Top 5 alternative FTP pentru transferuri de fișiere securizate

Protocolul de transfer de fișiere este unul dintre cele mai comune protocoale utilizate în prezent pentru a transfera fișiere pe internet. În multe ocazii, FTP s-a dovedit a fi simplu, eficient și fiabil. Cu toate acestea, există momente în care FTP nu este soluția optimă. Atunci când securitatea, viteza sau pur și simplu integritatea datelor sunt primordiale, trebuie luată în considerare o alternativă la FTP. În acest articol, vom aborda cinci alternative FTP care oferă un mijloc mai sigur de a face schimb de fișiere pe internet.

Transferați până la 5 GB gratuit

Nu este necesară înregistrarea

interogatoriu

Ce este FTP?

FTP este un protocol care permite utilizatorilor să încarce și să descarce fișiere pe internet. A fost dezvoltat pentru prima dată în 1971, fiind unul dintre primele protocoale utilizate pentru transferul de fișiere pe internet.
Protocolul a intrat în scenă în forță, suportând transferuri de fișiere cu o viteză impresionantă de 1,1 milioane de biți pe secundă. Inițial, doar fișierele text puteau fi transferate în acest mod, dar în curând utilizatorii au putut încărca și descărca atât fișiere text, cât și fișiere binare.
FTP utilizează un model client-server pentru a trimite fișiere. Clientul FTP inițiază conexiunea cu un server FTP, negociază detaliile de autentificare, trimite comenzi către server și primește răspunsuri de la acesta. Protocolul acceptă, de asemenea, moduri active și pasive pentru transferul de fișiere și sarcini de gestionare a fișierelor, cum ar fi listarea și ștergerea de directoare.
În cazul FTP, fiecare comandă trimisă către server primește un cod de răspuns numeric. Aceste coduri au rolul de a indica starea comenzii, astfel încât utilizatorii să poată determina rapid dacă acțiunea solicitată de comandă a avut succes.
nevoie de alternativă ftp

De ce aveți nevoie de o alternativă FTP

În prezent, există multe modalități de a transfera fișiere pe internet, dar FTP este încă unul dintre cele mai utilizate protocoale. Este simplu, eficient și ușor de utilizat. În multe privințe, este un protocol de încredere pentru transferul de fișiere.
Cu toate acestea, FTP are și dezavantajele sale. În primul rând, deoarece FTP dezvăluie atât de multe informații despre ce fișier este transferat și cine îl transferă, protocolul nu oferă nicio modalitate integrată de criptare a conexiunii dintre client și server. Acest lucru înseamnă că traficul FTP este vulnerabil la adulmecarea pachetelor și la alte atacuri, deoarece este trimis în text simplu.
În al doilea rând, protocolul FTP utilizează o schemă învechită de autentificare a utilizatorilor la server prin intermediul unui sistem de parole de utilizator. Acest lucru înseamnă că, dacă numele de utilizator și parola sunt compromise, contul FTP va fi piratat.
În al treilea rând, protocolul este lent și ineficient în comparație cu alte protocoale moderne, cum ar fi SFTP (SSH File Transfer Protocol). Pur și simplu nu este construit pentru transferuri rapide de fișiere.
În cele din urmă, FTP nu oferă niciun mijloc de sincronizare între fișierele locale și cele de la distanță. Aceasta poate fi o mare problemă dacă sunteți în căutarea unei modalități de a încărca automat fișierele dintr-un director de pe server în altul, fără a iniția manual procesul.
alternativă sigură la ftp

Nevoia de protocoale de transfer de fișiere securizate

Având în vedere numeroasele probleme ale FTP, este clar că, dacă doriți să evitați să compromiteți securitatea fișierelor și a datelor dumneavoastră, trebuie să căutați o alternativă sigură. Există multe motive pentru care ar trebui să luați în considerare utilizarea unei alternative sigure la FTP:

1. Evitați atacurile de sniffing și sniffing

Așa cum am spus mai sus, deoarece traficul FTP este trimis în text simplu, sunteți vulnerabil la adulmecare. Acest lucru înseamnă că, dacă cineva dorește să vă acceseze fișierele sau datele, ar putea intercepta traficul FTP și ar putea obține acces la numele de utilizator și parola dumneavoastră. Dacă utilizați FTP fără niciun fel de criptare, traficul dvs. va fi transferat în text simplu. Oricine îl poate vizualiza cu ajutorul unui analizor de protocol standard.

