Načini varnostnega kopiranja računalniških datotek

Ace24. januar 2024
načini varnostnega kopiranja računalniških datotek

Večina posameznikov in organizacij se zaveda, kako pomembna sta varnostno kopiranje in obnavljanje pri zaščiti digitalnih sredstev pred izbrisom, poškodbami, virusi in drugimi nevarnostmi. Zato velja varnostno kopiranje za zadnjo obrambno linijo. Na splošno obstaja več načinov varnostnega kopiranja računalniških datotek, ki jih bomo podrobneje preučili.

Brezplačno pošljite do 5 GB
Registracija ni potrebna
Pošlji velike datoteke zdaj
Varnostno kopiranje podatkov

Uvod: Kaj je varnostno kopiranje datotek?

Varnostno kopiranje datotek v bistvu ščiti pred veliko izgubo podatkov zaradi nesreč ali človeških napak. Varnostno kopiranje zapiše varnostne kopije datotečnega sistema v obliki datoteke za varnostno kopiranje, obnavljanje pa prebere varnostne kopije datotečnega sistema, ki jih obdelujejo različni ukazi.

Ustvarjanje varnostne kopije datotek vključuje shranjevanje kopij ključnih sistemskih in osebnih podatkov na trdem disku ali zunanjem varnostnem ali bliskovnem pogonu ter drugih možnostih shranjevanja. Ustvarjanje varnostnih kopij podatkov je ključnega pomena kot del rutinskega vzdrževanja računalnika, da zagotovite svoje podatke v primeru okvare sistema ali poškodbe datotek.

Možnosti, ki so na voljo za varnostno kopiranje ali ohranjanje podatkov in digitalnih datotek, so precej različne. Pregledali smo najbolj priljubljene naprave za shranjevanje podatkov, ki jih posamezniki uporabljajo za varnostno kopiranje in arhiviranje, pri čemer smo upoštevali, da so zahteve vsakega posameznika drugačne in da ni univerzalne možnosti.

Digitalni mediji so pogosto varnostno kopirani

Vrste stvari, ki jih ljudje želijo varnostno kopirati

Na splošno so datoteke, ki ste jih ustvarili, tiste vrste datotek, ki bi jih morali varnostno kopirati. Kot veste, je izguba podatkov pogost pojav. Mogoče je, da se bo vaš trdi disk v določenem trenutku poškodoval. Datoteke se lahko izgubijo tudi zaradi okužbe z virusi, napada izsiljevalske programske opreme, posodobitve sistema Windows, izgube električne energije in nekaterih drugih dejavnikov. Zato je varnostno kopiranje datotek ključnega pomena za preprečevanje izgube podatkov.

Različni projekti

Če se ukvarjate z ustvarjalnim delom, kot so programiranje, urejanje videoposnetkov ali fotografiranje, poskrbite za varnostno kopiranje podatkov, zlasti če delate na projektu, ki je trenutno v teku.

Prenosi

Prenesene datoteke so privzeto shranjene v mapi Prenosi v računalniku. Večina spletnih brskalnikov in številni programi za prenos medijev izberejo to mapo kot privzeto lokacijo za prenose.

Čeprav boste morda najprej izbrisali velike prenose, ki jih ne želite več, je iz previdnosti dobro ustvariti varnostno kopijo te mape. Če imate nameščeno programsko opremo ali dokument PDF, ki ste ga prenesli pred meseci, nikoli ne veste, kdaj ga boste morda potrebovali.

Aplikacije

Dobra zamisel je tudi hranjenje varnostne kopije vseh vaših aplikacij. Tako bo ponovna namestitev med postopkom obnovitve po katastrofi preprostejša. Zaradi tega je priporočljivo, da vse nove aplikacije, ki jih prenesete in namestite z interneta, shranite v posebno mapo, ki se samodejno varnostno kopira kot del rednega postopka varnostnega kopiranja.

Priljubljene ali zaznamke v spletnem brskalniku

Lokacija, kjer so shranjeni zaznamki (znani tudi kot priljubljeni), se lahko razlikuje glede na internetni brskalnik, ki ga trenutno uporabljate. Internet Explorer lahko na primer hrani zaznamke v mapi Priljubljeno v mapi uporabniškega računa, če uporabljate operacijski sistem Windows. Drugi brskalniki, kot so Google Chrome, Firefox, imajo funkcijo Sync, ki vam omogoča sinhronizacijo nastavitev brskalnika (vključno z zaznamki) v različnih napravah.

varnostno kopiranje v zunanjo napravo

Ročno varnostno kopiranje

Pri ročnem varnostnem kopiranju morate postopek varnostnega kopiranja začeti vsakič, ko želite varnostno kopirati podatke. Namenjeno je posameznikom, ki želijo prevzeti nadzor nad svojo usodo. To pomeni, da ročno izdelate varnostno kopijo svoje spletne strani, kadar koli menite, da je to nujno.

Odločiti se morate, katere datoteke želite varnostno kopirati, kam jih želite shraniti in kako pogosto jih želite shranjevati. Za to je potreben čas, ki ga morda nimate.

Glede na izbrane storitve se lahko natančna navodila in metode za varnostno kopiranje spletnega mesta razlikujejo. Druga metoda ročnega varnostnega kopiranja je ročno prenašanje in ustvarjanje varnostnih kopij vseh datotek in podatkov.

Avtomatizacija

Samodejno varnostno kopiranje

Samodejno varnostno kopiranje predstavlja obliko paradigme varnostnega kopiranja podatkov, pri kateri se podatki iz lokalnega omrežja/sistema varnostno kopirajo in shranjujejo v objekt za varnostno kopiranje z malo ali nič človekovega sodelovanja. Avtomatizacija postopka varnostnega kopiranja odpravlja čas in zapletenost, povezana z ročnim varnostnim kopiranjem računalnika, omrežja ali okolja informacijske tehnologije.

