke kryptert. Den bruker brukere og passord i klartekst for autentisering, noe som gjør dataoverføringer via FTP utsatt for avlytting, imitasjon og andre angrep.

ftp for å dele filer

Hvordan fungerer FTP?

File Transfer Protocol fungerer som et klient-server-paradigme, der filoverføringsfunksjonen utføres av en FTP-server og en FTP-klient. En FTP-tilkobling krever at to parter oppretter og samhandler på et spesifisert nettverk for å starte. En bruker må ha autoritet til å oppgi legitimasjon til en FTP-server, men noen offentlige FTP-servere krever ikke at brukerne oppgir passord for å få tilgang til filene.

En FTP-server settes opp på nettverket, og en spesifisert fillagringsplassering (mappe/system) defineres som delt lagringsplass for dataene som skal deles. Sluttbrukerne kobler seg til denne filserveren ved hjelp av FTP for å overføre filer til sin lokale mappe/sitt lokale system.

FTP trenger et TCP/IP-nettverk og en eller flere FTP-klienter for å fungere. FTP-klienten fungerer som kommunikasjonsagent mellom klienten og serveren, og laster ned og opp filer. I hovedsak initierer FTP-klienten tilkoblinger til FTP-serveren. FTP-serveren starter filoverføringsprosedyren når den mottar klientens forespørsel om å laste opp eller ned en fil.

Når en bruker støter på et problem, må han eller hun opprette en kommandokanal og en datakanal. Etter at begge kanalene er konfigurert, instruerer passiv modus serveren om å lytte etter tilkoblinger i stedet for å prøve å koble til brukerne på nytt.

deling mellom enheter

Hva brukes FTP til?

Plattformer som fortsatt støtter FTP-nedlastinger og -overføringer, gjør det mest av gammel vane, og selv dette er i ferd med å bli mindre utbredt.

FTP er en uformell metode for å introdusere nybegynnere for internettprotokoller før de går videre til mer kompliserte versjoner, noe som gjør det til et utmerket verktøy for nybegynnere. Noen oppretter FTP-filsystemer av nostalgiske grunner eller bare for moro skyld. Overføring av store mengder serverfiler i en organisasjon: Noen IT-profesjonelle kan bruke FTP til å overføre serverfiler innenfor et lukket system.

I tillegg brukes FTP i stor utstrekning i arkitekt-, ingeniør- og byggebransjen (AEC) for å utveksle arkitekturskjemaer og komponenter. Den ideelle metoden for å sende store filer som CAD- eller SketchUp-diagrammer, som ofte brukes i AEC-bransjen, er via en FTP-server.

Bygg- og anleggsbransjen og relaterte bransjer som arbeider med CAD-diagrammer og lignende filformater, er ofte avhengige av FTP på grunn av hastigheten på filoverføringen.

FTP-klienter

Hver FTP-klient har unike funksjoner som gjør det mulig for brukerne å tilpasse opp- og nedlastingsprosessene. Andre funksjoner du bør se etter i en FTP-klient, er blant annet autentisering med offentlig nøkkel, kontroll av filkomprimeringsnivå og verktøy for å søke på en server ved hjelp av filmasker.

ulåst

FTPs sikkerhetsproblemer

FTP er i utgangspunktet en usikker metode for datatransport. Når en fil sendes via denne protokollen, utveksles data, brukernavn og passord i klartekst, noe som betyr at en hacker lett kan få tak i denne informasjonen. For å garantere datasikkerheten må du bruke en forbedret versjon av FTP, for eksempel FTPS eller SFTP.

FTP stammer fra en tid da cybersikkerhet bare var et spekulativt tema. Dette innebærer at FTP-overføringer ikke er sikret, noe som gjør det rimelig enkelt for alle som kan sniffe pakker å snappe opp data.

Hvis hackere kan snappe opp en FTP-overføring, vil kryptering ikke hindre dem i å få tilgang til eller endre innholdet. Selv om du bruker FTP-skylagring, kan data fanges opp og misbrukes hvis tjenesteleverandørens system hackes.

Derfor er data som leveres via FTP, et ideelt mål for spoofing, sniffer, brute force og andre typer angrep. En hacker kan inspisere en FTP-transaksjon og prøve å angripe svakhetene ved hjelp av enkel portskanning.

hacker

Ulemper ved FTP

Utfordrende bruk

Å si at FTP er utilgjengelig er en underdrivelse. Grensesnittet er skremmende og overveldende. Ved første øyekast (og flere påfølgende blikk) ser det ut til å være noe som bare en IT-spesialist kan forstå. Dette er en stor ulempe, siden det krever opplæring for at både ansatte og kunder skal kunne bruke det på riktig måte.