2. Evitați hacking-ul

Dacă numele de utilizator și parola dvs. sunt compromise, contul FTP va fi piratat. Odată ce acreditările dvs. sunt compromise, un atacator poate obține acces la toate fișierele și directoarele de pe serverul dvs. folosind protocolul FTP. În unele cazuri, acest lucru poate duce la modificări neautorizate ale fișierelor și datelor dumneavoastră. Acesta este un risc de securitate uriaș dacă stocați informații sensibile pe serverul dvs. FTP.

3. Evitați transferurile de fișiere ineficiente

După cum am menționat mai sus, protocolul FTP este lent în comparație cu alte protocoale moderne de transfer de fișiere. Nu este ideal dacă doriți să trimiteți rapid fișiere pe internet. În cazul în care un server FTP întârzie din cauza prea multor utilizatori care încarcă fișiere în același timp, ați putea fi blocat să vă accesați propriile fișiere.

4. Evitați sincronizarea nesigură a fișierelor

În cele din urmă, FTP nu oferă niciun fel de sincronizare integrată între server și directorul local. Acest lucru poate fi o mare problemă dacă doriți să actualizați automat un director de pe serverul dvs. de pe calculatorul local. FTP vă permite doar să încărcați fișiere pe server, nu să extrageți fișiere de pe acesta.
Din fericire, există multe modalități de a transfera fișiere în siguranță pe internet. Așadar, dacă sunteți în căutarea unui mod mai eficient, mai sigur și mai fiabil de a transfera fișiere pe internet decât FTP, care sunt opțiunile dumneavoastră?
opțiuni

Cinci alternative la FTP

1. SFTP

SFTP, prescurtarea de la SSH File Transfer Protocol, este o alternativă sigură la FTP, construită pe baza protocolului SSH. Aceasta înseamnă că SFTP criptează conexiunea, datele de conectare și datele pentru a păstra procesul în siguranță.
Utilizarea SFTP este destul de ușoară. Îl puteți utiliza prin intermediul clientului FTP sau direct pe server folosind aplicații specifice SFTP, cum ar fi FileZilla, pe care o puteți descărca gratuit.
SFTP are și dezavantaje. În primul rând, nu este la fel de răspândit ca FTP. Există unii clienți FTP care acceptă conexiuni SFTP, dar protocolul este încă mai puțin răspândit decât FTP.
Acest lucru înseamnă, de asemenea, că suportul pentru SFTP nu este la fel de răspândit în rândul site-urilor web, serverelor, routerelor, comutatoarelor, firewall-urilor și a altor dispozitive. Din acest motiv, unii clienți FTP nu acceptă conexiunile SFTP.

2. FTPS

FTPS este un protocol FTP securizat. Acesta este construit pe baza protocolului FTP existent și adaugă criptarea TLS/SSL pentru a securiza conexiunea dintre client și server.
Pentru a face acest lucru, FTPS utilizează portul 990 în mod implicit pentru a cripta traficul FTP între clienți și servere. Acest lucru înseamnă că puteți utiliza simultan atât SFTP, cât și FTPS pe același server, dar, deoarece utilizează portul 990, FTPS este în continuare vulnerabil la atacurile prin forță brută.