Ker je čas eden najdragocenejših virov, ki so danes na voljo, je dejstvo, da avtomatizirano varnostno kopiranje prihrani čas, omembe vredno in ga je treba izpostaviti. Nič več kot enkratno vnaprejšnje načrtovanje koledarja ni potrebno; sistem bo za vse drugo poskrbel namesto vas!

Poleg tega je pri spletnih transakcijah skrb za varnost prav tako pomembna kot hitrost. Ponudnik, ki ga izberete za samodejno izdelavo varnostnih kopij, je odgovoren za ohranjanje varnosti vaših varnostnih kopij: to vključuje zaščito vašega spletnega mesta pred morebitnimi napadi hekerjev, napakami programske opreme in drugim izkoriščanjem varnostnih pomanjkljivosti.

naprava za shranjevanje

Metoda 1: Zunanja fizična naprava za shranjevanje

Ne more biti bolj preprosto kot to: preprosto povežite zunanjo pomnilniško napravo z računalnikom in začnite. Seveda obstajajo diski v najrazličnejših oblikah, velikostih in kombinacijah. Osnovni disk ne bo stal veliko, vendar ne bo počel nič drugega kot le sedel in čakal, da opravite delo. Skoraj vsi pogoni trenutno uporabljajo hitre vmesnike USB-A 3.0 ali USB-C.

Zunanji trdi diski, kartice SD in bliskovni pogoni so primeri fizičnega pomnilnika. Tovrstne shranjevalne naprave uporabnikom omogočajo pregledovanje datotek brez internetne povezave in prenos podatkov s fizično dostavo datotek nadrejenemu ali družinskemu članu, pri čemer so prepričani, da nihče drug ne bo mogel posegati v podatke.

Kljub temu je pri zunanjih napravah težava v tem, da se lahko fizično poškodujejo ali izgubijo.

Kloniranje slike diska

Metoda 2: Kloniranje slike diska

Kloniranje trdega diska ali posameznih razdelkov trdega diska je eden od običajnih načinov za varnostno kopiranje računalnika. Pri tem se ustvari enak, nestisnjen klon celotnega diska ali razdelkov diska.

Slika je kopija vseh vaših podatkov - vseh datotek in map ter aplikacij in sistemskih datotek - nastane tako, da se naredi posnetek trdega diska v določenem trenutku. Ko se klon ali slika uporabi za obnovitev, prepiše sedanji okvir, trdi disk pa se vrne v stanje, v kakršnem je bil v času izdelave varnostne kopije ali kloniranja.

Ker so kloni diskov nestisnjeni, jih je mogoče takoj kopirati na ciljni varnostni disk ali v oblak, kar zagotavlja, da imate vedno na voljo posodobljeno in enako kopijo podatkov.

Pri varnostnih kopijah je kloniranje koristno za hitro obnovitev, vendar pa vam slikanje zagotavlja večje število možnosti varnostnih kopij. Snemanje inkrementalne varnostne kopije vam omogoča, da ohranite več fotografij, ne da bi vas skrbelo, da boste zasedli veliko dodatnega prostora.

Ko postanete žrtev izsiljevalske programske opreme ali druge podatkovne nesreče in morate obnoviti sistem na prejšnjo sliko diska, si je to zelo pomembno zapomniti.

Aplikacija za prenos datotek Filemail

Metoda 3: Uporaba spletne rešitve v oblaku

Danes lahko z gotovostjo rečemo, da živimo v dobi oblaka. Spletno varnostno kopiranje, ki je prej veljalo za specializirano storitev, zdaj velja za standardno prakso za ključne podatke. Postala je eden od najbolj izvedljivih načinov za varnostno kopiranje računalniških datotek!

Varnostno kopiranje v oblaku, včasih imenovano tudi spletno ali oddaljeno varnostno kopiranje, je tehnika za prenos dvojnika fizične ali virtualne datoteke ali podatkovne zbirke na sekundarno destinacijo zunaj kraja, da se ohrani v primeru okvare opreme ali naravne nesreče.

Običajno sekundarni strežnik in strukture za shranjevanje podatkov gosti tretji ponudnik storitev, ki stranki za varnostno kopiranje zaračuna stroške glede na količino uporabljenega prostora za shranjevanje ali zmogljivosti, količino prenesenih podatkov, število strank, število strežnikov ali število primerov, ko so podatki na voljo.

Izbirate lahko med programsko opremo za sinhronizacijo, ki bo samodejno izdelala varnostno kopijo datotek v oblak, ali pa to storite ročno.

Sinhronizacijska programska oprema, ki je nujna za vse, ki uporabljajo več kot en računalnik ali napravo, zagotavlja, da boste na vseh računalnikih ohranili iste datoteke. Poleg tega so na splošno na voljo tudi iz mobilnih naprav.

Ko spremenite datoteko, se sprememba samodejno sporoči vsem drugim računalnikom, ki so povezani z računom, tudi tistim z različnimi operacijskimi sistemi. To je vrhunec redundance na najboljši možni ravni.

Na koncu shranjevanje v oblaku uporabnikom omogoča deljenje podatkov in dostop do njih od koder koli po svetu, ne da bi jim bilo treba fizično obiskati svoje lokalne sisteme za shranjevanje. Na splošno shranjevanje v oblaku shranjuje podatke na oddaljenih strežnikih, od koder jih je mogoče na daljavo vzdrževati in nadzorovati ter varnostno kopirati in priklicati.

Prenos datotek vseh velikosti
Hitro varno prenašanje datotek
Oglejte si naše plačljive načrte

Oglejte si več člankov o shranjevanju podatkov