Modalități de a face copii de rezervă a fișierelor de calculator

Ace24 ianuarie 2024
modalități de a face copii de rezervă ale fișierelor de calculator

Majoritatea persoanelor și organizațiilor înțeleg natura critică a backup-ului și a recuperării atunci când protejează activele digitale de ștergere, corupție, virusuri și alte pericole. De aceea, copia de rezervă este considerată ultima linie de apărare. În general, există mai multe modalități de a face copii de rezervă ale fișierelor de calculator, care vor fi analizate în continuare.

Trimiteți până la 5 GB gratuit
Nu este necesară înregistrarea
Trimiteți fișiere mari acum
Copierea de rezervă a datelor

Introducere: Ce este salvarea fișierelor?

În esență, o copie de rezervă a fișierelor protejează împotriva pierderilor semnificative de date datorate accidentelor sau greșelilor umane. Backup scrie copii de rezervă ale sistemului de fișiere în formatul de fișier de rezervă, în timp ce restore citește copiile de rezervă ale sistemului de fișiere, gestionate prin comenzi diferite.

Crearea unei copii de rezervă a fișierelor implică stocarea unor copii ale sistemului dvs. critic și ale informațiilor personale pe un hard disk sau pe o unitate externă de rezervă sau flash, printre alte opțiuni de stocare. Este vital să creați copii de rezervă ale datelor dumneavoastră ca parte a întreținerii de rutină a computerului pentru a vă securiza informațiile în cazul unei defecțiuni a sistemului sau al deteriorării fișierelor.

Opțiunile disponibile pentru salvarea sau conservarea datelor și a fișierelor digitale sunt destul de diverse. Am analizat cele mai populare dispozitive de stocare a datelor utilizate de către persoane fizice pentru backup și arhivare, ținând cont de faptul că cerințele fiecăruia sunt diferite și că nu există o opțiune unică pentru toți.

Mediile digitale sunt adesea susținute

Tipuri de lucruri pe care oamenii vor să le salveze

În general, fișierele pe care le-ați generat sunt genul de fișiere pe care ar trebui să le păstrați în copie de rezervă. După cum știți, pierderea de date este un eveniment obișnuit. Este posibil ca hard disk-ul dvs. să se deterioreze la un moment dat. Fișierele pot fi pierdute și din cauza unei infecții cu viruși, a unui atac ransomware, a unei actualizări Windows, a unei pierderi de energie și a altor factori. Prin urmare, salvarea fișierelor este esențială pentru a preveni pierderea de date.

Diverse proiecte

Dacă întreprindeți orice activitate creativă, cum ar fi programarea, editarea video sau fotografia, asigurați-vă că faceți o copie de rezervă a datelor, în special dacă lucrați la un proiect care este în curs de desfășurare.

Descărcări

În mod implicit, fișierele descărcate sunt stocate în folderul Downloads (Descărcări) al computerului. Majoritatea browserelor online și multe programe pentru descărcarea de conținut media aleg acest dosar ca locație implicită pentru descărcări.

Deși este posibil să doriți mai întâi să ștergeți descărcările mari pe care nu le mai doriți, este bine să creați o copie de rezervă a acestui dosar ca măsură de precauție. Atunci când aveți o instalare de software sau un PDF pe care l-ați descărcat cu luni în urmă, nu știți niciodată când puteți avea nevoie de el.

Aplicații

Păstrarea unei copii de rezervă a tuturor aplicațiilor dvs. poate fi, de asemenea, o idee bună. Acest lucru face ca reinstalarea în timpul unui proces de recuperare în caz de catastrofă să fie mai simplă. Din acest motiv, este recomandabil să puneți toate aplicațiile noi pe care le descărcați și le instalați de pe internet într-un folder dedicat, care este salvat automat ca parte a procedurii obișnuite de backup.

Favoritele sau marcajele din browserul de internet

Locația în care sunt păstrate marcajele dvs. (cunoscute și sub numele de favorite) poate fi diferită în funcție de browserul de internet pe care îl utilizați în prezent. De exemplu, este posibil ca Internet Explorer să vă păstreze marcajele în dosarul Favourites (Favorite) din dosarul contului de utilizator, dacă utilizați Windows. Alte browsere, cum ar fi Google Chrome, Firefox funcția Sync, care vă permite să sincronizați setările browserului dvs. (inclusiv marcajele) pe diferite dispozitive.

realizarea unei copii de rezervă pe un dispozitiv extern

Backup manual

Cu o copie de rezervă manuală, trebuie să începeți procesul de copie de rezervă de fiecare dată când doriți să efectuați o copie de rezervă a datelor dumneavoastră. Se adresează persoanelor care doresc să preia controlul asupra propriului destin. Adică, faceți manual o copie de rezervă a site-ului dvs. web ori de câte ori considerați că este esențial.

Va trebui să decideți ce fișiere doriți să fie salvate, unde doriți să fie salvate și cât de des doriți să le salvați. Acest lucru necesită timp, pe care s-ar putea să nu-l aveți.

În funcție de serviciile pe care le alegeți, instrucțiunile precise și metodele de backup al site-ului web pot varia. O altă metodă de backup manual este să descărcați și să creați manual copii de rezervă ale tuturor fișierelor și datelor dumneavoastră.

Automatizare

Backup automat

Salvarea automată reprezintă o formă de paradigmă de salvare a datelor în care datele sunt salvate și stocate dintr-o rețea/sistem local la o instalație de salvare, cu o implicare umană redusă sau deloc. Automatizarea procesului de backup elimină timpul și complexitatea asociate cu backupul manual al unui calculator, al unei rețele sau al unui mediu informatic.