3. AS2

AS2, prescurtarea de la Application Exchange 2, este un protocol proprietar dezvoltat de IBM. Nu este open-source, iar IBM percepe taxe pentru utilizarea sa.
AS2 nu este la fel de răspândit ca alte alternative FTP securizate, dar a fost folosit de multe organizații din întreaga lume pentru a transfera date sensibile.
AS2 este complex și foarte diferit de FTP. Nu este ușor de utilizat în afara contextului software-ului IBM, dar este utilizat pe scară largă de către clienții IBM din întreaga lume.
Dezavantajul AS2 este că nu există o implementare standard, open-source a protocolului, ceea ce înseamnă că trebuie să folosiți IBM AS2 Toolbox pentru a-l utiliza pe calculatoare, servere, routere, firewall-uri și alte dispozitive.

4. HTTPS

HTTPS înseamnă HyperText Transfer Protocol Secure. Este un protocol construit pe baza protocolului HTTP pentru a securiza traficul web prin SSL/TLS.
Este utilizat pe scară largă de site-uri web, browsere, servere, dispozitive de rețea și alte tipuri de dispozitive conectate la internet.
HTTPS utilizează portul 443, care este adesea deschis pe firewall-uri, routere și comutatoare. Astfel, vă este mai ușor să transferați fișiere prin HTTPS decât prin alte protocoale, cum ar fi SFTP, FTPS și AS2.
HTTPS este un protocol popular utilizat pe scară largă pentru toate tipurile de transmitere de date, cum ar fi comunicarea sau transferul de fișiere, cu posibilitatea de a avea datele criptate pentru o securitate suplimentară.

5. MFT

MFT este un alt protocol proprietar dezvoltat de IBM. Acesta este adesea considerat o alternativă la AS2, dar nu este utilizat la fel de mult în rândul clienților IBM.
Puteți utiliza MFT pentru a transfera în siguranță fișiere între servere, dar nu este la fel de răspândit ca AS2. Ca și în cazul AS2, nu există o implementare open-source a MFT.
În ceea ce privește dezavantajele MFT, acesta nu este acceptat pe scară largă de dispozitive de rețea precum firewall-uri, routere și switch-uri. De asemenea, administratorii de rețea trebuie să configureze portul 1433 pe aceste dispozitive pentru a utiliza conexiunile MFT.
hotărâre

Concluzie

Există multe alternative sigure la FTP. Însă fiecare dintre ele vine cu propriile dezavantaje, ceea ce înseamnă că trebuie să selectați alternativa potrivită pentru nevoile dumneavoastră specifice. Trebuie să vă documentați înainte de a selecta o alternativă la FTP.
Dacă obiectivul principal este de a transfera fișiere către sau dinspre serverele dvs., atunci HTTPS sau MFT ar putea fi alegerea potrivită pentru dvs. Dar dacă aveți nevoie să transferați fișiere între servere, AS2 sau FTPS ar putea fi o alegere mai bună.
Cel pe care îl veți alege în cele din urmă va depinde și de bugetul dumneavoastră, de disponibilitatea suportului pentru fiecare protocol și de frecvența cu care trebuie să transferați date. Acestea fiind spuse, este important să țineți cont de faptul că nu există alternative FTP sigure care să vă rezolve toate problemele de securitate.
Oricare ar fi alternativa pe care o alegeți, cel mai bine este să vă păstrați fișierele în siguranță prin criptarea lor înainte de a le transfera. Acest lucru le va păstra în siguranță pe fir, chiar dacă cineva reușește să intercepteze datele.
Pe măsură ce din ce în ce mai multe companii se mută în cloud, așteptați-vă ca protocoalele de transfer de fișiere securizate precum SFTP, FTPS, AS2, MFT, HTTPS și altele să devină și mai răspândite. Acest lucru va face mai ușor pentru administratorii de sistem, dezvoltatori și întreprinderi să transfere fișiere în siguranță între servere.

Transferați fișiere de orice dimensiune

Alternativa sigură de partajare a fișierelor pentru FTP

Romanian