Ikke alle leverandører er like gode

Bedrifter velger å bruke FTP-løsninger som administreres av leverandører for å løse problemet med sikkerhetsproblemer. Dessverre er det ikke alle leverandører som består de nødvendige sikkerhetstestene, noe som gjør det vanskelig å finne den rette. Hver konkurrent tilbyr et unikt sett med funksjoner, og mange av dem har mangler på viktige områder som tilgangsbegrensninger, sikkerhet, brukervennlighet og prisalternativer.

Kryptering er ikke noen selvfølge

Selv om det er mulig å finne en leverandør som tilbyr datakryptering, er det mange som ikke gjør det. FTP inkluderer ikke kryptering, noe som forklarer hvorfor det er så lett å fange opp data som overføres. Når du undersøker en FTP-tjeneste, vil du dessuten oppdage at kryptering ikke alltid tilbys eller håndheves.

FTP kan angripes

Hvis du velger feil leverandør, risikerer du å sitte igjen med en FTP-løsning som ikke beskytter dataene dine, og dermed er du åpen for hackerstrategier som brute force- eller spoofing-angrep. Hackere bruker brute force-angrep for å komme seg inn i systemet ditt ved å raskt gå gjennom tusenvis av innloggings- og passordkombinasjoner. FTP er utsatt for spoofing-angrep, der en hacker utgir seg for å være en ekte bruker eller enhet i nettverket.

Samsvar er et problem

I tillegg bør du tenke på samsvar når du sender data via FTP. Hvis du bruker FTP alene eller via en usikker FTP-leverandør, kan du risikere at firmaet ditt blir anklaget for brudd på regelverket. Manglende kryptering er en viktig årsak til manglende samsvar, og du må finne en løsning som oppfyller kravene til samsvar.

Vanskelig å overvåke aktivitet

FTP har ingen revisjonsspor, noe som gjør det vanskelig å spore opp kilden til en lekkasje eller overvåke prosjektets fremdrift. Resultatet er at det kan være vanskelig å spore kilden til problemet hvis filer blir misbrukt eller det skjer et datainnbrudd. Mange FTP-klienter mangler de nødvendige tilgangsbegrensningene for å sikre at de ansatte følger beste praksis for fildeling.

fordeler med ftp

Fordeler med FTP

Flere filkataloger kan overføres samtidig.

FTP er et utmerket alternativ hvis bedriften din ønsker at du skal utveksle store datamengder (tenk terabyte, ikke megabyte) samtidig. Ingeniører, arkitekter og grafiske designere har ofte enormt store filer som er for store til å sendes via e-post og for trege til å deles via HTTPS. FTP er en stor fordel i disse tilfellene, siden det gjør det mulig å overføre store filer raskere.

Du mister aldri oversikten over fremdriften i filoverføringen

Fordelen med FTP er at du ikke trenger å være redd for å miste fremdriften i overføringen hvis du mister forbindelsen til nettverket når du bruker FTP. Hvis du mister forbindelsen eller må starte maskinen på nytt, trenger du ikke å begynne på nytt. Du kan fortsette der du slapp. Når nettverket blir tilgjengelig igjen, fortsetter FTP umiddelbart der du slapp.

Filemail Fildeling

Filemail: Et levedyktig alternativ til FTP

Det finnes imidlertid også levedyktige alternativer som overvinner utfordringene med FTP og gir flere funksjoner og fordeler. Filemail er en nettplattform som gjør det mulig å sende og motta store filer av alle størrelser ved hjelp av en rekke applikasjoner og tjenester.

Det er en gratistjeneste som er tilgjengelig for alle. Det grunnleggende prinsippet er enkelt: Velg en fil, fyll inn mottakerens e-postadresse og klikk på "send". Mottakeren mottar en lenke til filen din og laster den ned.

Filemail overgår sikkerhetsproblemene ved FTP, og du kan angi tilgjengelighetsperiode og passordbeskyttelse for filoverføringen, noe som gjør den tryggere. Filemail har også sikkerhetstiltak som gjør filoverføringen sikrere enn FTP.

To sett med brannmurer beskytter serverne dine, og tilgangen til dataene opprettholdes direkte via Windows-tilgang. På disken er filnavnene kryptert, og den store datamengden på serverne gjør det så godt som umulig å hente ut og dekryptere data fra harddiskene.

Del filer i alle størrelser
Det sikre alternativet til FTP
Ta en titt på våre betalte abonnementer

Leter du etter alternativer til FTP? Ta en titt på artikkelen vår nedenfor.