Deoarece timpul este una dintre cele mai valoroase resurse disponibile în prezent, faptul că backup-urile automatizate economisesc timp este demn de luat în seamă și ar trebui să fie adus în atenția dumneavoastră. Nu este necesar nimic mai mult decât să vă planificați calendarul în avans o singură dată; sistemul se va ocupa de tot restul pentru dumneavoastră!

În plus, preocupările legate de securitate sunt la fel de importante ca și viteza atunci când vine vorba de tranzacții online. Furnizorul pe care îl alegeți pentru a face copii de rezervă automate este responsabil de păstrarea securității datelor copiate: aceasta include protejarea site-ului dvs. de eventualele atacuri ale hackerilor, de defecțiuni software și de alte tipuri de exploatare a deficiențelor de securitate.

dispozitiv de stocare

Metoda 1: Dispozitiv de stocare fizică externă

Mai simplu de atât nu se poate: conectați un dispozitiv de stocare extern la computer și începeți. Firește, unitățile există într-o mare varietate de forme, dimensiuni și combinații. O unitate de bază nu va costa foarte mult, dar nu va face nimic altceva decât să stea și să aștepte ca dumneavoastră să faceți treaba. Aproape toate unitățile utilizează în prezent interfețe USB-A 3.0 sau USB-C de mare viteză.

Hard disk-urile externe, cardurile SD și unitățile flash sunt toate exemple de stocare fizică. Acest tip de dispozitiv de stocare le permite utilizatorilor să își vizualizeze fișierele fără o conexiune la internet și să își transfere datele prin livrarea fizică a fișierelor către un supraveghetor sau un membru al familiei, cu certitudinea că nimeni altcineva nu se va putea amesteca în ele.

Cu toate acestea, problema dispozitivelor externe este că acestea pot suferi o anumită formă de deteriorare fizică sau pot fi rătăcite.

Clonarea imaginii de disc

Metoda 2: Clonarea imaginii de disc

Clonarea hard disk-ului sau a anumitor partiții ale hard disk-ului este o modalitate obișnuită de a face o copie de rezervă a computerului. Aceasta generează o clonă identică, necomprimată, a întregii unități sau a unor partiții ale unității dumneavoastră.

O imagine este o copie a tuturor datelor dvs. - fiecare fișier și folder, precum și aplicațiile și fișierele de sistem - este creată prin realizarea unui instantaneu al hard disk-ului dvs. la un anumit moment dat. Atunci când o clonă sau o imagine este utilizată pentru restaurare, aceasta suprascrie cadrul actual, iar hard disk-ul revine la starea în care se afla la momentul copierii de rezervă sau al clonării.

Faptul că clonele de disc sunt necomprimate înseamnă că pot fi copiate instantaneu pe o unitate de backup de destinație sau în cloud, asigurându-vă că aveți întotdeauna o copie actualizată și identică a datelor dumneavoastră.

În cazul copiilor de rezervă, clonarea este utilă pentru o recuperare rapidă, însă crearea de imagini vă oferă un număr mai mare de posibilități de backup. Efectuarea unui instantaneu de backup incremental vă permite să păstrați mai multe fotografii fără să vă faceți griji că veți ocupa mult spațiu suplimentar.

Atunci când deveniți victima unui ransomware sau a unei alte calamități de date și trebuie să vă restaurați sistemul la o imagine de disc anterioară, acest lucru este foarte important de reținut.

Aplicație de transfer de fișiere Filemail

Metoda 3: Utilizarea unei soluții online bazate pe cloud

În zilele noastre, putem spune cu încredere că trăim în era cloud-ului. Copiile de rezervă online, care înainte erau considerate un serviciu specializat, sunt acum considerate o practică standard pentru informațiile cruciale. A devenit una dintre cele mai viabile modalități de a face o copie de rezervă a fișierelor de pe computer!

Backup-ul în cloud, denumit uneori backup online sau backup la distanță, este o tehnică de transfer al unui duplicat al unui fișier fizic sau virtual sau al unei baze de date către o destinație secundară, în afara site-ului, pentru a fi păstrat în cazul unei defecțiuni a echipamentului sau al unui dezastru natural.

În mod obișnuit, serverul secundar și structurile de stocare a datelor sunt găzduite de un furnizor de servicii terț, care taxează clientul de backup pe baza spațiului sau capacității de stocare utilizate, a cantității de date transmise, a numărului de clienți, a numărului de servere sau a numărului de ori în care datele sunt puse la dispoziție.

Puteți alege între un software de sincronizare care vă va face automat backup-ul fișierelor în cloud sau puteți face acest lucru manual.

Software-ul de sincronizare, care este esențial pentru toți cei care folosesc mai multe calculatoare sau dispozitive, garantează că păstrați aceleași fișiere pe toate calculatoarele dumneavoastră. În plus, acestea sunt, în general, disponibile și de pe dispozitivele mobile.

Atunci când modificați un fișier, schimbarea este comunicată automat tuturor celorlalte PC-uri conectate la cont, chiar și celor care rulează sisteme de operare diferite. Este culmea redundanței în cea mai bună formă.

În cele din urmă, stocarea în cloud le permite utilizatorilor să partajeze și să acceseze date de oriunde din întreaga lume, fără a fi nevoie să viziteze fizic sistemele de stocare de la fața locului. În general, stocarea în cloud stochează informațiile pe servere la distanță, de pe care acestea pot fi întreținute și controlate de la distanță, precum și copiate și recuperate.

Transferați fișiere de orice dimensiune
Transfer rapid și sigur de fișiere
Verificați planurile noastre plătite

Consultați mai multe articole despre stocarea datelor